Menü
Kosár

Élő kandicsrák - Cyclops 500 ml

Élő kandicsrák - Cyclops 500 ml
Élő kandicsrák - Cyclops 500 ml
  • Cikkszám: 1
1 524 Ft
Nettó ár: 1 200 Ft

Szinonimái: Cyclops sp, kandicsrák, apró vízibolha

Állatok országa (Animalia), Ízeltlábúak törzse (Arthropoda), Rákok altörzse (Crustacea), Állkapcsilábas rákok osztálya (Maxillopoda), Evezőlábú rákok (Copepoda), Cyclopodia rendje. Egy szemük van, mely már lárvaállapotukban megjelenik.
Fejlődésük során 6 nauplius (lárvaállapot), 5 copepodit állapoton keresztül fejlődnek ki. Szinte egész évben lehet kandicsokat találni, mert egyes fajai hidegkedvelők, mások meleg. Télen a jégpáncél alól nagyobb mennyiségben gyűjthetőek a nauplius lárvaállapotú cyclopsok. A Cyclops vicinus ősszel és télen jellemző, míg az Acanthocyclops és a Mesocyclops nyári melegkedvelő faj.

Felismerése:

Pár mm-es jellegzetes ugráló nagy sebességű mozgással közlekedő állat. Egyes fajai tereptárgyakon és az üvegen, mások a “nyílt” vízben élnek. Testük jellegzetes csepp alakú, fejükön két csáp van és testük egy elvékonyodó farokban végződik. A nőstények petecsomóikról felismerhetőek, ami szabad szemmel is látható.

Természetes táplálékuk:

Lebegő algákat, egysejtűeket, baktériumokat, bomló holt szerves anyagot fogyasztanak fogyasztanak, ezáltal tisztítják a vizet. Kiváló hadsereg a lebegő zöld alga leküzdésében.

Tenyésztése:

Tenyésztése hasonló a daphniához. 10 literes akváriumba vagy vödörbe tegyünk nagy buborékokat készítő porlasztókövet, mert a levegőztetéstől jobban szaporodnak. Világításra nincs különösebb szükségük, szórt fény elegendő. Tápláléknak én főként Hobby Liquizell-t, Hobby Mikrozell-t, JBL Nobil Fluid-ot és kiegészítésként algatablettát, haltápokat használok. Fontos, hogy minél értékesebbet esznek, annál egészségesebbek és magasabb a tápértékük. Takarításuk a vízibolhához és sórákhoz hasonló azzal a különbséggel, hogy náluk egy kis teljesítményű apró szivacsszűrő folyamatosan bent lehet. A kandicsok talpraesettebben táplálkoznak, képesek a szűrő szivacsait is megtámadni étel után kutatva, rámennek az algatablettára is. Nekem valamilyen nyári fajta lehet, hogy 20-25 fokos vízben javában szaporodnak.


Általában magyar tenyésztésű növényekkel könnyű hazacipelni, utána csak ki kell őket szippantani fecskendővel az akváriumból és átrakni a tenyésztőbe. Sokan tenyésztik őket, tőlük is lehet szerezni tenyészmennyiséget.
Telente az jégpáncél alól könnyedén gyűjthető sűrű hálóval, de azok a fajok hidegkedvelők.

Cyclops tápértéke:

Víz: 94%
Fehérje: 4,5%
Szénhidrát: 0,7%
Zsír: 0,7%
Hamu: 0,4%
Foszfor 0,1%

Szárazanyag tartalomra:
Fehérje: 60%
Zsír: 35%
Szénhidrát: 2%
Hamu: 3%

Forrás: https://tudastar.axolotl.hu/2019/08/12/kandicsrak-cyclops/

Írjon véleményt!

Kérjük, lépjen be vagy regisztráljon az értékeléshez!