Menü
Kosár

Apró békalencse (Lemna minor) 250ml

Apró békalencse (Lemna minor) 250ml
Apró békalencse (Lemna minor) 250ml
Apró békalencse (Lemna minor) 250ml
Apró békalencse (Lemna minor) 250ml
Apró békalencse (Lemna minor) 250ml
  • Cikkszám: NAE70
1 041 Ft
Nettó ár: 820 Ft

Apró békalencse (Lemna minor)

menniység: 250 ml 

Apró, kerek levélkékből álló növény, egyetlen gyökérszál nyúlik lefelé a levelek közepéből. A növény folyamatosan hozza az új, kerek levélkéket, amik leválva önálló életet kezdenek.
Hatékony nitrátfelhasználó, a növényevő halak egy része szívesen fogyasztja és sok hal igényli a felszínen úszó növényeket, így van, amikor kifejezetten hasznos. Az amazonasi békatutaj is hasonló szerepet tölt be, de jóval nagyobb növény. Hazánkban is előfordul, vastag zöld szőnyeget képez a kisebb állóvizek felszínén.
 

A békalencsékről
A békalencseformák (Lemnoideae) a hídőrvirágúak rendjének (Alismatales), azon belül a kontyvirágfélék családjának (Araceae) egy alcsaládja. Már a korai rendszerek is a kontyvirágfélék rokonsági körébe helyezték a csoportot, de mindig élesen elkülönítették a többi, bonyolultabb szervezettségű, nagyobb termetű kontyvirágfélétől, ezért régebben békalencsefélék (Lemnaceae) néven önálló családként szerepeltek. A legújabb molekuláris alapú kladisztikai eredmények azonban azt mutatják, hogy a békelencsefélék beékelődnek a többi kontyvirágzatú alcsalád közé, ezért kiemelni őket és elkülöníteni a többi alcsaládtól teljességgel indokolatlan, sőt helytelen, hisz parafiletikusságot okozna a csoportban.

A békalencsék rendkívül kicsiny növények, általában csak néhány milliméteresek. Vízi életmódot folytatnak, vagy alámerülten élnek, vagy a víz felületén úsznak. Egyik-másik nemzetségnek még van el nem ágazó gyökere, de léteznek szép számmal teljesen gyökértelen fajok is. A testük általában lencse alakú, a hajtás rendkívül egyszerűsödött: még a levél és a szár sem különíthető el egymástól. A hajtás igen rövid hajtástengelyből és egyetlen levélből áll.

Ebben a családban is – akár a többi kontyvirágzatú alcsaládban – jellemző az áltengelyes (szimpodiális) elágazásrendszer. Mégis az a különbség, hogy míg a többi kontyvirágzatú alcsaládban a virágzat kifejlődése mindig megelőzte egy-egy újabb szimpodiális oldalág képződését, addig a békelencseféléken ez gyakran elmarad. Az oldalágak képződésé ugyanis a legtöbbször nem előzi meg az előző hajtás végét lezáró virágzat kifejlődése, hanem az egyes oldalágak létrejöttük után hamarosan leválnak az anyanövényről. Igen rövid idő alatt elszaporodhatnak így, vegetatív úton a vizek felszínén.

A levél belső szöveti szerkezetének legfeltűnőbb sajátossága a fejlett átszellőztető alapszövet. Ez a növény levelének színén lévő gázcserenyílásokon keresztül tart kapcsolatot a légkörrel. Az átszellőztető alapszövetben lévő levegő csökkenti a növényi test átlagos sűrűségét, így az biztosan mindig a víz felületén marad.

Növénykémiai szempontból a család sajátsága az ún. miriofillin-sejtek jelentléte és nagyobb mennyiségű kalcium-oxalát felgyülemlése, mely utóbbi főképp kristálykévék (rafidok) és -halmazok alakjában található. Emellett még sokféle flavonoidot is kimutattak bennük, sőt ezen anyagok jellegzetes színképe még a fajok meghatározásában is segítségére lehet a kutatóknak. Általánosan fellelhető még a békalencsefélékben a lignin is.

Szaporodásuk

A generatív szervek redukciója is igen nagy mértékű a békelencseféléknél. A virágzat csak egyivarú virágokat tartalmaz. A kicsiny, virágzati buroklevél (spatha) nélküli virágzatban csak néhány csupasz virág fejlődik, melyek vagy egyetlen porzóból, vagy egyetlen termőből állnak. Megporzásuk a víz segítségével megy végbe. A megporzás után a termőben egy vagy több mag fejlődik, melyekben igen kevés táplálószövet található az embrió mellett. Egyes fajok életciklusa igen rövid idő alatt megy végbe. A Wolffia fajok pl. már vegetatív létük megkezdése után 8 nappal virágzanak.

Elterjedésük

A békalencsefélék maradványai a harmadidőszak óta ismeretesek. Az alcsaládba 5 nemzetséget sorolunk 25 fajjal. Az egész világon elterjedt csoportról van szó, vagyis kozmopoliták. Hazánkban élő két legjellegzetesebb fajuk a nagyobb termetű, még gyökérrel rendelkező apró békalencse (Lemna minor), és az egyszerűbb, nála kisebb, gyökértelen vízidara (Wolffia arrhiza), mely a maga 1,5 mm-es hosszával a világ legkisebb virágos növénye. Hazánkban élő, elterjedt, de kevésbé közismert fajok még a következők: bojtos békalencse (Spirodela polyrrihza)keresztes békalencse (Lemna trisulca)púpos békalencse (Lemna gibba). (Forrás: Podani János. A szárazföldi növények evolúciója és rendszertana., Borhidi Attila: A zárvatermők fejlődéstörténeti rendszertana, Tuba Zoltán–Szerdahelyi Tibor–Engloner Attila–Nagy János (szerk.): Botanika II. (Bevezetés a növénytanba, algológiába, gombatanba és funkcionális növényökológiába)

Írjon véleményt!

Kérjük, lépjen be vagy regisztráljon az értékeléshez!