A halál fehér gyűrűje

Fogadok, hogy bármelyik garnélatenyésztőnek volt olyan helyzete, hogy egy napon a garnélák aktívak voltak és normálisan viselkedtek, majd – mi ez a gyűrű a garnélámon? Sajnos a „Halál fehér gyűrűje” azt jelenti, hogy a garnélája súlyos veszélyben van.

A fehér halálgyűrű a vedlési problémák jele . Számos lehetséges ok okozhatja ezt a problémát. Mindezek azonban redukálhatók a vízcserére (kH, gH, pH és TDS vízparaméterek) és az étrendre (fehérje és kalcium).

Ezért, ha látja a „Halál fehér gyűrűjét”, akkor kötelező mindent ellenőrizni az akváriumban. A legtöbb esetben mindezen tényezők kombinációja. Tehát vessünk egy pillantást mindegyikre.

Szeretném hangsúlyozni, hogy addig ne adjon semmit a vízhez, amíg nem teszteli a pH -t , KH -t , GH -t , TDS -t . Bármi, ami befolyásolja a vízháztartást, befolyásolja a vedlést. 

Mi az a fehér halálgyűrű?

Garnélarák A halál fehér gyűrűje

A fehér halálgyűrű a sikertelen vedlés eredménye .

Szóval, hogyan történik. A vedlés során a garnéla megtölti a héját vízzel, amíg a régi külső csontváz fel nem szakad a nyak területén ( a páncél és az első hasi szakasz között ) lévő törésponton . Ezzel egyidejűleg a garnéla U-ba hajlik, és kicsavarodik a régi héjból.

Itt jön a probléma.

Ahelyett, hogy a nyak egy pontján eltörne, a héj a teljes külső csontvázon áttörik. A „gyűrű” a garnélarák húsa látható.

Ennek eredményeként a régi exoskeletonnak két része van, amelyeknek nincs kapcsolata.

Ezért az U-ívek nem segítenek, és a garnélarák nem tud kipattanni a héjból.

Egyes esetekben úgy tűnik, hogy a garnélák alig tudják mozgatni a lábukat vagy a szájukat. Ennek az az oka, hogy a régi héj nincs a garnéla testéhez rögzítve, mint korábban.

Képzeld el, hogy részben levetted a kesztyűt. Az ujjait mozgathatja belül, de ez nem befolyásolja a kesztyűt. Végül megterheli a garnélát, és egy-két napon belül elpusztul.

Megjegyzés : Még mindig van egy kis esély arra, hogy a garnéla kikerüljön a héjból.  

Garnéla, ​​fehérje- és vedlési problémák

Nos, annyiszor láttam, hogy az emberek azt mondják, hogy a túl sok fehérje a garnélák túl gyors növekedését okozhatja. Ennek eredményeként nagyon nehéz lesz leválasztani a héjat, és „The White Ring of Death”-t vagy más vedlési problémákat kaphatnak.  

Őszintén szólva, valamikor én is így gondoltam.

Most azonban komoly kétségeim vannak, hogy a fehérje okozhat ilyen vedlési problémákat. Úgy értem, hogy a fehérje probléma eltúlzott. 

Meg kell említenem, hogy a gyors növekedés halált is okozhat. Ez azonban egy kicsit más. Minél gyorsabban nő a garnéla, annál gyakrabban vedlik. Mivel a vedlés önmagában nagyon veszélyes eljárás, minden alkalommal, amikor a garnéla vedlik, kockáztatják.

Ezért matematikailag nagyobb az esély a kudarcra. Ennek ellenére semmi köze a „szokatlan túlnövekedéshez”. 

A garnéláknak sok fehérjére van szüksége

A lényeg az, hogy több tucat különböző tanulmányt olvastam a garnélákról. Meglepetésemre a kutatók szinte minden esetben 40-47%-ban nyersfehérjét tartalmazó táplálékkal etették a garnélát naponta .

Sőt, ezeknek a vizsgálatoknak egy része hónapokig tartott, és nem említettek semmilyen vedlési problémát. Éppen ellenkezőleg, jelenleg úgy tűnik számomra, hogy a biológusok számára ez egy univerzális megközelítés a garnélák etetésére.

Miért? Mert ez biztosítja a legjobb garnéla növekedést kísérleteikhez negatív hatások nélkül.

Ezen kívül szeretném emlékeztetni, hogy az exoskeleton három fő összetevőből áll:

 1. kitin (20-30%).

 2. Fehérje (30-40%).

 3. Kalcium-karbonát (30-50%).

Amint látjuk, a fehérje alapvető szerepet játszik a garnélák életében. Ezért, amikor egyes garnéla-tenyésztők a fehérjét hibáztatják, nos, azt már nem tudom feltétel nélkül elfogadni.

Nem tudjuk biztosan. Ez csak sejtés. Ahhoz, hogy problémássá váljunk, a garnéláknak többnyire fehérjetartalmú táplálékot kell adnunk, semmi mást. Ami elméletileg lehetséges, de a valóságban nagyon valószínűtlen.

Az elmondottak alapján nem csak a fehérje a probléma, hanem maga az étrend . Lehet, hogy a garnélákból hiányzik valami.

A garnéláknak sokféle táplálékra van szüksége ahhoz, hogy minden mikroelemhez jusson az egészséges élethez.

Ezért, ha senki sem tudja pontosan meghatározni, miért halnak meg, módosítania kell az étrendjét. Ebben az esetben átmenetileg áttérhet növényi alapú ételekre (blansírozott kelkáposzta, spenót vagy cukkini ) és takarékosan ehet . Ne feledje azonban, hogy a garnéla csak rövid ideig élhet fehérje nélkül.

Az egyik legsikeresebb garnélatenyésztő a YouTube-on volt ilyen helyzetben. Képzeld, mi történt ezután? Kristályvörös garnéla kolóniája kannibálá vált!

Fehérjére van szükségük, és ha nem adsz nekik, a maguk módján megoldják a problémát. 

Vízváltozások és vedlési problémák

Egyes garnéla-tenyésztők úgy vélik, hogy a „Halál fehér gyűrűje” oka a víz változása. Ez annak a jele, hogy túl nagy vagy túl sok vizet cserél . 

Tulajdonképpen teljesen egyetértek azzal, hogy ha a víz változása jelentősen megváltoztatja a paramétereket, és kényszeres vedlést okoz, még akkor is, ha a garnéla nem áll készen.

Ezért nagyon oda kell figyelnünk a KH-ra, a GH-ra, a pH-ra és a TDS-re. Ne feledje, hogy a garnéla esetében a legfontosabb a következetesség. 

Garnélák, pH és kalcium

Az egyik kísérletben a garnélákat csökkentett pH-értéknek tették ki 21 napig. Az eredmények nem mutattak különbséget az exoskeleton növekedésében (százalékos növekedés a páncélzatban), de héjuk kalcium tömegszázaléka jelentősen megváltozott csökkentett pH-viszonyok mellett, ami nagyobb kalcium és magnézium (Ca:Mg) arányt eredményezett. 

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy még a rövid távú pH-csökkentés is jelentősen befolyásolhatja az exoskeleton mineralizációját. A fokozott meszesedésbe való anyagcsere-befektetés más fiziológiai folyamatok rovására mehet (például csökkent növekedés és megnövekedett mortalitás).

Az exoskeleton ásványianyag-tartalmának növekedésével párhuzamosan nő az exoskeleton sűrűsége is, ami vedlési problémákat okozhat. 

Garnélák, gH és pH

Az általános keménység a vízben oldott ásványi anyagok szintjének mérése. Elsősorban kalcium és magnézium képviseli, de más ásványi ionokat is tartalmaz.

A GH rendkívül fontos a garnélák számára, mert a kalcium-karbonát létfontosságú a garnélák vedlési folyamatában. A sikeres vedlés érdekében elegendő kalcium-karbonátot kell tartalmazniuk a vízben ahhoz, hogy felszívódjanak, és a vedlési folyamat során erős és egészséges új külső vázat hozzon létre.

Ahogy egy másik cikkben írtam, „a teljes test kalciumának körülbelül 20-25%-a szívódik fel a régi héjból”. A szükséges kalcium fennmaradó 75%-a a táplálkozástól és a vízben lévő ásványi anyagoktól függ.

Sokan azonban megfeledkeznek a magnéziumról ebben az egyenletben. A magnézium valójában segíti a garnélarákot a kalcium-karbonát felszívódásában. Ideális esetben a következő arányt kell megadnunk:

 • 4:1 (gH:magnézium)

 • 3:1 (kalcium: magnézium)

Mg = ((GH*17,86) – (Ca*2,5)) /4,1

Összefoglalva egy kicsit – a keménység a víz kalcium- és magnéziumtartalmának mértéke. A kalcium és a magnézium nagyon fontos az édesvízi garnélák számára az exoskeletonok erős megőrzésében.

Ha túl alacsony a keménység, a garnéláknak hosszabb időre van szüksége a vedlés után, amíg az exoskeleton megkeményedik. Míg a puha garnélák érzékenyek a mechanikai sérülésekre. Ezenkívül a lágy víznek kitett garnélák érzékenyebb más vízminőségi feltételekre is. A nagyon kemény víz is gondot okozhat.

Alacsony kalcium és magas kalcium a garnéláknál.

Egyes vízi márkák kalcium-szulfátot (CaSO4) használnak termékeikben, mert (ahogy mondják) segít stabilizálni a pH-t. Van azonban egy árnyoldala is. A kalcium-szulfát hatalmas mennyiségű kalciummal puffereli a vizet. Alapvetően túladagolt kalcium lesz a tartályaiban.

A túl sok kalcium a víz keménységét okozza, amit a magas gH érték is tükröz. Ennek eredményeként a kemény víz hatással lesz a garnélák héjára, mert merevebbé válik. Így sok energiába kerül a garnélák vedlése. Ez nagyon megterheli őket, és halálhoz is vezethet.

Másrészt, ha olyan tartályba helyezzük őket, amelyben sokkal lágyabb a víz, mint amit megszoktak, akkor a külső csontvázuk túlságosan rugalmas és képlékeny lesz. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy egyáltalán nem reped meg, vagy a héj alatti rétege túl gyenge lesz, és a garnéla elpusztul a vedlés során vagy röviddel azt követően. 

Tipp : ha lágy vize van, ahelyett, hogy kalciumtömböket adna hozzá, tintahalcsontot adhat hozzá. A lényeg az, hogy a kalciumblokkok sokkal gyorsabban oldódnak fel a lágy vízben, ami a kalcium túladagolását okozhatja.

Ezen túlmenően, ha meg kell mentenie a garnélát, mint most, sok garnélatermesztő nem ajánlja az ásványi köveket, mert a legtöbb nem bomlik le annyira, hogy változást hozzon. 

Blanched Kale vs Molting problémák

Ez egy nagyszerű termék, amely segíthet további mikroelemekkel ellátni a garnélánkat. Sok garnéla-tenyésztő azt javasolja, hogy adjon rántott zöldségeket, különösen a kelkáposztát, ha azt látja, hogy néhány másik garnélánál problémái vannak a vedlés során.

A kelkáposzta kalciumban, vitaminokban és további tápanyagokban nagyon magas. Egy-két napon belül a garnéla elegendő mikroelemet kap a megelőző intézkedésekhez.

Összehasonlítottam a legnépszerűbb zöldségeket.

 

Tápérték 100 g-ra.

 

Uborka

Cukkini 

Kelkáposzta

Energia

15 Kcal

17 Kcal

35 Kcal

Szénhidrát

3,63 g

3,11 g

4,42 g

Fehérje

0,65 g

1,21 g

2,92 g

Összes zsíradék

0,11 g

0,32 g

1,49 g

Élelmi rost

0,5 g

1 g

4,1 g

Vitaminok

 

 

 

Folátok

7 µg

24 µg

62 µg

Niacin

0,098 mg

0,451 mg

1,180 mg

Pantoténsav

0,259 mg

0,204 mg

0,370 mg

Piridoxin

0,040 mg

0,163 mg

0,147 mg

Riboflavin

0,033 mg

0,094 mg

0,347 mg

tiamin

0,027 mg

0,045 mg

0,113 mg

A vitamin

105 NE

200 NE

4812 NE

C vitamin

2,8 mg

17,9 mg

93,4 mg

K vitamin

16,4 µg

4,3 µg

389,6 µg

Elektrolitok

 

 

 

Nátrium

2 mg

8 mg

53 mg

Kálium

147 mg

261 mg

348 mg

Ásványok

 

 

 

Kalcium

16 mg

16 mg

33 mg

Réz

0,28 mg

0,37 mg

0,053 mg

Vas

13 mg

18 mg

1,60 mg

Magnézium

0,079 mg

0,177 mg

33 mg

Mangán

24 mg

38 mg

0,920 mg

A tojáshéj, a kalcium és a garnéla

A garnéláknak kalciumra volt szüksége a megfelelő vedléshez. Ezért, ha nincs a közelben kalcium-kiegészítő (például erősen ajánlott szépia), mindig van kiút!

A tojáshéj elegendő kalciumot ad a garnélának. A tojáshéjakat néhány percig sütjük a sütőben. Megöl minden baktériumot a héjon, és segít finom porrá alakítani. Ezután vegye ki a tojáshéjat és törje porrá (mozsártörővel).

Ne adjunk hozzá túl sokat, egy csipetnyi is elég lesz. 

Vedlési problémák és kézi segítség

Nagyon szomorú látni, hogy a garnélarák szenved. Néha az emberek úgy döntenek, hogy közbelépnek és segítenek a garnéláknak. A logika egyszerű. Ha úgyis biztos halál vár a garnélánkra, érdemes lehet kipróbálni.

Szeretnék mindenkit figyelmeztetni. A garnéla teste nagyon finom. A csipesszel végzett műveletek szinte sebészi pontosságot igényelnek. Minden más esetben a garnélának nagyobb esélyük van a túlélésre az Ön segítsége nélkül.

Őszintén szólva, soha nem hallottam, hogy ez a fajta „segítség” jól végződött volna. A legjobb forgatókönyv szerint az emberek egyszerűen eltörik a garnéla lábát, vagy összetörik a páncélt, ami még tovább fokozza a garnéla szenvedését.

Remélje a legjobbakat, és hagyja, hogy a természet járjon a maga útján.  

Megelőző intézkedések vedlési problémák ellen

 1. Ne cseréljen nagy és (vagy) gyakori vizet (hetenként vagy kéthetente 10%-os vízcsere elég jó). Minél nagyobb a vízcsere, annál több dolog lép életbe. Az akvárium egy nagyon összetett és törékeny ökoszisztéma.

 2. Ne vásároljon felnőtt garnélát. A fiatalokhoz képest nehezen akklimatizálódnak . Tudjon meg mindent a víz paramétereiről, és próbálja meg lemásolni őket. Ezt követően lassan változtass arra, amilyennek szeretnéd őket.

 3. Használjon remineralizáló szereket.

 4. A vízcserék közötti TDS „fenntartásának” legjobb módja, ha RO/DI vízzel töltjük fel.

 5. Hagyja abba a tartály CO2 adagolását. Ez is problémákat okozhat.

 6. Az uszadékfa a vízparamétereket is megváltoztathatja (csökkentheti a pH-értéket), ha van ilyen.

 7. Ellenőrizze az étrendet.