Az Amano garnélák tenyésztése

Az amano garnélák (Caridina multidentata) az édesvízi törpe garnélák egyik legnépszerűbb faja, amelyet általában akváriumi háziállatként tartanak. De ha pontosabban szeretne megtudni ezeknek a garnéláknak a tenyésztését és életciklusát, akkor jó helyen jár.

Összességében az Amano garnélák 12 különböző életszakaszon megy keresztül. Tojásként kezdődnek, és lárvákká (9 zoea stádium ) fejlődnek fiatalkorúvá, majd felnőtt garnélákká. Körülbelül 40 nap kell ahhoz, hogy elérjék a fiatalkori állapotot, és további 90-120 nap, amíg felnőtté válnak.

Ezeknek a garnéláknak amphidromózus élettörténetük van. Ez azt jelenti, hogy a kifejlett Amano garnélák édesvízi környezetben élnek és szaporodnak, míg lárváik kizárólag tengervízben fejlődnek. 

Olvassa el mindazt, amit az Amano garnélarák tenyésztésével és életciklusával kapcsolatban tudni érdemes. Részletesen kitérek életük minden területére és tenyésztési eljárásaikra.

Első rész: Az amano garnélarák életciklusa

Párosodás:

Az Amano garnélák életciklusa a párzással kezdődik. Bár maga a párzás nagyon rövid folyamat (néhány másodperc), csak akkor lehet megtenni, ha a nőstény készen áll.

 1. Az érett nőstény a páros petefészkekben veszi fel a petéket , amelyekben a peték termelődnek. A páros petefészkek a fejmell (carapace) és a farok (has) találkozásánál helyezkednek el. Az Amano garnéláknál nagyon könnyű őket látni, mert a garnélákat általában egy jellegzetes hely és egy különleges forma miatt a páros petefészek akvaristák „nyeregnek” nevezik.

 2. A nőstényeknek a párzás előtt vedlniük kell (le kell vetniük régi külső vázukat), ami lehetővé teszi a megtermékenyítést.

 3. Ezután a nőstény egy bizonyos kémiai anyagot (feromont) bocsát ki a környező vízbe, hogy vonzza a hímeket. Ez jelzi a hímeknek, hogy készen áll az ívásra. Ettől a hímek őrjöngésbe fognak kezdeni, hogy megtalálják és vele szaporodjanak.

 4. A párzás során a hímeknek derékszögben kell megtalálniuk a spermatofort, és át kell juttatniuk a spermatofort a nőstény hasán lévő speciális tartályba.

Megtermékenyítés:

Az Amano garnélarák külső megtermékenyítéssel rendelkeznek.

A vedlés után a nőstények kellően rugalmassá válnak ahhoz, hogy az ikrákat a „nyeregből” a fiókatáskába vigyék (kinyomják). Ebben a pillanatban a peték átmennek a spermatoforon és megtermékenyülnek.

1. szakasz – Tojás

A megtermékenyítés után a peték a nőstény úszó függelékeihez (pleopodákhoz) tapadva maradnak. Az Amano garnéla pleopodákat használ, hogy a tojásokat tisztán tartsa a szennyeződésektől és jól oxigénnel teljen.

A nőstények mérete pozitívan korrelál az általuk hordozható peték számával. A nagy nőstényeknek több tojásuk van.

A Caridina multidentata a kis tojások csoportjába tartozik, és sok tojást hordoz. A tojások ovális alakúak, mérete 0,50 × 0,31 mm (ívás után) és 0,54 × 0,35 mm (kelés előtt).

Az Amano garnéla magas termékenységgel rendelkezik. A tanulmány szerint a Caridina multidentata fiasításonként 747-4391 tojást tartalmazhat (átlagosan 1872 tojás) . 

Megjegyzés : A kikelés idejére a nőstények elvesztik petéik nagy részét. Ennek az az oka, hogy a vízfelvétel okozta tojástérfogat-növekedés korlátozza a tojáshordozó tér rendelkezésre állását, ami kisebb fiasításokat eredményez. Ezért még a nagy nőstényeknek is csak néhány száz petéjük van (200-400 tojás).

A nőstények a tojásokat a kikelés napjáig tartják. A hőmérséklettől függően az Amano garnéla általában 4-5 hétig hordja őket . Például a megtermékenyített peték körülbelül 25 napba telt, mire lárvákká keltek ki 25,5 C-os vízhőmérsékleten.

Ha a tojáshéjon keresztül látja a fejlődő embriók szemeit, az azt jelenti, hogy a peték néhány napon belül kikelnek.

Megjegyzés : A hím garnélák semmilyen módon nem tanúsítanak szülői gondoskodást utódaikról.

2-10. szakasz (kikelt fiókák és 9 Zoea szakasz)

Az amano garnélarák szaporodása és életciklusa - Zoea szakaszai

KI Hayashi és T. Hamano képei

A kikelés után plankton lárvaállapotúak. Alapvetően 9 szakaszon kell keresztülmenniük, mielőtt elérnék a felnőtt testformát. 

Megjegyzés : A Zoea a vízi tízlábú rákfélék szabadon úszó lárvái 

Zoea szakaszai

Méret (teljes hossz)

Időszak

Első

1,55 (1,48-1,76) mm.

10 napig

Második

1,76 (1,59-1,93) mm.

4-13 nap

Harmadik

2,10 (1,82-2,35) mm.

6-14 nap

Negyedik

2,10 (1,82-2,35) mm

10-18 nap

Ötödik

2,21 (1,89-2,75) mm

12-22 nap

Hatodik

2,76 (2,42-3,10) mm.

14-29 nap

Hetedik

2,95 (2,81-3,24) mm.

15-31 nap

Nyolcadik

3,90 (3,59-4,32) mm.

16-33 nap

Kilencedik

5,01 (4,77-5,35) mm.

22-35 nap

Az első fiatalkorú

4,83 (4,60-5,20) mm.

24-38 nap

Megjegyzés : A Caridina multidentatának nincs megalopa stádiuma. A tudományban a megalopát a plankton (zoea) és az állatok végső formája közötti köztes szakasznak nevezik.

11. szakasz – Fiatalkorúak (növekvő)

A Baby Amano garnéla elég kicsi, de nagyon gyorsan nő. A természeti környezetben óriási veszélyt jelent kicsinek lenni, szinte mindennek áldozatául eshetnek.

Ebben a szakaszban a garnélák sok tápanyagot igényelnek. Az érett akváriumban azonban ez nem okozhat gondot. Ráadásul a felnőttekhez hasonlóan az Amano garnéla sem válogatós.

Ugyanazt az ételt ehetik, mint a felnőttek. Csak kisebb arányban kell lennie. Ez egy fontos lépés az életükben.

11.1. Veszedés (növekedés)

Az Amano garnéla kemény, többrétegű külső vázzal (héjjal) rendelkezik, amely védi belső szerveiket és megakadályozza növekedésüket. Az exoskeletonok azonban nem nőnek, ahogy a bennük lévő állat nő. Ezért arra kényszerülnek, hogy vedlenek (ledobják a régi exoskeletonokat), ahogy nőnek.

Ezt a folyamatot a régi mineralizált exoskeleton teljes cseréje egy újjal jellemzi.

A vedlés gyakorisága az életkortól és a hőmérséklettől függ. Például a nagyon fiatal Amano garnéla néhány naponta, míg a fiatal egyedek általában 1-3 hetente vedlenek. A teljesen kifejlett garnéla 1-2 havonta vedlik. Általában ezt teszik az elvesztett végtagok helyreállítására.  

A nemrégiben vedlett garnéla rendkívül érzékenyek más állatok támadásaira

Fontos: A kalcium (Ca) az exoskeleton összetételének lényeges összetevője. Tehát egy új exoskeleton termesztéséhez nagy mennyiségű Ca szükséges a meszesedés elősegítéséhez. A vedlés folyamata a garnélarákot sebezhető állapotba hozza.

12. szakasz – Érés  

Az Amano garnéláknál a fiatalkori szakasz a szaporodási érettség elérése előtti időszak.

Amint a szaporodási rendszer elkezd fejlődni, az Amano garnélák felnőttekké válnak. Általában körülbelül 3-4 hónapba telik, mire kifejlődnek .

Ettől a pillanattól kezdve szabad szemmel meg lehet különböztetni a hímeket a nőstényektől. Ezzel befejeződik az életciklusuk, és új kezdődik.

Második rész: Amano garnélarák tenyésztése

A kifejlett Amano garnéla édesvízi környezetben él és szaporodik. Zoeáiknak (lárváiknak) azonban sós vízre van szükségük a túléléshez.

Ennek a fajnak a zoéi plankton állapotként kelnek ki. A természetes környezetben a víz sodorja őket, és passzívan az óceánba sodródnak, ahol kifejlődnek. A metamorfózist követően a fiatal egyedek felfelé vándorolnak az édesvízi élőhelyekre, ahonnan eredetileg származtak.

Ennek a folyamatnak az otthoni akváriumokban való megismétlése nem olyan egyszerű. Ezért szinte minden Amano garnélát vadon fogtak.

Az Amano garnélarák tenyésztése és életciklusa – alapvető barkácsbeállítás

Akvárium beállítás az Amano garnélarák tenyésztéséhez:

 • 4-10 liter tenyésztőtartály a növekvő Amano Zoea számára.

 • 4-10 literes palack a Tetraselmis sp. (eledel Amano Zoea számára)

 • Instant Ocean & Reef Crystals Reef Salt

 • Refraktométer .

 • Nagy fecskendő

 • Akváriumi sósvíz tesztkészletek.

 • Tető és fény

 • Rugalmas cső

 • Légpumpa (opcionális)

 • Visszacsapó szelep (opcionális)

1. Tenyésztő tartály

Egyes akvaristák azt mondják, hogy nincs szükség a tenyésztartály előzetes előkészítésére.

Ennek ellenére azt vettem észre, hogy sokkal alacsonyabb a túlélési arány, ha nem készítettem elő semmit. Ez valószínűleg 2 tényező kombinációjának köszönhető:

 1. Nem stabilizálja a vízparamétereket.

 2. Nem ad elegendő időt a fitoplanktonnak és az algáknak, hogy elkezdjenek növekedni a tenyésztartályban.

Ezért továbbra is azt javaslom, hogy ezt megelőzően végezze el. Tehát néhány nappal azelőtt készítse elő a tenyésztőtartályt, hogy az Amano zoea-t a tartályba kívánja helyezni.

Megjegyzés : Nincs szükség nagy akváriumra az Amano zoea felneveléséhez. Egy 4-10 literes szaporítótartály bőven elég lesz.

2. Sósvíz előkészítése

A következő lépés a tengeri só hozzáadása.

Fontos: Soha ne használjon egyszerű akváriumi sót vagy konyhasót sós víz elkészítéséhez! Meg fogja ölni Amano Zoeát.

Csak speciális tengeri sót használhat (például Instant tengeri sót vagy hasonlót).

Az amano garnélarák tenyésztése és életciklusa - Amano garnélarák hőmérséklete és túlélési aránya

A tanulmány szerint az Amano garnélák lárvái sokféle sótartalomhoz (17–34 ppt vagy 1,0128–1,0256 SG) képesek alkalmazkodni. Azonban a legtöbb akvaristának, köztük jómagam is jobb volt a sikerességi arány 30–35 ppt (vagy 1,0226–1,0264 SG).

Tehát a célunk 32 ppt (1,0241 SG) . Ehhez refraktométerre lesz szüksége a pontos mérésekhez. Tartsa a hőmérséklet-tartományt 22-26 C között is.

 1. Adjunk hozzá tengeri sót a vízhez.

 2. Keverje jól a vizet néhány percig.

 3. Hagyja állni körülbelül 20-30 percig.

 4. Ismét keverje meg, hogy a só teljesen feloldódjon és egyenletesen eloszlassa.

 5. Ha a sótartalom magas, adjunk hozzá több édesvizet, és ha túl alacsony, adjunk hozzá több tengeri só keveréket.

RO vizet vagy régi akváriumi vizet használjon?

Mindkét lehetőség életképes. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai.

A régi akváriumvíz már tartalmaz olyan mikroorganizmusokat, amelyek felgyorsítják a fitoplankton és az algák növekedését a tenyésztartályban. Hátránya, nem lehet teljesen biztos abban, hogy nincsenek olyan dolgok, amelyek árthatnak az Amano zoeának.

Éppen ellenkezőleg, az RO vízzel minden paramétert saját specifikációi szerint definiálhat. A fitoplankton és az algák megtelepedése a tenyésztartályban azonban tovább tart. 

Mennyi sós vízre van szüksége a tenyésztőtartályba?

Azt mondanám, hogy 7-10 cm elég lesz. Ne töltse fel teljesen a tenyésztőtartályt.

Valójában ez kontraproduktív lesz. A sekély tartályokban az Amano zoea több oxigénnel rendelkezik. Míg a mély tartályban mindenképpen légpumpát kell használnia.

Megjegyzés : A légpumpák veszélyesek az Amano Zoea számára. Majd később beszélek róla.

3. Ételek elkészítése Amano Zoea számára

Ez a legfontosabb lépés. Még egyszer megismétlem – A LEGFONTOSABB!

Fitoplankton Tetraselmis akváriumba

Szüksége lesz tenyésztett fitoplanktonra.

Tetraselmis sp. ia zöld egysejtű algák 4 különálló flagellával. A tenyésztett Tetraselmis algasejtjei szabadon mozoghatnak a tengervízben.

tanulmány szerint csak a tenyésztett Tetraselmis képes fenntartani a lárvák túlélését és fejlődését egészen a fiatalkori állapotig az Amano garnélákban. Még a tartósított Tetraselmis sem ugyanolyan hatásfokú.

Kell még valamit adni Amano zoeának?

Nem. Az Amano lárvák teljesen elégedettek lesznek a tenyésztett Tetraselmis-szel, amíg fiatalkorúak nem lesznek.

Ez azon ritka esetek egyike, amikor nincs szükség étrendjük diverzifikálására. Sőt, ha több élelmet adnak nekik, az csak a vízminőség romlását kockáztatja.

A fitoplankton tenyésztése – betakarítás

3.1. 1. lehetőség (ajánlott)

 1. Vegyünk néhány 1–2 g 4–10 literes palackot a fitoplankton (Tetraselmis) tenyésztéséhez.

 2. Adjunk hozzá sós vizet.

 3. Adjunk hozzá algát 

 4. Biztosítson 24 órás fényt.

 5. Adja hozzá a Tetraselmist palackokba.

 6. 2-3 nap múlva látni fogja, hogy a víz zöldes lesz. Pontosan erre van szüksége. A Tetraselmis nő.

Most hozzáadhat egy kis Tetraselmist a tenyésztőtartályba (50 ml / 6 literenként).

3.2. 2. lehetőség

 1. Egyes tenyésztők nem pontosan etetik a Tetraselmist az Amano állatkertekkel. Ehelyett a zoeát közvetlenül az algakultúrába ejtik.

Ennek a módszernek a hátrányai a következők:

 • A Tetraselmis tenyészet elvesztésének kockázata az Amano lárvák elpusztulásához vezet. Ne tegye a tojásokat egy kosárba.

 • Az ellenőrizhetetlen növekedési sebesség csökkentheti az oxigénszintet a tenyésztartályban.

 • A Tetraselmis szaporodáshoz táplálékot (műtrágyát) is igényel. A tenyésztartályba műtrágya adagolásával ronthatjuk a víz minőségét.

Mikor kell ételt készítenünk az Amano lárvának?

A Tetraselmist legalább 3-4 nappal az Amano lárva megjelenése előtt tenyészteni kell.

Fontos: vannak, akik egyszerű hibát követnek el, ami elpusztíthatja az Amano lárvákat. 24 órás fényt biztosítanak, de ezt nem teszik meg előre. Ennek eredményeként az algáknak nincs idejük növekedni, és a lárvák elpusztulnak elegendő táplálék nélkül.

Tápláljak Tetraselmist? Hogyan kell etetni a Tetraselmist?

A Tetraselmisnek is szüksége van táplálékra a szaporodáshoz.

Ha régi (vízcseréből származó) tartályvizet használ, akkor már elegendő tápanyagot tartalmazhat a Tetraselmis számára. Ha RO vizet használ, akkor ehhez bármilyen hidroműtrágyát kell használnia.

4. Kikelés napja

Amano garnélarák lárvái

Ha a tojáshéjon keresztül látja a fejlődő embriók szemeit, a tojások néhány napon belül kikelnek.

Érdekes tény : Az embriók nem kelnek ki egyszerre. Némelyikük 3-5 nappal a főcsoport előtt kezd kikelni. Ötletet ad, hogy mikor kell fokozottan ébernek lenni.

Tipp: A folyamat elindításához végezzen 25-20%-os vízcserét.

Itt két lehetőség van:

 • Először is . Amikor a nőstény kikelni készül, át kell helyezni egy másik tartályba. Kikelés után vigye vissza a főtartályba.

Fontos : Csak édesvizet használjon. Ne tegyen kifejlett Amano garnélát sós vízbe. Nem tolerálják.

 • (ajánlott) Ha nem akarsz vacakolni a nőstény külön tartályával. Hagyj mindent úgy, ahogy van.

A tojások éjszaka kelnek ki. Kis méretük miatt a fiókák (zoea) könnyen beszívhatók a szűrőbe.

Ennek elkerülése érdekében csökkentse (lehetőség szerint kapcsolja ki) a szűrőt, és helyezzen el egy asztali lámpát a szűréssel ellenkező oldalra.

5. Amano lárvák átvitele

Az Amano garnélarák szaporodása és életciklusa - Az Amano garnélarák fényérzékeny

Reggelente használjon nagy fecskendőt, hogy elkapja az Amano lárvákat. Helyezze őket a tenyésztőtartályba.

Az Amano lárvák nem igényelnek lassú átmenetet a sós vízbe. Csak dobd oda őket.

Az első néhány hétben a lárvák fejjel lefelé úszva úsznak. Szinte átlátszóak és alig láthatóak. Ne feledje, hogy a lárváknak 2-3 napon belül sós vízbe kell kerülniük, különben mind elpusztulnak. A 4. naptól kezdve a lárvák 10-15%-át elveszíti, míg 7-10 napon belül mind elpusztul .

6. Amano lárvák etetése 

A tanulmány szerint az Amano lárvák a 3. stádiumban kezdenek táplálkozni. Potenciálisan lecitotrófok. Így rövid édesvízi tartózkodásuk alatt nem kell etetnünk őket.

Megjegyzés: A lecitotrófia a tojássárgájával vagy az anya által a tojásba helyezett egyéb anyagokkal való táplálkozást jelenti. 

Ezt követően a lárváknak Tetraselmisre lesz szükségük a növekedéshez. Ezért már a vízben kell lennie.

7. Változó sótartalom   

4 hét elteltével enyhe átalakulást észlel az Amano lárvákban. Tehát a következő vízcsere során elkezdheti a sótartalom csökkentését 20-25 ppt-ra (1,015-1,0188 SG).

7. Az Amano lárvák édesvízbe juttatása   

40-45 nap elteltével az Amano lárvái átalakulnak valódi Amano garnélákká. Ettől a pillanattól kezdve a kifejlett garnélák apró másolatai. Ez azt jelenti, hogy már nem tolerálják az emelkedett sótartalmat.

Csak előre úszva látja őket (a lárvák minden irányba tudnak úszni).

Tehát, ha azt látja, hogy megállás nélkül őrülten úsznak, az azt jelenti, hogy készen állnak a fő akváriumba. A természetben ez a viselkedés azt mondja, hogy a fiatal egyedek megpróbálnak felvándorolni a kifejlett édesvízi élőhelyre.

Tipp:  ne végezzen hirtelen átmenetet sós vízről édesvízre. Cserélje ki a sós víz felét az akváriumi vízre 1 napig. Hadd szokjanak egy kicsit az új vízviszonyokhoz. Ezután engedje le az edényben lévő vizet az aljára. Így könnyebb lesz behelyezni őket a fő tartályba.

GYIK az Amano lárvák tenyésztésével kapcsolatban.

A lárvák a felszínre úsznak, és a baktériumfilmhez tapadnak. Mit kellene tennem?

Általában ez a probléma az első 3 hétben jelentkezik, amikor a lárvák gyengék és nem tudják ellenőrizni mozgásukat. A lárvák időnként a felszínre úsznak, megtapadnak a baktériumfilmben és elpusztulnak. Ezt többféleképpen is elkerülhetjük:

 • Kézzel távolítsa el a baktériumfilmet . Lebegtessen rajta néhány másodpercig egy darab papírt. Emelje le a papírt, és észre fogja venni, hogy az összes fehérjefilm ráragad. Tegye ugyanezt a papír másik oldalával. Dobja el azt a papírt, és vegyen egy másikat. Ne használja újra.

 • Cserélj vizet .

 • Fokozott keringés és légáramlás . Tehát felületi film nem képződik.

Szükségem van levegőztetésre a tenyésztőtartályban?   

Szigorúan véve sekély tartályokban a levegőztetés nem szükséges.

Ha azonban a tenyésztőtartály majdnem teljesen megtelt vízzel, szükség lesz némi levegőztetésre. Kerülje a túlzott levegőztetést. Nem szabad megpörgetnie a lárvákat a tartályban.

Hová tegyem a világítást?   

Megfigyelték, hogy a tetején lévő világítás csökkenti a biofilm képződését. Így az Amano lárvák nem tapadnak meg olyan gyakran.

Szükségem van szűrésre az Amano tenyésztartályban?

Nem, szűrés nem szükséges. Az amanólárvák nem termelnek sok hulladékot.

Ezenkívül a szűrők beszívhatják az apró lárvákat.

Megjegyzés : Korábban szűrést használtam. Most megváltozott a véleményem a jobb túlélési arány miatt. 

Milyen gyakran kell vizet cserélni?

Általában az első vízcsere (10-15%) az első hét után lesz. Ezt követően 2-3 naponta kell elvégezni.

Ha azonban a Tetraselmis túlzott növekedése miatt alig látja a tartály ellenkező oldalát, jobb, ha nagy vízcserét végez. Csak ne felejtse el a lárvákat a tartály sarkához csalogatni.

Ezenkívül ellenőrizze a vízszintet. A párolgás növeli a sótartalmat, hatással lesz a lárvákra.

Megjegyzés: Az Amano lárvákat vízcsere nélkül is lehet szaporítani, de ez jelentősen csökkenti a túlélési arányt.

Miért vannak problémáim a Tetraselmisszal?

Néhány lehetséges probléma, ami miatt a Tetraselmis kihalhat, a következők:

 • Nincs elég élelmük. Használjon műtrágyát. Legyen óvatos a túladagolással, ez is befolyásolhatja a növekedési ütemüket.

 • A magas és alacsony hőmérséklet elpusztíthatja a Tetraselmis-t.

 • A világítás túl erős vagy túl erős. Javasolnám a rövid (legalább 3-5 órás) szüneteket.

Mennyi a túlélési arányuk?

Megvan az oka annak, hogy az Amano garnélarák magas termékenységgel rendelkezik (átlagosan 1872 tojás). Sajnos csak néhány tucat lárva marad életben, még akkor is, ha mindent jól csinálsz.

Összefoglalva

A Caridina multidentata, más néven Amano garnéla életciklusa általában 12 szakaszra oszlik: tojás, zoea (9 szakasz), fiatal egyedek és felnőttek.

A nőstények a tojásokat a has alatt hordozzák. A lappangási idő a hőmérséklettől függően 4-5 hétig tart.