Fehér szellemcsiga - részletes útmutató: Gondozás, étrend és tenyésztés

A fehér szellemcsiga, más néven Filopaludina martensi, egy viszonylag új édesvízi csigafaj hobbinkban. Annak ellenére, hogy még mindig nem olyan gyakoriak, ezeknek a csigáknak minden esélyük megvan arra, hogy a kedvencek közé kerüljenek.

Szóval, mi olyan különleges bennük?

A fehér szellemcsigák nagyra nőnek, és inkább a meleg vizet kedvelik. kopoltyúikat is felhasználhatják a takarmány szűrésére Ez teszi őket szó szerint egyedivé! Ezek a csigák a viviparous nevű kategóriába tartoznak, ami azt jelenti, hogy élő utódokat szülnek, akik az anya testében fejlődnek ki.

Bár ennek a fajnak az ökológiája kevéssé kutatott, ebben a cikkben elmondok mindent, amit tudok a Fehér szellemcsigákról és azok gondozásáról.

Gyors megjegyzések a fehér varázsló csigákról 

Név Fehér szellemcsiga
Más nevek Fehér szellem vagy varázsló csiga, kísértet csiga, fehér mágus csiga.
Tudományos név Filopaludina martensi
Tartály mérete (optimális) 10 liter ~ 40 liter
Tartás Könnyű 
Tenyésztés Könnyű (
Méret legfeljebb 5 cm 
Optimális hőmérséklet 23–26 ° C 
Optimális PH 7,0 - 8,5 
Optimális GH 5 - 20   
Optimális KH 4 - 12
Nitrát Kevesebb mint 40 ppm
Étrend Algaevő / mindenevő
Temperamentum Békés
Élettartam legfeljebb 5 év
Szín Fehér, sötét heggyel

A fehér szellemcsigák eredete / élőhelye

A Filopaludina martensi fajok elsősorban Délkelet-Ázsiában (Indonézia, Thaiföld, Malajzia, Vietnam, Kambodzsa, Laosz) terjednek.

Ezek a csigák inkább friss, csendes vizekben élnek (csatornák, mocsarak, tavak, rizsföldek, árkok stb.). Ugyanakkor lassú áramlású vizekben is megtalálhatók (patakok és folyók).

Érdekes tény: Ezt a fajt Eduard von Martens fedezte fel és írta le a távoli 1860-ban. Az utóbbi évekig azonban teljesen megfeledkeztek róla.

Fehér szellemcsiga leírása

Fehér varázsló csiga (Filopaludina martensi) Részletes útmutató gondozása, étrend és tenyésztésA fehér szellemcsiga egy nagyon egyedi és vonzó csiga.

  • A héj színe fehér, világosbarna nyomokkal.
  • A fehér szellemcsiga héja törtfehér, krémes és sima textúra. Gyakran kissé sötétebbé válik a héjcsúcs végéig.
  • Vastag és széles kúpos héjuk van, 6 - 7 örvénnyel. Az utolsó kanyarulat duzzadt.
  • Finom vonalak a héjon.
  • A fehér szellemcsigáknak van egy operculum-uk is (zárófedél), amellyel zavart vagy fenyegetett állapotban teljesen lezárják héjukat.
  • Ezeknek a csigáknak további különlegessége, hogy „arcuk” és csápjaik kék színűek. Bár testük sárga, barnás foltokkal.
  • A fejcsápok mérsékelten hosszúak.
  • A fehér szellemcsigák akár 5 cm-re is megnőhetnek. Ezek a csigák akár 3-5 évig is élhetnek (a héjelemzések szerint). Fogságban élettartamuk azonban alig éri el a 2–4 ​​évet. A probléma az ellátási ismeretek hiánya.

A fehér szellemcsigák viselkedése

A fehér szellemcsigák békések, magányosak. Inkább a nyugodt vízi környezetet és a békés akváriumtársakat kedvelik.

Éjszaka aktívabbak,főképp ebben az időszakban táplálkoznak. Nappal gyakran pihennek medence sötétebb részeinél.

Amennyiben valami megzavarja, vagy más élőlény folyamatosan zaklatja, képesek napokat héjukba bezárkozva úgy tölteni. Ilyenkor mozdulatlanok, esetenként azt gondolhatjuk, hogy a vízicsiga elpusztult.

A fehér szellemcsiga egy ásó típusú csiga.

Fehér szellemcsigák etetése

Fehér varázsló csiga (Filopaludina martensi) ültetett tartálybanA fehér szellemcsigák mindenevő és nagy szemetelők. Algákat esznek, de nem kimondott algaevők. Ezért, ha olyan csigákat keres, amelyek ebben segíthetnek, más fajokat kell választania.

A természetben a fehér szellemcsigák többnyire detritusszal (bomló növényi és állati anyagokkal) táplálkoznak.

A Filopaludina martensi fajok másik érdekes tulajdonsága, hogy ezek a csigák kopoltyúikat használják az eleségük szűrésére. Kis (mikro) organizmusokat csapdába ejtenek a vízoszlopban, ami tisztábbá teszi az akváriumot.

Megjegyzés : Annak ellenére, hogy kopoltyúikat használják az eleségük szűrésére, ez nem az elsődleges táplálkozási módjuk. Fontos emellett táplálékot juttatnunk számukra is!

Figyelembe véve azt a tényt, hogy ez egy elég nagy csiga, szükség lehet a csigák étrendjének kiegészítésére. Például az algás lemezes táp (vagy algás tabletta) jó lehetőség ezeknek a csigáknak, mivel azok a medence aljára sűlyednek és ott maradnak, amíg a csigák rájuk nem találnak.

Ezenkívül blansírozott zöldségek (például sárgarépa, hajtások, spenót, uborka, cukkini) hozzáadása boldoggá teszi őket.

Mint minden más csigafaj, a fehér szellemcsiga is el kell látni valamilyen kalcium-kiegészítővel, amely segít megőrizni héjuk szépségét és egészségét. A kalcium megakadályozza a héjak romlását.

Ne feledje, hogy a többi gerinctelenhez hasonlóan a fehér szellemcsigák is érzékenyek a rézre és vegyületeire . Ezért akváriumi növénytápok vásárlásakor ügyeljen arra, hogy ne tartalmazzanak rézalapú vegyszereket.

A fehér szellemcsiga veszélyes a növényekre?

Nem, a fehér szellemcsigák növényvédelmezők, hacsak nem éheznek, és nem találnak más eleséget.

Ezt könnyedén elkerülheti, ha rendszeresen eteti a csigákat, és friss zöldségeket ad nekik.

Fehér szellemcsiga tartása és elhelyezése

Ami a vízi lényeket illeti, a fehér szellemcsigákat meglehetősen könnyű gondozni. Valójában elég alacsony karbantartásúnak számítanak, mivel nagyon alkalmazkodók, és sokféle vízben jól tudnak élni.

Mindazonáltal, mint minden hal-, garnéla- vagy csigás akvárium esetében, győződjön meg arról, hogy az akvárium megfelelően van-e szűrve.

Ezek a csigák nem kezdőknek valók. Van néhány speciális követelményük, ha ideális környezetet akarsz teremteni számukra.

Akvárium mérete

A fehér szellemcsigák viszonylag nagy csigák. Ezért ajánlott olyan akváriumot biztosítani, amelyben kb. 20 liter jutt egy felnőtt csigára.

Lehetséges 2-3 csiga tartása 40 literes akváriumba.

Víz paraméterek:

A fehér szellemcsigák nem túl nyűgösek a víz paramétereivel kapcsolatban. Egyes tanulmányok szerint ezek a csigák jobban ellenálltak a nehézfémeknek, amit viselkedésük és fiziológiai reakcióik jeleznek.

pH és keménység : Próbáljon meg 7,0 - 8,0 közötti pH-t és 5 - 20 közötti keménységet elérni. Bár ezek a csigák elviselik a 6,5-ös és alacsonyabb pH-értéket, jobb, ha sokáig (hetekig) nem hagyjuk savas vízben. A savas víz lassan feloldja héjukat (általában apró lyukak formájában).

Hőmérséklet: A fehér szellemcsigák meleg hőmérsékleti körülmények között 23 - 26 C  hőmérsékleten fejlődnek a legjobban. 

Szűrés:

Nincsenek külön követelmények.

Ne aggódjon, ha attól tart, hogy a szűrő áramlása nem elég erős.

Nincs szüksége másodlagos szivattyúra. Végül is a folyókon kívül, többnyire csatornákban, mocsarakban és tavakban találhatók. Ezért nem nagyon aggódnék az áramlás miatt.

Talaj

A talajt lletően a vadonban a fehér szellemcsigák sziklákhoz, valamint homokos fenekekhez kötődve élnek. Tehát biztosítson egy homokos vagy finom, durva talajt, amely pihenő és táplálkozó talajként szolgál a csigák számára, ahol táplálékrészecskéket keresnek.

Ideális esetben az aljzatának elég mélynek kell lennie ahhoz, hogy lefúródjon a földbe, és eltűnjön.

Megjegyzés : A kemény aljzat (nagy kőzetek, kavics) megakadályozza a ásást, ami nagyon megterhelheti őket.

Világítás:

A fehér szellemcsigák éjszakai életűek, és valójában nincs szükségük fényre. Jobban szeretik a sötét vagy nagyon gyenge fényű akváriumot. 
A világítást a tartályban lévő növények és halak igényeihez kell igazítani.

Díszek stb.

Dekoráció, uszadék , és a növények, több felületet biztosítanak az algák növekedésének és a biofilm kialakulásának. A biofilm a csigák egyik kedvenc étele, és fontos szerepet játszik az étlapjukban.

Fehér szellemcsigák párzása

A fehér szellemcsigák gonokhorisztikusak. Ez azt jelenti, hogy a nőstény és a hím csiga számára is rendelkezésre kell állniuk a szaporodáshoz.

Sok más csigafajjal ellentétben a hímeket és nőstényeket külső jellemzők alapján lehet megkülönböztetni. A hímek felismerhetők azáltal, hogy az egyik antenna alakja módosult. Vastagabb, mint a másik. A nőstények azonos hosszúságúak és antennaméretűek.

Megfigyelések szerint a hím csiga megközelíti a nőstényt, átmászik a héja felett, és amikor az utolsó örvény a penitális hüvelyével megfogva a nemi nyílást keresi és behelyezi.

A kopuláció néhány óráig tarthat.

Fehér szellemcsigák tenyésztése

A fehér szellemcsigák szaporodási rátája nagyon alacsony. Tehát akkor is, ha nagy csoportokban tartják őket, nem valószínű, hogy túlnépesítik az akváriumot.

Megkönnyebbülést jelenthet sok akvarista számára, akik hajlamosak aggódni a zsúfoltság vagy a túlnépesedés miatt.

Embrióik az anya tenyészkamrájában tartott kapszulákban fejlődnek. A Viviparity védelmet nyújt a fejlődő fiatalok számára. Beborítja őket a tojáskapszula, amely születés előtt elszakad.

A nőstények főleg éjszaka születtek fiatalkorúakat. A nőstény csigák teljes szülés száma nőstényenként általában 5 és 15 között változik, és a nőstény méretétől függ.

A nőstény teljesen fejlett héjú kicsiket szül. A felnőttek teljesen kialakított miniatúrái. Az egyetlen különbség az, hogy színük sötétebb lesz, sárgás árnyalattal. Ne aggódjon, idővel, ha idősebbek lesznek, héjuk fehérebbé válik.

Ezeknek a fiatal csigáknak legalább naponta egyszer finom táplálékot kell adni a túlélési arányuk növelése érdekében.

Fehér szellemcsigák és megfelelő akváriumtársak

A fehér szellemcsiga nagyon békés, és nem okoz problémát akváriumtársainak. Ezek a csigák nagyszerű választás lesz bármely közösségi akvárium számára. 

Halak

A halfajokat és néhány természetes ellenséget illetően a fehér szellemcsigákat nem szabad Botia, sügér, csíkfélék és aranyhal mellett tartani. Ne feledje, hogy egyes halak nem a csigákkal táplálkoznak, hanem megeszik az enivalójukatt vagy megcsipkedik a  hosszú csápokat.

Garnélák

A kissé lúgos vizet kedvelő garnélafajok lesznek a legjobb választás a fehér szellemcsigákkal való tartáshoz. Például:BLOODY MARY GARNÉLAFEKETE GARNÉLAKÉK GARNÉLALEGYEZŐ GARNÉLA

Csigák

Fehér szellemcsiga akváriuma tartalmazhat más csigákat, mint  Brotia Pagodula csigák , Nyúl csigák ,  Porcelán Csiga.

Rákok

Tartsa távol a fehér szellemcsigákat mindenféle ráktól (még a törpe mexikói rákoktól ), és még bizonyos típusú ragadozó garnéláktól is, például a Macrobrachium családtól. Mindegyik nagyon agresszív lehet a csigákkal szemben. 

Következtetésképpen

A fehér szellemcsiga valóban csodálatos és lenyűgöző faj. Ezek a békés és igénytelen lények jó társai lesznek a  garnéláknak és a nem húsevő halaknak.

Ezenkívül meglehetősen szívósnak tekintik őket, és kiválóan kiegészíthetik bármely édesvízi akváriumot.

Mindezek a tulajdonságok tökéletesen alkalmassá teszik őket azoknak a kezdőknek is, akik díszes csigákat szeretnének tartani.