Garnéla tenyésztés mesterfokon. – 2.rész  Hogyan lehet javítani a garnélák tenyésztési hatékonyságát

Ebben a cikkben arról szeretnék beszélni, hogyan lehet javítani a Caridina garnélák tenyésztési hatékonyságát. Függetlenül attól, hogy akvarista utazása még csak most kezdődött, vagy tapasztalt akvarista vagy, aki új tippeket és ötleteket keres, van néhány fontos dolog, amit tudnia kell és/vagy emlékeznie kell a garnélák-tenyésztésével kapcsolatban.

A Caridina garnélák érzékenyebbek, mint a legtöbb más garnéla (a Sulawesi garnélarák kivételével). Ezek a kis lények nagyon stabil paramétereket és megfelelő takarmányozást igényelnek. Ezért az itt leírtak közvetlen hatással vannak a garnélákra. Ismétlem – abszolút minden, amit ebben a cikkben leírtak, a teljesítmény javulását eredményezi!

Azzal kell kezdenem, hogy nem fogok a Caridina garnélatartó akvárium felállításának folyamatáról beszélni . Az alapok ugyanazok, de van némi különbség a szép és gyönyörű bemutató garnélás akvárium és a leghatékonyabb tenyésztési módszerek között. Majd meglátod magad.

Ezen kívül a legtöbb ilyen módszer egymással kombinálva működik. Ezért kérjük, olvassa el a cikket a végéig. Mindennek lesz értelme.

Minden további nélkül térjünk rá.

1. Nagyon finom talaj

Ha csak egy kicsit is foglalkozik ezzel a hobbival, akkor tudni fogja, hogy az aljzat mélységének általános ajánlása körülbelül 5-7 cm. Valójában ez meglehetősen ésszerű tanács, mert számos előnnyel jár, például:

 • Vizuális észlelés . Az aquascaping során az akvaristák általában egy kis ferdítést tesznek, hogy az akváriumnak egy kicsit mélyebb legyen.

 • Növény alap. Ez a mélység elegendő ahhoz, hogy a növények meggyökeresedjenek.

 • Jótékony baktériumok támogatása. Az akváriumban található minden más felület a baktériumok szaporodását célozza.

 • „Pufferelési” kapacitás . A caridina garnélás akváriumban az aktív talaj is alapvető szerepet játszik, mivel segít stabilizálni a szükséges vízparamétereket. A víz pufferképessége ( KH ) semlegesíti a savas talajt.

Megjegyzés : Aktív (pufferolt) talaj – ez egy olyan aljzat, amely megváltoztatja a víz kémiáját ( PH ).

Sajnos van néhány hátránya is, pl.

 • Nitrogén felhalmozódása . A maradékok, törmelékek, hulladékok stb. bekerülnek az aljzatba, ahol a garnéla nem érheti el. Ennek eredményeként mindez felhalmozódik és elrohad az aljzatban az ammóniával, nitritekkel és nitrátokkal együtt. 

 • Korlátozott idő. A talaj savanyú, és a víz pufferképessége semlegesíti ezt a savasságot. És ha túl sok pufferrendszer van a vízben, az elhasználja az aljzat összes savasságát. Végül a pH-érték hosszú ideig nem csökken.

Amikor ez megtörténik, talajt kell cserélnünk , ami rendkívül megterhelő folyamat.

Hogyan lehet javítani a Caridina garnélarák tenyésztési hatékonyságát - vékony szubsztrát

Annak ellenére, hogy a talaj nagy esztétikai értéket adhat a bemutatóakváriumnak, és más előnyökkel is járhat, a valóságban a hátrányok túlságosan nagyok, ha sikeres Caridina tenyészetet akarunk.

Ezért a hagyományos módszerekhez képest kevesebb talajt kell használnunk. Az aljzatrétegünk alig fedje le a tartály alját!

Miért nem csupasz aljzatú medence?

Valójában a garnéláknak kell valamit megfognia. Élvezik az aljzattal való interakciót is.

 

 

Trükk az aktív szubsztrátumokkal garnélaráktartályokhoz
2. Talaj doboz

Tehát most, amikor szinte nincs aktív talaj az akvárium alján, hogyan fogjuk stabilan tartani a pH-t?

Igazából továbbra is aktív talajt fogunk használni, de ezúttal műanyag dobozba tesszük. Akár harisnyába is rakhatjuk és a tartály sarkába helyezhetjük!

Minél nagyobb felület kapcsolódik a vízhez, annál jobban puffereli a vizet.

Mi értelme van ennek?

 • „Pufferelési” kapacitás . A szükséges vízparamétereket továbbra is tudjuk stabilizálni.

 • Könnyen cserélhető az aktív talaj . Csak vegye ki a dobozt (harisnyát), és cserélje ki a talajt egy újjal.

 • Olcsó . A hagyományos módszerekhez képest 3-4-szer kevesebb talajt használ, de ugyanolyan hatékonysággal.  

 • Aquascape lehetőségek. A vékony réteg aktív talaj helyett (lásd fent) használhatunk bármilyen inert aljzatot (homok vagy kavics).

3. Nincsenek növények a Caridina akváriumban

Én személy szerint szeretem a növényeket, és a legtöbb bemutatótartályomban használom őket, sok okból:

 • Algák elleni védekezés . Az élő növények segíthetnek távol tartani a nem kívánt algákat. 

 • Levegőztetés . Ez egy kiváló természetes módszer a tartályokban lévő víz levegőztetésére.

 • További szűrés . A növények felszívják a nitrogént, a vegyszereket és más szennyező anyagokat, amelyek károsak lehetnek a  garnélákra .

 • Etetőföld . A növények biofilm büféként működnek ,  amely ideális első táplálék az újonnan kikelt garnélák számára .

 • Búvóhely . Bíztonság a kis gerinctelenek számára.

 • Esztétikai érték. Általában a legtöbb akvarista azért tart növényeket, mert azok nagy esztétikai értéket adnak tartályaiknak. 

Ha azonban Caridina tenyész akváriumot hoz létre, két fő hátránya miatt kerülje az élő növények használatát:

 • pH- és oxigéningadozások

Közismert tény, hogy a legtöbb Caridina garnélafaj a savas és lágy vizet kedveli, nagyon alacsony KH-val. Sajnos az ültetett akváriumokban a pH-értékek ingadoznak, ha a vízben nincs KH.

Ez a fotoszintézis miatt történik, ahol a fény, a CO2 és a pH összekapcsolódik.

A szén-dioxid (CO2) létfontosságú a növények fotoszintéziséhez. Napközben a növények elkezdik felszívni a CO2-t és oxigént termelni. Ennek eredményeként kevesebb szénsav van a vízben, és magasabb lesz a pH-értéke.

Éjszaka fordított folyamatot hajtunk végre. Ha a lámpák ki vannak kapcsolva, a növények nem szívják fel a CO2-t. Éppen ellenkezőleg, a növények lélegeznek, és szénsavat termelnek, amely csökkenti a pH-t. Minél több CO2 van a vízben, annál alacsonyabb lesz a pH-értéke.

Ne feledje, hogy sok akváriumi növény gátolja az algák növekedését . Ez rossz minden garnéla számára, mert az algák a garnélák egyik fő táplálékforrása.

Ezenkívül növények nélkül könnyebb lesz látni és elkapni a garnélákat az akváriumban.

4. Szivacsos és matt szűrők

Hogyan lehet javítani a Caridina garnélarák tenyésztési hatékonyságát - szűrés

Sok szűrő létezik a piacon, de a szivacsok vagy ideális esetben a matt szűrők valóban javítják a garnélák tenyésztési élményét.

A garnélák tenyésztésére szolgáló legjobb szűrésről szóló cikkemben különböző rendszereket hasonlítottam össze. Annak ellenére, hogy sok jó szűrő létezik, némelyikük jobban megfelel garnélaák tartására, mint mások.

A legfontosabb előnyök közül néhány:

 • Megfizethetőek.

 • Kis tartályokban használhatók.

 • Ezek a szűrők teljesen biztonságosak a bébi garnélák számára .

 • Nagyon nagy felületük van , ahol a garnélája táplálkozhat (közvetlen hatással van a baba garnélák túlélési arányára).

5. Rendkívül alacsony nitráttartalom

Nitrátok a garnélaráktartályban

A nitrátok az akváriumban lebomló szerves hulladékok melléktermékei. Sajnos a Caridina garnélatartályokban előforduló túlzott nitrátok veszélyét sok akvárista gyakran félreérti, különösen azok, akik haltartásból származnak.

Igaz, hogy sok halfaj legalább bizonyos mértékig alkalmazkodik a rossz vízminőséghez és a nitrátokhoz. De ez nem mondható el az érzékeny garnélarákfajtákról.

A nitrátok széles körű káros hatásokat fejtenek ki a garnélákban, például: megnövekedett mortalitás, növekedéscsökkenés, csökkent táplálkozási arány, csökkent termékenység, csökkent kelési siker, letargia,  stressz viselkedési jelei , fizikai deformitások stb.

Ami a koncentrációt illeti, a nitrátok soha nem lehetnek magasabbak 20 ppm-nél a garnélaktartályokban. A szaporítótartályok esetében azonban a nitráttartalmat folyamatosan 10 ppm alatt kell tartanunk .

Megjegyzés : Ez egy másik ok, amiért kerülnünk kell a növények tartását. A nitrogénhiány befolyásolja a növények növekedési ütemét, aminek következtében az új levelek kisebbek és gyengébbek lesznek.

6. Öregedő  víz

Ha úgy gondolja, hogy az öregedő víz apró részlet, és elhanyagolható, téved!

A kis dolgok óriási különbségeket okoznak. Ne feledje, a célunk a legstabilabb környezet megteremtése a Caridina garnélák számára.

Az öregedés segít a pH stabilizálásában.

Amikor a CO2 feloldódik a vízben, átmenetileg csökkenti a víz pH-értékét. Ezt követően a pH még emelkedhet is.

Az öregedés megoldja ezeket a problémákat. Ezenkívül eltávolítja a mikrobuborékokat. Ezenkívül a víz klórja 24 óra alatt szinte teljesen eloszlik.

Tipp: felgyorsíthatja a folyamatot porlasztókő vagy hullámkeltő használatával.  A felületi keverés elősegíti a klór eloszlatását a vízből.

Mennyi ideig érleljem a vizet a Caridina akváriumhoz?

Legalább 24 óráig csinálom. Viszont tudom, hogy néhány profi garnéla tenyésztő 3 napig csinálja!

7. Víz előkészítése – Ásványi anyagok hozzáadása

Ne adjon ásványi anyagokat a vízhez közvetlenül a felhasználás előtt. Keverje össze a sókat 12-24 órával a vízcsere előtt.

Ismételten ezt tesszük a vízminőség stabilizálása érdekében .

Ha hagyja a vizet további 12-24 órán át öregedni, látni fogja, hogy a TDS mindig körülbelül 10-15 ponttal nő. Így előfordulhat, hogy több RO vizet kell hozzáadnia a tökéletes szám eléréséhez.

Ügyeljen arra, hogy emlékezzen minden alkalommal, hogy mennyit használt, hogy a víz mindig egyenletes legyen. Így legközelebb pontosan tudni fogja, mennyi kell egy bizonyos vízkeménység eléréséhez.
Kerülje a különböző gyártók ásványi anyagainak keverését, hacsak nincs más választása.

8. Lassú vízváltozások

NE ürítse ki egyszerre a vizet, hacsak nem végez „vészhelyzeti” vízcserét! Megölheti, stresszt okozhat, és vedlési problémákat okozhat a garnélákban.

Nagyon lassan cserélje ki a vizet. Minél lassabb, annál jobb!

Lassan adjuk hozzá az eltávolított mennyiségű vizet. Töltse fel az akváriumot legfeljebb ~ 4 liter sebességgel percenként. Ideális esetben a csepegtetési módszer (3-5 csepegtetés másodpercenként) még jobb lesz.

9. Etetési gyakoriság és túletetés

A túletetés nem tréfa a garnélás akváriumokban.

A túltáplálás rontja a víz minőségét, fertőzéseket és betegségeket okoz, és általában súlyos egészségügyi állapotok veszélyének teszi ki őket.

Meg kell találnunk ezt a finom vonalat, ahol az egyensúly megfelelő. Az optimális dózist általában tapasztalati úton határozzák meg. A garnélák reakciója alapján 2-3 órán belül el kell fogyasztaniuk az ételt. A maradékot el kell távolítani az ammónia (nitritek és nitrátok) elkerülése érdekében.

Mivel az aljzatunk nagyon finom, nagyon könnyen tisztítható. Foghat egy szifont, és nagyon gyorsan eltávolíthatja az összes garnélahulladékot és maradékot.

10. Nincs akváriumtárs

Hogyan lehet javítani a Caridina garnélarák tenyésztési hatékonyságát – csigák nélkül

Ha a tenyésztés és a hatékonyság a célunk, akkor csak az adott fajok számára fenntartott akváriumban kell tartanunk.

A garnélák meglehetősen félénk lények, és sok búvóhely (például növények) nélkül még békés közösségi halfajokkal sem érzik jól magukat .

A szaporítótartályokban még csigák sem lehetnek. Persze, a csigák valóban jót tesznek az akváriumoknak, de nem ebben az esetben!

 • Verseny . A csigák versenyezni fognak a garnélával az élelemért (az algákat és a biofilmet is szeretik ).

 • Víz romlása . A csigák sokat esznek, és sok hulladékot termelnek, amely ammóniává alakul.

Mi ebből semmit nem akarunk!

Türelem

Legyen türelmes, és ne adjon hozzá túl korán érzékeny garnélát. Garnélánknak egy érett, működő akvárium szükséges, sok algával és biofilmmel.

Folyamatosan ezt mondom, de… továbbra is kapok olyan üzeneteket, amelyekben az emberek kihagyják ezt a lépést, és végül problémáik vannak.

Használhatok uszadékfát vagy sziklákat a Caridina tenyésztartályban?

Igen, egy kis darab uszadékfa a hasznukra lesz.

Használhatom ugyanezt a megközelítést a Neocaridina vagy a Sulawesi garnélarák esetében?

Igen, ugyanezen elvek alkalmazása javítja a szaporodási sebességüket is.

Összefoglalva

A Crystal garnélát a garnéla-tartási hobbi ékszereinek tekintik. Ezek a kis lények sokféle színben és mintában kaphatók. Élénk színükkel könnyen érdekes kiegészítője lehet bármely otthoni akváriumnak.

Ennek ellenére sok akvaristának nehézségei vannak a tenyésztésük során, mert nem értik a garnélák-tartás fő elvét – a garnélák nem szeretik a változásokat .

Ezért, amikor a Caridina garnélák tenyésztési hatékonyságáról beszélünk, mindent kissé másképp kell tennünk:

 • Az aljzat nagyon specifikus módon történő felhasználása.

 • Nincsenek növények.

 • Nincsenek akváriumtársak.

 • Szigorú etetés és nitrátszabályozás.

 • Szivacs és Matten szűrők használata.

Mindezek az apró dolgok óriási szerepet játszanak, és óriási változást hoznak.