Ha azt akarjuk, hogy a garnélák egészségesek és boldogok legyenek , meg kell értenünk, mit mondanak a viselkedésükkel. Például mit jelent az, amikor eszeveszetten úszkálni kezdenek az akváriumban?

Valójában nem ritka, hogy a garnélák szabálytalanul úsznak. A párzás során mindig ezt teszik. Ugyanakkor a rángatózó és nyilaló mozdulatok a stressz jelei lehetnek, beleértve a vízminőségi problémákat, a ragadozókat, a betegségeket, az akklimatizációt stb.

Minden további nélkül nézzük meg közelebbről a fő okokat, amelyek miatt a garnélák folyamatosan úszkálnak, és mit kell tennie vészhelyzet esetén.

1. Garnéla párzási rituálé – „Őrült tánc”

A garnéláknál a párzási és szaporodási folyamatok szorosan kapcsolódnak a vedlési ciklushoz.

Röviden, az érett nőstények petefészkében találhatók a petefészek , amely a fejmell (carapace) és a farok (has) találkozásánál található . Tehát, amikor a petefészekből kiszabadulnak a petesejtek, azok a méhcsövekbe jutnak megtermékenyítés céljából.

Azonban ahhoz, hogy a petéket átvigyék a petefészekből, a garnéláknak vedleniük kell (el kell vetniük az exoskeletont). Puhává és rugalmassá teszi az újonnan létrejött női kutikulát, ami lehetővé teszi a megtermékenyítést.

Ezzel egy időben az újonnan vedlett nőstény bizonyos feromonokat kezd kibocsátani a vízbe. Ez a jel a hímeknek, hogy készen áll a párzásra.

Ezek a jelhordozó vegyszerek elsöprő hatással vannak a hímekre. Nem tudnak ellenállni ennek, és ennek eredményeként a hím garnélák őrülten úszkálni kezdenek az akváriumban. Meg akarják találni azt a nőstényt és párosodni vele.

A párosodási folyamat csak néhány másodpercig tart, de a feromonok egy óráig vagy még tovább is a vízben maradnak. Amint a feromonok elveszítik erejüket, a nyugtalan viselkedés és az őrült táncok azonnal leállnak.

Javaslatok:

A garnéláknak búvóhelyre van szükségük, hogy boldogok legyenek.

NAGYON! Komolyan, nagyon fontos, hogy minimálisra csökkentsd a garnélák stresszét azáltal, hogy sok helyet biztosítasz nekik, ahol elbújhatnak.

Nos, mi köze ennek a cikk témájához?

A lényeg az, hogy a nőstények számára a vedlés (párzás) akkor válhat igazán veszélyessé, ha több hímnek vannak kitéve és azok üldözik őket.

Ne feledje, hogy vedlés után puhák és gyengék. Tehát a hímek könnyen stresszt okozhatnak, vagy akár árthatnak is nekik ebben az őrületes állapotban.

2. Stressz-viselkedés

Most pedig beszéljünk a garnélás akváriumban való úszás negatív oldaláról.

Kis méretük és meglehetősen egyszerű idegrendszerük ellenére a garnélák, ugyanúgy stresszessé válhatnak, mint az összes többi állat.

A garnélák gyakran stresszessé válnak a következők miatt:

környezetük nem megfelelő minősége (rossz vízparaméterek),

helytelen akklimatizáció,

nagy vízcsere,

toxinok,

paraziták és/vagy betegségek,

összeférhetetlen akváriumtársak.

Az úszás az egyetlen jele a stresszes garnéláknak?

Nem. A stresszes garnélának több jele is van. Lehet:

letargia,

étvágytalanság,

színvesztés,

vedlési problémák,

csökkent növekedés,

szabálytalan úszás (igen, ez csak az egyik jele) .

2.1. Nem megfelelő minőségű víz

A rossz vízminőség valószínűleg a fő oka annak, hogy a garnéla őrülten úszik az akváriumban. A nem megfelelő vízparaméterek sok stresszt okozhatnak. Személy szerint határozottan ezzel kezdeném, ha észrevenném ezt a fajta viselkedést.

A garnélák tartásában a legfontosabb a vízparaméterek állandósága. A garnélák nem szeretik a változásokat. Igazából ezt a szabályt kőbe kellene vésni!

Nagy ammónia , nitritek , vagy nitrát szinteket,

Alacsony oxigénszint ,

Nem megfelelő hőmérséklet- tartomány ,

Magas vagy alacsony PH ,

Keménység: GH és KH .

Mindezek a vízparaméterek stresszt okozhatnak a garnélákban, ha nincsenek az optimális tartományban. Ezért a garnélák viselkedésében bekövetkezett bármilyen változást azonnal figyelembe kell venni.

Megoldás:

Teszteld a vizet.

A vízparaméterek tesztelése nélkül azt sem fogod tudni, mi a hiba. Más szóval, nagyjából vakon repülsz, és a legjobbat reméled.

Ezért rendelkeznie kell egy mester tesztkészlettel, amely képes megbecsülni az akváriumban lévő vízparaméterek valós állapotát.

Tudom, hogy vannak, akik inkább megtakarítanak néhány Forintot, és a helyi boltokban tesztelik a vizet. Rendben, de mit tehetnek vészhelyzet esetén? Tegyük fel, ha valami elromlik vasárnap hajnali 4-kor?

Ezért határozottan úgy gondolom, hogy mindenkinek rendelkeznie kell egy tesztkészlettel. Ez legyen az egyik első dolog, amit vásárol. Ez egy kötelező eszköz ahhoz, hogy tudja, mi történik az akváriumban.

2.2 Helytelen akklimatizáció

Tehát most vettél egy csomó új garnélát, és bedobtad őket az akváriumba, de rájöttél, hogy eszeveszetten úszkálnak, úgy néznek ki, mintha ki akarnának jutni.

Sajnos a helytelen akklimatizáció az egyik vezető halálok az újonnan szerzett garnélák esetében.

Ez különösen fontos lehet azoknak a kezdőknek, akik nem értik ennek az eljárásnak a fontosságát.

Emlékszel, amikor azt mondtam, hogy a garnélák nem szeretik a változásokat?

Nos, alapvetően ugyanaz a probléma, csak más szemszögből. A garnélák meglehetősen érzékeny állatok. A víz kémiájának és hőmérsékletének hirtelen változásai nagyon veszélyesek.

Megoldás:

Megfelelően akklimatizálnunk kell őket, mielőtt az akváriumba helyeznénk őket. 

Az ötlet az, hogy az új garnéláknak lassan adagoljuk az akvárium vízzet, amíg teljesen meg nem állnak.

Szükségünk van:

  • Vödörre

  • 2 méter levegőcsőre

  • 2 db tapadókorongra

lépésenkénti leírás:

  • Az üres vödörbe engedjük ki ovatossan a garnélákat.

  • A két tapadókorongot rakjuk fel a levegőcső két végére.

  • Az egyik felét tapsszuk be az akváriumba, úgy hogy a cső vége a viz alatt legyen.

  • A másik felét (miután megszivtuk és elindult a viz) a vödör belselyébe tapasszuk.

  • A viz lassan csordogál a vödörbe és össze keveredik a garnélák vizével.

  • Ha úgy érezzük, hogy túl gyorsan folyik a viz, akkor egy levegőcsappal csökentsük le a folyás sebességét.

  • Mire a vödör megtelik, garnéláink is hozzászoknak az új körülményekhez.

FONTOS: Ha leszivunk az akvárium vizből, figyeljünk a technikára, főleg a fűtőre nehogy szárazra kerüljön.

2.3 Nagy vízváltozások

A nagy vízváltozások (több mint 20%) miatt a garnélák általában az akváriumban úszkálnak. Ez tény, de miért?

Feltételezve, hogy az új víz nem tartalmaz káros vegyszereket, ennek egyetlen oka van – a nagy vízváltozások befolyásolják az akváriumban lévő víz paramétereit.

Megjegyzés: Egyes akvaristák azt mondják, hogy 25, sőt 50%-os vízcserét végeztek, és ez rendben volt. Igaz lehet, például a cseresznye garnéláknál az egyik legszívósabb garnélának tartják.

Jól lenni és túlélni azonban teljesen más dolog. Nem kell tesztelni a határaikat.

Megoldás:

Még egyszer meg kell ismételnem.

A garnéláknak stabil környezetre van szükségük a szaporodáshoz.

De mit tehetünk, ha nagy vízcseréket kell végeznünk… egyébb okok miatt?

Ilyen esetekben ahelyett, hogy egy nagy cserét hajtanának végre, lassan csepegtessenek új vizet az akváriumba, hogy legyen idejük igazodni.

2.4 Réz, hidrogén-szulfid és egyéb toxinok

A mérgező anyagok a garnélánál, nem a bőrön (kemény héj) hanem a kopoltyúin keresztül kerülnek érintkezésbe, ami sokkal közvetlenebb és veszélyesebb beviteli mód.

A méreganyagok egyenesen a véráramba kerülnek anélkül, hogy a test más részei kiszűrnék őket, amelyek védelmet jelenthetnek ellenük.

A toxinok felhalmozódási hatása sok esetben viselkedési változással is feltárható – a garnélák gyorsan reagálnak, fokozott mozgás formájában.

A toxinok listája, amelyet minden garnélatartónak ismernie kell, a következőket tartalmazza:

Rézszennyeződés (a Cu, még kis mennyiségben is halálos lehet).

Hidrogén-szulfid (H2S, rohadt tojás szaga).

CO2-mérgezés (a 25-30 ppm-et meghaladó CO2-szint veszélyes a garnélarákra).

Klór, klóramin, nehézfémek (Ezek a vegyszerek irritálják a kopoltyúkat és blokkolják az oxigénszállító sejteket, ami fulladáshoz vezet).

Rovarirtók.

Gyógyszerek és műtrágyák (Egyes akváriumi adalékanyagok tartalmazhatnak rezet vagy más mérgező elemeket. Ezért óvatosan kell őket használni).

Megoldások:

Olvassa el a termék leírását . Sok gyártó azt fogja mondani, hogy termékei „garnélabiztosak”. Tanulmányozni kell ezeknek a termékeknek az összetételét, és ki kell választani az akváriumba legmegfelelőbbet.

Karanténba mindent. A peszticidek megelőzésének egyetlen módja az, hogy mindent karanténba helyezünk, különösen a növényeket.

Biztosítson elegendő oxigént . A hidrogén-szulfid hatékonyan semlegesíthető a tartályokban oxigénnel. Miután a hidrogén-szulfid gáz összekapcsolódik az oxigénnel, visszatér szulfát formába, ami nem mérgező.

Szennyezőanyag-kötőanyagok . Kezelje a vizet használat előtt. Ezzel a probléma kezdettől fogva kiküszöbölhető.

2.5 Nem kompatibilis akváriumtársak 

Tapasztalataim szerint az egyik akváriumomat megszállta egy szitakötő nimfa. Nem értettem, hogy a garnéláim miért nem akarnak szaporodni. Ráadásul kissé furcsa volt a viselkedésük.

Bár nem rohangásztak az akvárium egyik oldaláról a másikra, de nagyon gyorsan reagáltak, és bármilyen mozdulatra ugrottak.

Több hétbe telt mire rájöttem ki a tettes! Ezután a viselkedésük normálissá vált.

Úgy gondolom, hogy a garnéla akkor is érzi a ragadozókat, ha nem látja őket, és ez a viselkedésükre is hatással lehet.

Megoldás:

Legyen nagyon óvatos a garnélák tartálytársaival. Kerülje el vagy ne tartsa a garnélákat az alábbiakkal:

Nagyobb vagy agresszív halak.

Bármilyen  rákfaj.

Törpe békák .

Lehet a szabálytalan úszás a garnélák egyszerű jellemzője?

Nem, nem lehet. Igaz, hogy a garnélák meglehetősen aktív állatok, és mindig az akváriumban mozognak táplálékot keresve. A halakkal és rákokkal ellentétben azonban nincs személyiségük. A garnélák viselkedése meglehetősen szabványos.

Hogyan lehet megkülönböztetni a garnélák párzási rituáléját a stressz jeleitől?

Meg kell figyelnie a többi garnélát. Más nagy nőstények vagy fiatalok nem vesznek részt ebben az őrült táncban. Továbbra is azt fogják csinálni, amit szoktak – enni.

Következtetésképpen:

A garnéla két fő okból képes aktívan úszkálni az akváriumban:

A párzási rituálé valamilyen formája ill

Reakció a stresszre.

Meg kell értenie a követelményeiket, és tudnia kell, mikor boldogok a garnélák. Lehetővé teszi, hogy észrevegyen minden szabálytalan viselkedést, mielőtt túl késő lenne.

Tehát, ha azt látja, hogy a garnéla eszeveszetten úszik, az annak a jele lehet, hogy valami a vízben árt a garnélának.

Azonnal foglalkozni kell vele!

Először is – emlékezzen arra, mi volt utoljára, és ha lehetséges, változtassa meg/távolítsa el.

Tesztelje a víz paramétereit ammónia, nitritek és nitrátok szempontjából.

Ha ammónia-, nitrit-, nitrát- vagy rézmérgezésben szenved, először cserélje le a vizet.

Győződjön meg arról, hogy a pH, a GH, a KH és a hőmérséklet nem ingadozik.

Ideális esetben mindig készenlétben kell lennie egy karanténtartálynak .