Hány garnéla lehet az akváriumban?

Hány garnéla lehet az akváriumban, valószínűleg az egyik leggyakoribb kérdés a hobbiban ? A kérdés meglehetősen egyszerű, de bizonyos tényezőket is figyelembe kell venni a biztonságos állományszint kiszámításához. A hüvelykujjszabály alkalmazása helyett a tudományos megközelítésről fogok beszélni!

A tanulmány szerint 4 literenként körülbelül 5-10 garnéla tartása tekinthető az optimális garnéla-sűrűségnek a növekedési teljesítmény tekintetében. A kísérletek eredményei azt mutatták, hogy a rákok sűrűségének növekedése csökkentette a garnéla végső tömegét és méretét.

Ha kíváncsi vagy, és többet szeretnél megtudni a garnélarák sűrűségéről, akkor ez a cikk részletesen válaszol minden kérdésedre. 

Hogyan befolyásolja a sűrűség a garnélák növekedését

Mint már mondtam, sok akvarista szeretné tudni, hány garnélát tudnak tartani 5, 10, 20 literes akváriumokban.

Szerencsére néhány évvel ezelőtt a tudósok megválaszolták ezt a kérdést. Kísérleteik során azt vizsgálták, hogy a sűrűség hogyan befolyásolja a garnélák (Neocaridina sp.) Méretét, túlélését és tenyészidejét.

Hány garnélarák lehet a tartályomban? Optimális sűrűség

Az eltérések kizárása érdekében a vízparaméterek és a takarmányozási arány a garnélarák minden csoportjában azonos volt. A tudósok a garnélákat három fő csoportra osztották:

 • Kis csoportok, 2,5 garnéla 1 literre

 • Közepes csoportok, 5 garnéla 1 literenként

 • Nagy csoportok, 10 garnéla 1 literen

A kísérletek 90 napig folytatódtak, és ezek voltak az eredmények:

 • kis sűrűségű csoportokból származó garnélák 15% -kal többet nyomtak, mint a közepes sűrűségű csoportok garnélái .

 • közepes sűrűségű csoportokból származó garnélarák súlya akár 30-35% -kal nagyobb, mint a nagy sűrűségű csoportoké.

A kísérlet végére nyilvánvaló volt, hogy a kis sűrűségű csoportok mutatják a legjobb növekedési eredményeket és nagyobb súlyt kapnak .

Hogyan befolyásolja a sűrűség a garnélák túlélési arányát?

A törpe garnélarák társasági állatok. Nagyon jól járnak a magukfajta társaságban. Nagy csoportokban még inkább magabiztosabbá válnak. Ennek eredményeként, minél nagyobb a csoport, annál jobb lesz az életük.

Egy másik nagyszerű hír, hogy még az akváriumokban lévő nagy garnélák sem befolyásolják túlélési arányukat. A kísérletek eredményei a különböző csoportok túlélési arányát mutatták:

 • Kis sűrűségű csoport - 92%,

 • Közepes sűrűségű csoportok - 93%,

 • Nagy sűrűségű csoportok - 87%.

Amint látjuk, a garnélák túlélési eredményei konzisztensek a statisztikai hibán belül.

Ez azt jelenti, hogy biztonságosan megállapíthatjuk, hogy a sűrűségnek alig vagy egyáltalán nincs hatása a tartályban található garnélákra.

Hogyan befolyásolja a sűrűség a garnélák tenyésztési sebességét? 

Több tanulmány szerint a nagyobb nőstények általában több tojást termelnek, mint a kisebbek.

Ez a minta a garnélakra is vonatkozik. Az alacsonyabb sűrűségnél nőstényeknél is megnövekedett szaporodási gyakoriságot regisztrálhatunk.

Megjegyzés: Általában egy nőstény garnélarák 21-51 csecsemőt hozhat létre keltetésenként .

Ezért a sűrűség közvetve befolyásolja a garnéla költési arányát, mivel kis sűrűségű csoportokban a nőstények gyorsabban és nagyobbra nőhetnek. 

Ennek eredményeként több tojást szállíthatnak, és több baba garnélát termelhetnek.

Annak ellenére, hogy a tojások számának különbsége először nem lehet olyan nagy. 

Végül hosszú távon meglehetősen jelentős lesz.

A garnélák állománysűrűségének fontos tényezői

Most, amikor tudjuk, hogy az optimális garnélarák -sűrűség 10 garnéla/ 4 liter, hogyan alkalmazhatjuk a tartályainkra a valóságban?

Természetesen könnyen elvégezhető kis tartályokban. De mi a helyzet a nagyokkal? Például hogyan számolhatunk 200 garnélát egy 20 literes akváriumban? Abszolút nem lehetséges!

Ezért ezek az optimális számok csak a hivatásos tenyésztők számára szükségesek, ez segít nekik hatékonyabbá válni.

Másoknak nem igazán van rá szükségük. Ha rendes akvarista vagy, és a garnéla -kolóniád növekedni kezd, ez annak a jele, hogy a garnélák boldogok és egészségesek. Ezért ezek a számok a legtöbb esetben lényegtelenné válnak.

Amikor az akvaristák rákérdeznek a garnélák sűrűségéről és a tartály méretéről, gyakran előírásokat alkalmaznak mint a halakra vonatkozóan. Ez helytelen, és nem szabad ezt tenniük.

 • Az akváriumi halakkal ellentétben a garnélák nem lesz agresszívabb csökkentett környezetben.

 • A garnélák nem termelnek sok hulladékot. Ezért nem lesz jelentős romló vízminőség emiatt.

Sőt, nem csak a matematikáról van szó. Megkaphatja az optimális garnéla -sűrűséget, de a valóságban szenvedhetnek . Miért?

Mivel a tartály sűrűsége és mérete csak az egyik tényező!

Az akvárium hobbiban a meghatározó tényező, hogy mennyire tudja karbantartani a tartályt .

Például a hőmérséklet egy másik tényező, amely befolyásolhatja a sűrűséget.

Sűrűség és hőmérséklet garnéla tartályokban

Egy édesvízi akváriumnak 25 ° C -on körülbelül 8,3 mg/l oldott oxigént kell tartalmaznia.

A túltermelés és a magasabb hőmérséklet az oxigénszint kimerüléséhez vezet   az akváriumban.

Ezenkívül az alacsony levegőztetés a garnélarák-tartályokban könnyen okozhat ammónia felhalmozódást, hogy elérje a mérgező szintet, és ez hatással lesz a garnélarákra is

Sűrűség és különböző típusú akváriumi garnélák

Az akvárium hobbiban sokféle édesvízi garnélarák létezik. Minden formában, színben és méretben megtalálhatók.

A Neocaridina és Caridina fajok nagyon kicsik (legfeljebb 2,5 cm), és nagy számban tarthatók, de mi van más garnélarákokkal?

Tarthatok csak egy garnélát?

Nos, technikailag lehetséges. Én azonban nem ajánlanám. A magányos, garnéla állandó stressznek lesz kitéve, mert társasági állatok, amelyek társaságot igényelnek. Ennek eredményeként hatással lesz a közérzetére és viselkedésére, például a legtöbbször elrejtőzik.

Következtetésképpen

Szóval, hány garnélarák lehet az akváriumomban?

Az optimális állománysűrűség a fajtól függ.

A Neocaridina és Caridina fajok esetében az ideális számítás 10 garnéla / 5 liter. Ennek a sűrűségnek van a legjobb növekedési eredménye. Ez a fajta számítás azonban csak hozzávetőleges becslést adhat, mert sok hibalehetőséget is hagy. Azt mondom, hogy:

 • A professzionális tenyésztők számára a garnélák sűrűsége lehet az egyik fő paraméter, amelyet figyelembe kell venni az eredmények maximalizálása érdekében. A túlzsúfoltság a növekedés és a szaporodási arány csökkenéséhez vezet, míg az alacsony sűrűség azt mutatja, hogy az akváriumrendszer nem érte el teljes potenciálját.

 • Más emberek számára a garnélák sűrűsége nem lehet a fő kérdés. A tartály karbantartása, a vízminőség, a hőmérséklet és az etetés nagyobb hatással lesz.