Hogyan állítsunk be egy Iwagumi akváriumot

Több mint biztos vagyok benne, hogy sokan közületek már tisztában vannak az Iwagumi kifejezéssel, különösen, ha gyakran használják az akvarisztikával kapcsolatos különféle fórumokat és portálokat az interneten.

Az Iwagumi a kövek egyedülálló összetétele (vagy az úgynevezett „kövek kertje”). Ezenkívül az Iwagumi japán szó. Érdemes megjegyezni, hogy Iwa jelentése „kő”, míg Gumi „elrendezés”. Nyilvánvaló, hogy az Iwagumi olyan technika, amely két vagy több kő elhelyezését jelenti annak érdekében, hogy vonzó kompozíciót hozzon létre az akváriumban. Az aquascaping trend leírására használt másik kifejezés Ishigumi.

Az Iwagumi az aquascaping egyik legösszetettebb stílusa. Valójában szabályokkal, ajánlásokkal és tippekkel kell foglalkoznia. Az akvárium fő feladata, hogy némi „életet” hozzon a kövekhez, és ezáltal az egész teret megmutassa, ami egy kezdő számára meglehetősen nehéz lehet. Jó hír, hogy ez a stílus egyszerűsített változatot kínál, amely csak három kőből áll.

Az Iwagumi Aquascaping története

Takashi Amanót az akvarisztika területén ennek a trendnek az alapítójának és úttörőjének tartják. Hihetetlenül népszerű és ismert lett az egész világon Érdemes megjegyezni, hogy 1985-ben először használta az Iwagumi köveket egy természetes akváriumban. Kompozíciójának megalkotása érdekében több hullám által finomított folyókövet és egy Echinodorus tenellus nevű növényt használt. Hihetetlenül kreatív megközelítést sikerült alkalmaznia, és sztratoszférikus sikereket ért el.

Azóta Takashi Amano az iwagumi kövek sokféle változatát készítette és kínálta a közönség számára. Megemlítendő, hogy az első ilyen stílusú kompozíció megalkotásának pillanatától kezdve a mai napig ennek az irányzatnak a vonzereje és varázsa a világon egyre csak növekszik.

Takashi Amano - első Iwagumi Aquascaping 1991
Takashi Amano - első Iwagumi Aquascaping 1991

Iwagumi stílusok és alapelvek

Ha úgy döntött, hogy az Iwagumi-t használja otthoni vagy irodai akváriumának fő stílusaként, akkor tudnia kell, hogy többféle variációt kínál egy stílusba rejtve. Mielőtt bármilyen változtatást végrehajtana, tudnia kell, hogy ezek a variációk mindegyike eltérő elhelyezést, irányokat, alakokat és kövek számát kínálja. Jelenleg az Iwagumi stílusban körülbelül hat fő akváriumterv létezik.

Íme az iwagumi stílus alapelvei:

 1. A kövek a japán kert igazi csontjai. Ha valaki megfelelő módon tudja elhelyezni a köveket, a kert többi része segítség nélkül megjelenik.

 2. Először is el kell helyezni a köveket. A legfontosabb ötlet a kövek felhasználásával létrehozni a jövő kompozíciójának tájképét.

Kérjük, vegye figyelembe a következőket : Ugyanezt az elvet kell alkalmazni uszadékfa elhelyezése esetén is. 

1. stílus: Megkövesedett fa

Iwagumi aquascape - 1. stílus Megkövesedett fa

Ez az egyedi stílus megkövesedett fából készült kompozíciókon alapszik. A történelem során először 1991-ben mutatták be a közönségnek ezt a fajta, a Glossostigma növényt felvonultató kompozíciót, amely hatalmas sikert aratott. 

 

 

2. stílus: Sanzon

Iwagumi aquascape - Stílus 2 Sanzon

A sanzoni stílus a buddhizmus szimbólumán alapszik. Ennek a stílusnak a fő jellemzője a hármas vagy a háromszög alakú kőelrendezés. A Buddha (a fő Oyaishi-kő) annak közepén található, míg fő szolgái (másodlagos Fukuseki-kövek) és az összes többi (a kiegészítő Soeishi-kövek) közvetlenül mellette találhatók.

 

A stílus legfontosabb szabálya:

 • A főkövet szigorúan az Arany arány pontjára kell helyezni.

Iwagumi stílusú fókuszpont Aranyszabály

 

 Az összes többi kö háromszöget alkot vele.

 • A főkőnek nagyobbnak és szükségszerűen magasabbnak kell lennie, mint a második kőnek, míg a második kőnek magasabbnak kell lennie, mint a harmadiknak. Emlékeztetni kell arra, hogy az Iwagumi stílusú rét, gyep vagy szántó ábrázolására szolgál.

 •  

Iwagumi stílusú fókuszpont Aranyszabály

 

A legnagyobb követ egy kicsit elöl helyezzük el, a második követ pedig tőle jobbra és kissé mögötte kell elhelyezni. A legkisebb követ tőle balra és kissé mögötte helyezzük el. Az arányokat úgy kell megtartani, hogy a kapott háromszög képaránya elölről balról jobbra 2: 3 legyen. A kövek középpontjai között három képzeletbeli vonalnak háromszöget kell alkotnia. Tudni kell, hogy a kövek alakja lényegtelenné válik, ha úgy dönt, hogy ezt az egyedülálló technikát használja! " (Takashi Amano)

 • Fontos megjegyzés : A köveket ugyanúgy helyezheti el, de tükrös szerkezettel, vagyis a legnagyobb követ a háttérben kell elhelyezni.

 • Ha háromnál több követ használunk a kompozíció megalapozásához, akkor a következő három követ ugyanazon elv szerint helyezzük el, de egy nagyobb vagy kisebb méretű háromszögre; az egyiknek más alakot kell használnia, és a második háromszöget el kell tolnia az elsőhöz képest.

Fontos megjegyzés: Különböző méretű kövek elhelyezésekor próbálja figyelembe venni azok textúráját. Pl. Próbáljon meggyőződni arról, hogy az összes repedés ugyanabba az irányba helyezkedik-e el. Ezenkívül mindig használjon talajt a kövek alapjának rögzítésére. Ez azt a benyomást kelti, hogy a kövek csoportja nem más, mint egy egész kő. Ez egy fontos technika, ha nincs megfelelő méretű köve. Nem szabad megfeledkeznie arról, hogy az iwagumi stílus alapvető szabálya az egyensúly és a folytonosság benyomását kelti. 

3. stílus: Sand Sanzon

Iwagumi aquascape - Stílus 3 Sand Sanzon
Takashi Amano. 2008

 

Ez az egyedi stílus megismétli a Sanzon minden alapelvét; a legfontosabb különbség azonban abban rejlik, hogy az elülső részre helyezett dekoratív homokok segítségével különleges hangulatot teremtenek.

A homok kiemeli az aquascape-ot, és a dekoratív elemeket kontrasztosabbá teszi, és további mélységet hoz létre a kompozíció érzékelésében. Ebben az esetben a homokot használják a tenger partjának vagy a folyópartnak a benyomásának létrehozására. 

4. stílus : Sugárzás

Iwagumi aquascape - Stílus 4 sugarakEzt az egyedülálló stílust éles és vékony kövek jellemzik, amelyek szilárd napsugarakat képeznek, amelyek különböző irányokba mutatnak. Nagyon fontos megtalálni a kövek harmóniáját, hogy az egész kompozíció kiegyensúlyozottnak tűnjön. Mivel a kövek teteje mindig felfelé irányul, a tetejének alakja hatalmas szerepet játszik a teljes kompozíció egyensúlyában.

E stílus látszólagos egyszerűsége nagyon megtévesztő. Az éles kövek instabilak. Nincs esély arra, hogy különféle tartóelemeket és más elemeket használjon az egész kompozíció stabilabbá tételéhez. Talán ezért nem igazán népszerű a stílus. 

5. stílus : Hegyek

Iwagumi aquascape - Stílus 5-hegységSok más Iwagumi stílustól eltérően ebben az esetben a kövek természetes módon vannak elrendezve, így utánozva a kövek, hegyláncok, csúcsok vagy zátonyok természetes helyét.

Ebben az esetben az objektumok szerepei elmosódnak. A kövek nem önmagukban készülnek a kompozíció elkészítéséhez. Minden elem erős erőáramot hoz létre. A tervezés rögtön a földből indul. A szabad helyet talajjal töltik meg és fűvel ültetik be.
Ezt a kivitelt a kövek vízszintes elrendezése jellemzi, és jobban alkalmas hosszú panorámás akváriumokhoz. 

6. stílus : Ikrek

Iwagumi aquascape - Stílus 6 ikrekAz iwagumi stílus ezen változatossága könnyen megkülönböztethető. Kifejezőbbnek és megdöbbentőbbnek tartják, bár továbbra is az Iwagumi alapelveit követi.

Ezt a stílust két hatalmas, gyakran egyenértékű (fő) kő elhelyezkedése jellemzi a gyújtópontban.

Sanzon Iwagumi (kiegészítő stílus)

Általában legalább öt követ kell használni az iwagumi stílus összes alapelvének megvalósításához. Ugyanakkor bizonyos esetekben kisebb számmal is készíthet kompozíciót. Ez a stílusváltozat csak három kőből áll (fő, másodlagos és kiegészítő).

A kövek osztályozása és neve Iwagumi-ban

Az akvárium Iwagumi stílusú kialakítása és karbantartása bizonyos ismereteket és készségeket igényel. Sőt, fontos nemcsak, hogy a köveket bizonyos szabályok szerint helyezzük el, hogy a kompozíció kiegyensúlyozott és vonzó legyen, hanem azt is, hogy megfelelő módon válasszuk ki őket. 

Iwagumi Aquascape Stones (Iwagumi kövek osztályozása és megnevezése)

Oyaishi

Ez a fő kő, a legjelentősebb és a legfontosabb Iwagumi-ban. Ez a rendelkezésre álló legnagyobb és legszebb kő. A fő kő magasságának körülbelül az akvárium magasságának kétharmadának kell lennie.

Ezt a követ kell használni az első lépésként az akvárium egyedi kialakításának és stílusának megalkotásához. Az Oyaishi-t mindig középső elemként használják az aranymetszés vagy a gócpont szabályai alapján. Tökéletes helyzetben a fő kőnek az akvárium hosszának, szélességének és magasságának kétharmadával kell rendelkeznie. A víz áramlásának szögében kell elhelyezkednie, mint a mederben.

Fukuishi

Ez a másodlagos kő. Ez a második legnagyobb kő, amely a fő kőtől jobbra vagy balra helyezkedik el. A kapott kőösszetétel vizuális egyensúlyának megteremtését szolgálja. A másodlagos kő megtalálásához ki kell választani egy követ, amelynek formája és szerkezete hasonló a főhöz.

Soeishi

Ez a segédkő. Ez a kő kisebb méretű, mint a másodlagos kő. Ezenkívül közvetlenül a fő és a másodlagos kövek mellett található.

A segédkő fontos szerepet játszik, hangsúlyozva a fő kő tömegességét és jelentőségét. A fő cél az első két kő szépségének kiemelése.

Suteishi

Ez a segédkő. A kő neve japánul „kidobott követ” jelent. A teljes szerkezet egyensúlyának és harmóniájának biztosítására szolgál. Ezek apró kődarabok, amelyeket nem lehet külön elhelyezni az Iwagumi fő kompozíciótól. Néha növények teljesen eltakarják őket. Az ilyen kövek jelenléte teljességet és befejezettséget kölcsönöz a kompozíciónak. Dekoratív kövek segítségével a kompozíció harmonikusabbá és kifinomultabbá válik.

A kövek magasságának szigorú hierarchiája van az Iwagumi-ban betöltött szerepétől függően.

A kövek elhelyezésének főbb szabályai Takashi Amano által

Soha ne tegyen páros számú követ. Csak páratlan számú követ állíthat be, azaz 3, 5 vagy 7.

Takashi Amano hangsúlyozta, hogy a szimmetria nem jellemző a természeti tájakra. Mindig azt mondta, hogy ez minden alkalommal előfordul, amikor egy személy megpróbált részt venni az alkotás folyamatában. A páratlan számú kő megkönnyíti a természetes táj létrehozásának folyamatát, mivel páratlan számú elemből nehéz szimmetriát létrehozni. Így a páratlan szám lehetővé teszi a természetes összetétel kialakítását még a kezdők számára is.

Soha ne tegyen azonos méretű és alakú köveket.

Ne használjon különböző színű vagy különböző területekről származó köveket ugyanabban az akváriumban.

Soha ne helyezzen sziklákat és uszadékfát instabil és természetellenes helyzetbe. A természetes megjelenésnek meg kell alapoznia az aquascaping bármely kompozícióját.

Soha ne tegyen köveket egymás után; ezzel egyszerűen elpusztítja a teljes kompozíció teljes mennyiségét.

Kulcsszabályok Takashi Amano kövek csoportjaihoz

A köveket mindig csoportokba rendezik. Az akváriumban több csoport is lehet.

Mindegyik kőcsoportban az öt fő kőtípus közül csak egy használható (a harmadik elem kivételével). Az egyes csoportok maradék köveinek a főtől eltérő formájúaknak kell lenniük, és egyszerűen ki kell egészíteniük.

A csoporton belül az öt fő típusból 2-3 követ lehet használni, de méretüknek kissé különböznie kell. 

A kőcsoportok két vagy három, azonos alaptípusú darabból állnak, amelyek nagy kompozícióvá egyesíthetők, hogy nagyobb fókuszpontot hozzanak létre.

Soha ne használjon köveket a következő esetekben:

Ha sérültek vagy levágták őket;

Ha a kő teteje nagyobb, mint az alap (kivéve az íves és elágazó köveket);

Soha ne tegyen függőleges köveket vízszintesen és fordítva;

Ha a kövek szerkezete és típusa eltérő (ez kihat a teljes kompozíció folytonosságára és harmóniájára);

Ha a kövek más szerkezetűek; pl. soha ne keverje össze a víz (parti) által finomított köveket az éles (hegyekből származó) kövekkel;

Soha ne helyezze a köveket úgy, hogy a kő szimmetriatengelye derékszögben legyen az akvárium falaihoz.

5 fő kövek Iwagumi-ban

Alacsony függőleges (Soul és Reishoseki kövek) . Az alap sokkal szélesebb, mint a kúpos hegy. Ez az egyik legnépszerűbb kő.

Magas függőleges (Test, Taidoseki) . Ez a függőleges kő az alapjával, amely kissé szélesebb, mint a teteje. Ez a csoport legmagasabb kője. Ezenkívül meghatározza a kerti mozgás fő vonalát a kompozíción belül. Javasoljuk, hogy kerülje más kövek elé rakást!

Lapos kő (szívkő, Shintaiseki) . Összetett kompozíciókban központi harmonizáló elemként használják, míg egyszerűbb kompozíciókban; a függőleges kövek és a föld vagy a vízszintes vonalak összehangolására szolgál.

Elágazó kő (Shigyoseki) . Ez egy kő, amely megszegi az összes szabályt. A teteje lapos és kissé szélesebb, mint az alap. A legnehezebb esetben a teteje túl nagy, és instabilnak tűnik.

Fekvő kő (Ökör kő, Kikyakuseki) . Ennek a kőnek a magassága a lapos és az elágazó kövek között van. Más szavakkal, nem lehet alacsonyabb, mint a lapos, és magasabb, mint az elágazó. A kő egyik széle magasabb, mint a másik. Ez egy finom kő, amelyet elöl helyeznek el, hogy más kövekke kombináljon. 

Az Iwagumi kövek típusai

A kövek kiválasztása Iwagumi számára nem olyan egyszerű, mint amilyennek első pillantásra tűnhet. Még akkor is, ha betartja a kőkert építésének összes szabályát, szép és texturált kövek nélkül nem tudja elérni a kívánt eredményt.

Sajnos az akváriumok köveinek megválasztása komolyan korlátozott. Végül is sokféle kő, szépsége ellenére, jelentős mennyiségű anyagot ad hozzá, amelyek jelentősen rontják az akváriumi víz minőségét, alkalmatlanná téve azt az akvárium lakói és növényei számára.

Műveiben Takashi Amano gyakran a következő típusú köveket használta:

Manten kő

Manten kő (Iwagumi aquascape)

 

Ez az egyik legnépszerűbb prémium kategóriába tartozó kő. Van egy vélemény, hogy ezek a legideálisabb kövek a klasszikus Iwagumi kompozíciók építéséhez. Ezt a követ az éles élek, a szögletes formák, az egyedi textúrák és a bársonyos felület jellemzi. Mindezek a tulajdonságok megdöbbentő megjelenést kölcsönöznek a természetes kőzeteknek. E kő töredékeinek többsége meleg színű, de minden egyes kő árnyalatában különbözhet a többitől.

Yama kő

Yama kő (Iwagumi aquascape)

 

Ezek a kövek jelentősen fokozhatják az akváriumban található kompozíció hatalmas terének és méretének érzését. Még az apró kövek is a nagykor félelmetes érzését keltik, hasonlítanak a szelek és a folyók által faragott hegyi sziklákra.

Ezt a követ a simított minta jellemzi. A textúrája meglehetősen egységes, ezért jobb, ha véletlenszerűen (szétszórva) rendezi őket, és nem az egyes kövek oldalainak legvonzóbb részeit választja ki.

Seiryu kő

Seiryu kő (Iwagumi aquascape)

 

Ezt a dekoratív követ az akváriumok egyik legszebbjének tartják. A szürke és ezüst színek éles szögekkel kombinálva sok mindent készíthetnek, sőt miniatűr hegyláncot is létrehozhatnak.

Fontos megjegyzés: A Seiryu kő kis üregeket tartalmaz kalciummal, amelyek kissé megnövelhetik az akvárium pH-értékét. 

 

 

Ryuoh kő

Ryuoh kő (Iwagumi aquascape)

 

Ez egy igazán szép kő, díszes formával és bonyolult felülettel. Ideális az Iwagumi stílusú aquascaping használatához.

Ez a kő a sziklák tetejét vagy az alacsonyan fekvő hegyfelületeket utánozza. Gyakran használják összetett kompozíciókban uszadékfával. Megteremti a táj mélységét és természetességét. Egy ilyen elrendezés létrehozásához fontos figyelni a gerincvonalra és a kövek folytonosságára.

Ohko kő (Sárkány kövek)

Ohko kő (Sárkány kövek) Iwagumi aquascape

Maga a kő megkövesedett agyag. Eredetileg Japánban bányászták a természetes víztározók tengerparti részén. 

Ennek a kőnek a fő előnye a megjelenése. A felszínen lévő összes lyuk egy irányba van irányítva, amelyet maga a természet hoz létre a víz segítségével. Vizuálisan a Sárkánykő hasonlít egy sárkánymérleggel borított sziklára. Rendszerint zöldesbarna árnyalattal rendelkezik, és súlya könnyebb, mint az egyéb aquascapinghoz használt köveknek.

Kráterekkel tarkított felülete nemcsak mohák vagy más növények ültetésének alapja, hanem a kis akváriumlakók (törpe rákok és garnélák) otthona is.

A fő kövek mellett a következő típusokat is megtalálhatja az iwagumi stílusban: Frodó kövek, Nyasa kövek (kínai Zevra szikla), Shou kő, Szikla kő, Fa kő, Yamaya kő és Fekete folyó kő (Hakkai). 

Kövek kiválasztása Iwagumi számára

Az aquascapingban nagyon fontos a kövek textúrája, a szín és az árnyékok játéka. erre a célra számos repedést, kátyút, valamint egyenetlen, foltos és összetett formájú köveket választanak.

Nagyon fontos, hogy az összes kiválasztott kő azonos típusú és színű legyen az Iwagumi esetében. Valójában ez az egyik fő szabály, mert csak azok a kövek tudnak természetesnek tűnni, amelyek azt a benyomást kelthetik, hogy sok évvel ezelőtt darabokra szétszóródtak, miután egy egész örökkévalóságot töltöttek. 

A kezdők legfontosabb hibái a kövek kiválasztásakor

A kezdők gyakran csak a legszebb köveket próbálják kiválasztani. A legszebb kövek kiválasztásakor azonban szépségük elvész. Semmi sem vonzza a néző figyelmét, ha egyformák.

A kis kövek nem képesek megjeleníteni a teljes képet, és a növények „elnyomják” őket.

A túl nagy kövek egy kis akváriumban megzavarják a kompozíció harmóniáját.

Tökéletes Iwagumi

A tökéletes Iwagumi stílus esetében a kövek elrendezése nagyon harmonikus és kiegyensúlyozott.
A japán Iwagumi több mint ezer éves történelme során bizonyos törvényeket hoztak létre a kövek helyes elhelyezkedésének meghatározása érdekében. Ennek ellenőrzése és a minta azonosítása érdekében a tudósok elemezték Japán legnépszerűbb sziklakertjeit, amelyeket több ezer ember látogatott meg.

Kiderült, hogy a kövek ideális elrendezése háromszöget képez közöttük, és egy ilyen háromszög egyik oldala sem keresztezi a csoportot. És ha megpróbál vonalakat húzni kőcsoportok között, azok hasonlítanak egy fa koronájára. 

Kövek az Iwagumi-szabályokban

Miért kell az összes követ lejteni Iwagumiban?

A klasszikus japán szárazföldi sziklakerttel ellentétben, ahol a köveket egyenesen helyezik el, az akváriumban megdőlnek. Tény, hogy a természetesség fogalma az egyik fő szerepet játszik. Vízi környezetben a kövek aktív áram hatására mindig enyhén hajlanak. Miközben Iwagumit készítünk egy akváriumban, újra kell alkotnunk a víz alatti világ természetes környezetét.

Takashi Amano a következőket mondta a kövek elhelyezéséről:

„Soha nem fogsz jó Iwagumi stílust létrehozni, amíg nem tanulod meg, hogyan lehet a köveket a lehető leggyorsabban elhelyezni. Amikor sok időt töltesz ezen gondolkodva, az érzékelés tompul, és máris csinálsz valami természetelleneset, miközben elveszíted a ritmusérzékedet. Néha több százszor mozgattam a köveket, addig dolgoztam, amíg az eredmény végül nem elégített ki; a befejezésnek tűnő és este remekül kinéző stílus azonban reggel kissé kiábrándítónak bizonyult.

A tapasztalatok és némi megérzés sokkal fontosabb a kövek elrendezésénél, mint a művészi ízlés. Annak ellenére, hogy a művészi ízlés nagyon fontos a kompozíció végén, a legelején fontos megérteni, hogy a kövek ezen a helyen pontosan így fognak kinézni, és nem másként. Miután szerzett némi tapasztalatot és kiképezte intuícióját az Iwagumi elrendezésében, eléri a munka szükséges sebességét és érzi a ritmust. Ennek eredményeként megtanulja, hogyan lehet összetett, kifinomult kompozíciókat létrehozni, amelyek közvetítik a természet erejét és energiáját.
Mint korábban említettem, nagyon fontos fejleszteni a képességet, hogy ne a szemmel, hanem a szívvel lássuk és érezzük a dolgokat, mivel Iwagumiban egyszerre túl sokféle pillanat keveredik össze: ritmus, árnyékok játéka, egyensúly, ünnepélyes benyomás, harmónia, esztétika és a pillanat finomítása. ” 

Növények, hal és garnélák Iwagumi számára

Az Iwagumi stílus a nyugalom és az egyszerűség érzetét képviseli. Mivel a kompozíció középpontjában a kövek állnak, a növényeket arra használják, hogy több erőt adjanak a köveknek. Ezért nem minden növényfaj kombinálható az Iwagumival.

Növények

Az iwagumi stílus nem tolerálja a káoszt a növényekben. Az esetek többségében csak egyféle növényt használnak a készítményben. A lényeg az, hogy a növények egy „szőnyeg ” illúzióját teremtsék .

Például:

ELEOCHARIS ACICULARIS

Hemianthus callitrichoides,

Lilaeopsis brasiliensis

JÁVAI MOHA (TAXIPHYLLUM BARBIERI)

Halak

A halakról szólva érdemes megjegyezni, hogy a következő fajok a legnépszerűbbek az Iwagumi akváriumok esetében: Neon halak, törpe razborák, kis testű dániók.

Fontos, hogy nyugodt halakat használjunk. Ez segít a nyugodtabb környezet fenntartásában. Nem ajánlott félénk fajokat használni, valamint olyanokat, amelyek inkább a növények sűrűjébe bújnak. 

Garnélák

Amano garnélarák a sziklán

 

Takashi Amano a Caridina multidentata faj garnéláit használta aquascaping készítményeiben az algákkal való küzdelemhez. Kísérleteinek eredményei annyira sikeresek voltak, hogy ezeket a garnélákat mindenhol használták. 2006-ban ezt a fajta garnélát Amano garnélának nevezték el, hogy tiszteletet tanúsítsanak az igazi zseni iránt az aquascaping világában.

A cselekvések sorrendje Iwagumiban. Lépésről lépésre

 1. Öntsön vékony talajréteget (1-2 cm) az akváriumba.

 2. Válassza ki és állítsa be a főkövet az Arany szakasz pontjára.

 3. Helyezzen másodlagos köveket.

 4. Rendezzen segéd- és díszköveket.

 5. Telepítsen uszadékfát (A legritkább esetben! A legtöbb esetben az akvaristák nem kombinálnak köveket és uszadékfát Iwagumy aquascapingban).

 6. Tedd az összes növényt.

 7. Kész a kompozíció.

Következtetés

Ha az akváriumot az igazi Iwagumi stílusban tervezték, akkor a béke és öröm érzetét kelti, és egyfajta kis remekművé, sőt műalkotássá válik. Éppen ezért a szakemberek éveket szánnak e technika elsajátítására.

Valóságos iwagumi stílus létrehozása, amely megtestesíti az egyszerűség és a spiritualitás japán alapelveit, valószínűleg csak a szakemberek számára lehetséges. Ugyanakkor az értékelés kritériumai meglehetősen feltételesek, és valamiféle filozófiai, sőt szent jelentéssel bírnak.