Hogyan javíthatjuk a garnélák színét?

Írta: Michael 

A törpe garnélák színe az egyik legfontosabb minőségi kritérium, és diktálja piaci árát. A garnélák tartása során a sápadt garnéla nem versenyképes termék. Ezért sok akvarista kérdezi ezeket az egyszerű kérdéseket. Hogyan lehet fokozni a garnélarák színét? Javíthatják-e egyáltalán a színezést? A válasz igen. Lehetséges.

A garnélák pigmentje a takarmány minőségétől, a víz minőségétől és a stressz tényezőitől függ . Ezenkívül az olyan környezeti tényezők, mint a fényviszonyok, az aljzat és a háttér színe, befolyásolják a garnélák színét is.

Ebben a cikkben néhány biológiai tanulmányt említek erről a témáról. Tudni fogjátok a tényeket a garnélák elszíneződéséről és további hasznos információkat a garnélák tartásának hobbijairól.

Törpe garnélák pigmentáció. Egy sztaxantin .

Annak érdekében, hogy tudjuk, hogyan és miért lehet javítani a garnélarák színét, többet kell tudnunk magáról a garnélák pigmentációjáról.

A garnélákban az asztaxantinok (a karotinoidok családjának tagjai) a fő pigmentek, amelyek a külső színhez kapcsolódnak. Ezek a kémiai vegyületek (molekulák) felelősek a sok garnéla sárga, narancssárga és piros színéért, és ha fehérjékkel kémiailag határolódnak, meghosszabbíthatják reflexiós hullámhosszukat kék, zöld, barna, fekete vagy ibolya színre.

Megjegyzés : Ezen túlmenően, a pigmentáción kívül, az asztaxantinok javítják a túlélési arányt, és számos más funkciót is ellátnak a garnélákban, például:

 • az A-vitamin forrása;
 • növeli a súlygyarapodást;
 • fokozzák az immunrendszert;
 • fenntartja az ammóniafelesleget és a stresszállóságot;
 • javítja az emésztőrendszert .

Érdekes tény: A tanulmány szerint a pigmentációs mintázat leginkább a garnélarák testrészein ( carapace ) mutatható ki leginkább. A biológusok minden garnélarákban azt találták, hogy a carapace pigmentei nagyobbak és szétszórtabbak, mint a többi régióban.

Az asztaxantin mint pigmentek fontos a garnélarákban és a halakban, amelyek önmagukban nem képesek szintetizálni a pigmenteket, ezért táplálékkiegészítőkre kell támaszkodniuk a természetes pigmentáció elérése érdekében.

Különböző kísérletek azt mutatták, hogy az asztaxantin por javítja a már létező természetes színeket.

A biológus megvizsgálta az étrend hatását a cseresznye garnélarák (Neocaridina davidi) pigmentációjára és növekedésére. A nyolc hetes táplálkozási vizsgálat után az eredmények azt mutatták, hogy az Astaxantinnal táplált csoportok szignifikánsan nagyobb pigmentációval rendelkeznek, mint a nélküle táplált garnélaráké.

Megjegyzés : Ezen túlmenően a vörös cseresznye garnélarák e táplálékkal táplálkozva nagyobb súlygyarapodással bír, mint azok nélkül a táplálék táplált garnélarák.

2. megjegyzés : Az Astaxanthin szintén nagyon erős antioxidáns, amelyet sok ételhez és kiegészítőkhez adnak halak, garnélarák és emberek számára is.

1. Garnélarák étel a szín javítása érdekében

Tehát most, amikor tudjuk, mi rejlik a garnélarák pigmentációjában. Előnyeinkre is felhasználhatjuk. A színjavító ételek valóban jó eszközök lehetnek a garnélarák színének javításához. 

Asztaxantin por

Asztaxantin por - a törpe garnélarák javítják a színtMint már említettem, az Astaxanthin a garnélarák pigmentációjának fontos része. Mindazonáltal hangsúlyoznom kell, hogy javíthatja a már létező természetes színeket. Ezért ne várjon csodákat. Bizonyos esetekben ezek a változások hasonlóak lehetnek, még akkor is, ha ugyanazon genetikáról beszélünk.

Tipp : Ne adjon be túl sok oldatot. Használjon nagyon kis mennyiséget a garnélarákhoz.

DIY recept Astaxanthin porral

A recept neve „ Garnélarák-Kandy-ünnep ”, és minden jóváírást jayc és Michael Petro kapnak .

Hozzávalók:

 • 1 teáskanál agar-agar por (2 g).
 • 350 ml víz.
 • Chlorella por 3 teáskanál.
 • 1 teáskanál asztaxantin.
 • pollen 1 teáskanál.
 • Spirulina 1 teáskanál (választható)

Megjegyzés : Csak olyan agart vásároljon, amelynek nincs más adaléka, például cukor, aroma vagy színezőanyag.

Eljárás:

 • Adjunk hozzá vizet és agar-agarport egy edénybe, és forraljuk fel alacsonyan.
 • Folyamatosan keverjük, különben az agar hozzátapad a fazékhoz. Tartsa a hőt alacsony és közepes hőmérsékleten.
 • Melegítsük, amíg az agarpor teljesen feloldódik (kb. 5 perc alacsony hőmérsékleten).
 • Öntse egy sekély és lapos tartályba (a későbbi vágás megkönnyítése érdekében)
 • Hagyja lehűlni 4-5 percig.
 • Zúzza össze a pollent mozsárban.
 • Ezután beszórjuk a Chlorella port, a Pollen-t és az Astaxanthin-t a tartályba. 
 • Keverje össze az összes összetevőt.
 • Hagyja állni a hűtőszekrényben 30 percig.

Sera san

TetraColor®

TetraColor®  Tetra - a törpe garnélarák javítják a színtelegendő mennyiségű karotinoid pigmentet biztosít a garnélarákhoz. Számos vizsgálat számolt be a vörös cseresznye garnélarák testszínének növekedéséről, mivel egyre nagyobb mennyiségű karotinoidot vontak be a garnélarák étrendjébe. Például a legmagasabb tesztelt pigmentáció 200 mg / kg volt, míg az ebben a hozzájárulásban használt kereskedelmi élelmiszer karotenoid-tartalma 382 mg / kg volt.

Hikari termékek

Hikari garnélarák táp Hikari garnélarák konyha - javítsa a színt, A Hikari mikro táp és a Hikari trópusi rák táp  természetesen magasabb szintű színjavítót kínálnak, amelyek elősegítik a valódi színeződést. Ételeik egyik fő alkotóeleme az asztaxantin. A kiegyensúlyozott összetétel szükséges tápanyagokat kínál, amelyek elősegítik a héj megfelelő fejlődését is.

Természetes ételek

A kutatás egyes eredményei szerint „pigmentjavítás céljából reszelt sárgarépát, uborkát , szárított szőlőt és a kereskedelmi garnélarákok keverékét adagoltam, és az eredmények biztatóak voltak”.

2. Sötét hordozó.

A garnélarák-tartók régen észrevették, hogy a fekete hordozó nagyon fontos az intenzív elszíneződés előidézéséhez. Ugyanakkor, ha egy fehér hordozóval visszateszi őket a tartályba, a szín elhalványul.

Furcsának hangzik, de ezzel igyekszik álcázni a ragadozóktól. A garnélarákban az álcázást a különféle élőhelyekhez és háttérhez való alkalmazkodás elsődleges funkciójának tekintik, és ezáltal az állat rejtélyes lehet a potenciális ragadozók számára.

Természetesen kérdezheti, hogy vörös (sárga, kék stb.) Hogyan rejthetik el őket?

A lényeg az, hogy a garnélarák nem érti meg. Például vadonban a Neocaridina halványbarna vagy sárosbarna színű. A garnélarák-tenyésztők elvették ezt a védelmi mechanizmust. Megváltoztatták a színüket vörösre, kékre, sárgare stb. A garnélarák azonban ösztönösen cselekszik, bármilyen színének javításával.

A biológusok észrevették, hogy a fekete és a vörös kavicsban tartott garnélarákban az összes karotinoid (astaxantin) magasabb, mint a fehér kavicsban. Ezenkívül a garnélarák súlygyarapodása jelentősen megnőtt a háttér színének sötétségével. Valójában összefügghet azzal a színtel, amely a legjobban utánozza a faj természetes környezetét.

3. Háttér tartály színe és visszavert fény

A törpe garnélarák színe megváltoztatja a sötét háttér expozíciójátEgy másik kísérletben a 30 garnélát véletlenszerűen osztottuk el 10 tartályba (mindegyik 10 literes volt) világos körülmények között, 65 W-os fénycső nappali színnel (6500 K).

A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a garnélarák elszíneződése manipulálható a visszavert fény változásával. A háttér piros színe arra késztette a rákot, hogy a fehér színéhez képest erősebb vörös-intenzív színű legyen.

Ez egy olcsó és egyszerű módszer a garnélarák színének fokozására. 

Megjegyzés : A kutatók feltételezték, hogy ugyanaz a végeredmény érhető el vörös sugárzású fény felhasználásával vagy a vörös szűrők hozzáadásával a fehér fényekhez.

4. A garnélák kora

A garnélarák kora a test színezésének másik aspektusa. A lényeg az, hogy az életkorral változik. Ezért ne ítélje meg túl korán, és ne "dobja ki" a garnélákát, amíg azok teljesen meg nem nőnek (vagy legalább egy hónaposak). A fiatal garnélák nem élénk színűek, mint a felnőtt garnélák. A színváltozás hónapokig folytatódhat!

Néhány kísérlet szerint a 180 napos vörös cseresznye garnéla nőstények testszíne szignifikánsan magasabb volt, mint a 90 napos nőstényeknél, ami azt jelzi, hogy a nők színét erősen befolyásolja az életkor. Például a elszíneződés 68,85% -kal intenzívebb volt a 180 napos nőstényeknél, mint a 90 napos nőstényeknél.

A garnélarák nők színének időbeli változása

De mi van a férfiakkal?

A biológusok a férfiak elszíneződésének enyhe növekedését figyelték meg az idő múlásával, bár ez mindig alacsonyabb volt az azonos korú nőkhöz képest. A szerzők úgy ítélték meg, hogy a pigmentek felhalmozódása kevesebb volt, mivel az említett fajok felnőtt hívei, valamint a Neocaridina davidi esetében kisebbek és kevésbé színűek, mint az azonos korú nők.

5. Stressz és vízminőség

A stresszes törpe garnélarák ideiglenesen elveszítheti a színét. Valójában a stressz jogos és nagyon pusztító egészségügyi problémákat okozhat a garnélákban. Mert ha a garnélák hosszabb ideig stressz alatt állnak, az valójában gyengülést, betegségeket okozhat és olyan folyamatok zajlanak le, melyek általában képesek legyőzni immunrendszerükket.

Ezért az akváriumban található rejtekhelyek vagy barlangok szintén befolyásolhatják a színének intenzitását, amelyet a garnélája fog mutatni. Amikor a garnélák biztonságban érzik magukat a környezetükben, akkor a legjobb esélyük nyílik egy igazán intenzív, gyönyörű színre.

Ezen felül a garnélák nagy társadalmi életet élnek. Soha nem fogják fejleszteni teljes színintenzitásukat, hacsak nem tartják olyan csoportokban, ahol kölcsönhatásba léphetnek a fajuk más egyedeivel és biztonságban érzik magukat.

Utolsóként, de nem utolsósorban, a garnélák vagy a halak optimális ápolási igényeik szerint szép és egészségesnek tűnnek. Ezért ügyeljen a vízminőségére ( PH , GH , KH , TDS , nitrát , réz stb .).

Következtetés

Az intenzív szín a garnélák legkívánatosabb tulajdonsága, meghatározva annak kereskedelmi értékét. A szín az árcímke alapvető eleme, és a rossz színű garnélák kevesebbet érnek, így csökkentve a versenyképességet.

Ezért az intenzíven színű garnélák szelektív tenyésztése, amelyet általában az akvaristák előnyben részesítenek, a vadon élő példányok gyűjtése helyett.

Noha a garnélák színét sok tényező befolyásolja. Befolyásolhatjuk és továbbfejleszthetjük az egyszerű szabályok követésével is.

 1. Biztosítson elegendő mennyiségű különleges ételt a garnélák számára.
 2. Adjon természetes élőhelyet a garnéláknak.
 3. Használjon sötét talajt és hátteret a garnélás-tartályban.
 4. Hadd öregedjenek. Minél idősebb a garnélák, annál színesebbé válnak. Ne feledje, hogy a 180 napos nőstényekben a nők elszíneződése közel 70% -kal magasabb lehet, mint a 90 napos nőstényeknél.
 5. Tiszta legyen a vize.
 6. Ne hagyja, hogy stresszbe kerüljenek.

Irodalom:

 1. Kromatoszómák a Neocaridina denticulata Kemp három fenotípusában, 1918: Neminvazív módon mért morfológiai és kromatikus különbségek. Cikk a Journal of Crustacean Biology 31-ben (2011. október): 590-597. 2011. október.
 2. Az anyai elszíneződés és az utódok minősége közötti potenciális kompromisszum értékelése a Neocaridina davidi (Bouvier) díszítő „vörös cseresznye” garnélarákban. Cikk az akvakultúra-kutatásban. 2019. március.
 3. A háttér színének hatása a garnélarák pigmentációjára. Cikk a Boletim do Instituto de Pesca Sao Paulo 37 (2): 177-182-ben. 2011. január
 4. A visszatükrözött fény befolyásolja a borsmenta garnélarák, a Lysmata boggessi (Decapoda: Caridea) színét: SZÍNZÉS SZABÁLYOZÓ RÉSZ. I. Cikk, Az Akvakultúra Világszövetség 47. cikkének (5) bekezdése. 2016. június.
 5. Az étrendi asztaxantin és a háttérszín hatása a cseresznye garnélarák, Neocaridina heteropoda pigmentációjára és növekedésére. Vol. 38, 1. szám (2014): január-április.
 6. A pigmentborítás mennyiségi meghatározása az állati szín változásának felmérése céljából. Andjin Siegenthaler, Debapriya Mondal és Chiara Benvenut. Környezet- és Élettudományi Iskola, Salford University, Salford M5 4WT, Egyesült Királyság.
 7. Háttér színhatása a garnélarák Macrobrachium tenellum pigmentációjára. A vízi kutatás latin-amerikai folyóirata. Lat. Am. J. Aquat. Res. vol.46 no.3 Valparaíso jul. 2018.