Hogyan keress pénzt hal és garnéla tenyésztéssel!

Ebben a cikkben megismerheted a pénzért haltenyésztés alapjait. Meg fogod tanulni, hogy ez sokkal kevesebb idő és pénz költséggel valósítható meg, mint amire számítanál,

de ez sem egy gyors meggazdagodás program! 

A cikk végére tudni fogod, hogy képes vagy-e pénzért tenyészteni vagy sem .

Sokan kérdezték tőlem, hogyan lehet halakkal pénzt keresni. Ez jó kérdés. Jómagam is jócskán kihoztam a legtöbbet belőle. A halak eladása azonban nem olyan egyszerű, mint néhány aranyhalat egy akváriumba dobni, és figyelni a szaporodásukat. Ennél sokkal többről van szó.

Először is, ha ezt teljesen egyedül szeretnéd megtenni, nem fogsz tudni azonnal keresni vele, és ez kockázatot jelent. Hadd adjak néhány egyszerű tanácsot, mielőtt rátérnénk arra, hogy mit tehetsz a pénzkeresés érdekében:

Ne hagyd fel a napi munkádat

Míg a haltenyésztés meglehetősen jövedelmező lehet, ha egyszer rászoktál, a koncepció ritkán válik olyanná, amiből teljes mértékben meg lehet élni. A halak nem igényelnek 24 órás odafigyelést, így nem lesz nehéz folytatni a munkát, és szabadidődben foglalkozni a halakkal.

Ha az a célod, hogy valami apró üzletbe kezdj otthonodban, akkor a kezdeti szakaszokkal nem fogsz sokat keresni, vagy egyáltalán nem. Miert van ez? Mert mielőtt még pénzt is kereshetnél a halaiddal, kapcsolatot kell kialakítanod egy állatkereskedéssel vagy más vállalkozással, amelynek szüksége lenne a haladra. (Erről később).

Meg kell tanulnod a halak tenyésztését. A lényeg az, hogy a halak tenyésztése nehéz lehet, ha még új vagy a szakmában.

Mindezeken felül nehéz teljes mértékben a haltenyésztési vállalkozására hagyatkozni, mivel a kereslet és a kínálat az évszaktól és a versenytől függően változik. Rengeteg olyan változót kell figyelembe venni, amely egyszerűen nem teszi logikussá, hogy egész jövődet a haltenyésztésre összpontosítsad.

Ennek ellenére a halak tenyésztésével még mindig tisztességes bónuszt szerezhetsz az év során. 

Próbáld ki, mielőtt drága tenyészetet építesz.

Egyáltalán nem kell felháborítóan sok pénzt költeni mindazon divatos, drága berendezésekre, amelyeket a szakemberek és a tömeggyártók használnak. Mielőtt belevágnál a befektetésbe, meg kell tanulnod, hogy szeretsz-e halat tenyészteni.

Nem csak élvezned kell, hanem jónak is kell lenned! Természetesen az első pár napban nem leszel profi, de elég gyorsan meg kell tanulnod néhány gyakoribb hal gondozását. Ha azt tapasztalod, hogy halaid mindig betegek és pusztulnak, válassz egy másik hobbit.

Kezdőként mit érdemes tenyészteni és hogyan?

Kezdésként a közönséges halak tenyésztésére kell összpontosítanod, amelyekre nagy a kereslet. A leggyakrabban tenyésztendő halfajták az elevenszűlők. Azonban ne csak egy fajt szaporítsunk belőlük, mert gyakoriak. Nézz körül a környéken, és nézzed meg, milyen halfajtákat keresnek az állatkereskedések. Ne feledd, célod, hogy kapcsolatot teremts ezen üzletek egyikével. Ennek legjobb módja, ha a kereskedelmi árnál jóval alacsonyabb áron adod el.

Nézzük részletesebben a kérdést:

1. Bármi, amit tömegben értékesítenek

Mint említettem, a közönséges, nagy keresletű halak a megfelelőek. Meg kell találnod, hogy melyik halra van nagy kereslet. Bármi is legyen az, valószínűleg ez a legbiztosabb a tenyésztésre. Persze lehet, hogy minden hal után csak egy kis pénzt kapsz, de hamarosan elmagyarázom, hogy ez miért van.

2. Kezdjed egy kis akváriummal

Úgy van! Egyetlen kis akváriummal jelentős bevételre tehetsz szert . Nem kell vesződnöd azzal, hogy tonnányi drága felszerelést vásárolj, hacsak nincs meg a tudás és a pénzügyi lehetőséged ahhoz, hogy üzletet építs belőle. (És még ilyenkor is kell valaki, aki hajlandó nagy mennyiségben vásárolni, különben a hal megeszi a pénzét!)

3. Guppik

Tegyük fel, hogy először vásárolsz egyetlen felsőkategóriás hím guppit és néhány nőstényt. Eddig egy kis akváriumra és néhány halra költöttél. Ezen a ponton egyetlen egyéb költség a haleledel lesz, amely szintén nem túl drága.

Elég kicsi akváriumod van, így havonta tegyük fel, hogy összesen 50 guppit tenyésztesz. Szeretnél a legolcsóbb eladó lenni abban az állatkereskedésben, amellyel együtt dolgozni szeretnél, ezért darabonként 200 Forintért árulod őket. Lehet, hogy nem tűnik soknak, de ez már havi 10 000 Forint.

Mit tehetek most? Vegyek még egy akváriumot, (vagy kettőt, vagy ötöt?) és próbáljak még 50-100 guppit tenyészteni? Jó kérdések, de nem, ezt nem javaslom. Elméletileg nagyon érdekesnek tűnik. Ennek ellenére ez a való életben nem így működik! A terjeszkedés során nem fog növekedni azon guppik száma, akikre az állatkereskedés kapcsolattartójának szüksége lesz. Például sikeresen tenyészthet 100 guppit. Azonban továbbra is csak 50-70 körül fogsz eladni.

Szóval mit tegyek? Nos, hadd mutassam be a cseresznye garnéla csodáit :

4. Cseresznye garnéla avagy Hogyan csináld a „Kettő az egyben”-t

cseresznyés garnéla csodálatos képessége, hogy viszonylag boldogan élhet egy akváriumban a guppikkal. Nem csak, hogy nem kell új akváriumra költened, de most már több hal közül is választhatsz. Ráadásul a cseresznye garnéla jellemzően darabonként 500 Forintért adható el. Az általunk választott akvárium méretével körülbelül 20 vagy 25 cseresznye garnélát tudsz tenyészteni havonta.

Tehát most 10 000.-Ft értékű guppit és 10 000.-Ft értékű cseresznye garnélát keresel ugyanazzal az egy akváriummal. Kezdesz rájönni, hogy egy haltenyésztés hobbiból miként lehet kiváló mellékvállalkozás? Nos, tarts ki! Még nem végeztünk!

5. Jávai moha és Trifecta akció

A Jávai moha messze a leghasznosabb kiegészítő a kis akváriumokban. Ennek több oka is van. Nagyon könnyen termeszthető, de ugyanakkor, és szinte lehetetlen vele telíteni a piacot. Persze, ha ránézünk az akváriumra, nem fog elbűvölően kinézni, de ott van még pár ezer Forint.

A jávai moha növekedése a guppikkal és a cseresznye garnélákkal együtt is segít megvédeni az ivadékokat a többi guppitól, akik esetleg egy kis harapnivalót szeretnének éjszakára. A bébi garnélák szorosan ülnek a mohában. Ennek a védelemnek köszönhetően még csak második akváriumot sem kell vásárolnod a bébi garnélák számára.

Természetesen nem fogsz tudni minden kicsit megvédeni. Ennek érdekében (és ha növelni szeretnéd az eladható ivadékok és garnélák számát) mindenképpen szükség van a második akváriumra. Ma azonban csak egy akváriumról beszélünk.

Sikerült három különböző terméket tenyészteni és termeszteni egyetlen akváriumban, nagyon kevés tőkével a guppy- és garnélaeledelhez. (Megemlítettem, hogy a moha táplálkozik a guppy kakiból, és nem kerül semmibe, miután megvásároltad az első tételt?)

Ez csak egy alap dolog. Csak egy 50 literes akváriumod van, és ennek az üzemeltetésének költsége nagyon alacsony. Ennek ellenére minden erőfeszítés nélkül pénzt kereshetsz vele. Megvan a garnéla, a guppi és a jávai moha. Miért működik jól együtt ez a három? Mert az üzlet vásárlójának, aki érdeklődik a guppik vagy garnélák iránt, szüksége lesz némi mohára is, hogy megvédje őket. Így hirtelen megkapja a trifecta akciót!

Baj a diszkosz tenyésztésével

Azok számára, akik nem ismerik a diszkoszt, ez egy olyan drága hal, amelyet általában sokkal drágábban adnak el, mint a guppikat stb. A diszkosz tenyésztésével kapcsolatos fő probléma a kereslet. A ritka halak iránti kereslet nem olyan magas. Tegyük fel, hogy tíz diszkoszt tenyésztesz, és eladod az állatkereskedésnek. Valószínűleg csak egy kis pénzt keresetél, még akkor is, ha a hal drága. Miért?

Mert nagy akvárium és jobb étel, melegebb hőmérséklet, több fény, több minden! A diszkosz tenyésztésének többletköltségei csak akkor érik meg a költségeket, ha biztosítják, hogy időben eladod őket. Ne feled továbbá, hogy a diszkosz tenyésztéséhez legalább 300 vagy 400 literes akváriumra lesz szükséged. További befektetések minden lépésben.

Ezenkívül lényegesen több időbe telik, amíg a diszkosz ivadék felnő. Egy másik hátránya, hogy a   garnéla és a diszkosz nem jó kombináció . El fogod veszíteni a garnéláidatt, és nem leszel képes második bevételre.

Még ha sikerül is többet tenyészteni belőlük, mint az előző hónapban, előfordulhat, hogy az állatkereskedést nem érdekli több vásárlás. Most sok, ritka, drága diszkoszod van, amit senki sem akar. Sajnos ez azt jelenti, hogy továbbra is költened kell a fenntartásukra.

Egyszerűen praktikusabb gyakoribb halakat, például guppikat tenyészteni. Remélem, a magyarázatok, amiket adtam, rávilágítottak a pénzért haltenyésztésre.

Feltételezve, hogy a guppi, a cseresznye garnéla és a jávai moha mind keresettek ott, ahol élsz, könnyen előfordulhat, hogy akár kezdőként is több mint évi 100 000 Forintot keresel vele. Ahogy megtanulod, hogyan működik mindez, és hogyan találod ki, hogy mire van kereslet a közelben, képesnek kell lenned elég gyorsan váltani a halak között, hogy lépést tudj tartani azzal, amit keresnek.

Ne feledd, a kulcs az, hogy hűséges kapcsolatot építs ki egy állatkereskedéssel olyan szinten, hogy minden egyes alkalommal vásároljon tőled, függetlenül attól, hogy ki más próbál alkudni velük. Sok sikert mindenkinek!

Ha úgy döntesz hogy eladod felesleges állataidat ne rizikózd kedvenc FACEBOOK csoportodat, hogy töröljék, inkább olyan helyen árulj ahol ingyen megteheted. Pld: www.aquabid.hu