Hogyan lehet eltávolítani a zöld algákat az akváriumokból?

A kellemetlen algák jelenléte meglehetősen csúnya lehet az akváriumokban, mivel ezek az organizmusok képesek csúnya foltokat alkotni az egész akváriumban, ezért csúnyává és egyes esetekben kellemetlenvé teszik a vízi élőlényeket.

Az édesvízi akváriumokat sújtó kellemetlen algáknak többféle típusa van, de ez a cikk a zöld algákra (GSA) koncentrál, amelyek hajlamosak apró zöld foltokat hagyni az akvárium üvegén, díszein, a talajon és a többnyire lassan növő növények lombozatán.

Először is normális, ha ezeknek az algáknak kevés nyomát látjuk az akváriumban. Mielőtt azonban nagymértékben elterjedne a növények levelein, a tartály falain és a dekoráción, meg kell tennie a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy kordában tartsa és / vagy teljes mértékben megállítsa növekedését.

Mi a zöld alga?

A zöld algák a Coleochaete zöldalga-fajtái; amely a Coleochaetales rendű parenchimatikus charophyte zöldalgák nemzetsége.

Ezek a zöld algák képesek a tartály különböző felületeit, például a tartály üvegét, dekorációját, növényi hajtásokat, sőt a szűrőt is eltakarni, ha nem kezelik őket.

A zöld algák növekedése meglehetősen bonyolult lehet. Könnyen kialakul a növény levelein, és fokozatosan átterjed a test többi részére és a közvetlen közelben lévő más növényekre is.

Zöldfolt algák - GSA (Choleochaete) 2

Hogyan lehet azonosítani a zöld algákat

Ahogy a neve is mutatja, a zöld algák könnyen azonosíthatók kicsi, kör alakú, élénkzöld foltjairól. Ez a számos zöld folt majdnem lapos és kemény; ez érezhető, amikor ujjhegyeit a felületén futtatja.

A zöld foltos algák képezik ezeket a kis zöld foltokat a kemény felületeken, például élő kőzeteken, uszadékon vagy lápfán és az akvárium üvegén. Hasonló módon a foltos algák nőnek a tartályaiban lassan növő növények levelein, például Anubias , Bucephalandra stb.

A zöld algák által képzett foltok egyértelműen világoszöld színűek, különösen azok, amelyek az akvárium falához vannak rögzítve. Míg a lassan növő növények levelein nőnek sötétzöld foltok. 

Ez egy apró alga (1 mm átmérőjű), de ha virágzik, a zöld foltok összeolvadnak, és foltos szőnyeget alkotnak a berendezéseken, ezen a ponton már nem tűnnek puszta foltoknak.

Ezeknek az algáknak lassú növekedési ütemük van, ellentétben más algafajokkal.

A zölda lgák szaporodása

A biológusok arra a következtetésre jutottak, hogy a zöld algáknak kétféle szaporodásuk van:

  • Az ivartalan szaporodás zoosporák kialakulásával megy végbe

  • Szexuális szaporodás oogámia által. Megtermékenyítés után a zigóta körül steril köpenyt alakítanak ki védelme érdekében.

Zöld algák vs Zöld por algák

Mind a zöld algák, mind a zöld por algák nemkívánatosak / nem barátságosak az édesvízi tartályokkal szemben, mivel borzasztóan néznek ki és képesek zöld felületet alkotni a tartály különböző felületein.

Az akváriumban a növények levelein és a dekoráción és gyarapodnak, és kedvező körülmények fennállása esetén tovább szaporodnak.

Ami a morfológiai jellemzőket illeti, mindkettő meglehetősen egyedi - a zöld algák (GSA) apró, kör alakú zöld foltokat képeznek a felületeken, míg a zöld por algák (GDA) zöld porszerű filmként jelennek meg a leveleken és az akvárium dekorációján.

  • Ezt a két algatípust megkülönböztetheti úgy, hogy tapintja őket az ujjaival , és észreveszi, hogy a zöld algák keményebbek / durvábbak, ha megérintik őket, míg a zöld poralgák kissé sima tapintásúak és könnyen felemelkednek.

  • Egy másik megjegyzés, hogy míg a zöld algákat nehezen lehet lekaparni a felszínről , a zöld por algákat könnyen meg lehet törölni vagy lemosni. Ha azonban hosszú ideig nem kezelik, akkor a zöld poralga vastag réteget is képez, amelyet nehéz leszedni.

  • Végül a növekedési sebességet tekintve a zöld algák nem nőnek olyan gyorsan, mint a zöld por algák.

A zöld algák okai

Az édesvízi akváriumokban gyakran előforduló kellemetlen zöld algákról kiderült, hogy a túlzott megvilágítás, a CO2-hiány, az alacsony vagy egyes esetekben a túl magas foszfátszint okozza. Ezek a tényezők együttesen elősegítik a zöld algák növekedését az ültetett tartályokban.

Túlzott megvilágítás : Az ültetett akváriumok túlzott megvilágítással és elhúzódó fényperiódusokkal nagyobb a kockázata a súlyos zöld algák kitörésének.

A nagyon nagy megvilágítás más tényezőkkel, például az alacsony CO2-koncentrációval együtt algák virágzását eredményezi.

Alacsony tápanyagszint : Alapvetően egy olyan akvárium, amelyben nincsenek létfontosságú tápanyagok, mint a foszfátok és a nitrátok, termékeny talaj a zöld algák képződéséhez és növekedéséhez.

Ezért gondoskodnia kell arról, hogy elegendő mennyiségű foszfát és egyéb nélkülözhetetlen tápanyag legyen az akvárumvízben, amelyet a növények fel tudnak használni, így csökkentve a zöld algák képződését.

A zöld algák ártalmasak-e a növényekre és az állatokra?

Hogyan lehet eltávolítani a zöld foltos algákat az akváriumokban a növényeken

Általában a zöld algák nem károsak az állatokra, és általában ezek az algák nem károsíthatják a növényeket, hacsak a szennyeződés nem válik igazán rosszabbá.

Ebben az esetben az algák versenyeznek a növényekkel azokért a tápanyagokért, amelyek gátolhatják növekedésüket. Ezenkívül, amikor a zöld algák ellepik a növényeket, a növények nem képesek fotoszintézist végrehajtani és ennek megfelelően növekedni. 

Hogyan lehet eltávolítani a zöld algákat

Miután meg kellett határoznia a zöld algák kitörésének okát az akváriumban, a következőképpen szabadulhat meg tőlük:

Kézi eltávolítás:

Hogyan lehet eltávolítani a zöld folt algákat - kézikönyv

Ez a módszer magában foglalja a zöld algák felszámolását a felületekről úgy, hogy speciális eszközökkel súrolja vagy lekaparja őket. Íme néhány példa, a választék óriási!

  • pengék,

  • fogkefe,

  • súroló párnák ,

  • üvegtisztító kaparók ,

  • mágneses algakaparók ,

Megjegyzés :

Olyan szerszámokat és speciális pengéket kell használnia, amelyek nem képesek megkarcolni a tartály üvegét.

Óvatosan kaparja le a tartály falát és dísztárgyait, amíg teljesen megszünteti a zöld algák összes látható nyomát. Ha algarétegek vannak az aljzaton, ügyeljen arra, hogy a detritussal együtt lapátolja el őket.

Növények esetében a legjobb eljárás a zöld algákkal borított levelek metszése és eltávolítása a tartályból. Figyelembe véve, hogy ezek az algák milyen kemények lehetnek, gyakorlatilag lehetetlen lenne letörölni őket anélkül, hogy károsítanánk a leveleket, ezért csak vágja le őket.

Mi a helyzet a sziklákkal és az uszadékfákkal? Nos, kiviheti azokat az akváriumból, és durva szivaccsal, súrolópárnával, vagy akár egy régi fogkefével lesikálhatja őket.

Kémiai eltávolítás:

Kémiai oldattal megölheti azokat a megmaradt darabokat, amelyeket nem lehetett lemosni. Használhat például hidrogén-peroxidot (olcsó és praktikus háztartási készlet, amelyet tisztításra, gyógyításra, higiéniára stb. Használnak) . Ezután mossa le megfelelően (kétszer).

Megjegyzés : Kérjük, ne felejtsen el kesztyűt használni, ha hidrogén-peroxiddal vagy sósavval dolgozik.

A tartályban a zöld algák kezelésére felhasználható vegyi anyagokkal kapcsolatban egyiket sem használnám. A lényeg az, hogy ezen algák sejtjei nagyon vastagok és ellenállóak. Jelenleg nincsenek olyan termékek a piacon, amelyek hatékonyan eltávolíthatnák ezeket az algákat a tartályban.

Kevés olyan jelentés szól, amely szerint az algicidet tartalmazó termékek hatásosak lehetnek a zöld  algákkal szemben. Sajnos ezt nem tudom bizonyítani vagy cáfolni.

Bemutatjuk az alga evőket:

Attól függően, hogy az algák szaporodása mennyire súlyos az akváriumban, a hatékony algaevők hozzáadása nem biztos, hogy a legjobb megoldás, de mindenképpen elősegíti populációjának jelentős csökkentését.

Az édesvízi akváriumok jó algaevői közé tartoznak a csigák és néhány halfaj, például:

 

A garnéla fajok (különösen az ammanó garnélák ) szintén nagyban hozzájárulhatnak ehhez a csatához.

A tartály méretétől függően elegendő számú ilyen algaevőnek jelen kell lennie ahhoz, hogy felfalja a kemény zöld kabátokat. 

Szóval, hány csigára van szüksége?

Ha algák elleni védekezés céljából vásárolja őket, akkor az általános szabály 1 csiga / 20 liter. Természetesen ez függ a tartályod körülményeitől és attól, hogy mennyi zöld algád van. Végül meglátja a különbséget, csak ne számítson gyors eredményekre.

Foszfát adagolása:

A tápanyagok, különösen a foszfátok elégtelen mennyisége az egyik fő oka annak, hogy zöld algák képződnek.

Fontos: A vízi növények és az algák folyamatosan versenyeznek egymással a tápanyagokért. Ezt hívják Allelopathiának. 

Érdekes tény: A szárazföldi növények zöldalgás ősükből fejlődtek ki, és ez az élet történelmének sarkalatos eseménye volt!

Ezért, ha zöld algaproblémája van az akváriumban, akkor növelnie kell a foszfáttartalmat.

A legtöbb akvarista azt javasolja, hogy a tartályban a foszfátszint legyen 0,05-1,5 mg / l tartományban. Serkenti a növény növekedését, az algák minimális szinten tartása mellett.

Kiemelésképpen az Estimative Index (EI) egy olyan módszer, amely tápanyagokat biztosít a maximális növekedési feltételek elősegítése érdekében egy ültetett tartályban. Ez azt is magában foglalja, hogy a tápanyagokat egy hét alatt enyhe feleslegben adagolják, és a hét végén 50% -os vízcserét hajtanak végre.

Ezenkívül kálium-foszfáttal végezhet helyszíni kezelést a zöld algák leküzdésére.

Először törekedjen a szűrő kikapcsolására. Ezután vigye fel a kálium-foszfát oldatot közvetlenül az érintett területre.

Hasonlóképpen, az EI-t szem előtt tartva, a száraz kálium-foszfát por (KH2PO4) összekeverhető egy kis akváriumvízzel, néhány másodpercig rázható és pipettával vagy fecskendővel felvihető az érintett területre. Ezután várjon legfeljebb 5 percet, és kapcsolja be a szűrőt.

Ne feledje, hogy a túl magas foszfátszint is problémát jelenthet. Ez azt jelenti, hogy annyi tápanyag van a vízben, hogy növényei nem tudják mindet elfogyasztani. Ezekben az esetekben rendszeres vizcserét kell végeznie a tápanyagok felhalmozódásának megakadályozása érdekében.

Használhatunk-e UV-sterilizátorokat a zöld algák ellen?

Sok esetben megkönnyítheti életünket. Hatékonyan csökkentik az esetleges algavirágzás esélyét   azáltal, hogy gondoskodnak arról, hogy a tartály vize tiszta maradjon és ne legyen zavaros. 

A probléma az, hogy minden UV-sterilizáló csak a szabadon lebegő baktériumok, algák és más, az izzón áthaladó mikroorganizmusok ellen hatékony .

Sajnos a zöld algák nem úgy terjednek, mint a szabadon lebegő szervezetek, így az UV-sterilizátorok teljesen haszontalanok ezek az algák ellen.

Összefoglalva

Ezeknek a kellemetlen algáknak a megelőzése érdekében kerülnie kell a túlzott táplálást, és szorosan figyelemmel kell kísérnie a víz paramétereit, ügyelnie kell a foszfátszint rendszeres tesztelésére és a megfelelő szinten tartására.

Egy másik intézkedés a fényintenzitás csökkentése, ha gyenge fényű növényei vannak, akkor ez sokkal könnyebb lenne, mivel lehetővé teszi, hogy a fényintenzitást egészen lefelé tompítsa.