Minden, ami az Akváriumi aktív szénnel kapcsolatos

Az akváriumban aktív szén az egyik legtöbbet forgalmazott és felhasznált szűrőtermék.

Míg az akvaristák egy része kötelező szűrőközegként tartja számon, és igazolja annak hatékonyságát a szagok, a színek és a szennyező anyagok eltávolításában az akvárium vizéből, mások opcionális elemként tekintenek rá, amelyet nem is szabad használni, ha tiszta vizet tart fenn minőség és jó akváriumhigiénia.

A hobbisták ellentmondásos nézetei / véleményei az aktív szén akváriumokban történő felhasználásával kapcsolatban úgy gondolom, hogy egyes esetekben az akváriumban aktív szén nagyszerű kiegészítője lehet egy akváriumnak, és kiválóan eltávolítja a szennyeződéseket és az oldott anyagokat.

Ebben a cikkben az aktív szén természetét, előnyeit és hátrányait, működését, irányelveket és óvintézkedéseket fogom bemutatni.

Mi az aktív szén?

Az aktív szén hatékony, széntartalmú anyagból készült szűrőeszköz, amelyet rendkívül magas hőmérsékleten hevítettek, hogy több száz apró pórus jöjjön létre, növelve ezzel a felületet.

A szén felületének és pórusméretének növelésének folyamatát aktivációnak nevezik, és ez a sok apró pórus és hatalmas felület lehetővé teszi, hogy a szűrőközeg felszívja a levegőben és a vízben jelenlévő szennyeződéseket.

Megjegyzés: Minél nagyobb a felület, annál jobban képes az aktív szén kölcsönhatásba lépni a vízzel, és annál több oldott vegyi anyagot képes sikeresen eltávolítani.

Az aktív szén különböző típusai / formái

Az aktív szén különféle formákban kapható kereskedelemben, és ez a létrehozásuk során alkalmazott különféle módszereknek köszönhető.

Az akváriumban aktív szén zsákokban kerül forgalomba. Megtalálható fekete szivacsként, patronként vagy egy szűrőanyag részeként is.

A szemcsés aktív szén messze a leggyakrabban használt aktív szén. Az aktív szén jelentős formái a következők:

 • Gyöngyös aktív szén (BAC)

 • Extrudált aktív szén (EAC)

 • Granulált aktív szén (GAC)

 • Porított aktív szén (PAC)

Az aktív szenet olyan anyagokból állítják elő, mint a

 • bitumenes szén,

 • tőzeg,

 • bambusz,

 • csontok,

 • fa és

 • kókuszhéj.

Azonban ideális az akváriumban bitumenes szénből készült aktív szenet használni, a pórusszerkezete a legjobb a vízből származó szennyeződések csapdázására .

Mit csinál az aktív szén?

Az akváriumban aktív szén rendkívül hatékony, és kifejezetten a szennyező anyagok és szennyező anyagok (pl. Klór, klóramin, tanninok és fenolok adszorpcióval történő eltávolítására gyártják ).

Az adszorpció a molekulák tapadása egy gázból, folyadékból vagy oldott szilárd anyagból egy felülethez, lehet az anyag külső vagy belső felületén is.

Az aktív szén korlátai

Az aktív szén nem tud megszabadulni a méreganyagoktól, mint az ammónia, nitritek , és nitrátok , amelyek károsak a vízi élővilágra.

Ezekben az esetekben ajánlott vagy RO / DI rendszerek használata nagy tisztaságú víz előállításához, vagy legalább egy jó vízellátó berendezés. Soha ne felejtse el kezelni a csapvizet, mielőtt hozzáadná az akváriumhoz!

Fontos: Ne hagyatkozzon teljesen a vízellátókra! Annak ellenére, hogy még mindig segíthetnek egyes fémek méregtelenítésében a csapvízben általában található koncentrációkban, nem távolítják el őket. Ezenkívül hatásuk a méreganyagok koncentrációjától függően nagyon korlátozott lehet.

Rendszeres vízcserét és egyéb tisztítási technikákat kell alkalmazni a mérgező szervetlen vegyületek, például az ammónia és a nitrátok magas szintjének eltávolítására.

Aktív szén és gyógyszeres kezelés

Érdemes megemlíteni, hogy az aktív szén reagál a hal- és / vagy garnéla betegségek ellen használt gyógyszerekkel .

Ezért először el kell távolítania a szenet az akvárium szűrőből, mielőtt beteg háziállatait ilyen gyógyszerekkel kezelné. Nyilvánvaló, hogy karanténtartályban sem szabad aktívszenet használni, ha valamilyen kezelést tervez ott alkalmazni.  

Ezután, amint végeztél a kezelésel, a szénközeget visszavezethetjük a szűrőkamrába, hogy eltávolítsuk a maradék gyógyszert a tartály vízéből.

Az aktív szén felhasználása hal- vagy garnéla akváriumokban

Ne feledje, hogy az aktív szénnek a szűrési folyamat végén polírozónak kell lennie, és nem fordítva.

Ezért azt a mechanikus szűrőközeg után kell elhelyezni , hogy hosszabb ideig aktiválva maradjon. Előtte téve gyorsabban eltömődik, és ez akadályozza az optimális működését.

Ehhez hordozóra vagy "zsákra" van szükség. Ezután töltse fel az elegendő mennyiségű aktív szenet, és tegye a szűrőjébe.

Megjegyzés: Ügyeljen arra, hogy mindig öblítse le a szénhordozót, mielőtt hozzáadná a szűrőhöz, hogy eltávolítsa a port.

Az aktív szén cseréje a tartályban

Az adszorpció révén az aktív szén képes befogni a vízszennyező anyagokat, de mi történik, ha ez a szűrőközeg deaktiválódik és nem képes eltávolítani a szennyeződéseket?

Az akvárium tulajdonosán múlik, hogy legalább 3-4 hetente (havonta egyszer) gondoskodjon-e az aktív szén közeg rendszeres cseréjéről a kimerült szén eltávolításával és az hordozó zsák újratöltésével.

A szén pótlásának késése egy hónap elteltével nem okozhat kárt az akváriumban, de elveszíti képességét az akvárium vizéből származó toxinok megkötésére.

Megjegyzés: Bár még mindig vita tárgyát képezi, hogy a szén-dioxid-közeg átitatja-e az adszorbeált szennyeződéseket az akváriumba, ha az eltömődött, és nem képes-e tovább megfogni a toxinokat. Személy szerint nem hiszem. Ez inkább a méreganyagok felépítésének természetes folyamata, amelyet az akvaristák összetéveszthetnek a visszalúgozással.

Olyan helyzetben, amikor a akváriumviz elszíneződését vagy szokatlan szagot észlel, tanácsos az aktívszenet azonnal kicserélni! Ezt követően részleges vízcseréket kell végrehajtania, amíg az állapot javul.

Az aktív szén újratöltése

Ne feledje, hogy az aktív szén nem tölthető fel, ha kimerült , függetlenül attól, hogy milyen meséket hallottál a szén újraaktiválásáról kemencében történő melegítéssel, szeretném tudatni veled, hogy hiábavaló feladat.

A kimerült szén feltöltéséhez szükséges hő (hőmérséklet) a szokásos konyhai kemencében nem érhető el. Valami 600c az első szakaszban és 900c a második szakaszban. Ezen túlmenően nem szabad légi hozzáférést biztosítani.

Tehát ne is foglalkozzon azzal, hogy megpróbálja feltölteni. Ne törődjön azzal sem, hogy öblítse le, ez nem segít.

A kimerült szenet egyenesen ki kell cserélni.

Foszfátok és az aktív szén

Egy másik dolog, amit meg kell jegyezni, hogy az aktív szén egyes típusai tartalmazhatnak foszfátokat, és nagy valószínűséggel a foszfát ezen az úton kimosódik a tartály vizébe.

A foszfátok alapvető szerepet játszanak a fotoszintézis mechanizmusaiban. Feladata az energia tárolása a vízi növényekben is.

Az aktív szén egyes típusai azonban túlléphetik az akvárium határértékeit, ami viszont elősegíti az algák növekedését. Sőt, a magasabb foszfáttartalom szintén befolyásolhatja a tartályban lévő halak vagy garnélák egészségét.

Tehát a legjobb, ha távol tartjuk magunkat az alacsonyabbrendű márkáktól, amelyek alacsony minőségű, magas hamutartalmú szenet kínálnak. Legrosszabbul tudnak kimosni a foszfátot a tartályvízbe, és egyes márkák azt jelzik, hogy széntermékeik foszfátmentesek, ezért erre figyeljen. Ennek a hibának nagyon rossz eredményei lehetnek!

Sőt, ha a tartály magas foszfátszintet tesztel, akkor változtassa meg az aktív szén márkáját, vagy teljesen távolítsa el, amíg a probléma meg nem oldódik.

Megjegyzés : A foszfátok a természetben általában kis koncentrációban találhatók, például 0,01 mg / l. Ezért a szintjének az akváriumban lévő 0,05 -1,5 mg / l tartományban kell lennie

Óvintézkedések

Az aktívszenet nem szabad helytelenül felhasználni az akváriumban lévő problémák megelőzése érdekében.

A legjobb, ha betartja néhány óvintézkedést a hatékony akvárium eszköz használata közben, ezeket az alábbiakban ismertetjük:

 1. szénközegben hasznos baktériumok találhatók. Tehát sok ilyet ártalmatlanítana, amikor a kimerült szenet újra cseréli.
  Nem lehet gond egy érlelt és bevált akvárium számára. Ne feledje azonban, hogy ez még mindig mini ciklusokat okozhat.

Valószínű, hogy az új aktív szén hozzáadása után ammónia-tüske következik be.
Ez azonban ismét elhárítható azzal, hogy megbizonyosodjon arról, hogy elegendő szűrőközeg, például szivacs, kerámia golyó vagy gyűrű áll rendelkezésre a szűrőben ahhoz, hogy a jó baktériumok megkötésének fő táptalajaként működjön.

 1. Ezenkívül próbálja meg a porított aktív szenet megfelelően elhelyezni egy újrafelhasználható hordozózsákban, mielőtt hozzáadná a szűrőhöz.
  Ez segít megelőzni a halak egészségügyi problémáit, mivel olyan esetekről számoltak be, amikor a nem megfelelően zacskózott szénből kibocsátott por belekerült a hal kopoltyúiba.
  Ennek megoldása szemcsés aktív szén használata, majd a szűrőbe helyezés előtt ellenőrizze, hogy a tasakot desztillált vízzel öblítik-e a porszemcsék eltávolítása érdekében.

 2. Kerülje a kókuszdió alapú aktív szén alkalmazását az akváriumok számára a mikropórusos szén miatt, amely nem lesz elég nagy ahhoz, hogy elkapja a tartályvízben lévő szennyező anyagokat.

 3. Ha véletlenül észrevesz a leválasztott széndarabokat a tartályban, akkor egyszerűen ki kell vinnie őket ártalmatlanítás céljából, ne engedje szabadon lebegni .

 4. Az aktív szenet kevésbé szabad felhasználni az erősen telepített akváriumokban, mivel ez képes a vízinövények optimális növekedéséhez szükséges nyomelemek adszorbeálására. Alapvetően nem lehet aktív szénnel rendelkező növényi műtrágyákat használni .

 5. Mint korábban említettem, a gyógyszerek és az aktív szén sem kompatibilis .

Összefoglalva

Különböző előnyök származhatnak az aktív szén használatából.

Segít az édesvízi akváriumban lévő szagok és színek eltávolításában, de deklorinátorként is működhet - eltávolítja a klórt, a klóramint és a nehézfémeket a tartály vizéből, a faanyagból származó cserzőanyagok eltávolításán túl, valamint a halbetegség utáni maradék gyógyszeres kezelésen kívül. 

Vannak azonban olyan hátrányok is, amelyeket nem lehet elhanyagolni.

Kizárólag az Ön döntése, hogy az akvárium aktív szénét használja-e vagy sem, ha jó karbantartási szokásokat követ el, akkor nincs szükség erre az eszközre. 

Tehát a vízviszonyaitól, az állomány szintjétől és a biológiai adottságaitól függően az aktív szén hozzáadása mindig segít az akvárium tisztán és egészségben tartásában, de ne feledje, hogy ez nem helyettesíti a rutinszerű részleges vízcseréket és az általános karbantartást.