Óriás Sepregető garnéla - Részletes útmutató: Gondozás, étrend és tenyésztés

A Óriás Sepregető garnéla (Atya gabonensis) vagy a Gaboni Garnéla az egyik nyugat-afrikai édesvízi garnéla, és először Gabonban jelentették. Óriási méretük és félelmetes megjelenésük ellenére azonban egyáltalán nem szörnyek. Ellenkezőleg, nagyon békés és hihetetlenül félénk lények.

Az akklimatizálódott Óriás Sepregető garnéla viszonylag könnyen kezelhető. A garnélák többségével ellentétben a „szűrők”. Ez azt jelenti, hogy kiszűrik a mikroorganizmusokat a vízoszlopból. Ezért valamilyen áramlást kell biztosítania nekik a tartályában. Sajnos nagyon nehéz őket tenyészteni. Ezt azonban rendkívül hosszú élettartammal kompenzálják. 

A fajt kis mennyiségben szedik Nigéria északi részén, valamint másutt Nyugat-Afrikában. Az Atya gabonensis szerepel a veszélyeztetett fajok listáján.

Gyors megjegyzések a Óriás Sepregető garnéláról

Név

Óriás Sepregető garnéla

Egyéb név s
 

Afrikai garnélarák, afrikai szűrős garnélarák, afrikai óriás garnélarák, vámpír ventilátoros garnélarák, kék orrszarvú garnélarák, gaboni óriási garnélarák, kameruni ventilátoros garnélarák, páncélos garnélarák, szörnyes garnélarák és kék szörnyes garnélarák.

Tudományos név

Atya gabonensis

Tartály mérete (optimális)

15 liter-70 liter

Tartás

Easy-Medium

Tenyésztés

Nagyon nehéz 

Méret

12-15 cm

Optimális hőmérséklet

22 - 28 ° C

Optimális PH

6,8 - 7,2 (6,0 - 8,0)

Optimális GH

6 - 20

Optimális KH

2 - 15

Optimális TDS

150 - 200 (100-300)

Nitrát

Kevesebb mint 20 ppm

Diéta

Detritivore / mindenevő

Temperam ent

Békés

Élettartam

legfeljebb 10 évig

Színes forma

Szürkés, fehéres, világoskéktől vörösesbarnáig, erősen kék

A Óriás Sepregető garnéla természetes élőhelye

Sajnos természettörténetük nincs megfelelően dokumentálva. Annyit tudunk, hogy mangrove környezetben élnek a Cross River rendszer rendelkezésre álló lyukakban, hasadékokban és gyökértömegekben.

A mangrove levélalom fontos tápanyag-alapot biztosít az élelmiszer-hálózatok számára. A mangrove almok lebontása során nagyszámú tápanyag szabadul fel, és detrit táp keletkezik. Ami a fiatalkorúak számára is alapvető óvodai terepet jelent.

 A Óriás Sepregető garnéla leírása

A Óriás Sepregető garnéla erősen felépített. A vadonban elérhetik az 5 vagy akár 6 hüvelyk hosszúságot is (12 - 15 cm). Fogságban azonban általában nem nőnek többet 9 - 11 cm-nél (3,5 - 4,5 hüvelyk).

Módosított chelipedjeikkel finom részecskéket gyűjtenek az aljáról, vagy kiszűrik őket az áramló vízből. Az életciklus magában foglalja a tengeri lárva és a lárva utáni szakaszokat.

A Óriás Sepregető garnéla sokféle színben kapható. A szín a szürkés, fehéres, világoskéktől a vörösesbarnától az erős kékig változhat, és minden vedlésnél kissé megváltozhat.

Vámpírrák Színtípusok

Mint minden más garnélarákfaj esetében, a szín az életkortól és a környezettől is függ. Például egy sötét aljzat fokozza a színét. Az életkor előrehaladtával azonban a szín fokozatosan ismét vörösesbarna árnyalatokká csökkenhet (amelyek ebben a fajban dominálnak). A vedlés után némi színt is elveszíthetnek. Ne aggódj, hogy visszatér.

Sok rövidebb életű garnélával ellentétben a Óriás Sepregető garnéla megfelelő gondozással akár 8-10 évig is élhet. 

 Megjegyzés : A Óriás Sepregető garnéla nem növekszik gyorsan, és ennek következtében ritkán vedlik (talán a hosszú élettartam és a lassú anyagcsere miatt). Például, ha összehasonlítjuk őket a bambusz garnélával ( egy másik nagy szűrővel táplálkozó garnélával), akkor a bambusz garnélarák általában kinövi az óriás garnélát (ugyanabban az életkorban). Végül azonban nagyobbak lesznek, mint a legnagyobb bambusz garnélarák. 

 Miért hívják őket Óriás Sepregető garnélának vagy szörnyeteg garnélának?

A legnépszerűbb elmélet megjelenésükre és viselkedésükre utal. Inkább éjjel leselkednek a medencébe. Kombinálja a tüskékkel a lábukban, amelyek úgy néznek ki, mint az agyarak vagy a karmok, és van egy tökéletes vámpír szörnyük! Ennek ellenére a valóságban teljesen ellentétesek a hatásukkal.

A Óriás Sepregető garnéla viselkedése

Ha úgy gondolja, hogy ezek a nagy srácok szórakoztatják Önt, azzal, hogy körbejárja az akváriumot, téved. A Óriás Sepregető garnéla rendkívül félénk és állandóan elrejtőzik. Komolyan gondolom. Egyes akvaristák például azt javasolják, hogy soha ne végezzen karbantartást, amíg nincsenek elrejtve. Annyira megijesztheti őket, hogy napokig fedezékbe bújnak.

A bambusz garnélával ellentétben, amelyek nem törődnek semmivel és jól láthatók, a Óriás Sepregető garnéla általában a rejtekhelyek közelében választja a földön az etetési helyeket. Ezért ilyen menedékhelyekkel kell ellátnia őket. Miután találtak egy kényelmes helyet az áramlatban, inkább nem mozognak sokat.

Nagyon jól teljesítenek csoportokban, gyakran elég közel vannak egymáshoz. A Óriás Sepregető garnéla 100% -ban békés, és semmilyen módon nem fenyeget senkit.

Mint az imént mondtam, túlnyomórészt szürkületi és éjszakai lények. Ezért nappal nem sokat fogod látni.

Tipp : Ha meg szeretné tekinteni éjszakai tevékenységüket, vásárolhat egy  Night Glo izzót vagy hasonló izzót.

Óriás Sepregető garnéla férfi és női különbség

Mint minden garnélarák esetében, fiatalkorú korban sem lehet különbséget tenni a hímek és a nők között. Miután azonban körülbelül 5–6 cm hosszúak, a szexuális dimorfizmus kezd megmutatkozni. Ha 8 vagy több centivel feljebb vannak, a különbség meglehetősen szembetűnővé válik.

1. A méret.
A nemek között méretbeli különbség van, a hímek nagyobbak, mint a nők.

2. Hasi lemezek.
A nőstények hasa elején nagyobb hasi lemezek vannak, mint a hímeknél. A héj kerekebb és mélyebb a has területén.

3. Az első lábpár.
A hímeknél az első lábpár vastagabb, mint a nőstények. Különösen a második szakaszban a fő lábízület mögött, amelynek szintén nagyon kiemelkedő sörtéi vannak.

Megjegyzés : Ellentétben a női bambusz garnélarákokkal, amelyek mindegyikének azonos méretűek a lábai. A vámpírrákban nehezebb belátni a különbséget (fiatal korukban), mert a nőstényeknek is vastag a lába.

Óriás Sepregető garnéla takarmányozása a természetben

A legfontosabb dolog, amit tudnia kell a Óriás Sepregető garnélárol, hogy aktív „szűrők”. Ventilátoraikkal (tuskószerű sörtékkel) kiszűrik a vízoszlopot.

Különböző tanulmányok szerint a Óriás Sepregető garnéla mindenevő-roncsoló. Például a biológusok több csoportba sorolták a Óriás Sepregető garnéla gyomrában talált élelmiszereket. Ezek voltak:

1. Algák és szerves detritusok. Ők képezték a gyomor fő alkotóelemeit, szám szerint az élelmiszerek 61,9% -át, előfordulásuk szerint 88,5% -át.
2. A kovaföldek képezték a gyomor második legnagyobb alkotóelemeit, számuk szerint 20,9% -át, illetve 63,0% -át.
3. Rovarrészek. A harmadik legfontosabb élelmiszer a rovarrészek voltak, amelyek szám szerint 1,9% -ot, előfordulásuk szerint 5,0% -ot tettek ki.

A fajok által leginkább elfogyasztott ételek algák voltak (a zöld algák voltak a legelőnyösebb táplálék), majd szerves detritusok következtek be. A rovarrészeket leginkább nagyméretű vámpírrák fogyasztotta el.

A méretcsoportok étkezési szokásai között nem volt különbség, mivel algák, rovarrészek, homokszemek és szerves detritusok voltak a gyomrukban, méretüktől függetlenül. Azt is megfigyelték azonban, hogy az algák voltak a legtöbbet fogyasztott élelmiszerek a következőkben:

  • kis méretű garnélák (2,0–5,9 cm), számuk szerint 86%.

  • közepes méretű csoportok (6,0–10,9 cm), 60% -ot tesznek ki

  • nagy méretű csoport (11,0–14,0 cm), 47% -ot tesz ki.

A biológusok minden méretcsoport gyomrában szerves detritust találtak.

Óriás Sepregető garnéla takarmányozása az akváriumban

A természetes táplálékforrások vizsgálata lehetővé teszi számunkra, hogy újratermeljük táplálkozási szokásaikat. Ezért természetesebb otthoni környezetet biztosít számukra, és kevésbé stresszes.

A Óriás Sepregető garnélának mikroszkopikus és nagyon apró ételrészecskékre van szüksége. Ezért a porított étel, amelyet közvetlenül az áramlatba ejtettek, ideális választás lesz számukra. Például a fitoplankton , zooplankton, szárított csalán levelek, spenótpor stb.

Egyes akvaristák, akik Óriás Sepregető garnélát tartanak, azt is javasolják, hogy az édesvíztartályokhoz zöld vizet használjon. Elég sűrűnek kell lennie, hogy ne lássa a kezét a cuccokkal teli szódásüvegen keresztül. Tápláljon annyit, hogy a víz csak kissé ködös legyen. Elég hatékonyan fogják kiszűrni.

Valójában jobb lenne kikapcsolni a szűrőt körülbelül egy órára, amikor eteti őket. Ugyanakkor hagyja működni a másodlagos szivattyút, hogy folyamatosan mozogjon.

Ne adjon szokásos halpelyhet az Óriás Sepregető garnélának (ostya, pellet, pirula stb.). Túl sok időbe telik, amíg feloldódik az etetési technikájukhoz. Mindazonáltal, ha nincs mit adnia nekik, először őrölje őket porrá. 

Vámpírrák takarmányozási tanácsok

Lehetséges, hogy a pelyheket vagy a pelletet egy kávédarálóban ledarálhatja, de annak nagyjából ugyanolyan állagúnak kell lennie, mint a baba pornak. Valójában ez egy jó módja a különféle ételek kombinálásának, hogy minden szükséges ásványi anyaghoz hozzájussanak.

Ha a Óriás Sepregető garnélát halakkal tartja, fontos, hogy éjszaka táplálékot adjon be. Ellenkező esetben ritkán kapnak eleget enni.

Néhány garnélarák-őrző úgy véli, hogy ha nem ad nekik elegendő ásványi anyagot, fehéres vagy vöröses színűvé válhatnak. Igyekeztem mindent megtudni arról, hogy több információt találjak róla. Eddig nem tudom bizonyítani vagy cáfolni.

Ha látja, hogy a ventilátorral együtt alulról szednek detritust, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy éhesek. A bambusz garnélarák esetében ez a valós eset, és el kell kerülni. Ha azonban nagyon gyakran csinálják, akkor többet kell adnia nekik enni.

Tartása  

A Óriás Sepregető garnélának egyedülálló etetési viselkedése miatt viszonylag nagy tartályra van szüksége. Ezért 15 liter - 70 liter a minimális  tartályméret,  amelyben kényelmesen tarthatja őket.

Úgy tűnik, meglehetősen szociálisak, és nem bánják, hogy zsúfoltak egy tankba. Ezért egy 15 literes tartályban kényelmesen elhelyezhető 4-5 garnélarák.

Rendkívül fontos, hogy mérsékelt vízáramot biztosítsanak számukra. Megteheti úgy, hogy a másodlagos szivattyút az aljára vagy az aljára telepíti (valójában jobban megfelel a vámpír garnélának). Győződjön meg arról, hogy a tartálya megfelelő levegővel van-e ellátva.

A szűréssel kapcsolatban Matten szűrőt (vagy bármilyen hasonlót) ajánlanék. 

A Óriás Sepregető garnéla a 6,6 és 7,1 közötti pH-változást részesíti előnyben. Ez megfelel a száraz és esős évszak a természetes élőhelyükön. Meleg hőmérsékleten boldogulnak (bárhol 22 - 28 ° C  között. Nem tolerálják az olyan alacsony hőmérsékleteket, mint a legtöbb törpe garnéla hőmérséklete.

Fontos : Ne próbálja a Óriás Sepregető garnélát teljesen tiszta vízben tartani. A vadonban a Óriás Sepregető garnéla inkább a sáros, mangrove vagy homokos iszapfenekű élőhelyeket kedveli. A tartálynak jól körforgottnak  és mikroorganizmusokban gazdagnak kell lennie  . Ne felejtsük el, hogy gondosan hozzá kell  igazodniuk,  mint minden garnélarákhoz. 

Alapfelület 

Bár szikla vagy kavics hordozóval rendben lehetnek. Előnyös a homokfelület. Először is, a homok nem károsítja. Másodszor, a tanulmány szerint a Óriás Sepregető garnéla is fogyaszt bizonyos homokrészeket. A biológusok a minták 95,2% -ában találtak homokot. Nem tudják, miért teszik ezt. Talán azért, mert a homok a detritus anyag része, vagy segíti emésztésüket.

Óriás Sepregető garnéla : Menedék és vedlés

A Óriás Sepregető garnéla nagyon félénk és szereti a rejtekhelyeket. Úgy tűnik, inkább a szorosan illeszkedő menedékhelyeket kedvelik. Ha megtalálják a legjobb helyet, soha nem tartózkodnak más menhelyeken. Ha kinővik „otthonukat”, megpróbálhatnak odút ásni a rejtekhelyükön, hogy nagyobb legyen.

A menedékhelyek különösen fontosak a vedlés után, ha sebezhetőek. Míg az új exoskeleton megkeményedik, a Óriás Sepregető garnéla állandóan ott fog ülni. Ezért elég nagy rejtekhelyeket kell biztosítania számukra, hogy elrejtsék az egész testüket.

Megjegyzés : Az exoskeletonok sok ásványi anyagot és fehérjét tartalmaznak. Ezért ne távolítsa el a levedlet héjakat, ha a Óriás Sepregető garnélát törpe garnéla mellett tartja. Habár a Óriás Sepregető garnéla nem ehetik vedlésüket (ehhez nincsenek eszközeik), más garnélák szívesen megteszi helyettük.

Tenyésztés

Jelenleg a háziállat-ipar teljesen függ a vadon kifogott fajoktól. Ennyi idő alatt csak két (!) Sikeres eset fordult elő vámpírrák fogságban történő tenyésztésével. Most meg kell adnia nektek, hogy milyen nehéz ezeket a garnélákat tenyészteni. A probléma az, hogy sok időbe telik, amíg a lárvák kifejlődnek a felnőttek apró példányává, és ezt csak sós vízben tehetik meg.

Néhány tény a tenyésztésükről: A jelentések szerint a vadonban az Óriás Sepregető garnéla nőstényenként a peték száma (vagy termékenysége) a nőstény méretétől függ. 6,5–11 cm mérettartományon belül a termékenységi tartomány 850–12220 tojás volt. A reproduktív aktivitás csúcsa az esős évszakra esett.

Megjegyzés : A párzás előtt mindig vedlenek, mert abban az időben a női kutikula puha és rugalmas lesz, ami lehetővé teszi a megtermékenyítést.

A Óriás Sepregető garnéla tenyésztési folyamatának leírása érdekében a „crustahunter” német tenyésztőire kell utalnom . Ezért minden kredit a csapatukhoz kerül. Egyszerűen leírom, mit tettek ezért.

Beállítás az Óriás Sepregető garnéla tenyésztésére:

  • 60 literes tenyésztőtartály.

  • Dennerle kavics szubsztrátként.

  • Liquizell és élő fitoplankton táplálékként (a későbbiekben kissé durvábbakat adtak hozzá, például pl. A JBL folyékony Artemia ételt).

  • Tengeri só - zátonyos só az Aqua Medic-től - sós víz előállításához (28-30 g / l koncentráció).

  • A víz paraméterei állandóak voltak: pH 7,6 - 8,0, GH 21, KH 10-15, NO2 0, NO3 0.

A tenyészsós tartályt bő négy héten át szellőzteték. Azt is javasolják, hogy a világítás legalább napi 11 órán keresztül legyen bekapcsolva. Ez idő alatt megfelelő baktériumok és algák alakulhatnak ki, amelyek elengedhetetlenek lesznek a lárvák túléléséhez. 

Óriás Sepregető garnéla - Lárva színpad

Párzás után a nőstény 3-4 hétig ( a hőmérséklettől függően ) tartja a petesejteket . A lárvák kikelését követően az édesvízből kell kihoznia őket, és amilyen gyorsan csak lehet, a sós vízbe kell helyezni. Az Óriás Sepregető garnéla lárvák hosszú ideig nem tolerálják az édesvizet, megöli őket. További probléma, hogy a felnőtt Óriás Sepregető garnéla megöli a lárvák nagy részét azzal, hogy legyezőivel elkapja őket.

Megjegyzés : Egyszerűen szifonozhatja a lárvákat édesvíztartályukból és sós vízbe helyezheti őket.

Óriás Sepregető garnéla lárvák etetése

A lárvákat azonnal elkezdheti etetni, miután betette őket a sós tartályba.

A fitoplankton lesz a fő ételválasztás a következő 3 hétben. Naponta négyszer bőkezűen adagolja pipettával. A negyedik héten a lárvák elkezdhetnek kapaszkodni a kisebb táplálékrészecskékbe. Ebben az esetben durvább folyékony ételt kell hozzáadni az étlapjukhoz.

Ennyi idő alatt biztosítson számukra sok fényt (10 - 12 óra). Annyi algát fog termelni (az üvegen, a felszerelésen és az aljzaton), hogy a lárvák túlélhessék őket. Folyamatosan adhat hozzá kis mennyiségű porított ételt.

Megjegyzés : Erőfeszítéseik ellenére néhány lárva folyamatosan elhunyt. 

Óriás Sepregető garnéla lárvák ciklusának etetése

Az első hetekben a Óriás Sepregető garnélák fejjel lefelé úsznak. Mozgásukat egyáltalán nem ellenőrzik.

A következő dolog, amit észrevesz, egy kis átalakulás. Színük vörösesbarnára vagy kékesre változik, és vízszintes helyzetben úszni kezdenek. Felnőtt Óriás Sepregető garnéla éjszaka különösen aktívvá válnak. Nappal többnyire elrejtőznek. Most már képesek nagyobb ételeket megfogni, és legtöbbször a tárgyakon legelnek.

átalakulás a felnőtt vámpírrák apró másolataivá

3 hónapba telik elérni a lárva utáni stádiumot! Ez idő alatt pleopodákat és kis legyezőket fejlesztenek ki. 

Körülbelül 4 hónaposak lesznek a belső részek (egy kis sötét folt a nyakon). Ez azt jelenti, hogy befejezték átalakulásukat a felnőtt vámpírrák apró példányaiba. Ezért készüljön át édesvíztartályba.

Megjegyzés : Az Atya gabonensis lárvák fejlődése majdnem 4 hónapot vesz igénybe. Egy másik jelentésben azonban 33–44 napig tartott.

Átmenet a brakkvízről az édesvízre

Ne végezzen hirtelen átmenetet a sósvízből az édesvízbe.

1. Töltse fel a tartály felét sós vízzel a tenyésztartályából, és tegye bele a baba Óriás Sepregető garnélát.
2. Lassan töltsön be egy kis édesvizet a tartályból, ahová be akarja helyezni őket. Alapvetően megismétli az akklimatizációt.

3. Várjon, amíg az édesvíz mennyisége megduplázza a tenyésztartályból származó brakkvíz mennyiségét.
4. Hagyja, hogy egy kicsit hozzászokjanak az új vízviszonyokhoz. Hagyja a tartályt 24 órán át (levegőztetve).
5. Helyezze őket édesvíztartályba.

Még egyszer nagy köszönetet szeretnék mondani a Crustanhunter legénység német tenyésztőinek . Remélem, hogy egyedülálló tapasztalataik segítséget nyújtanak majd a garnélák-tenyésztőinek szerte a világon.

Tartálytársak a Óriás Sepregető garnélához

Vámpírrák és kristályvörös garnélarák

Fenyegető nevük ellenére a Óriás Sepregető garnélák kétségtelenül békeszerető és nem agresszív lények. Könnyedén megtarthatja őket bármilyen típusú törpe garnélával

Mérete miatt az emberek apró halakkal tartják az Óriás Sepregető garnélát, amely még mindig potenciálisan veszélyes lehet a normális törpe garnélákra (Guppi, Dánió stb.).
Ugyanakkor rossz ötlet lesz nagy vagy agresszív halakkal, rákokkal  (még olyan kicsiekkel is ) tartani őket, mint a mexikói törpe rákok (CPO) . Mérete ellenére a Óriás Sepregető garnéla teljesen ártalmatlan és viszonylag védtelen. Gyors étkezéssé válnak, amikor vedlenek.

Következtetés

A Óriás Sepregető garnéla (Atya gabonensis) az egyik legérdekesebb és legegyedibb akváriumi garnéla, amely a piacon elérhető.

A vadonban komoly veszély fenyegeti ezt a fajt. Ezért remélem, hogy többen úgy döntenek, hogy fogságban tenyésztik őket. Természetesen nagyon nehéznek tűnik, de a tét nagy, mert ott hamarosan fennáll a veszélye, hogy végleg elveszítjük ezt a fajt.