Pom Pom Rák - Részletes útmutató: Gondozás, étrend és tenyésztés

Édesvízi Pom Pom rák (Ptychognathus Barbatus)

A Pom Pom rák (Ptychognathus Barbatus) teljesen vízi, édesvízi rák (Ne keverje össze az azonos nevű tengeri fajokkal). Ezek a rákok igazi ritkaságnak számítanak, és egészen újszerűek a hobbiban.

Az édesvízi Pom Pom rák nagyon aranyos, barátságos és kicsi lény. Az egyik legkevésbé agresszív rákfaj az akváriumi hobbiban. Mindezek a tulajdonságok alkalmassá teszik őket a nano tartályokra.

Sajnos nincs sok információ róluk. Átfogó kutatásokat végeztem, és nem találtam hivatalos tanulmányokat erről a fajról. Úgy értem, hogy nem ismerjük a biológiájukat, ökológiájukat, etológiájukat és szaporodásukat. Az alap taxonómia mellett a tudomány egyáltalán nem tanulmányozta a Pom Pom Rákot (Ptychognathus Barbatus). Ennek ellenére az emberek már tartják őket a tartályaikban.

Alapvetően az édesvízi Pom Pom rákokról csak úgy tudhatunk meg többet, ha megkérdezzük azokat az akvaristákat, akik tartják vagy tartják őket. Ez van nálam.

Gyors megjegyzések a Pom Pom rákokról

Név

Édesvízi Pom Pom rákok

Közös nevek

Hongkongi rákok vagy mazsorett rákok

Tudományos név

Ptychognathus barbatus

Tartály mérete (minimális)

5 liter - 20 liter

Tartás

Mérsékelt

Tenyésztés

Nagyon nehéz

Méret

1,5 - 2,5 cm

Optimális hőmérséklet

22 - 28 ° C (~ 72 ° F - 82 ° F)

Optimális PH

6,8 - 7,2 (6,2 - 7,6)

Optimális GH

6 - 8 

Optimális KH

2 - 6

Optimális TDS

150 - 200

Nitrát

Kevesebb mint 20 ppm

Diéta

Mindenevő / Algaevő

Temperam ent

Békés (kevésbé agresszív, mint sok más rák)

Élettartam

legfeljebb 1 évig

Színes forma

Sárgás-barnás foltokkal

A Pom Pom Rákok természetes élőhelye

A faj Tajvanon, Kínában, Japánban, Új-Kaledóniában, Indonéziában, Fülöp-szigeteken, Malajziában, Indiában, Comore-szigeteken és Madagaszkáron található.

Egy keskeny folyó torkolata közelében laknak és gyarapodnak, kavicsok vagy sziklák közötti terek közé rejtve, a 0,2 m mélységű, nyugodt édesvíz-forrásban.

A Pom Pom Rákok leírása

Az édesvízi Pom Pom rák (Ptychognathus Barbatus) nevét a ollóiból kinövő kis hajcsomókról kapta.

Ez egy kis méretű rák. Páncélmérete általában 15-25 mm között van. Egyes akvaristák azt mondják, hogy ha teljesen kifejlettek, akkor valamivel több mint 3 cm lehet.

Ez a faj a rákok körében egyedülálló, mivel nagyon széles karapulájú, hosszú és karcsú lába van.

A test és a pereopodák halványsárga vagy halványbarna (különféle pettyes árnyalatok), szőrszálak (haj) barna A test színe gyakran változik. Gyakran egyezik a lakókörnyezet színével.

Élettartam: nincs hivatalos dátum. Fogságban a jelentések szerint 1 évnél tovább nem élnek.

A Pom Pom Rákok viselkedése

Lenyűgöző viselkedésük és személyiségük van. Az édesvízi Pom Pom rákok rendkívül aktívak és egyáltalán nem félénkek. Ellentétben a thaiföldi mikrorákokkal (Limnopilos naiyanetri) , amelyeket soha többé nem fog látni, gyakran látni fogja őket (elég gyorsan) futni a tartályuk kerületén.

Az akvárium többi lakóját tekintve az édesvízi Pom Pom rákok nagyjából teljesen békések. Úgy tűnik, semmi más nem érdekli őket a tartályban.

Bár teljesen vízi jellegűek, a szárazföldön is működhetnek. Úgy tűnik, hogy körbejárják, és megkeresik a legmagasabb helyet, ahol egy ideig a vízen kívül maradhatnak.

Imádnak fúrni, és a karmukkal nyomják a homokot, mint egy kis buldózer.

Megjegyzés : Az édesvízi Pom Pom rákok rendkívül jól másznak. Ez az egyik fő oka annak, hogy az emberek elveszítik őket. Ezért rögzítse a tartályt (zárja le teljesen a tetejét, engedje le a vízszintet, rejtse el az összes zsinórt), különben kimásznak az akváriumból. 

Pom Pom Rákok és a vedlés

Mint minden rákféléhez, az édesvízi Pom Pom rákoknak is le kell dobniuk régi exoskeletonjukat a növekedéshez. A levedlés után, amikor a test még puha és hajlékony, elkezdik vízzel pumpálni a testüket, így növelve annak méretét.  

A vedlés a legfontosabb és legveszélyesebb folyamat számukra. Páncél nélkül rendkívül sebezhetőek. Ezért a ragadozás megakadályozása érdekében az édesvízi Pom Pom rákok odúkat ásnak és ott vedlenek. Ha eltűntek egy-két napra, akkor valószínűleg vedlenek.

Biztonságosak-e az édesvízi Pom Pom rákok?

Nincsenek jelentések arról, hogy a Pom Pom rákok élő növényeket ennének. Nem fogják őket is levágni. Ezek a rákok nem olyan rosszak, mint a többi rákok. Tehát ebben az értelemben növénybiztosak.

Ahogy azonban már említettem, nagyon szívesen ásnak. Ezért áshatnak néhány finomabb gyökerű növényt az aljzatból. Ennek eredményeként potenciálisan elpusztíthatják azokat a növényeket, amelyek akadályozzák az általános tevékenységüket.

Megjegyzés : A legjobb megoldás az úszó növények vagy  a szilárd gyökérzetű kemény növények tartása .

Pom Pom Rákok szexálása

A hím és a nőstény alakja és mérete eltérő.

A hímeknek is van egy kövér karmpáruk, a „csukló” ízületén egy sörtecsomóval (a Pom Poms), a nőknél pedig nincs. A nagy nőstényeknek lehet némi csomója, de nagyon gyenge lesz.

A női karmok kifejezetten kisebbek és sokkal keskenyebbek, mint a férfiaké.

A hímek általában nagyobbak, mint a nőstények.

Pom Pom rákok etetése

Az édesvízi Pom Pom rákok mindenevő fajok, így bármit ehhetnek, amivel találkoznak.

 Habár jobban hajlanak a növényevő oldal felé, időnként fehérjében gazdag fagyasztott ételekre (például férgekre, élő sós rákra stb.) Is szükségük van.

A Pom Pom rákok nagyszerűek , algát és detritet fognak enni a tartályodban.

Néha az emberek azt gondolják, hogy a csomóik miatt egyfajta szűrőadagolónak számítanak (mint vámpírrák vagy bambuszrák ). Nos, valójában ez nem éppen így van. Nem szándékosan használják a „Pom Poms” -t a vízoszlop szűrésére. A Pom Pom rákok egyszerűen nem ülnek, mozdulatlanul egy helyen ilyen sokáig. Azonban mindent megesznek belőle, ami ott ragadt..

Pom Pom rákok tartása

Úgy tűnik, hogy nagyon kevés információ található e rák megfelelő tartásáról. Hogy még rosszabb legyen, sok jelentés ellentmond egymásnak. Az akvaristák között nincs egyöntetű vélemény, és nem ismerjük természetes vízparamétereiket.

Az édesvízi Pom Pom ráktartók többsége azonban azt állítja, hogy gondozásuk szinte azonos a Neocaridina fajokkal (cseresznye garnéla). Ezért pH 7,0 - 7,2, GH 6 - 8, KH 2 - 6, TDS 150-200, hőmérséklet 22 - 28 ° C  szükséges.

Megjegyzés : Néhány akvaristának sikerül 6,4–7,2 pH-értéket tartania, és úgy gondolja, hogy ez az optimális számuk. Sajnos senki sem tudja biztosan.

Ezen túlmenően nagyon nehéz megmondani, mennyire szívósak ezek a rákok, mert senki sem ismeri az életüket a vadonban.

Az édesvízi Pom Pom rákoknak nincs szükségük nagy akváriumra. Legalább 20 liter tartályban egy kis telep fennmaradhat.

Megjegyzés : Ezek a rákok előszeretettel bújnak álló tárgyak alá, hogy elrejtsenek. Győződjön meg arról, hogy elegendő mennyiségű van belőlük és lágy üledék, hogy elegendő területtel és talajjal rendelkezzenek a beásáshoz. 

Pom Pom rákok tenyésztése

Édesvízi folyókban élnek, de lárváik fejlődéséhez sós vagy sós vízre van szükségük. Sajnos senki nem tud mást a szaporodásukról.

Kutatásom során csak említéseket találtam arról, hogy a Ptychognathus barbatus lárváknak több (legalább két) lárvacsíkja és megalopa-fázisa van.

A szakaszok időtartama nem ismert. Nincs információ a lárvák szükségességéről vagy az étrendről.

Eddig nincsenek jelentéseink az édesvízi Pom Pom rákok (Ptychognathus barbatus) fogságban történő sikeres tenyésztéséről. 

Pom Pom rákok és megfelelő tartálytársak

Az édesvízi Pom Pom rákokat a halak és a garnélák tartói nagyra értékelik békés természete miatt, és tökéletesen kiegészítik a közösségi tartályt.

Egyáltalán nem mutatják ki az agressziót, kivéve a saját fajaikkal való alkalmi rövid verekedést. Akár garnélával is tarthatók! 

Ha mégis észreveszi, hogy Pom Pom rákjai rákot vagy halat esznek, nyugodtan feltételezheti, hogy az már meghalt. 

Ha a Pom Pom rákokhoz tartálytársakat választ, ne feledje, hogy ezek nem túl nagyok, és könnyen az éhes tartálytársak áldozatává válhatnak. Csak békés halakért menjen, és kerüljön mindent, ami rákot képes befogadni a szájába.

Megjegyzés: Potenciálisan nagyon kicsi csigákat támadhatnak meg.

Következtetés

Az akváriumi hobbi viszonylag friss kiegészítője, az édesvízi Pom Pom rákok békés természetük és szórakoztató viselkedésük miatt gyorsan népszerűvé válnak.