Red Cherry garnélák osztályozása

Piros cseresznye garnélarák osztályozása

Ma szeretnék beszélni a Red sherry garnélák osztályozásáról. Valójában, de a legtöbb akvarista nem is tudja, milyen cseresznye garnélák vannak akváriumukban. Alaposan tanulmányoztam ezt a témát, tehát úgy gondolom, hogy ennek az információnak segítenie kell minden akvaristát abban, hogy meghatározzák, milyen vörös cseresznye garnélájuk van. Így osztályozzák őket a legalacsonyabbtól a legmagasabbig.

A Red Cherry garnélák leírás a garnélák legalacsonyabb fokára vonatkozik. Ezután a Sakura Red Cherry garnéla erősebb vörös színűek. Aztán vannak Fire Red Cherry garnélák, ezek a garnélák teljesen pirosak. A festett tűzvörös garnélarák teljesen szilárd színűek, átlátszó foltok nélkül. Az utolsó a Blood Mary garnéla rendkívül mély, intenzív, karácsony vörös színű.

Amikor az akvaristák elkezdték a Neocaridina davidi garnélák tenyésztését, nyilvánvalóvá vált, hogy ennek a fajnak sok színgénje van a páncélban. Számos színt sikerült elkülöníteni a faj szelektív tenyésztése óta, a vörös szín az első ebben a sorban.

Megjegyzés : Vannak azonban sárgák, zöldek, narancsok, csokoládék, kék és még hófehér is, ezen típusok minden elképzelhető különféle változatával. 

A piros cseresznye garnélarák (Neocaridina davidi) fokozatai

Kétségtelen, hogy a garnélák legfontosabb része a színe, és a Red Cherry garnéla továbbra is a legnépszerűbb a színes morfikák közül. 

 Piros cseresznye garnélarák osztályozása

Vörös cseresznye garnéla

A rendes vörös cseresznye garnéla színsűrűsége nagyban különbözik. Ezeket rendszeres sósgarnéláknak is nevezik, és a Neocaridina davidi legalacsonyabb fokúak. Ami azt jelenti, hogy nem lesznek olyan szilárd vörös, mint a magasabb osztályú Sakura Red Cherry Garnélák és a Fire Red Cherry Garnélák. Általában a vörös cseresznye garnéla általában átlátszó (nem fehér) színű, néhány vörös folttal.

Rendszeres vörös cseresznye garnélarák

Leírás :

 1. A vörös szín gyenge (vöröses-átlátszó). Úgy tűnik, hogy a garnéla piros pontokkal vannak borítva. Egyes esetekben, amikor a pontok elég közel vannak egymáshoz, a szín meglehetősen szilárdnak tűnik. Ha viszont közeli digitális képet készítünk, akkor látni fogjuk a „pixiilációt”.
 2. A lárva és a hasi szegmens többnyire átlátszó, világos vörös foltokkal.
 3. A lábak általában színtelenek is.
 4. A himek szinte teljesen színtelenek, de néhányukban ritkán vannak vörös foltok.
 5. A nőstények világos színű, jól meghatározott hátsó vonaluk lehet. A nőstények, mint minden Neocaridina, intenzívebben színűek, mint a hímek.

Alacsony minőségű Sakura garnéla

A Sakura Red Cherry Garnéla a közönséges Red Cherry Garnéla jobb minőségű változata. 

Sakura piros cseresznye garnélarák

Leírás :

 1. A piros szín nagyobb sűrűségű. Még mindig vannak átlátszó foltok. A Pixilation hatás már nem létezik.
 2. A lárva és a hasi szakaszok általában az alsó test kivételével pirosak.
 3. A lábak általában átlátszó foltokkal rendelkeznek, amelyek nagyon foltosak vagy csíkosak.
 4. A hímek a szokásos színtelen vörös cseresznye fokozattól a Sakura piros fokozatig terjedhetnek.
 5. Még mindig nagyon könnyű megfigyelni a petefészek fejlődését (egy nyereg) a női garnélarákban.

Magas minőségű Sakura garnéla

Ebben a fokozatban a cseresznye garnéla szinte teljesen vörös.  

Alacsony minőségű Red Fire - Kiváló minőségű Sakura Cherry Garnélarák

Leírás :

 1. A vörös szín intenzitása viszonylag mély. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a páncél kis áttetsző vagy narancssárga árnyalatú.
 2. A lárva és a hasi szegmensek pirosak, néhány kisebb repedéssel és lyukkal a láncban és a szegmensek között.
 3. A lábak többnyire pirosak, kissé foltos színűek.
 4. A hímek általában világosabb színű, mint a nőstények, és alacsonyabb színvonalúak. Lehetséges, hogy minőségtől fügően szinte ugyanazok, mint a nőstények.
 5. A nyereg és a tojás továbbra is látható. Előfordulhat olyan áttetszőség a carapace-ben, hogy a nyereg továbbra is látható legyen normál világítás mellett.

Megjegyzés: A tűzvörös garnélarák szexizálása a magasabb osztályoknál nehezebbé válik, mivel a férfiak és a nők egyaránt képesek teljesen vörösé válni.

Red Fire Garnéla

Ebben a fokozatban a cseresznye garnéla teljesen vörös. A Red Fire garnéla rendkívül intenzív vörös színű. A nőstények színminőségük jobb, mint a hímeknél.

Red Fire Cherry Garnéla fokozat

Leírás :

 1. A vörös szín intenzitása nagyon mély. A színe nagyon élénk.
 2. A lánc és a hasi szakaszok pirosak, a testben nincsenek repedések és lyukak.
 3. A lábak többnyire vörös színűek is.
 4. A hímek általában világosabb színű, mint a nőstények, és alacsonyabb színvonalúak. Lehetséges, hogy a himek szinte ugyanazok, mint a nőstények.
 5. A nyereg és a tojás továbbra is látható. Rendszeres megvilágítás esetén azonban nehezen látható.

Megjegyzés: A tűzvörös garnélák szexizálása a magasabb osztályoknál nehezebbé válik, mivel a férfiak és a nők egyaránt képesek teljesen vörösvé válni.

Painted Fire garnéla

Ezek az elérhető legdrágább és legmagasabb fokozatú piros cseresznye garnélarák. Gyönyörű, mélyvörös színük van, amely segít ennek a kis garnélarának élesen kiemelkedni bármely akvárium háttéréhez, növényéhez vagy szubsztrátjához. A festett tűz piros cseresznye garnélarák szilárd, mélyvörös színűek, átlátszó területek nélkül.

Festett piros cseresznye garnélarák

Leírás :

 1. Színsűrűség. A vörös színek átlátszatlan és teljes lefedése.
 2. A lárva és a hasi szegmensek erősen vörös színűek, egyáltalán nincs tiszta folt.
 3. A lábak teljesen pirosak.
 4. A himek a Sakura fokozattól a festett tűzig terjedhetnek, mivel a hím Neocaridina garnélák csak kevésbé színesek, mint a nőstények.
 5. A nyereg és a tojás csak a különleges megvilágítás mellett látható a héjon keresztül.

Megjegyzés : Egyes esetekben a festett tűzvörös nőstények közelebb állhatnak a sötét gesztenyebarna árnyékához. Így utánozhatják a Bloody Mary garnélát. A színviszonyok azonban általában nem tartalmazzák a lábakat, amelyek kevésbé élénk pirosak lehetnek. 

Bloody Mary  Garnéla

A véres Mary az egyik legújabb osztályzat, amely Tajvanról került piacra. Bár továbbra is ugyanaz a vörös Neocaridina típus, ezeknek a garnélaráknak nagyon világos megkülönböztetése van. Az összes vörös cseresznye garnélarától (amely a vörös pigmentet a héjon hordozzák) ellentétben a véres Mary garnélák félig átlátszó héjai mélyvörös színűek a szövetekben.

Véres Mary Garnélarák

Leírás :

 1. Színsűrűség. Rendkívül mély, intenzív, bíborvörös.
 2. A lárva és a hasi szegmensek rendkívül mély vörös színűek, egyáltalán nincs tiszta folt.
 3. A lábak teljesen pirosak
 4. A hímek szinte annyira vörösek, mint a nőstények, és néhány nőstény valóban sötétvörös, szinte gesztenyebarna.
 5. A nyeregek és a tojások csak a héjon keresztül láthatók, csak különleges megvilágítási körülmények között.

Megjegyzés : A véres Mary garnéla származására vonatkozó információk ellentmondásosak néhány tenyésztővel, akik azt állítják, hogy egyszerűen cseresznye garnélarák vörös szövettel, míg más tenyésztők azt állítják, hogy a valódi véres Mary garnéla törpe csokoládé Sakura garnélákból származnak.  

A véres Mary és a festett tűzvörös garnélák közötti különbség

Sajnos sok zavar van a piros cseresznye osztályok tekintetében. Időnként a garnéla-tenyésztők szándékosan vagy nem szándékosan árusítják a Red Fire garnélákat Blood Mary néven. Alapvetően soha nem tudhatja, mit fog szerezni a szállítótól.

A Bloody Mary és a Red Fire megkülönböztetéséhez makró lencsét kell használnia. Ideális esetben a garnélát valami fehérre kell helyezni, ahol sok fény ragyog a garnéla tetején. Megmutatja a héj átláthatóságát.

Láttam az interneten, hogy egyes garnéla-tenyésztők a rostrum alakját használják útmutatóként, hogy megmondják a különbséget a Bloody Mary és a Red Fire garnélarák között.

Nos, hadd mondjam el, hogy ez érdekes, de nagyon megbízhatatlan módszer, mert:

 1. Mindkét változat ugyanazon fajhoz tartozik.
 2. Ha megnézzük más képeket, akkor a Bloody Mary garnélákat is megtalálhatjuk hosszú kanyarral.

Véres Mary garnélarák

Az ezekkel a képekkel kapcsolatos elméletem az lesz, hogy ennek oka a rák ezen vonalának mutációi (a beltenyésztés a szorosan kapcsolódó (genetikailag) garnélák párosítása) lehet. Mindazonáltal további információra van szükségünk róla.

Kanoko Garnéla

 Kanoko piros cseresznye garnélarák

A Kanoko szó, amely azt jelenti, hogy „baba szarvas”, a csecsemő szarvas hátán lévő foltok hasonlóságából származik. Ennek a garnélának a legsötétebb a színe az összes vörös variáció közül. A garnéla testén kerek fekete foltok vannak. Amikor a nőstények terhes, a tojása feketére festett.

Úgy tűnik, hogy a fő probléma az, hogy még nincsenek kialakult populációk. Tudomásom szerint csak néhány garnéla-tenyésztõ van a világon, akik ezeket tenyésztik.

Ennek a színes morfiumnak azonban minden esélye megvan arra, hogy új kedvenc lesz a versenyen. 

Red Rili Garnéla

Rili piros cseresznye garnélarák osztályozása

A Red Rili garnéla a cseresznye garnélák színes morfiumja. Ezt 2010 körül fejlesztették ki és nagyon igényelték újszerű színezésére, valamint az intenzív színek és az átlátszó részek kombinációjára.  

A Red Rili garnéla a szokásos Red Cherry garnélák nagyon intenzív vörös színű változata, pigmentált és (szándékosan) nem pigmentált testrészekkel. Alaptest színük átlátszó vagy enyhén fehéres, testük különböző részein intenzív, szilárd vörös foltok vannak. Összességében a nőstények színminőségük jobb, mint a hímeknél. A vörös színosztálytól eltérően azonban minél nagyobb az átlátszóság, annál jobb a garnéla minősége.

Megjegyzés : Ez az oka annak, hogy egyes akváriumok mintázat-osztályozásnak tekintik. 

2. megjegyzés : Noha a Red Rili garnélákat a cseresznye garnélákból tenyésztették, a szigorú szelektív beltenyésztés miatt ezek a garnélák kissé érzékenyebbek a tartály paramétereire és az ingadozásokra. 

Következtetés

A vörös cseresznye garnélák különféle kategóriái vannak, a mély sötétvöröstől a halványabb színig, és mindegyik a cseresznye garnéla szelektív tenyésztésének terméke.

Besorolástól függetlenül a nőstények a legszínesebbek, és különösen érzékenyek az aljzat és a háttér színére.

Minél magasabb az osztály, annál jobb a szín. A névnek azonban kevés köze van a tényleges osztályzathoz.