Rohamsisak csiga (Neritina Pulligera) – Részletes útmutató: Gondozás, étrend és tenyésztés

 

Vitathatatlanul az egyik legjobb algaevő csigafaj a hobbiban, a Neritina pulligera, más néven rohamsisak csiga, békés és kiváló kiegészítője a közösségi akváriumoknak .

A rohamsisak csigák gyönyörűek, könnyen gondozhatók és kevés karbantartást igényelnek. Így kezdő hobbistáknak is könnyen ajánlhatók.

Többnyire növényevők, és szívesen majszolják az algákat és a biofilmet , így valójában kevesebbet kell dolgoznunk az akvárium tisztításával nekik köszönhetően.

Ez a profilkalauz különleges pillantást ad erre a figyelemre méltó fajra. Többet fog tudni a rohamsisak csigákról, beleértve a viselkedésüket, az etetési preferenciáikat, az ideális akvárium igényeiket és a megfelelő gondozásukat.

Gyors megjegyzések a rohamsisak csigáról

Név

Sisakcsiga, rohamsisak csiga

Más nevek

Fekete sisakcsiga, Baseball sapka csiga, vörös ajkú csiga

Tudományos név

Neritina pulligera

Tartály mérete (optimális)

40 liter

Tartás

Könnyen 

Tenyésztés

Nagyon nehéz

Méret

akár: 4 cm

Optimális hőmérséklet

22–28 °C

Optimális PH

7,0 – 8,0 

Optimális GH

8-30   

Nitrát

Kevesebb, mint 40 ppm

Diéta

Algaevő/mindenevő

Temperamentum

Békés

Élettartam

legfeljebb 5 évig

Szín és forma

Sötét olajbogyótól majdnem sötétig

Érdekes tények

Tudja-e, hogy a Nerites név ógörög eredetű, Νηρίτης, (románul: Nērítēs) jelentése 'tengeri csiga'.

A Pulligerus név a latin „Pullus” szóból származik, ami „fiatal (főnévként) vagy sötét színű (melléknévként)” és a „Gero”, azaz „visel vagy hordoz”.

Alapvetően a Neritina pulligera szót sötét színű tengeri csigaként fordítják.

A görög mitológiában Neritesz lenyűgöző szépségű, fiatal tengeristen volt. Amikor Aphrodité beleszeretett, meghívta Neritest, hogy csatlakozzanak az olimpiai istenekhez. Ő azonban nem akarta elhagyni a családját, és visszautasította az ajánlatot. Aphrodité nagyon mérges lett, és ezért csigává változtatta.

Taxonómiai problémák

Taxonómiája még mindig nem teljesen ismert. Ez a faj állítólag nagy morfológiai változatosságot mutat több alfajjal.

Egyes tudósok szerint mintegy 40 taxont tekintenek a Neritina pulligera szinonimájaként. Például a Neritina petitii, a Neritina canalis, a Neritina knorri fajták, vagy junior szinonimákként használatosak.

A fekete rohamsisak csiga eredete és természetes élőhelye

A Neritina pulligera széles körben elterjedt az indo-csendes-óceáni régióban (kivéve Francia Polinéziát).

Ezek a csigák Dél-Indiában, Seychelle-szigeteken, Madagaszkáron, Thaiföldön, Indonéziában, Északnyugat-Ausztráliában, Celebesben, Új-Guineában, Új-Kaledóniában, Salamon-szigeteken, Fidzsi-szigeteken, Fülöp-szigeteken, Japánban, Afrika keleti partvidékén Kenyától Dél-Afrikáig

A rohamsisak csiga édesvízi haslábú. Általában tiszta, tengerparti, gyors folyású édesvizű patakokban és sziklás aljzatú kis folyókban találhatók.

leírása

Neritina Pulligera – Részletes útmutató: gondozás, étrend és tenyésztés

A rohamsisak csiga nem egy nagy  édesvízi csigafaj , maximális mérete körülbelül 4 cm hosszú, 3 cm széles és 2,5 cm-es nyílás magassága.

Ennek ellenére a házuk átlagosan 2,5–3 cm hosszúak.

A rohamsisak csigák nagyon egyedi és vonzó állatok, amelyek a következő figyelemre méltó tulajdonságokkal rendelkeznek:

 • A Neritina pulligera héja sötétbarna, majdnem fekete, vagy néha olajbogyó színű.

 • A héj vastag és kör alakú tojásdad, kitágult nyílással.

 • A rekesznyílás narancssárga, fehér széllel.

 • A rohamsisak csigáknak van egy csapóajtója is, amellyel teljesen bezárják héjukat, ha megzavarják vagy fenyegetik őket.

 • Testük sötét, fehér foltokkal.

 • A coumellar terület külső felén kékes-fekete, a belső felé fokozatosan elhalványul.

 • A külső ajak belső szélén mély narancssárga sáv fut.

 • Parietális fala lapos, feketés-szürkés, de sárgás irányába is változhat; az ajakkal párhuzamos, széles narancssárga sáv biztosítja a nyílás színét.

 • Operculum – zöldessárga, sötét spirális sávokkal.

A rohamsisak csiga élettartama

Jelenleg nem állnak rendelkezésre adatok a vadon élő Neritina pulligera maximális élettartamáról.

Megfelelő gondozás esetén azonban a rohamsisak csigák akár 4-5 évig is élnek . Az akváriumban várható élettartamuk számos tényezőtől függ, például a táplálkozástól, a rossz életkörülményektől és a szállítási stressztől.

A rohamsisak csigák tipikus viselkedése

A rohamsisak csigák nem agresszív, magányos és nagyon félénk állatok. Nyugodt vízi környezetre és békés akvárium társakra van szükségük ahhoz, hogy boldogok legyenek.

Mint a legtöbb csiga, ők is  éjszakaiak . Tevékenységük szürkületkor kezdődik, és napkelte előtt fokozatosan leáll. Ez az éjszakai viselkedés főként azzal jár, hogy megpróbálják elkerülni a vizuális ragadozókat táplálkozás közben.

Érdekes tény : A 24 órás ciklusban az alkonyat az az időszak, amikor az algák a legtöbb tápanyaggal rendelkeztek a fotoszintetikus periódus végén, ami megfelel a legelők számára előnyös táplálkozási feltételeknek a világos időszak végén.

A rohamsisak csigák nem természetes ásók. Még akkor sem mozdulnak el alatta, ha bele tudnak fúrni a puha aljzatba.

Ezeknek a csigáknak van egy „ajtója” (operculum), amellyel teljesen bezárják a héjukat, ha megzavarják vagy fenyegetik. Időbe telhet, amíg újra mozogni kezdenek.

Jellemzők:

 • Szociális:  Nem

 • Aktív:  éjszaka

 • Békés:  Igen

A rohamsisak csigák etetése

Neritina Pulligera – Részletes útmutató, gondozás, étrend és tenyésztés – algákat eszik

A rohamsisak csigák elsősorban növényevők.

A vadonban többnyire algákat és nyálkát ( biofilm ) esznek, amely sziklákra és növényekre épül. Ezért fontos, hogy élő növényeket tartson az akváriumban, hogy ösztönözze az algák növekedését, és a leveleket a biofilm növekedéséhez.

Ez néhány porcelán csiga faj közül (a süncsiga mellett ), amelyek akár feketeszakállalgát is fogyaszthatnak.

A lassan növekvő, nagy levelű növények, mint például az Anubias , a Cryptocoryne és a jávai mohák, ideálisak ezeknek a csigáknak.

Megjegyzés : A rohamsisak csigák túl nehezek lehetnek a fűszerű növények, például a Eleocharis acicularis , a Hemianthus Micranthemoides stb.

A rohamsisak csigák nagyszerű dögevők, ők lesznek az élcsapatunk az algák és a törmelék ellen. Ez a takarítócsapat az esetek abszolút többségében gondoskodik Önről. 

Fontos: NE SZÁMÍTS a dögevő képességeikre, hacsak nincs egy hatalmas akváriumod, sok algával. Ez egy jó módja annak, hogy éhen haljanak! Táplálkozásukat egészítsd ki más élelmiszerekkel.

Táplálék a rohamsisak csigáknak:

 • Blansírozott zöldségek (például brokkoli, káposzta, sárgarépa, uborka, saláta, kukorica, spenót, borsó, tök, leveles zöldek stb.).

 • Gyümölcsök (alma (csak édes), banán, dinnye, mangó stb.).

 • Levelek.

Fontos: Ne felejtsük el, hogy a kalcium óriási szerepet játszik a csigákban. A kalcium a csigákban számos létfontosságú életfolyamathoz szükséges, ezek közül a legnyilvánvalóbb a héjképzés. Ezért  nagyon ajánlom, hogy olvassa el a „Hogyan lehet garnélarákot és csigát kiegészíteni kalciummal” című cikkemet.

CALCIUM ÉS ÁSVÁNYIANYAGKEVERÉK 50 ML

Jellemzők:

 • Táplálkozás típusa:  Főleg növényevő / mindenevő

 • Élelmiszer-preferencia:  alga

 • Etetés gyakorisága:  heti 2-3 alkalommal

Rohamsisak csigák és etetési problémák

Egyes akvaristák arra panaszkodnak, hogy a rohamsisak csigáik nem esznek mást, csak algát és biofilmet. Végül probléma lehet, ha egyszer kitisztítják a tartályt.

Ebben az esetben algát kell termesztenünk, és ennek legegyszerűbb módja, ha a kőzeteket külön tartályban használjuk.

 1. Szüksége lesz bármilyen átlátszó edényre (nagy palack, tartalék tartály stb.).

 2. Töltse fel vízzel. Használja a vízcseréből származó vizet.

 3. Tegyen oda sok apró sziklát, például márványforgácsot és kerámia szűrőanyagot (Természetesen a szikláknak tisztának és akváriumbiztosnak kell lenniük).

 4. Hagyja a lehető legerősebb világítás alatt. Ideális esetben 24/7.

 5. Választható: Adjon hozzá bármilyen műtrágyát a növények tartályban történő termesztéséhez (ez felgyorsítja az algák növekedését).

 6. Választható: Használjon porlasztást (az algák növekedését is fokozza).

 7. Ha látja, hogy a sziklák zöldülnek, vegyen néhányat, és helyezze őket a tartályba, hogy táplálja a csigáját.

 8. Ismételje meg a folyamatot.

Ugyanakkor ne add fel, és folytasd a rohamsisak csigák képzését , hogy alga ostyát és zöldséget egyenek . Adj nekik időt, hogy megtanulják, hogy ez táplálékforrás lehet számukra.

Biztonságban vannak a növények?

Igen, ültetett tartályokban teljesen biztonságosak. A rohamsisak csigáknak valójában nem érdekük az élő növények fogyasztása, csak a felszínükön legelnek.

A rohamsisak csiga tartása és gondozása 

Ez az édesvízi faj hatalmas alkalmazkodási képességgel rendelkezik, és kedvezőtlen és ingadozó élőhelyeken él. Ezek a csigák azonban minden bizonnyal sokkal jobban teljesítenek egy olyan rendszerben, amely jobban összpontosít az igényeikre.

Ezért, ha a lehető legjobb körülményeket szeretné megteremteni számukra a tartályban, még mindig néhány szabályt be kell tartani és emlékezni kell.

Tartály mérete:

A rohamsisak csigák nem igényelnek sok helyet. Ennek ellenére egy 20 literes tartály az abszolút minimális tartályméret, amelyben ezeket a csigákat tárolhatja. Ennek 3 fő oka van:

 1. Bármi, ami kisebb, etetési problémái lehetnek. Alapvetően nem lesz elég alga és biofilm a tartályban.

 2. A kisebb tartályokban a vízparaméterek stabil tartása még a tapasztalt akvaristák számára is kihívást jelenthet. Sajnos kis akváriumokban minden nagyon gyorsan elromolhat.

 3. A legtöbb hobbista elfelejti vagy nem tudja, hogy a rohamsisak csigák viszonylag gyors vízfolyású folyóban élnek. Kis tartályokban nehéz lehet reprodukálni.

Ezért véleményem szerint 40 liter az optimális tartályméret, amiben 2-3 csigát tud tartani.

Megjegyzés: A rohamsisak csigák nem jönnek ki gyakran a vízből, de ennek ellenére ajánlatos egy kicsit leengedni a vízvonalat 2,5-5 cm és/vagy használjon szorosan illeszkedő tetőt, hogy a csigát távol tartsa.

Víz paraméterek:

Hőmérséklet: A rohamsisak csigák vadon melegebb vizekben élnek. Tartsa a víz hőmérsékleti tartományát 22–28 °C között. Ideális esetben 24 és 26 °C között kell lennie.

pH: Tartsa a vizet keményen, és a pH-t 7,0 és 8,0 között tartsa. Bár ezeknek a csigáknak nagyon vastag héja van, ami lehetővé teszi, hogy még az enyhén savas vizet is elviselje (pH 6,5), mégsem ajánlott. A savas víz lassan feloldja a héját (általában apró lyukak formájában).

Keménység: A rohamsisak csigák olyan tartályt részesítenek előnyben, amely meglehetősen kemény – nagyon kemény vizet (8-30° GH) tartalmaz. Lágy vízben is túlélnek, bár ez végül káros lehet.

Világítás:

Minden csigafaj éjszakai lény. Tehát nem törődünk vele. A világítást a tartályban lévő növények (és/vagy algák, ha szükséges) igényeihez kell igazítani.

Talaj:

A tartály legjobb aljzata a sima kavics és a sziklák, mert ez jobb az algák növekedéséhez.

Szűrés:

Nincsenek speciális követelmények sem. Mindaddig rendben lesz, amíg olyan szűrővel rendelkezik, amely kiválóan működik a tartály méretével.

Vízáramlás és levegőztetés:

A legtöbb ember itt követ el hibát. Bár a rohamsisak csigák szívós fajok, élettartamuk lerövidíthető, ha szuboptimális környezetben élnek.

Ezek a csigák értékelik a gyors vízáramlást és a magas oxigénszintet. Természetes élőhelyükön a folyók vízsebessége körülbelül 0,5 m/s.

Létfontosságú a magas oxigéntartalmú tartály. Tehát szükség van egy megfelelő méretű szivattyúra, hogy kellőképpen tolja a vizet. Ezért érdemes a nagyobb tartályokat előnyben részesíteni, ha azt szeretné, hogy ezek a csigák néhány hónapnál tovább éljenek.

Dekorációk:

A dekorok akváriumba való beépítésének célja, hogy megismételje természetes élőhelyét, és a legjobb környezetet biztosítsa a csigák számára.

Az uszadékfák , PVC-csövek, levelek, sziklák, élő növények, műnövények stb. nagy felülettel rendelkeznek az algák és a biofilm növekedéséhez. Így minden dekor jó választás lesz a rohamsisak csigákat tartalmazó akváriumba.

Akklimatizáció:

Vásárlás után ne dobd egyszerűen a tartályba! Az élőhely hirtelen változásai árthatnak nekik.

Fokozatosan vigye be ( akklimatizálja ) a rohamsisak csigákat az akváriumba, mint minden gerinctelent. 

Ne siesse el a folyamatot. Nagyon lassan tegye, hogy elkerülje a szükségtelen stresszt.

A rohamsisak csigák tenyésztése

Neritina Pulligera – Részletes útmutató, gondozás, étrend és tenyésztés – tojással borítva

Yasunori Kano, Hiroaki Fukumori tanulmánya:

A rohamsisak csigákat nem tenyésztik sikeresen fogságban. Az összes rendelkezésre álló állat vadon fogott, és potenciális biológiai veszélyt jelent.

Sajnos a rendelkezésre álló szakirodalomban nem találhatók tudósítások laboratóriumi körülmények között is sikeres tenyésztésükről.

A tudományos irodalomban található kevés információ azt mondja nekünk, hogy:

 • A Neritidae belső megtermékenyítéssel rendelkezik, és a megtermékenyítés után bekapszulázzák petéiket.

 • A nőstények tárolhatják a hímektől kapott spermát, ami lehetővé teszi a folyamatos ívást.

 • A rohamsisak csigák kemény kapszulában védik tojásaikat.

 • A tojáskapszulák viszonylag nagyok (1,4-1,8 mm hosszúak).

 • Minden tojáskapszula 200-300 embriót (veliger lárvát) tartalmaz.

 • A nőstények 4–39 tojáskapszulából álló csoportokat raknak le.

 • A peterakás közötti intervallum körülbelül 10 perc.

 • Általában tojáskapszulákat rögzítenek a sziklás aljzathoz és más csigák héjához.

 • A Neritina pulligera fajok veliger lárvákból fejlődnek ki.

 • A természetben a nőstények szabadon úszkáló veligert engednek ki a fiókazsákból az édesvízi vízbe, ahol a lárvákat a víz sodorja a brakkvízi lagúnákba vagy a szabadba.

 • A veligerek legalább néhány hétig a tengeri planktonban maradnak, ahol a kifejlett fekete katonai sisakos csigák kis példányaivá átalakulnak.

 • Lárváik édesvízben nem fejlődhetnek.

 • A veligers mikroplanktonnal (fito- és zooplankton) táplálkozik.

Érdekes tény : Azáltal, hogy tojáskapszulát raknak más csigák héjára, a rohamsisak csigák növelik túlélési arányukat. Ne aggódjon, a tojások és a jelölések végül feloldódnak az édesvízben.

Következtetésképpen

Kétségtelen, hogy a rohamsisak csiga egy olyan csiga, amelyet nem fog megbánni, ha a közösségi akváriumában van.

Kitartóak és hatalmas étvágyuk van az algák iránt. Ezenkívül békések, igénytelenek, nem hajlamosak a betegségekre, könnyen ápolhatók, és nem szaporodnak édesvízi tartályokban. Kiváló csiga kezdőknek és haladóknak.

Rohamsisak csigák (Neritina pulligera)

Elönyök

Hátrányok

Gyönyörű

A szaporodáshoz brakkvízre van szükség (ha tenyészteni akarja őket)

Csodálatos algaevők

Kimászhat az akváriumból

Édesvízben nem szaporodik

 Vízáramlást igényel

Remek takarítók

 

Békés

 

Nem eszik növényeket

 

Referenciák:

 1. A 'Neritina pulligera' (Gastropoda, Cyclonetimorpha: Neritidae) fajkomplexum revíziója taxonómiával és vonalkóddal. Vie et Milieu 67(3-4)

 2. Családi csigák (Neritidae) ragadozása a legkeményebb puhatestű tojásokon és lehetséges jelentősége a tojásrakási hely kiválasztásában. Journal of Molluscan Studies, 76. kötet, 4. szám, 2010. november, 360–366.

 3. Új feljegyzések a Dél-kínai-tengerből származó Neritidae (Mollusca: Gastropoda: Cycloneritimorpha) nemzetségről és fajról. Acta Oceanol. Sin., 2018, 1. évf. 37., 10. sz., 209–211

 4. A haslábúak ökológiai zónái a Matutinao folyóban (Cebu, Fülöp-szigetek), életciklusukra összpontosítva. Annls Limnol. 3 4 ( 2 ) 1 9 9 8 : 1 7 1 – 1 9 1

 5. Andamán és Nicobar sziget édesvízi puhatestűin. Indiai Állattani Felügyelet. 77, 215-245 (1980)]

 6. A Sabah (Malajziai Borneó) édesvízi csigáinak előzetes ellenőrző listája a BORNEENSIS gyűjteményben, az Universiti Malaysia Sabahban. 2017; (673): 105–123.

 7. Gerlach J, Madhyastha A, Köhler F, Van Damme D 2016. Neritina pulligera. Az IUCN veszélyeztetett fajok vörös listája 2016

 8. Rosenberg G 2015. Neritina pulligera. MolluscaBase-ben. Elérhető: World Register of Marine Species