Sárga pettyes tarisznyarák- Részletes útmutató: Gondozás, étrend és tenyésztés

A sárga pettyes tarisznyarákok érdekes és vonzó rákfajok, amelyek kiváló kiegészítői lehetnek az akváriumnak (paludarium). Gondolt már egy sárga pettyes tarisznyarák tartály tartására és felállítására, de nem biztos abban, hogyan kell gondozni őket? Akkor jó helyre került. Az alábbiakban bemutattam egy teljes útmutatót e rákfajok tartására, gondozására és tenyésztésére.     

A sárga pettyes tarisznyarák klasszikus sósvízi, mangrove rákok. Az egyetlen szabály itt az, hogy nem teljesen vízi. A sárga pettyes tarisznyarákok idejük felét szárazföldön tölthetik. Ez elengedhetetlen a légzésük szempontjából.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt az érdeklődés az alternatív fajok iránt az akváriumokban. A sárga pettyes tarisznyarák az egyik legtöbbet forgalmazott rákfaj. Sajnos sok kiskereskedő továbbra is „édesvízi rákként” vagy „vízi rákként” értékesíti őket.

Gyors megjegyzések a sárga pettyes tarisznyarákokról

Név

Sárga pettyes tarisznyarák

Egyéb név 
 

Mini rák, a vörös rák, a Grapsus bidens, a Sesarma Moeschi

Tudományos név

Perisesarma sp

Tartály mérete (minimális)

10 liter-45 liter

Tartás

Könnyű

Tenyésztés

Nagyon nehéz 

Méret

10 cm a lábfesztávolságon

Optimális hőmérséklet

22 - 31 ° C

Víz típusa

Enyhén sós (SG 1.005)

Optimális PH

7,2 - 8,5

Optimális GH

8–25

Optimális TDS

150 - 200 (100-300)

Nitrát

Kevesebb mint 40 ppm

Diéta

Mindenevő

Viselkedés

Agresszív

Élettartam

legfeljebb 2,5 év

Szín-forma

Piros árnyalatok, lángoló narancssárgára, sárga foltokkal

A sárga pettyes tarisznyarák természetes élőhelye

A sárga pettyes tarisznyarák vagy Mini rák vagy Sesarma sp. néven is ismerik, és néha ezeken a néven árulják. Ez a rákfaj Ázsiában őshonos, ahol a sekély és meleg tengerparti mangrove-mocsarakban laknak és gyarapodnak. Édesvízben életben maradhatnak, sós vízben mindent érzik jól magukat.     

Az ott található sekély mangrove-mocsarak gyakran keverednek a tengervízzel, ami emeli a sótartalmat. Innen ered az a tévhit, miszerint édesvízi rákokról van szó. Általánosságban elmondható, hogy a mangrove-mocsarak édesvízi mocsarak és nem sósak, de mivel a sárga pettyes tarisznyarákok a part mentén találhatók, a víz mindig sós lesz.   

Sárga pettyes tarisznyarák Leírás    

A sárga pettyes tarisznyarák a vörös árnyalatától a lángoló narancsig változnak. Héjukat sárga foltok borítják. A hímek általában fényesebbek és színesebbek, mint a nőstények. A karmok hegyei sárgás színűek lesznek, árnyalatuk a halványtól a fényesig terjed.    

Egy felnőtt sárga pettyes tarisznyarák páncélja csak kb. 3,5 - 5 cm nő, lábszárnya legfeljebb kb. 10 cm. Kisebbek, mint a legtöbb akváriumi rákfaj. Ez az oka annak, hogy néha Mini rákként ismerik őket. 

A sárga pettyes tarisznyaráknak kopoltyúkamrája van (nem tüdő). A kopoltyúkamra a karapács alatt helyezkedik el az első járó lábpár közelében. Amíg kopoltyúik nedvesek maradnak, kint lehetnek a vízből. 

Érdekes : A sárga pettyes tarisznyarák speciális lemezeik vannak, amelyek nedvesen tartják kopoltyúikat azáltal, hogy bezárják az exoskeleton nyílását, hogy a száraz levegő ne kerülhessen be. Bár kopoltyújuk van, még mindig félig vízi, és friss levegőt is igényelnek.

Fontos : Ne tegyen sárga pettyes tarisznyarákot vízzel feltöltött tartályba. Szükségük van egy darab földre, egy rönkre vagy egy sziklára, hogy a felszínre érjenek, hogy lélegezhessenek. Ellenkező esetben megfulladnak.  

Sárga pettyes tarisznyarák élettartama

A sárga pettyes tarisznyarák átlagos élettartama fogságban körülbelül 2 év. Egyes egyének azonban hosszabb ideig élnek. A vizsgálatok szerint a sárga pettyes tarisznyarák élettartama a vadonban körülbelül 2,5 év.

Sárga pettyes tarisznyarák viselkedése    

A sárga pettyes tarisznyarákok félénk lények. Éjszakaiak és idejük nagy részét bujkálással töltik. Ha azonban látja őket, hogy felfedezik a tartályt, akkor általában mindig a fenék mentén matatnak. Ez egy mulatságos látvány lehet, ahogy végignézzük, miközben az alján ételt keresnek.     

Kiváló hegymászók és menekülő művészek, nemcsak a ragadozók elkerülésében jártasak, hanem lehetőség szerint megmenekülnek az akváriumból is. Gyorsan mozognak, futhatnak, vagy könnyedén járhatnak a víz alatt.     

A sárga pettyes tarisznyarákok terület védők és nagyon agresszívek egymással szemben. Ha az akváriumban találkoznak, gyakran védekezően megemelik a karmaikat, ami gyorsan sértővé válhat. Egy fenyegetett sárga pettyes tarisznyarák támadni fog. Különösen akkor, ha az elkövető kisebb társ.    

A sárga pettyes tarisznyarákok meglehetősen jártas vadászok, ha szükséges. Az akváriumdíszek és növények alatt kis mélyedéseket hoznak létre, és túlzott fenyegetés vagy félelem esetén könnyen visszavonulnak ezekbe a barlangokba. Több napig rejtve maradnak ezekben a barlangokban, miközben levedlenek.     

Fontos : Az agresszió mértéke a rendelkezésre álló hely nagyságától és a rejtőzködő helyek számától függ. Sajnos a 10 -45 liter/db sem garantálja a békét.

A hímek harcolni fognak a területért és az erőfölényért, mert a vadonban a területükön több mint "10 liter" van. A női sárga pettyes tarisznyarák nem annyira agresszívek. Általában elkergetik egymást.

Ne feledje, hogy a sárga pettyes tarisznyarákok nagyon rombolók. Kedvük szerint „átalakítják” az akváriumodat.

Sárga pettyes tarisznyarák és a vedlés 

Vörös karmos rákok molt

Mivel exoskeletonjuk van, a sárga pettyes tarisznyarákoknak le kell vedleni ahhoz, hogy növekedjenek. Maga a vedlési folyamat általában csak néhány percig tart. Ezek után azonban időre lesz szükségük ahhoz, hogy megkeményítsék új héjaikat. Ezért a rák túlélése szempontjából kulcsfontosságú, hogy a medencének rengeteg rejtekhelye legyen. Ezen búvóhelyek egyikét választják biztonságos visszavonulásnak, miközben kiszolgáltatottak.

Hetekbe telik, amíg a rák felkészül. Azelőtt, hogy egy vörös karmos rák le vedlik, abbahagyja az evést és felszívja a vizet. Ez lehetővé teszi, hogy a rák héja lényegében kinyíljon a teste körül, és a teteje felemelkedjen. Ebben a hobbiban töréspontnak nevezzük. Ezután elkezdi eltávolítani magát a régi héjból.  

Megjegyzés: Mint minden típusú rák és garnéla, a sárga pettyes tarisznyarákok is képesek regenerálni a csípőket (karmokat) vagy a lábukat, amelyek elvesznek, miközben harcba szállnak vagy megvédik magukat. Ezek az elveszett végtagok két vagy több vedlés után újratermelődnek.

Miután elkészült a levetett exoskeleton egy teljesen sértetlen, „elhalt” rákra fog hasonlítani. Tehát, ha a tartálya díszei között rejtve látja, ne essen pánikba. A vedlés eltart egy ideig, mire a sárga pettyes tarisznyarák új váza teljesen megkeményedik. Ez idő alatt vízzel vannak feltöltve, rendkívül sebezhetőek és hajlamosak a sérülésekre.   

Tipp : Ne távolítsa el a régi páncélt. Sok kalciumot tartalmaz, és a rákod később szívesen megeszi.

Néha a rákok meghibásodhatnak a vedléskor (nem tudnak kijönni a régi héjból). Sajnos, nem tehetünk semmit rákokért. Csak annyit tehetünk, hogy várunk

Sárga pettyes tarisznyarák- férfi és női különbség s

Vörös karmos rákok (női és férfi különbség)

A hím és nőstény ebben a fajban könnyen megkülönböztethető. A tanulmány szerint a sárga pettyes tarisznyarák „hímvesszője” nagyobb (~ 20 mm), mint a nőstényeké (10 - 19 mm). Ezért általában a hímek nagyobbak.

Ezenkívül a sárga pettyes tarisznyarák karmai nagyobbak, világosabbak, héjuk alsó része pedig hosszúkás vagy hegyes megjelenésű. Ezzel szemben a nőstények kisebbek lesznek (körülbelül ennek a fele), sötétebb karmok, alsó részük lekerekített (szélesebb és ovális).     

A sárga pettyes tarisznyarák etetése     

Természetes élőhelyükön a sárga pettyes tarisznyarákok a mindenevőeket képviselik. Ez azt jelenti, hogy szinte mindent megesznek, az algáktól és a növényi mulmtól kezdve a kicsi, lassan mozgó vagy gyenge halakig, garnélákig. Feltárják a tartály alját a többi lény által hátrahagyott maradványok után. Így részesei lehetnek az ön takarító személyzetének.

Sok előre elkészített, süllyedő halétel, például garnéla pellet, jó fő étrendet jelent a sárga pettyes tarisznyarákok számára. Ezeket a pelleteket és egyéb lehetőségeket megtalálhatja a legtöbb halüzletben.     

Élelmiszerek

Zöldségek, mint spenót, borsó, tök, leveles zöldek stb.

Mint látható, nagyjából bármit megesznek!

Ne felejtsük el, hogy az ételek változatossága mindig jobb, mert különböző mikroelemeket kapnak, amelyek szükségesek hozzájuk.

Tipp : Távolítsa el az 1-2 naposnál régebbi ételmaradékokat.

Sárga pettyes tarisznyarákok és növények     

A sárga pettyes tarisznyarákok és a növények nem kompatibilisek. Mindent megesznek, rágcsálnak, vágnak és gyökerestől elszakítanak. Ezért, ha azt tervezi, hogy növényekkel fogja tartani őket, készen kell állni a teljes pusztulásra.

Mint az imént mondtam, sok növényzetet esznek. Ennek ellenére, még akkor is, ha rendszeresen táplálja őket salátával, uborkával, cukkini, kelkáposzta stb. Ez nem akadályozza meg őket abban sem, hogy a növényeket megegyék.

Kis a kísérlet végeztünk, egy kis Jávai mohaAnubiasVallisneria , békalencse, adtunk az akváriumba. Mindent megettek.

A sárga pettyes tarisznyarákok falatozó vegetáriánus típusú étkezők.

Sárga pettyes tarisznyarákok tartása

A Sárga pettyes tarisznyarákok a legjobban egy kifejezetten számukra felállított tartályban ( paludárium ) vagy egy meglévő, igényeiknek megfelelően átalakított akváriumban érzik magukat legjobban. Nagyon fontos, hogy barlangokat és sziklarepedéseket biztosítsanak számukra elrejtőzésre. Szüksége lesz legalább (minimum) 10 literes tartályra darabonként. 

Megjegyzés : Kis méretük ellenére a sárga pettyes tarisznyarákoknak sok helyre van szükségük ahhoz, hogy boldogok legyenek. Még egy 10 literes tartály is alig képes megismételni a természetes élőhelyükhöz közeli dolgokat.

Tudom, hogy egyesek 5 literes tartályokban tartják őket. Nem támogatom, mert folyamatosan megterheli a sárga pettyes tarisznyarákot. 

Sárga pettyes tarisznyarák és aljzat

Homokos aljzat (pld: Carib tengeri homok) a legjobb választás a sárga pettyes tarisznyarákoknak.  

Olyan sokszor hallottam embereket, hogy a sárga pettyes tarisznyarákoknak homokra van szükségük, mert a kavics letörheti a lábuk hegyét. Nos, ez így rossz! Úgy tűnik, hogy valaki egyszer mondta, és most szinte mindenki megismétli ezt a hülyeséget.

Tipp : Ha világos színű homokot választ, szép kontrasztot teremt a rákok és a tartály padlója között.     

Sárga pettyes tarisznyarákés víz / föld arány

A sárga pettyes tarisznyarákok nem teljesen vízi élővilágúak, ezért szárazföldre van szükségük a hozzájuk hozzáférhető vízvonal felett. Lélegezniük kell jönni a felszínre.

Az akváriumi uszadékfa és más, természetes anyagból készült tárgy könnyebben használható a rák számára, és jó választás is. Ezt beállíthatja úgy, hogy a vízből kilógó uszadékfadarab legyen. A legjobb, ha rákjának hozzáférése van egy száraz részhez is. Ennek a résznek a vízen kell lebegnie (a tartály oldalára szerelve), és száraz homokos aljzattal kell rendelkeznie. A száraz földhöz való hozzáférés szinte ugyanolyan fontos a rák egészsége szempontjából, mint a levegő.

A víz / szárazföld aránynak legalább 3: 1-nek kell lennie. Időjük majdnem 50% -át szárazföldön töltik. Ez nagyon fontos, különösen, ha kettő van. Mivel rendkívül területi jellegűek, ha az egyik rák igényli az egyetlen apró földet, akkor a többieket egyáltalán nem engedik ki!

A sárga pettyes tarisznyarákok szeretik a párásabb körülményeket.

Fontos : Végül, de nem utolsósorban egy szorosan illeszkedő akvárium fedél kötelező! A sárga pettyes tarisznyarákok elmenekülnek, ha lehetőségük adódik rá. Fedje le a legkisebb réseket is. Nem fogja elhinni, hogy ezek a kis Harry Houdinik milyen jól menekülnek. A tartályon kívül kerülve néhány órán belül kiszáradnak. 

Sárga pettyes tarisznyarák és a melegítő

Gyakran kérdezik az emberek - kell-e melegítő a sárga pettyes tarisznyaráknakA válasz egyszerű.

A sárga pettyes tarisznyarákok mérsékelt, trópusi régióból származnak. Szükségük van olyan vízhőmérsékletre, amely mindig 22 - 27 ° C között van, és nincsenek drasztikus ugrások a magasból az alacsony végekbe. Ezért, ha a házad még éjszaka is mindig ilyen hőmérsékletű, akkor nincs szükséged rá. 

Sárga pettyes tarisznyarák és a világítás

A világításra nincs külön követelmény. Minden a tartályban lévő növényektől függ. Például egy egyszerű LED-világítás, amely csak a növények növekedését segíti, elég jó lesz.

Sárga pettyes tarisznyarák és a szűrés

A sárga pettyes tarisznyarákoknak szűrőre van szükségük. Természetesen tudom, hogy egyesek szűrő nélkül is képesek megtartani őket. Véleményem szerint ez egy rossz ötlet és kínzás a ráknak vagy bármely vízi lénynek.

Megjegyzés : A szivacs-szűrők nem működnek jól alacsonyabb vízállás mellett. 

Sárga pettyes tarisznyarák és vízigények    

Míg édesvízben vagy sós vízben képesek túlélni, a 7,2–8,5 pH-jú enyhén sós víz tökéletes számukra. A sárga pettyes tarisznyarákok az elég kemény vizet kedvelik. Végül is ázsiai mangrove-okból és torkolatokból származnak..

A „sósság” tartománya nagyon különbözik a különböző rákfajok között. A sárga pettyes tarisznyarákoknak csak kissé sós víz szükséges. Az 1.005 SG-es sós víz nagyon jól illik a sárga pettyes tarisznyarákokhoz. Alapvetően valamivel kevesebb, mint egy teáskanál/liter vízben.

Megjegyzés : A teljes tengervíz literenként 35 gramm sót tartalmaz. Tehát, amit készítünk, a normál tengervíz sótartalma körülbelül 1/6-os.

Amikor a brakkvizet hozzáadja a sárga pettyes tarisznyarák akváriumához, ajánlatos először alaposan összekeverni a vizet egy vödörben. Soha ne adjon sót közvetlenül az édesvízhez, amely már sárga pettyes tarisznyarákot tartalmaz, a sokk megöli / megsértheti őket.     

Fontos : Soha ne használjon konyhasót akváriumban.     

Megjegyzés : Édesvízben élhetnek, de ez jelentősen csökkenti élettartamukat (a sós vízben mért 2,5 évről az édesvízben legfeljebb néhány hónapra).

A vízcseréket rendszeresen el kell végezni.

Sárga pettyes tarisznyarák tenyésztése    

Természetes élőhelyükön a sárga pettyes tarisznyarákok csak április és szeptember között párosodnak. A nőstényekről tudni lehet, hogy röviddel az új bogyós gyümölcsök érése után az első adag lárvát elengedték, így minden nőstény évente legalább két almot képes előállítani (a hideg évszak beköszönte előtt).

Ennek a fajnak a párzási szertartásai még mindig nem tisztázottak (ha egyáltalán léteznek). A hímek csak átfordítják a nőstényeket és leszorítják őket.

Érdekes tény: Tanulmányok szerint a legkisebb petefészkés sárga pettyes tarisznyarák nőstény 8,7 mm volt, ami azt jelzi, hogy viszonylag kis méretben érik el az ivarérettséget.

A megtermékenyített petesejtek inkubációs ideje 20 napot vesz igénybe. A baba sárga pettyes tarisznyarák lárvaként kezdik életüket, miután kikeltek a petékből, és nem részesülnek anyai ellátásban. A szerencsétlen csecsemők akár könnyű étkezéssé válhatnak a sárga pettyes tarisznyarák számára.  

A sárga pettyes tarisznyarákban a teljes metamorfózishoz szükséges idő (laboratóriumi körülmények között) szintén nagymértékben változik, - két héttől több mint egy hónapig (~ 36 nap).

Ezért körülbelül 50-60 napra van szükség ahhoz, hogy a csecsemők sárga pettyes tarisznyarákoká alakuljanak (a fióka inkubációjától kezdve). 

Sárga pettyes tarisznyarák tenyésztési kísérletei    

Sajnos a sikeres párosítás ritka a medence felállításakor, és szinte lehetetlen a sárga pettyes tarisznyarákokat nevelni. Ez azonban nem teljesen hallatlan.

Ha szeretné kipróbálni készségkészleteit és tenyészteni őket, akkor tudnia kell néhány tényt róluk.

A vörös karomú rák tenyészlárvák túlélési aránya sótartalom

A lárváknak 4 szakasza van + Megalopa szakasz (a lárvák utolsó szakasza - félig transzformált). Minden szakasz 3-6 napig tart (a sótartalomtól és a hőmérséklettől függően). A megalopa szakasz körülbelül 5-9 napig tart (a sótartalomtól és a hőmérséklettől függően).

Különböző vizsgálatok szerint rendkívül fontos figyelni a sótartalom szintjére. Például az egyik kísérlet során a lárvákat nyolc különböző sótartalomnak tették ki: 0, 5-10 10-15 15 20 20 25 25 és 30%.

0 és 5% -ban a sárga pettyes tarisznyarákok lárvái az expozíció után 12 órán belül elhaltak, anélkül, hogy a következő szakaszba vedletek volna. Így az optimális sótartalom:

  • az első szakaszhoz 20-30%

  • a második és a harmadik szakaszhoz 25-30%

  • a negyedik és a megalopa szakaszhoz 20-25%

Ezért általában 25% az optimális sótartalom a sárga pettyes tarisznyarák lárvák teljes lárvafejlődéséhez.

sárga pettyes tarisznyarák lárvák táplálása - a mindennapi biológusok a sós rák újonnan kikelt naupliumait adták nekik.

Megjegyzés : A lárvák számára külön tartási tartályra van szükség. A vizet is naponta 50% -ban szellőztetni és megújítani kell. 

Sárga pettyes tarisznyarák medence társai

Mielőtt új sárga pettyes tarisznyarákot tesz a tartályába, vagy új társat tesz be a sárga pettyes tarisznyarákokhoz, vegye figyelembe néhány dolgot. Ezek a rákok nem szociálisak. Fogságban tartva általában kannibalizálódnak.

A sárga pettyes tarisznyarák himeket soha nem szabad együtt tartani. Rendkívül agresszívak lehetnek egymással szemben. Harcolni fognak a terület felett, és az eredmények gyakran halálosak. Ugyanakkor több nőstényt is elhelyezhet egyetlen hímmel.

Megjegyzés : Sok akvarista azt állítja, hogy a himek soha nem tudnak kijönni egymással. Még akkor is, ha sok hely van a tartályban.

Vörös karmos rák halat eszik

Gyorsan úszó halak, amelyek inkább a tartály felső vízszintjén élnek, megfelelő tartálytársakat kínálnak a sárga pettyes tarisznyarákok számára. Például a rákok nem zavarják a Neonhalakat, a Guppikat, a Mollikat, hacsak nem betegek és gyengék, akkor vacsorává válnak.

Megjegyzés : A sárga pettyes tarisznyarák nem aktív vadászok. Karmaik vágó alakúak, amelyek hatékonyabbak a levélszemek aprítására és a darabok összeszedésére, nem pedig a dolgok elkapására. Ennek ellenére nagyon jól megölik a saját fajtájukat.

Éjszaka kijöhetnek és vadászhatnak, amikor a halak a medence alja közelében alszanak. Kerülje a sárga pettyes tarisznyarák elhelyezését lassabban mozgó, alulról táplálkozó halakkal. Valószínűleg valamikor a sárga pettyes tarisznyarák étkezésévé válnak. Ezenkívül természetesen soha ne tegye sárga pettyes tarisznyarákat olyan halakkal, amelyek elég nagyok ahhoz, hogy megegyék őket.

Ha azt választja, hogy a rákot más fajokkal tartja, mindig győződjön meg arról, hogy a víz sótartalma és a hőmérséklet követelményei hasonlóak legyen. Soha ne tegye édesvízi halakat sós vízbe.     

Ne tartsa ugyanabban a tartályban a sárga pettyes tarisznyarákot egy teknőssel. A teknősök valószínűleg megeszik őket (ez a teknős méretétől függ).

Ne tegye össze ezeket a rákokat törpe békákkal és csigákkal. A rák megsebesítheti és megöli őket.

Törpe garnélák sem jó szomszédok. Bár a sárga pettyes tarisznyaráokk nem fognak tudni egészségeseket elkapni, de a garnélák könnyű étel lesz vedlés közben. Ezért nem tanácsos bármilyen típusú törpe garnélával tartani őket.

Alapvetően a sárga pettyes tarisznyarákok olyan medencékben teljesítenek a legjobban, amelyeken belül önmagukon kívül semmi más nincs.