A süncsigák meglehetősen népszerű akváriumi csigák, amelyeket azért árulnak, mert vonzónak tűnnek és algákat esznek édesvízi akváriumokban, de akváriumi körülmények között nem szaporodnak.

Ezek a csigák ellenállnak a sótartalom változatos tartományainak, az édesvíztől a sós vízig. Könnyen kezelhetők, és a tartály általános ökoszisztémájához is hozzájárulnak, mivel nagyszerű algaevők.

Ebben a részletes útmutatóban bemutatom, hogyan kell gondoskodni a süncsigákról, táplálkozási preferenciáiról, szokásaikról, viselkedésükről, tenyésztésükről és egyebekről.

Gyors megjegyzések a süncsigáról 

Név Süncsiga
Más nevek Koronás csiga
Tudományos név Clithon corona. 
Akvárium mérete (optimális) 10 liter/db
Tartás Könnyű 
Tenyésztés Nehéz
Méret 0,5 - 1 cm
Optimális hőmérséklet 22-26 ° C 
Optimális PH 7,0 - 8,0 
Optimális GH 3 - 18   
Optimális KH 2 - 12
Nitrát Kevesebb mint 40 ppm
Táplálkozás Algaevő / mindenevő
Temperamentum Békés
Élettartam legfeljebb 5 évig
Szín Világossárgától sötétig 

A süncsiga taxonómiája

Szarvas Nerite csiga - Részletes útmutató a különböző fajok gondozásáról, étrendjéről és tenyésztésérőlA Clithon nemzetségek fajainak azonosítása még hivatásos biológusok számára is rendkívül nehéz 

Jelentős probléma, amellyel az azonosításuk során megpróbáltak találkozni, az a fajon belüli nagy eltérés a héjak alakjában, jelölésében és színében.

Ezenkívül e fajok változó jellege a tüskék jelenléte vagy hiánya. Például a Clithon diadema és a Clithon spinosus tüskéi mindig vannak, de a Clithon corona és a Clithon pritchardi héja lehet tüskével vagy anélkül.

A süncsiga természetes élőhelye

A süncsigák elsősorban a Csendes-óceán nyugati részén találhatók (főleg az Andamán- és Nicobar-szigeteken, Melanéziáig és északra a Fülöp-szigeteken).

Ezek a csigák inkább friss, csendes vizekben élnek (csatornák, mocsarak, tavak stb.). Megtalálhatók azonban olyan vizekben is, ahol a lassú áramlás miatt (patakok és folyók) apró kövekhez és kavicsokhoz tapadnak. 

A süncsiga leírása

Szarvas Nerite csiga - Részletes útmutató gondozás, étrend és tenyésztés (Clithon sp)

Clithon corona

A süncsigák erősen polimorfak. Úgy lehetne jellemezni őket, mint valami csigafaj hópehelyét, abban az értelemben, hogy nincs két egyforma csiga.Ez annak köszönhető, hogy egyedi és spirális héjuk van, amely a spirális hatáson kívül szinte minden más aspektusban különbözik egymástól. Egyetlen populációnak lehetnek különböző magasságú és színű tornyokkal rendelkező példányai.

Héjgömb, hosszúkás, harántcsíkolt, test pergő perifériás hosszú, gyakran törött tüskékkel.

A süncsigák kisebb  édesvízi csigafajok , amelyek maximális mérete az akvárium környezetében körülbelül 0,5 - 1 cm lehet.

Noha ezek a héjak többnyire természetes megjelenésű színeket mutatnak, mint például a sárga és a sötét (piszkos fehér, a csúcs gyakran piros), mindegyikük különböző színezéssel és mintával rendelkezik. 

Általában 2–5 év között élnek.

A süncsiga viselkedése

Ezek a csigák természetüknél fogva abszolút nem agresszívek, magányosak és engedelmesek.

Egyes útmutatók szerint a "szarvak" elég erősek, és felhasználhatók a "támadók" stb. megtámadására. Nos, ez nem így van.

A süncsigák nem használják hosszú tüskéiket védekező mechanizmusként. A lényeg az, hogy ezek a tüskék könnyen eltörhetnek. Amikor megtörténik, ne aggódjon, ez nem okoz nekik kárt.

Megjegyzés: A tudományos cikkekben volt egy olyan hipotézis, miszerint a tüskék akkor voltak jelen, amikor ezek a fajok sós vízben éltek, és hiányoztak, amikor édesvízben éltek. Ezt a hipotézist azonban végül nem erősítették meg.      

Éjszaka aktívak. Tevékenységük választása alkonyatkor kezdődik, és fokozatosan leáll az éjszaka folyamán, napkelte előtt. A kisebb csigák gyakran nagyobb aktivitást mutatnak, ezt intenzívebb és hosszabb mozgásuk tükrözi.

Ez az éjszakai viselkedés nem ritka a gerinctelenek táplálkozásánál, és főleg a vizuális ragadozók elkerülésének kísérleteivel társul.

Érdekes tény : A 24 órás ciklusban az alkonyat az az időszak, amelyben az algáknak a fotoszintetikus periódus végén a maximális tápanyagtartalma volt, amely megfelel a legelők táplálkozási körülményeinek a fényidő végén.

Süncsiga diéta 

Szarvas Nerite csiga - Részletes útmutató gondozás, étrend és tenyésztés (Clithon sp) Clithon diadema
Clithon diadema

Diatomákkal és zöldalgákkal, valamint cianobaktériumokkal táplálkozó generalista növényevőknek tekintik őket.

kisebb mértékben.

A süncsigák nagyszerű és csodálatos algaevők! Vágyakoznak az algák iránt

Lehet, hogy nem helyettesítik a tartály karbantartását, de a porcelán csigák mindenképpen segítenek az akvárium tisztán tartásában. Az akváriumban a süncsigák értékelni fogják a különböző algatartalmú haltápokat Pld: SERA SPIRULINA TABLETTA, TETRA PLECO TABLETSTROPICAL 3-ALGAE GRANULAT.

Azt is ajánljuk, hogy blansírozott zöldségeket adjon nekik, mint sárgarépa,spenót, uborka, cukkini.

Érdekes tény: A tanulmány szerint a Clithon-fajok szintén képesek táplálkozni számos más csigafaj petéivel, miután intenzív raduláris reszeléssel megtörték a megerősített pete falát. Ez lehet a válasz azokra a neritinákra, amelyek mindenhol elhagyják a petéiket!

A süncsigák etetési problémái

Kontraktívan hangzik, de az akváriumnak tartalmaznia kell algát, ha boldoggá akarja tenni ezeket a csigákat. A tiszta tartály biztos módja ennek a fajnak az éheztetésére!

De… mindenki utálja az algákat! Mit tehetünk a probléma megoldása érdekében?

Szerencsére algákat nevelhetünk számukra, és ennek legegyszerűbb módja a sziklák használata külön akváriumban. Nagyon egyszerű!

  1. Szüksége van valamiféle átlátszó edényre (bármilyen nagy palackra, tartaléktartályra stb.).
  2. Töltse fel vízzel. Használja a vízcserénél keletkező vizet.
  3. Helyezzen sok kis kőzetet, például márványaprítékot és kerámia szűrőanyagot (a kőzeteknek tisztának és akváriumban biztonságosnak kell lenniük).
  4. Hagyja a lehető legerősebb megvilágítás alatt. Ideális esetben - 24/7.
  5. Használjon bármilyen növénytápot.
  6. A porlasztókő használata növeli az algák növekedését is.
  7. Miután látta, hogy a sziklák zöldellnek, tegyen néhány darabot az akváriumba a csigák etetéséhez.
  8. Tegye vissza a sziklákat a tartályba, amikor azok tiszták.

Veszélyben vannak növényeink a süncsigáktól?

Nem, a süncsigák növényvédők. Nem igazán érdekli őket az akváriumban lévő növények elfogyasztása. Ez az egyik oka annak, hogy az emberek szeretik őket, és a növényes akváriumokban tartják őket.

Megjegyzés:  Ne feledje, hogy az emberek gyakran összekeverik a legeltetést (algák fogyasztását) a növény elfogyasztásával. Úgy tűnik, csak döglött, haldokló vagy sérült növényeket esznek.

 Süncsiga tartása

A süncsigák gondozása nagyon egyszerű. Ezek a csigák igénytelenek, könnyen tarthatók.

Az egészségük megőrzésének legfontosabb tényezője a stabil  nitrogénciklus . A hirtelen változások nagyon megterhelhetik a süncsigákat, és kárt okozhatnak benük.

Az akvárium mérete

Bár a süncsigák kisméretű csigák, ajánlott legalább egy 20 literes tartályban tartani őket.

Táplálkozási problémái lehetnek, miután megették az összes algát az akváriumban, éhezni kezdhetnek.

Ezen túlmenően, ha az akvárium kicsi, nehéz állandóan ellenőrizni a vízparamétereket, ahol minden nagyon gyorsan elromolhat.

Ezért, ha új vagy a hobbiban, véleményem szerint úgy kell tervezned, hogy legalább 10 literes akváriumba helyezd őket.

Víz paraméterek:

A süncsigák szuper szívósak, vízparaméterek szempontjából sem nagyon nyűgösek. 

pH és keménység : Próbáljon meg 7,0 - 8,0 közötti pH-t és 4 - 20 közötti keménységet megcélozni. Bár ezek a csigák elviselik a 6,5-ös és alacsonyabb pH-értéket, jobb, ha sokáig (hetekig) nem hagyjuk savas vízben. A savas víz lassan feloldja héját (általában apró lyukak formájában). Minél keményebb a víz, annál jobb lesz a héjuk számára.

Hőmérséklet: A süncsigák meleg hőmérsékleti körülmények között 22 - 26 C hőmérsékleten fejlődnek a legjobban.

Szűrés

Nincsenek különleges követelmények Mindaddig, amíg megvan a szűrő, amely remekül működik az akvárium méretével összhangban.

Azonban az első dolog, amellyel foglalkozni kell, mielőtt hozzáadna egy süncsigát az akváriumhoz, a szűrőrendszerének biztonsága.

A lényeg az, hogy ezek a csigák mindenhol keresik az ételt, és egyes esetekben áthaladhatnak a szűrőn és beragadhatnak. Bizonyos esetekben nem tudnak szabadulni, és súlyos sérülésekkel vagy akár halállal is végződhetnek.

Fontos : Mielőtt beteszi őket az akváriumba, ne felejtse el gondosan  akklimatizálni őket, mint minden gerinctelent. Csináld nagyon lassan. Általában 2-3 óra elég jó lesz. Jó dolog, hogy ezek a csigák sokféle vízparaméterhez alkalmazkodnak. 

Világítás:

A süncsigáknak valójában nincs szükségük fényre. Ezért a világítást a tartályban lévő növények és algák igényeihez kell igazítani.

Talaj:

Annak ellenére, hogy ezeket a csigákat bármilyen akváriumban, bármilyen talajjal lehet tartani, mégis sima kavicsot ajánlanék bármilyen más típushoz képest.

  • Természetes környezetük kisebb sziklákból, homokból, kavicsból és sok sziklából áll.
  • A fő ok - könnyebb algát termeszteni rajtuk.

A biofilm a csigák egyik kedvenc étele, és fontos szerepet játszik a menüben.

A süncsigák tenyésztése

A szűkös információk arról árulkodnak, hogy a süncsigák a brakkvízű patakokban és az árapály területeken található veliger lárvákból fejlődnek. A neritina fajokhoz hasonlóan édesvízben nem szaporodnak.

A süncsigák és megfelelő akváriumtársak

Ezek a csigák nagyszerű választás lesz bármely közösségi akvárium számára . 

Hal

A süncsigákat nem szabad Botia, sügerek, és aranyhalak mellett tartani. 

Garnélák

A kissé lúgos vizet kedvelő garnéla fajok lesznek a legjobb választás a süncsigákkal való tartáshoz. Például  AMANÓ GARNÉLA, CSERESZNYE GARNÉLAFEKETE GARNÉLAKÉK RILI GARNÉLA,LEGYEZŐ GARNÉLA​​​​stb

Összefoglalva

A Clithon fajok nagyszerű választást kínálnak az édesvízi akvaristák számára. A díszállatkereskedelemben ezt a faj süncsiga néven ismert.

Ezeket a csigákat nagyon könnyű gondozni.