Szükségünk van dekorációra? Egyszerű ötletek

Az akváriumokban a dekorációkat nem csak a környezet szépítésére és csodálatos vízi tájak létrehozására használják . A valóságban más fontos szerepeik is vannak, mint a búvóhelyek, ívóhelyek, táplálékkereső helyek stb.

A dekoráció terén számos lehetőség kínálkozik, például élő és műnövények , uszadékfa, sziklák, palackok, PVC-csövek, téglák stb.

Miért van szükség dekorációra? 

Házi kedvenceinknek olyan környezetre van szükségük, ahol boldogulhatnak. Alapvetően természetes környezetüket kell megismételnünk akváriumi környezetben, amennyire csak lehetséges. Nem csak a víz paramétereire gondolok ( PH , GH , KH , hőmérséklet, stb.), hanem a dekorációra is.

A dekorációk javíthatják az állatok életminőségét azáltal, hogy előnyös tulajdonságokkal egészítik ki kedvenceink szükségleteit.

 • Etetőtér: A dekorációk biofilm büféként is funkcionálnak, amely ideális első táplálék az újonnan kikelt ivadékok és  garnélák számára, növeli túlélési arányukat . Tehát minél nagyobb területen legelhetnek, annál boldogabbak lesznek.
 • Védelem. A dekorációk otthonokat és védősarkokat adnak, hogy állatai biztonságban érezzék magukat.
  Különösen fontos lehet a rákfélék ( remeterák , rákok és garnélák ) számára a vedlés (régi külső vázuk leválása) során. Ez rendkívül megterhelő folyamat számukra. Amikor vedlés előtt állnak, általában búvóhelyet kezdenek keresni. Ellenkező esetben könnyen áldozatul eshetnek akvárium társaiknak.
 • Természetes viselkedés . A dekorációk használata miatt, nagyobb biztonságban érzik magukat. Így megmutathatják természetes viselkedésüket.
 • Zónák . Dekorációkat is használhatunk az akvárium egyes területeinek zónázására. Különösen hasznos és/vagy szükséges lehet, ha zóna állatokat tartasz. Például sok rák- és rákfaj territoriális, és rendkívül nagy valószínűséggel harcol, ha együtt tartják őket.

Egyszerű akvárium dekorációs ötletek

Íme a legjobb akvárium díszítési ötletek listája, amelyekkel kiemelheti akváriumát!

1. Növényvilág

Keresztezés Keverhetsz-e különböző színű garnélarákokatA növény lehet az egyik legfontosabb dolog, amire szüksége van az akváriumban.

Az élő növények jelentőségét az akváriumban nem lehet túlbecsülni. Teljesen új esztétikát és mélységet vezetnek be bármilyen vízi tájba.

Nálunk lehet:

Ezen kategóriák mindegyikének megvannak a maga csodálatos előnyei (a felesleges tápanyagok eltávolítása, verseny a kellemetlen algákkal, oxigénellátás stb.).

Kapcsolódó cikk:

2. Műnövények

Kapcsolódó cikk:

Élő növény vagy műnövény (előnyök és hátrányok)

Szükségünk van tankdekorációra? Egyszerű ötletek - hamis növényekBár nagy rajongója vagyok az élő növényeknek, van alternatíva is – műnövények. Egyes akvárium-beállításoknál még jobb választás lehet, mert:

 • Nagyszerű választás kezdőknek .
 • Minimális gondozást igényel.
 • Könnyen eltávolítható.
 • Nem igényel műtrágyát , világítást és CO2 -t .
 • Nem hordozz parazitákat/kártevőket.
 • A műnövények nem bomlanak le, és nem szennyezik be az akváriumot.
 • Az agresszív halak vagy gerinctelenek nehezebben pusztítják el őket.
 • Hosszú távon olcsóbbak, mint az élő növények.

3. Fák

Szükségünk van tankdekorációra? Egyszerű ötletek - uszadékfa A fa egy másik nagyszerű választás állatai növekedésének és fejlődésének javítására.

 • Védelmet és táplálékforrást biztosít a fenéklakó fajok számára.
  Megjegyzés : A vízben a baktériumok lebontják a fát, és fokozatosan tápanyaggá ( biofilm ) alakítják, amelyek visszakerülnek a táplálékhálózatba.
 • Amikor az uszadékfát víz alá helyezik, tanninokat szivárogtat ki az akvárium vizébe. A  kísérletek eredményei azt mutatták, hogy a tanninok antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek, javítják az anyagcserét és a szaporodást.
 • A tartályba bevitt tanninok kissé lágyítják a vizet.
 • Elősegíti a hasznos baktériumok növekedését .

A legnépszerűbb fafajták közé tartozik a szőlőgyökér, a vasfa, ésa mopani. Tehát biztos vagyok benne, hogy megtalálja az ízlésének megfelelő fafajtát.

4. Díszsziklák

Ohko kő (Sárkány kövek) Iwagumi aquascapeEgy nagyon egyszerű és hatékony anyag a kövek.

A sziklák nagyszerű módja annak, hogy lehorgonyzzuk azokat a növényeket , amelyeknek egy kicsit jobban meg kell alapozniuk gyökérrendszerüket. 

Mélységet adhatnak, és lélegzetelállító tájakat hozhatnak létre. Például az Iwagumi aquascape (csak szikla elrendezések) a kövek egyedülálló kompozíciója (vagy az úgynevezett „kövek kertje”). Az ilyen stílusú akvárium tervezése és karbantartása bizonyos ismereteket és készségeket igényel.

Megjegyzés: A kőzeteknek inertnek kell lenniük. Ez azt jelenti, hogy nem változtatják meg a víz paramétereit. Például jó kőzet a bazalt, a természetes lávakő, az obszidián, a pala és a kvarc.

5. Porózus tégla

Szükségünk van tankdekorációra? Egyszerű ötletek - téglaNagyon egyszerűnek és brutálisnak tűnik, de hatékony.

 • Sok felület a hasznos baktériumok számára.
 • A pórusok nagyszerű búvóhelyek a kis állatok számára.
 • Nehéz, így nem mozgatják az állatok.
 • Kiválóan alkalmas növények rögzítésére.

Fontos : Nem lehetnek éles szélek. Ehhez csiszolópapírt használhat.

6. Kerámia dekorációk

Szükségünk van tankdekorációra? Egyszerű ötletek - Kerámia dekorációkA kerámia dekorációnak kívül-belül „mázasnak” kell lennie. Ellenkező esetben a vízben való tartózkodástól elszíneződnek. Ez hónapokig tarthat, de végül hatalmas problémákat okozhat a tartályban.

Ezért csak ügyeljen arra, hogy ne legyenek egyszerűen festve, mert előfordulhat, hogy nem biztonságosak az akváriumban.

Fontos : csak kemencében égetett agyagot használhat. Soha ne használjon légszáraz agyagot a tartályokban, mert szétesik.

7. Égertobozok

kis égerkúpokAz égertobozok úgy néznek ki, mint a kis fenyőtobozok, és szép kiegészítői lesznek a legtöbb vízi tájnak.

Ennek ellenére az égertobozok természetesen gazdagok tanninokban (körülbelül 15%), amelyek kissé lágyítják a vizet. Ezenkívül antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.

Ne feledje, hogy hajlamosak lebegni, amikor először beteszik a tartályba. Ne aggódjon, elsüllyednek, amint a kúp betömődik. A folyamat felgyorsítása érdekében fel kell forralni őket.

Fontos: Ne szedjen égertobozt az utak közelében vagy a városban. Nagyon nehéz lehet őket biztonságossá tenni az akváriumok számára.

8. Online termékek (Spongyabob Kockanadrág kunyhó, Koponyák, Miniatűr hajók, Star Wars  stb.)

Koponyák. Ki ne szeretne egy kísérteties kalóz témájú vízi tájat? A koponyák kőkemény parcore megjelenést kölcsönöznek akváriumának, és nagyszerű menedéket nyújtanak halainak és garnéláinak.

A sziklákhoz hasonlóan koponyákat is használhat a növények rögzítésére, ha a koponyája egy kicsit nehezebb. 

Miniatűr hajók. A hajózási téma ismét mindig nyerő. A hajóroncsok vagy hajóminiatűrök fantasztikus díszei az akváriumnak.

SpongyaBob Kockanadrág. 

Egyesek számára ez túlzás lehet, de úgy gondolom, hogy minden akvarista esetében tiszteletben tartják a részletekre való odafigyelést. 

9. DIY ötletek

Szükségünk van tankdekorációra? Egyszerű ötletek – DIY ötletekBiztos vagyok benne, hogy ha Ön tapasztalt akvarista, akkor ezt valószínűleg már tudja, de azoknak mondom, akik még nem.

 • Kókuszdió héj.
 • PVC csövek (vagy beeramid, ha van pénzed)
 • Hálós kötegek
 • Legók.

Díszítés előkészítése.

Mielőtt bármilyen dekorációt elhelyezne az akváriumban, megfelelően elő kell készítenie.

 • Igen, akkor is meg kell tennie, ha most vásárolta, és le van zárva.
 • Feltétlenül meg kell tennie, ha sziklákat, téglákat, uszadékfát, tobozokat stb. talált. Például 5-10 percig forralnia kell a kókuszhéjat, hogy eltávolítsa a kártevőket és felszabadítsa a  tanninok egy részét .
 • Ami a növényeket illeti, karanténba kell helyezni és sterilizálni kell őket .

Következtetésképpen

Szóval, szükségünk van akvárium dekorációra? Nos, határozottan igen!

Valójában nem kell sok pénzt költenie ahhoz, hogy az akváriuma érdekesen és gyönyörűen nézzen ki. Még ha törött is, akkor is használhat néhány alapvető dekorációt, amely tökéletesen mutathat az akváriumban.