Tündérmoha gondozási útmutató – Ültetés, termesztés és szaporítás

Az azolla (más néven Mosquito páfrány) egy lenyűgöző, szapora és szívós vízi páfrány, amelyet a hobbibarátok gyakran használnak édesvízi akváriumuk, paludáriumok és tavak díszítésére.

Ez a faj nagyon sok textúrát és mélységet ad az akváriumnak, bársonyos megjelenésével és lenyűgöző élénkzöld/vöröses színével javítja az általános esztétikai értéket.

A tündérmoha gyors növekedéssel és elképesztő szaporító tulajdonságokkal rendelkezik, emellett sokféle hőmérsékletet és pH-értéket is elvisel.

Tudja, hogy ez a növény jégkorszakot is okozott a bolygón?

Olvasson tovább, hogy megtudjon mindent, amit a tündérmoháról tudni kell; beleértve a természetét, az előnyben részesített vízviszonyokat, valamint a növény akváriumi termesztését és gondozását, és egyéb érdekességeket.

Gyors megjegyzések a  Fairy Moss- ról

Gyakori név

Tündérmoha

Más nevek

Szúnyogpáfrány, Vízipáfrány, Vízi bársony vagy Vörös vízipáfrány

Tudományos név
 

Azolla spp.

Nehézség

Könnyű

Világítás

Közepes 

Optimális pH

6,0 – 7,5

Optimális GH

2-18 

Optimális hőmérséklet

20–25 °C

Talaj

Nem szükséges

Lebeghet:
 

Igen

Növekedési üteme

Rendkívül gyors

Elhelyezés a tartályban
 

Úszó
 

Levélek (levelek)

felfelé ~1 cm

Műtrágyák 
 

Nem szükséges

CO2

Nem szükséges

Szaporítás

Spóraképzéssel vagy hasítással 

A tündérmoha eredete

Az Azolla spp., közismert nevén tündérmoha, a Salviniaceae családba tartozó, körülbelül 7 szapora, lebegő vízi páfrányból álló nemzetség.

Ebből a nemzetségből két faja népszerű tódísznövény; ezek az Azolla filiculoides & Azolla cristata (korábbi nevén Azolla croliniana).

Azolla spp. Amerikában őshonos, és a fennmaradt fajokat gyomoknak és nem őshonos növényeknek tekintik vizes élőhelyeken, tavakban, árkokban, édesvízi tavakban és patakokban.

A tündérmoha kicsinyített alakja, kis levelei, valamint gyorsan növekvő és szaporodási szokásai hasonlóak a híres akváriumi/ tónövényhez : a békalencshez .

Tündérmoha élőhelye

A tündérmoha Amerika meleg mérsékelt és trópusi vidékein honos, az Egyesült Államok délkeleti részétől Közép- és Dél-Amerikáig.

Ezt a vízi páfrányt a világ más részein is meghonosították, beleértve Ázsiát, Ausztráliát és az Egyesült Királyságot.

A tündérmoha általában sekély, csendes édesvizekben fordul elő, ahol kiterjedt intenzív zöld vagy vöröses szőnyegeket képez a víz felszínén.

Tündérmoha leírása

Tündérmoha gondozási útmutató – Ültetés, termesztés és szaporítás (Azolla caroliniana)

Azolla caroliniana

A tündérmoha egy miniatűr, rövid szárú, heterospórák, vízi páfrány, apró zöldtől vöröses színű pikkelyszerű levelekkel, amelyek egymást átfedik.

A tündérmoha levelei általában 1 cm-nél rövidebbek, és apró epidermális kidudorodások, úgynevezett trikrómok borítják őket. Ezek a trikrómok az Azolla filiculoidesben egysejtűek, az Azolla cristata esetében pedig többsejtűek.

A tündérmoha a víz felszínén lebeg a számos, egymással szorosan átfedő, apró gázbuborékokat tartalmazó levélnyél segítségével.

A tündérmoha gyorsan növekszik, és virágzik az alapvető tápanyagok, különösen a foszfor bőségében . Teljes napfény hatására a páfrány levelei intenzív vöröses színt vesznek fel .

Ez az invazív növény fehérjében, aminosavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, így kiváló állati takarmány .

Ezenkívül a tündérmoha kiváló fitoremediációs tulajdonságokkal rendelkezik – képes hatékonyan eltávolítani a vízből a nehézfémeket , például a rezet , cinket, arzént, ólmot, krómot, alumíniumot és nikkelt.

Ez még nem minden, a tündérmoha biotrágyaként is használható rizsföldeken, mivel képes megkötni a levegő nitrogénjét.

A tündérmohát „szúnyogpáfránynak” nevezik, mivel a szúnyoglárvák irtására használható a rizsföldeken. A vízi páfrány sűrű szőnyegeket képez a víz felszínén, és ezek megakadályozzák, hogy a szúnyogok tojásokat rakjanak a vízbe.

Szimbiotikus kapcsolat a cianobaktériumokkal

A tündérmoha képes megkötni a légköri nitrogént. Alapvetően ez a növény képes növekedni olyan vízi környezetben, ahol szinte nincs kombinált nitrogén, ha elegendő foszfor van.

Ez azért lehetséges, mert a vízi páfrány szimbiotikus kapcsolatban áll a levele háti lebenyében élő Anabaena azollae cianobaktériummal. A növény viszont biztonságos környezetet biztosít a cianobaktériumoknak a növekedéshez és szaporodáshoz.

Ennek a rendkívüli képességének köszönhetően a vízi páfrány nagyon gyorsan növekszik és szaporodik, néhány naponként megduplázódik a biomassza .

Megjegyzés: Valójában a foszfor az Azolla számára, mint sok más növény számára, a növekedést korlátozó tápanyag.

Érdekes tény: Nem gondolja, hogy a tudósok azt hiszik, hogy az Azolla a cianobaktériumokkal való szimbiotikus kapcsolata miatt a jégkorszakot okozta ? Körülbelül 50 millió évvel ezelőtt ez a növény az egész Jeges-tengert beborította, és kihasználta a bőséges nitrogént és szén-dioxidot. Jégkorszakok sorozata indult be, miután a légkör CO2-tartalma 600 ppm alá süllyedt körülbelül 2,6 millió évvel ezelőtt.

Tartálykövetelmények és vízparaméterek

Tartály mérete:

A tündérmoha legalább 40 literes édesvízi tartályban termeszthető.

nagyobb tartályok és tavak azonban alkalmasabbak ennek a vízi páfránynak a termesztésére, a megtelepedés utáni gyors növekedése és terjedési képessége miatt.

Víz típusa, hőmérséklete, keménysége és pH-ja :

Hőmérséklet : A tündérmoha termesztésének optimális hőmérséklete 20–25 °C . Ennek ellenére ez a faj sokféle hőmérsékletet képes ellenállni, 5 °C-tól akár 45 °C-ig.

A hideg hőmérséklet (–4°C és több) vagy a hosszan tartó fagyos viszonyok a téli hónapokban a páfrányok elpusztulását okozzák, ami gyakran azt eredményezi, hogy rügyek képződnek, amelyek a következő szezonig (tavaszig) merülnek a víz aljára.

pH : A tündérmoha édesvízi tavakban és akváriumokban is megélhet 4,5 és 8,0 közötti pH-értékkel. Az optimális növekedési sebesség 6,0-7,5 pH-n érhető el.

Keménység : Ez a páfrány lágy és meglehetősen kemény vízben fejlődik. Akváriumokban 4-18 dGH között.

Brakvíz: Az azolla alacsony sótartalmú (>8,4 g/l) sós vízben is növekedhet. A sótartalommal szembeni toleranciáját azonban nem vizsgálták .

Világítás:

Tündérmoha (Azolla) gondozási útmutatója – Ültetés, termesztés és szaporítás – piros

Ennek a páfrányfajnak az optimális növekedéséhez és fejlődéséhez erős követelmény a világítás.

Erős napfénynek és magas hőmérsékletnek kitéve a növény exponenciális növekedési ütemet mutat, és levelei intenzív vöröses színt kapnak.

A tanulmány szerint a növények kivörösödése az alacsony hőmérsékletre és a magas fényviszonyokra adott válasz, amelyet árnyékolással meg lehetett akadályozni. 

Ezért a legjobb, ha mérsékelt vagy erős megvilágítást biztosít édesvízi akváriumában kiváló minőségű LED-világítással, és ügyeljen arra, hogy a szokásos 8–10 órás fényperiódus tartsa be a tündérmoha egészséges növekedését és túlélését.

Folyam:

A páfrány sekély víztestekből származik, lassú vízmozgással. Ennek ellenére ügyeljen arra, hogy elkerülje a akváriumban lévő víz felszínének nagymértékű felkavarását, hogy elkerülje a levelek rothadását.

Talaj:

Nem számít, hiszen a tündérmoha a víz felszínén nő.

CO2 és tápanyag-kiegészítés:

CO2: A tündérmohának nincs szüksége CO2 -ra, hogy növekedjen és fejlődjön az akváriumban. Lebegőként ez a növény a levegőből jut eleget.

A tápanyagban gazdag víz jelenléte azonban elősegíti az egészséges és erőteljes növekedést.

Műtrágyák : így a folyékony műtrágyák, különösen a foszforban, vasban és káliumban gazdagok hozzáadása elősegíti az egészséges növekedést és az élénk színezést.

Ne feledje azt is, hogy ha az akvárium vizében magas a tápanyagkoncentráció, a páfrány növekedése felrobban, ami csökkenti az oxigénszintet a vastag szőnyegek vízfelszínen való szétterülése miatt.

Ennek érdekében középutat kell megcéloznia a tápanyaghiány és a túlzott mennyiség között.

Fontos :

A lényeg az, hogy a magas CO2- és rézszint (a legtöbb műtrágya rezet tartalmaz) rendkívül veszélyes a garnélarákra.

A tündérmoha gondozása és karbantartása

Ha ezt a vízi páfrányt az ápolási nehézség alapján rangsorolnám, akkor a könnyű és a közepes között választanám .

Ennek az az oka, hogy a tündérmoha nagyon gyorsan nő és szaporodik, ezért rendszeresen ritkítani kell.

Optimális körülmények között a tündérmoha populáció gyorsan növekszik, valójában 4-7 nap elegendő ahhoz, hogy biomasszája megkétszereződjön, és a sűrű szőnyegek könnyen túlterjedhetnek a tartályon.

Érdekes tény: Az Azolla vízi páfrány az egyik leggyorsabban növekvő nitrogénmegkötő növény a Földön, ezért a bioenergia-termelés potenciális biomassza-forrásaként tartják számon.

Csak egy háló segítségével kell kikanalazni a túlnövések egy részét, és egy műanyag zacskóba kell dobni. Ez csökkenti a tündérmoha populációt, és helyreállítja a fény behatolását az édesvízi akváriumban elmerült növényekbe.

Ugyanilyen jó alkalom arra, hogy megvizsgáljuk, nincsenek-e korhadó levelek a vastag tündérmohaszőnyegen belül; ügyeljen arra, hogy vágja le és távolítsa el a leveleket a tartályból, hogy megakadályozza azok további romlását, az oxigénszint kimerülését és az akvárium vizének tönkretételét.

Ezenkívül gondoskodjon a rendszeres, részleges vízcseréről a kiváló vízminőség megőrzése érdekében. Biztosítson megfelelő megvilágítást, és tartsa a vízparamétereket az ideális értékeken, hogy elősegítse a Fairy mohaszőnyegek optimális növekedését.

A tündérmoha ültetése és szaporítása

A tündérmoha egy lebegő vízi páfrány. Tehát a faj az akváriumban/tóban nevelhető, ha az egyes palántákat a víz felszínére szórjuk.

Az ültetést fehérítő- vagy kálium-permanganát-oldatban történő alapos fertőtlenítés , klórmentesített édesvízben történő öblítés és levegőn való megszáradás után kell elvégezni .

Szokás szerint a példányoknak jól meghatározott hajtás- és gyökérrendszerrel kell rendelkezniük, hogy könnyen alkalmazkodjanak és megtelepedjenek az akváriumban vagy a tóban.

Ha szeretné, korlátozhatja a Fairy Mosst az akvárium egy adott területére úgy, hogy egy ideális vízfestő eszközzel szegélyeket készít. Ha a növények megtelepedtek az akváriumban, akkor a rendkívül vastag szőnyegeket eltávolíthatja úgy, hogy szükség esetén ritkít néhány növényt a víz felszínén lévő ritka területekre.

Ezenkívül gondoskodjon enyhe vízáramlásról a akváriumban, hogy elkerülje a felszínre fröccsenést.

A tündérmoha szaporodik:

  • szexuális úton spóraképződéssel (férfi és női spórák termelése: mikrospórák és megaspórák);

  • ivartalanul a vegetatív részek hasadásával vagy feldarabolásával.

A tündérmohával kapcsolatos problémák

Túlzsúfoltság : A tündérmoha gyorsan növekszik és terjed, ha optimális feltételek és magas tápanyagszint állnak rendelkezésre. Ez a vízi páfrány rövid időn belül teljesen beborítja az akvárium felületét, miután teljesen alkalmazkodott a tartály körülményeihez.

Sajnos ez a helyzet pusztulást jelenthet az akvárium számára, mert a sűrű szőnyegek nemcsak túlzsúfolják a vízfelszínt, hanem egyformán akadályozzák a fény behatolását a víz alá merült növényekbe, és jelentősen csökkentik az akvárium vizének oxigéntartalmát; így képes a halak és más vízi fajok megfojtására a tartási területen belül.

Érdekes tény : A tündérmoha olyan vastag masszát hozott létre, hogy a Free State tartomány egyik juhtenyésztő becslése szerint évi 40 bárány veszteséget okoz, amelyek megfulladtak, miután besétáltak a gyomokkal teli gátba, és legelőnek tekintették őket.

Megoldás : a felesleges vagy túlnőtt lombozatot gyakran le kell metszeni.

Levélrothadás : Ezt a problémát gyakran az akvárium felületének nagyfokú felrázása okozza.

Megoldás: A vízáramlás szabályozása. A tündérmoha termesztésének ideális feltétele a lassú vagy gyengéd vízmozgások.

A tündérmoha előnyei

A felesleges tápanyagok eltávolítása :   A tündérmoha rendkívül hatékonyan szívja fel a nehézfémeket a vízből.

A tanulmány szerint ez a növény kis koncentrációjú  rezet is képes eltávolítani .

Algairtás : a víz alatti fény csökkentésével és a felesleges tápanyagok fogyasztásával a tündérmoha hatékonyan csökkenti az algák szaporodását is. 

Búvóhely : Ez a növény jó búvóhely a garnélák és a kis halak számára.

Táplálkozási hely : Biofilm  büféként  működik, amely ideális első táplálék az újonnan kikelt ivadékok és garnélák számára.

Megakadályozza a halak ugrását : Miután a tündérmoha vastag szőnyeget hoz létre és befedi a felületet, megakadályozza a halak ugrását, ha nincs fedél. Csak óvatosan a túlnövekedéssel! 

Állati takarmány: Az azolla nagyon magas fehérjetartalmú táplálék. A tanulmány szerint az Azolla 23,8%-a nyersfehérjét tartalmaz. Ezért élelmiszerforrásként használható halak, garnélák , csigák , rákok , stb. 

Megjegyzés : Használjon turmixgépet, hogy összekeverje montmorillonit agyaggal, amely kötőanyagként működik. Kenjük el vékonyan a felületre, és hagyjuk teljesen megszáradni. Törje apró darabokra, és etesse a halat vagy a garnélarákot. Tetszeni fog nekik!

Kerülje el vagy legyen óvatos:

Mi a helyzet a növényevőkkel, mint a koi, az aranyhal, és mások?

Ezek a fajok a tündérmoha puha lombjain lakmároznak/esznek, de ez nem okoz gondot, hiszen a páfrány bírja a legeltetést és néhány naponként képes megkétszerezni biomasszáját.

A tündérmoha vásárlása

A tündérmohát a helyi halboltokban, faiskolákban és online áruházakban lehet megvásárolni.

Egy csésze tündérmoha általában 1000 Ft-ba kerül, és ez sok különálló növényt tartalmaz, amelyek akár parazitamentesek is, akár nem – ezért ügyeljen arra, hogy alaposan fertőtlenítse, mielőtt kiülteti őket az akváriumba vagy tavacskájába.

Ideális esetben a példányoknak egészségesnek és élénk színűnek kell lenniük, a hajtásoknak és a gyökérrendszernek pedig sértetlennek kell lennie ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjanak, növekedjenek és boldoguljanak egy új környezetben.

Összefoglalva

A tündérmoha közönséges, heterospórákos, szabadon lebegő páfrány, amely édesvízi tartályok és tavak díszítésére alkalmas.

A növény apró, tetszetős, élénkzöld/vöröses színű leveleit tartalmazz, és tartalmazzák az Anabaena azollae kék-zöld algát, amely képes megkötni a légköri nitrogént, így gazdagítja a vizet. Emellett a tündérmoha alkotta vastag lombkorona megszépíti az akváriumok és tavak felszínét, és bőséges árnyékot/fedőt biztosít a vízi lények számára.