Vallisneria - Ültetés, termesztés és szaporítás

Vallisneria Care Guide - Ültetés, termesztés és szaporítás

A Vallisneria klasszikus akváriumi növény, generációk óta nagy örömet okoz mind a veterán, mind a kezdő akvaristák számára. Az akváriumi hobbi egyik legnépszerűbb és legkönnyebben megszerezhető növénye is.

A növény nagyon vonzó, függőleges ékezeteket vezetnek be az ültetett tartályok hátterében, egyes fajták felhasználhatók a középső területek díszítésére is. A Vallisneria magas rozuláris szerkezettel, fényes szalagszerű zöld levelekkel rendelkezik, és képes gyorsan szaporodni egy akváriumban, indák segítségével.

Régi hírneve megérdemelt, mivel a Vallisneria meglehetősen igénytelen és a nemzetségben a legkönnyebben gondozható.

Gyors megjegyzések a  Vallisneria-ról

Gyakori név Vallisneria
Más nevek Angolfű, szalagfű, Vals vagy Vallis, vad-zeller
Tudományos név Vallisneria sp.
Nehézség Könnyen 
Optimális világítás Közepes
Optimális pH 6,5 - 8,0
Optimális GH 4 - 18
Optimális hőmérséklet 20–28 ° C 
Talaj Bármi
Növekedési üteme Mérsékelt-gyors
Elhelyezés a tartályban Háttér 
Méret 20–40+ cm 
Műtrágyák  Nem szükséges alacsony
CO2 Nem szükséges alacsony
Szaporítás Indák által
Szín Zöld  

Háttér-információ

A Vallisneria a Hydrocharitaceae családba tartozó vízi növények nemzetsége; egy virágzó növénycsalád 16 ismert nemzetséggel és körülbelül 135 ismert fajjal, amely számos nevezetes vízi növényfajt tartalmaz.

A Vallisneriát először Carl Linnaeus írta le 1753-ban, és Antonio Vallisneri tiszteletére nevezte el, aki olasz orvos-tudós, orvos és természettudós volt. A Vallisneria földrajzilag elterjedt az egész világ trópusi és szubtrópusi régióiban.

Vallisneria élőhelye

A Vallisneria kozmopolita eloszlású; változatos fajai Észak-Amerikában, Dél-Amerikában, Afrikában, Eurázsiában és Ausztráliában találhatók.

Ez a nemzetség olyan fajokat tartalmaz, amelyek hidrofiták; a víztestekben elmerült növények. Lassan vagy gyorsan mozgó folyókban, patakokban, tavakban és vizes élőhelyeken láthatók.

A Vallisneria leírása

Vallisneria gondozási útmutatóA Vallisneria édesvízi és sós régióban található évelő növények, a Vals többnyire magas növény, szalagos vagy szalagszerű levelekkel, amelyek egy bazális merisztémából nőnek ki.

Kétlaki, vagyis egyetlen növénynek hím vagy nő virágai vannak. A nővirágok hosszú, vékony, spirálisan tekercselt kúpokon nőnek. Nem feltűnőek, zöldesek és a víz felszínén úsznak, míg a hímvirágok az alján fejlődnek.

A Vallisneria fajok többnyire ideálisak a növényes akváriumok hátterében történő elhelyezésre, míg egyesek nagy akváriumok közepén találhatók.Leveleik élénkzöldek, rozsdásak, a fajtól függően hosszúak, szélesek vagy keskenyek, és a felszínre emelkednek, így sűrű zöld gubancokat képezhetnek, amelyek alkalmasak egyes halfajok tenyésztésére.

A Vallisneria legmagasabb fajai határozott szalag alakú leveleket hoznak létre, 30 mm szélesek. A Vallisneria valamennyi faja könnyen szaporodik a sztolonokból.

 

A Vallisneria legnépszerűbb fajtái

Az diszállat kereskedelemben számos Vallisneria faj érhető el, ebben a tekintetben a választásodnak az akváriumod méretén kell alapulnia.

Vallisneria americana (gigantea):

Vallisneria giganteaGiant vagy Jungle  néven is ismert, bulbiform rizómája van, amelynek nem túl hosszú gyökerei vannak. A rizómából 10 - 15 szalagszerű levél jelenik meg, körülbelül 20 - 35 mm széles és legfeljebb 1 m hosszú. Élénkzöldek, általában 15 hosszirányban ferdén összekötött erekkel rendelkeznek.

Óriási mérete miatt ez a faj csak nagy (magas) akváriumokban alkalmas, ahol megfelelően nőhet és fejlődhet.

További hátránya, hogy gyorsan növekszik, de lassabban terjed, mint más Vallisneria fajok. Valamint a valamivel magasabb hőmérsékleteket kedveli, mint a Vallisneria többi gyakori faja.

Vallisneria nana:

Vallisneria nanaA Vallisneria nana Ausztráliában honos. Ennek a fajnak sötétzöld, keskeny vagy vékony levelei vannak (kevesebb, mint 1 cm (0,4 hüvelyk) szélesek), és rövidebbek, mint a legtöbb többi Vals (10 - 15 hüvelyk vagy 25 vagy 40 cm).

Különálló fűszerű megjelenése van, és több időbe telik, amíg az akváriumban megtelepszik. Alkalmas közepes földi vagy háttérüzemként kis tartályokban.

 

 

 

 

Vallisneria torta:

Dugóhúzó Vallisneria (Vallisneria torta)A Vallisneria torta nagyon szép megjelenésű növény. A Vallisneria egyik leghosszabb fajtája az akváriumi hobbiban. Akár 50 cm magasra is megnőhet. 

Ez egy csavart levelű faj. Levelei spirális mintázatúak és általában kissé tömörebbek, mint néhány más Vallisneria faj.

A levelek világoszöldek, kissé átlátszóak, és csoportokban ültetve gyönyörű kontrasztot hoznak létre. A levelek finoman fogazottak és lényegesen rövidebbek, mint a Vallisneria egyes fajai.

 

 

 

Vallisneria spiralis:  

Vallisneria spiralisEz a faj csavart levelű vallisneria néven is ismert. Élénkzöld levelei általában öt hosszanti vénával rendelkeznek, szalag alakúak, 5 - 12 mm (legfeljebb 0,5 szélesek, 40 - 50 cm hosszúak, de természetes élőhelyükön még magasabbra nőhetnek.

A „spiralis” kifejezés a virágos kocsányra utal, és nem a levelekre. Ismert a Vallisneria spiralis var. leopárd, amelynek szélesebb és vastagabb levele van csíkokkal vagy foltokkal.

Kedvező körülmények között a Vallisneria spiralis gyorsan terjed és sűrű növekedéssel tölti meg az akváriumok hátterét.

 

Itt megvásárolható!

Akváriumkövetelmények és vízparaméterek

Az optimális vízértékek és a legjobban növekvő körülmények fenntartása kulcsfontosságú a Vallisneria egészségének megőrzésében, ezáltal elősegítve az általános növekedést és fejlődést.

Akvárium mérete:

Még a Vallisneria nana vagy a Vallisneria natans (az egyik legkisebb Vals) is hatalmasra nő. Ezért a Vallisneria termesztéséhez a minimális tartályméret 40 liter. Szüksége lesz egy nagyobb akváriumra, ha szívesen ültet be olyan nagy fajokat, mint a Vallisneria gigantea. 

Víztípus, hőmérséklet, keménység és pH:

Vízhőmérséklet:  A Vallisneria az optimális vízhőmérsékletet 20 - 28 ° C között értékeli, ismert, hogy a hőmérsékletet 15 - 30 ° C tartományban is tolerálja.

pH: A Vallisneria termesztéséhez ideális pH-értékek 6,5 - 8,0 között vannak. Túl savas körülmények között nem nő jól.

Keménység: A vallisneria egyformán elviseli a kemény és a lágy vizet. Ennek ellenére a 4–18 GH tartomány közötti vízkeménységben fog legjobban boldogulni.

Fény:

Bár a Vallisneria-t gyakran ajánlják gyenge fényű akváriumokhoz is, ez nem lesz számára optimális környezet. Tapasztalataim szerint a Vallisneria jobban értékelni fogja a mérsékelt - nagy megvilágítást (30-50 PAR). A gyenge fény arra ösztönzi a leveleket, hogy magasra nőjenek (hogy közelebb legyenek a fényhez). 

A ragyogó megvilágítás segíti a növényeket az élénk zöld levelek megőrzésében, és növeli az oldalhajtások robusztus növekedését is.

Talaj:

A Vallisneria az egyik legegyszerűbb akváriumi növény. Bármiben megnő, beleértve a sima kavicsot vagy homokot is, mindaddig, amíg a halak és a csigák elegendő "hulladékot" termelnek. 
A Vallisneria gyökértápláló. Tehát egy tápanyagban gazdag talaj előnyös lesz a növény számára, ha az akváriumban nincs elegendő természetes mulm, és nem akar tápot adni hozzá.

Megjegyzés : A homok csak lassítja, hogy milyen gyorsan terjednek, mivel nehezebb nekik szétszórni a gyökereket és az indákat

CO2 és tápozás:

A további CO2-befecskendezés segít megőrizni a Vallisneria egészségét, és pozitívan befolyásolja a növekedési sebességet és a fejlődést - észreveheti, hogy a levelek egyre vastagabbak és élénkebbek lesznek.

A Vallisneria gondozása és karbantartása

A Vallisneria gondozása egyszerű, mivel nagyon gyorsan alkalmazkodik a különböző körülményekhez. Ez egyike azon kevés növénynek a diszállat kereskedelemben, amelyet "brack" vízben lehet termeszteni.

A korai szakaszban a Vallisneria értékelni fogja a tápanyagok alkalmazását, különösen, ha sima talajban termesztik.

A gyökérlapok nélkülözhetetlen makrotápanyagokat és mikrotápanyagokat tartalmaznak, amelyek elősegítik az erős gyökérfejlődést, segítik a növényeket erőteljesen elindulni. A tápgolyókat a kavicságy közepén kell elhelyezni, és egy idő után ki kell cserélni a használati utasításnak megfelelően.

Folyékony műtrágyák, például a HAPPY LIFE HAPPYPLANT és a HAPPY LIFE HAPPYFERRO, HAPPY LIFE HAPPYCARBO (a növények számára a biológiailag elérhető organikus szén kitűnő forrása) kijuttatása nélkülözhetetlen tápanyagokat és elegendő szén-dioxid-szintet biztosít, amelyek buja és egészséges akváriumi növényekkel jutalmazzák Önt.

Vallisneria vágása

A Vallisneria fajok gyorsan hoznak függőleges hajtásokat, és ezek a hajtások árnyékolni fogják a kis növényeket. A benőtt levelek tetejét metszőollóval kell metszeni.

A levágott levelek bizonyos mértékig vissza fognak gyógyulni, de sok esetben nem fognak tovább növekedni. A sérült levelek helyett a Vallisneria gyakran újratermeszt új leveleket, amelyek végül a sérülteket helyettesítik. Ez általában egyidejű folyamat, amikor a nyírt élek visszahanyatlni kezdenek, és újak nőnek.

Tipp : Nagyon nehéz lehet a hosszú növényeket levágni. Ha azonban egyszerre vágja le a növényeket és vízcserét hajt végre, az nagyon egyszerűvé válhat.

  • Csökkentse az akvárium vízmennyiségét.

  • Húzza függőlegesen a leveleket.

  • Vízszintesen vágja le a Vallisneria-t.

Ezenkívül nagyon fontos, hogy éles ollóval vágja le a Vallisneria-t. Ellenkező esetben a rosszul levágott vagy letépett levelek teljesen visszahalhatnak.

A Vallisneria ültetése és szaporítása

Hogyan lehet szaporítani a Vallisneria futókatA Vallisneria ültetése könnyű feladat. A növények gyökereit az aljzat alá kell helyezni, míg a koronának (ahol a levelek megjelennek) a talaj felett kell lennie, hogy megakadályozza a rothadást. A növényeket csipesz vagy csupasz ujjak segítségével elhelyezhetjük az aljzatban, előnyösen sima kavicsban vagy durva homokban. Csak annyit kell tennie, hogy a növényt közvetlenül a talajba dugja, majd kissé kihúzza, hogy csak a gyökerek maradjanak alatta.

A legjobb eredmény elérése érdekében a növényeket kis csoportokban kell termeszteni az akvárium közepén vagy hátterében.

A Vallisneria vegetatív módon terjed sztolonokon vagy indákon keresztül. Miután a növény megtelepedett, ez a számos termékeny inda elkezd terjedni az egész akváriumban. 

Optimális körülmények között a Vallisneria néhány nap alatt képes indákat fejleszteni. Ezek az indák levághatók a fő növényről ültetés vagy végleges ártalmatlanítás céljából.
A Vallisneria virágzás és magtermelés révén is szaporodik, bár ez ritkán fordul elő az akváriumban.

Vallisneria és az akvárium élővilága

A Vallisneria fajoknak durva és bőrszerű levelei vannak, ami miatt a legtöbb növényevő hal nem fogyasztja Csak a fenéken túró halfajok károsíthatják a növényeket, mert könnyen kihúzzák a gyökereket az aljzatból.

Bár valójában nem törékeny növény, az agresszív halak mégis széttéphetik. Így. Nem javasolnám ezt sügeres akváriumhoz vagy agresszív halakat tartalmazó akváriumhoz.

A sűrű bokrok ívási helyként és menedékként szolgálnak a kis garnélák és halak számára. Az akváriumi csigák és a garnélák is imádják ezt a növényt, gyakran észrevehető, hogy a leveleken mászkálnak, anélkül, hogy károsítanák.

Néhány példa a Vallisneria számára megfelelő társakra:

  • Békés hal . Jó ötlet lenne ezt a növényt olyan halak társaságában tartani, amelyek nem ártanak neki. Jó példák: Neonhal, Guppy, díszmárna, Szipho, Razbora.

  • Garnélák . Ezenkívül garnélarákfajok - a Neocaridina fajok minden fajtájacseresznye garnélák ,  kék garnélák ,  fekete garnéla, narancssárga sakura, rili garnélák stb.) Vagy Caridina fajok (például  kristály vörös garnélarák ,  Caridina vö. babaulti ,  kék tigrisrák stb. ),  Amano garnéla, Alapvetően bármilyen garnéla fajtát tarthat vele. Imádni fogják!

  • Csiga  (például  Sisak csigák Porcelán csigák). Vigyázzon olyan csigákkal, amelyek károsíthatják vagy megpróbálják felfalni a növényt. 

Összefoglalva

Ez a növény a hobbi egyik legjobb növényének bizonyult, és hiszem, hogy mindannyian tudjátok, miért. Lenyűgöző és igénytelen növény, amelyet gyakran használnak gyönyörű kontrasztok létrehozására az alacsony és csúcstechnológiájú akváriumok hátterében.

A Vallisneria tökéletes választás kezdőknek, mert könnyen növeszthető, a különböző hőmérsékleti fokokhoz való toleranciája kiváló, és minimális gondozást igényel.