Törpe baba könnyek gondozási útmutatója – ültetés és szaporítás

A törpebébi könny (Hemianthus callitriodes) az egyik legkisebb és legnépszerűbb növény, amelyet buja előtér létrehozására használnak. Ez a növényfaj „Kuba” vagy „HM” néven is ismert. A törpe baba könnyek egy élénk zöld virágos növény, kevés kerek levelekkel és kúszó szárral, amely az akvárium alján terjed. Kubát gyakran tekintik a hobbi egyik legjobb szőnyegnövényének, bár a gondozási nehézségi szint közepes.

 

 

Gyakori név

Törpe baba könny

 

 

Más nevek

Kuba, HM, gyöngyfű

 

 

Tudományos név

Hemianthus callitriodes

 

 

Nehézség

Közepes és nehéz

 

 

Világítás

Közepes és magas

 

 

Ph

6,0 - 7,5

 

 

GH

1 - 10

 

 

Optimális hőmérséklet

20 - 24 ° C

 

 

Talaj

szükséges

 

 

Növekedési üteme

Lassú

 

 

Elhelyezés tartályban

Előtér (szőnyegpadló)

 

 

Magasság

akár 3–5 cm

 

 

 

Sok

 

 

CO2

szükséges

 

 

Szaporítás

Vágás

 

       

A törpe baba könnyek eredete

A törpe baba könnyeit először Holger Windelov és Eusebio Delgado Perez írta le és gyűjtötte össze 2003-ban, egy expedíció során, egy kis sziklás patakhoz, a kubai Las Pozas-ba, kb. 90 km-re keletre Havannától. Ez a növényfaj származási helyéről „Kuba” nevet kapott, HM-nek is hívják (tudományos név rövid formája: Hemianthus callitriodes).

Ez a növény buja zöld szőnyeget ad hozzá bármilyen berendezéshez. A törpe baba könnyek továbbra is népszerűek, tökéletes szőnyegképességük miatt és széles körben megvásárolhatók.

A törpe baba könnyek a 'Scrophulariaceae' családhoz tartoznak, amelyet később 'Linderniaceae'-re változtattak. Tudományos osztályozása a következő:


Család : Scrophulariaceae (Linderniaceae)
Nem : Hemianthus
Faj : Hemianthus callitriodes

A törpe baba könnyek élőhelye és ökológiája

Törpe baba könny vagy HM található Kubában, Jamaikában és Puerto Rico folyókban és sziklás patakokban. Nano- és közepes tartályokban való életre is adaptálva.

A törpe baba könnyek leírása

A törpebébi könnyek népszerű és sokoldalú előtérbeli (középtávú) növények. Ez a világ egyik legkisebb akváriumnövénye. A törpebébi könnyek élénk / élénkzöld színű, kivéve a fehér / krémszínű gyökereket. Kicsi méretű, függőlegesen 3 cm-ig nő, vízszintesen 10 cm-ig terjedhet. Ez az egyik legkisebb akváriumnövény.

A levelek kicsik: körülbelül milliméter, kerek-tojásfélék és finom textúrájúak. Hosszú, filiform kúszó szárakkal / futókkal rendelkezik, amelyek sűrű szőnyegeket vagy szőnyegeket alkotnak, apró gyökereket, amelyek a szubsztrátumban gyökerezik, és a tápanyagok rögzítéséhez és felszívódásához szolgálnak.

A törpe baba könnyeknek megkülönböztető képessége, hogy kis gyöngyök vagy oxigénbuborékok képződnek, amelyek a növény tetején maradnak. A növény apró, fehér virágzású virágokat termel.

Akvárium követelmények és vízparaméterek

Tartály mérete :

Ez a növény akkor válik a legjobban, ha a tartályban megfelelő vízviszonyokat tartanak fenn. Ennek a növényfajnak ajánlott legalább 10 literes tartályméret

Víz típusa, hőmérséklete, keménysége és pH :

Hőmérséklet : Gondoskodjon arról, hogy a tartályban hőmérséklete 20 - 24 ° C legyen. A törpe baba könnyek nagyon érzékenyek a hőmérséklet növekedésére. Sok olyan rögzített eset létezik, amikor a törpe baba könnyek elhaltak 25 C feletti hőmérsékleten. Mindig ellenőrizze a víz hőmérsékletét időközönként egy jó digitális hőmérővel.

pH: A törpe baba könnyek optimális pH-ja 6,0 - 7,5.
Keménység : A növény értékeli a vízkeménységi szintet 1-10 dGH között. Nem szereti a túl kemény vizet.

Világítás:

A Hemianthus callitrichoides fajok fotofilok és sötét körülmények között nem képesek növekedni. Ezért a törpe baba könnyekhez közepes - magas megvilágítást igényel a túlélés és az egészséges növekedés. Meg kell jegyezni, hogy a növény jobban fog növekedni nagy fényerősség mellett. A megvilágítás időtartama napi 10–14 óra lehet.

Talaj :

Kuba legjobban a finomszemcsés szubsztrátumokban nő. Tápanyagban gazdag talajszubsztrátumok ideálisak a törpe baba könnyek termesztésére, mivel kisebb szemcsemérete lehetővé teszi a növény gyökereinek gyorsabb és egyszerűbb növekedését a szubsztrátban.

Fontos : A növény gyenge gyökérzetével és gyengén gyökerező. Ezért az aljzat kiválasztásakor ügyelnie kell a könnyű, porózus aljzatokra, amelyekben a növény jól gyökerezik.

kiegészítők:

A törpebébi könnyeknek folyamatos CO2- befecskendezésre (10 - 30 mg / l) van szükségük a sikeres virágzáshoz. Meglehetősen nehéz (őszintén szólva, közel lehetetlen) hosszú ideig buja, sűrű szőnyegek termesztése CO2 és műtrágya kiegészítés nélkül.

Ha látja, hogy a “könnyek” szálai nem kúsznak, hanem felfelé mutatnak, vagy a levelek fokozatosan kisebbek lesznek - ez CO2 hiány lehet.

A műtrágyákat, például a Flourish Excel-t Kuba jól elfogadja, és egy idő után észrevehető növekedést fog eredményezni. A vaskiegészítés szintén nélkülözhetetlen, mivel a növényről ismert, hogy hajlamos a vashiányra, ami gyakran sárga hajtásokhoz vezet.

Fontos : Ha a garnélarákot tartja a tartályban, nagyon ajánlom, hogy olvassa el
A lényeg az, hogy a magas szén-dioxid- és rézszint (a legtöbb műtrágya rezet tartalmaz) rendkívül veszélyes a garnélarákra.
  

A törpe baba könnyek ültetése és szaporítása

Törpe baba könny (Hemianthus callitriodes) növekedése

Miután beszerezte a cserepes törpe baba könnyét egy boltból, csak annyit kell tennie, hogy a csomót több nagy részre osztja az ültetéshez.

Ügyeljen arra, hogy távolítsa el a növényt a kőzetgyapottól. Válassza le a gyapjút a gyökerektől. 

Ossza meg a növényt több apró szakaszra.

Fontos : A növény minden egyes szakaszának fehér gyökerekkel kell rendelkeznie. Ellenkező esetben a növény csak elrohad. Alaposan öblítse le, mielőtt az aljzatba ülteti.

Tipp : A törpe baba könnyének nagyon kicsi / sekély gyökere van, így nehéz lehet leültetni.

A növényeket elég mélyen kell behelyezni a szubsztrátumba, hogy megakadályozzák, hogy az időnként kijöjenek belőle. Ennek során ügyeljen arra, hogy a növény felső része jóval a talaj felett maradjon.

Ha apró csomókba ültetik, és néhány centiméter távolságra vannak egymástól, a törpe baba könnyek elterjednek, és az aljzatot különálló szárakkal fedik le, amelyek fényes sűrű szőnyeget alkotnak. Ez egy viszonylag lassan növekvő növény. Több hétbe telhet, amíg az összes területet lefedi.

Az ültetés után az egyes részek olyan csúcsokat eredményeznek, amelyek alapvetően egyéni szárak, amelyek elágaznak és növekednek a szubsztrátum mentén.

Ez a növény nemcsak az előtérben lévő szőnyegszerű szerkezetekhez alkalmas, hanem fákhoz is rögzíthető, ahol nagy, élénk zöld párnákat alkot, túlnyúló hajtásokkal.

Törpe baba könny és száraz indítási módszer

Törpe baba könnyek (Hemianthus callitriodes) ültetése

A “könnyek” termesztésének népszerű módszereiről egy száraz indítási módszer szolgál. Alapvetően lehetővé teszi a növény termesztését még az akvárium beindítása előtt.

Ahelyett, hogy a tartályt az ültetés után azonnal megtöltjük vízzel, csak annyi vizet kell hozzáadni, hogy elérjük az aljzat legalacsonyabb részének felületét.
Tipp: Ne öntsön vizet közvetlenül, mert az károsíthatja a berendezést. Használjon valamit az áramlás terjesztésére, például tányért.

Ezután csipesszel ültesse le.

Az akvárium tetejét takarja le a páratartalom nővelése érdekében. Sikeresen elősegíti a növekedést a száraz indítási módszer során. Ne fedje le teljesen. A növényeknek CO2-ra van szükségük a növekedéshez. Hagyjon némi rést, hogy elegendő legyen a CO2 cseréje a környezeti levegővel.

Kész. Körülbelül 5 vagy 8 hét alatt eláraszthatja az akvárium alját.

Vágja le a növényt, amikor esedékes. Kubában körülbelül 4 hét vesz igénybe, hogy kompakt sűrű szőnyegeket hozzon létre az akvárium alján. A levágás segít a növénynek egészségesebb és sűrűbb megjelenést elérni, ezt a növényet gyakran kell megvágni, hogy elkerüljék túl hosszúra válását.

Törpe baba könnyeinek vágása

Egy másik ok az, hogy ha a szőnyeg vastagsága meghaladja a 4-5 cm-t akkor a növény alsó részei rothadni fognak!

Megjegyzés : Ha minden vágásnál elkezdi látni a fehér gyökereket, az azt jelenti, hogy túl messzire ment. Légy óvatos, lassítson, és csak vágjon le egy kis réteget a tetejéről.

A törpe baba könnyekkel kapcsolatos problémák

Rohadás : Nagyon hajlamos a törpéből származó könnycsepp levelek rohadására (barnássá válására), ennek fő oka az átszoktatás a száraz formából az elmerült formába. A növénynek a tartályba történő beültetésekor levelei elkezdenek elpusztulni, amíg teljes mértékben alkalmazkodnak az elmerült életformahoz. A levelek újratelepülnek, és az élet folytatódik. Ez időbe telik.

Sárga vagy fehér szín : Ha észreveszi a hajtások vagy a szárak sárga színét, akkor valószínűleg a növények vashiányának (például vas és kálium) vagy az alaphoz nem érő fény tünete. Ezen a ponton a növény megmentése érdekében megfelelő mennyiségű vaskiegészítővel kell adagolni.

A törpe baba könnyek előnyei

  • Oxigénképzés : Az élettevékenységei során a törpe baba könnyek segítik a tartály vízének oxigénellátását. Van még oxigénbuborékok előállítása is, amely a növény egyedi tulajdonsága, ezt gyöngyszeresnek hívják. E folyamat eredményeként oxigént ad a tartály vízéhez.
  • Esztétika : A törpe baba könnyek buja zöld szőnyeget eredményeznek az akváriumokban. Élénk zöld és kicsi, finom textúrájú lombozatának esztétikai szempontból kellemes megjelenése van, amikor a tartály előtérében használják.
  • Takarmány talaj : A törpe baba könnyek sűrű szőnyegei takarmánynövényként szolgálnak a garnélák számára, amelyek hajlamosak apró darab élelmiszer-részecskék és szerves anyagok felvételére fogyasztásra. 
  • Rejtekhely : A szőnyegek rejtekhelyként szolgálnak a kis halfajok számára is.
  • Tenyésztés : Olyan hely, ahol a halak párzási tevékenységeket végezhetnek és ikráikat elszorhatják.
  • Szűrés : Segít a kémiai és biológiai szűrésben. Segítik a tartály vízviszonyának stabilitását azáltal, hogy felszivják a halakra és a garnélarákra mérgező nitrátokat ha ezek makromennyiségben rendelkezésre állnak.

Törpe baba könnyek vásárlása

A törpe baba könnyek széles választéka miatt könnyen megtalálható ez a faj a legtöbb akváriumüzletben. Ha inkább az online vásárlást részesíti előnyben, akkor a legjobb megoldás: ITT!. A növény cserepes formája Kb 600 Forintba kerül a növekedési tényezőitől függően.

Annak érdekében, hogy egészséges legyen a tartályába történő ültetéshez, vigyázzon azokra a növényekre, amelyek élénkzöld hajtásokkal rendelkeznek.

Összefoglalva

A törpe baba könnyek sokoldalú, de nagyon szeszélyes fajok. Ezért nem tartozik a kezdők számára a legjobb édesvízi növények közé. 

A törpe baba könnyekhöz sok fényre, hatalmas mennyiségű CO2-befecskendezésre, finomszemcsés talajra és műtrágyára van szükség, hogy sűrű, fényes zöld szőnyegek alakuljanak ki a tartály előtérében.