A csigaevő csigák esznek garnélát?

Ez a kérdés évek óta zavarja a garnéla tenyésztõket. Nagyon sok vita merül fel arról, hogy a csigaevő csigák garnélát esznek-e vagy sem. Lehet-e tartani a garnélákkal, vagy sem? Ennek oka az, hogy e fajok táplálkozási szokásai inkább az akváriumi megfigyelésein alapulnak, nem pedig a vadon élő természetes viselkedésükön.

Röviden, sajnos, rákot esznek. Tehát a válasz teljesen igen! Természetesen nagyon szomorú a garnélák halála. Ennek ellenére hidd el vagy sem, ökológiai szempontból ez jó lehet a garnéla kolónia számára. 

A lényeg az, hogy a csigaevő csigák nem lesznek képesek megölni egy erős egészséges garnélát. Szeretném megismételni, hogy nagyon valószínűtlen, hogy a csiga elkapja az egészséges garnélákat. A garnélák gyorsak és óvatosak, a veszély pillanatában pedig azonnal elugranak. A csigák ehhez túl lassúak. Csak két sebességük van – lassú és a megáll!

Ha a csiga garnélát fogott, azt gondolom, hogy beteg, lassú, genetikailag gyenge vagy egyszerűen túl hülye. Ezért el kell “mennie”. Soha nem láttam, hogy ez történik a saját akváriumomban, de soha nem is kételkedtem, hogy megtörténhet.

Ennek ellenére a garnéla-tenyésztők a legtöbb esetben nem vállalnak semmiféle kockázatot. Ezért nem fogsz látni csigaevő csigákat a drága garnélás medencékben.

Itt áll két ismert professzionális garnéla-tenyésztő véleménye

MARK “Nem mondanám, hogy nem. Nem ölik meg a garnélát. Mi történik, ha nem ad elég takarmány csigát nekik, akkor végül megtámadják a rákot, mert alapvetően minden élő szervezetnek szüksége van élelemre.

Ezenkívül mindig van esély arra, hogy a csigaevő csigák „gazember üzemmódba” kerülnek, és megsemmisítik a garnélákat.

FLIP  Nagyon hiszem, hogy a csigaevő csigák garnélát fognak enni. Úgy gondolom, hogy ez rendkívül ritka, és azt hiszem, hogy olyan, mintha egy nagy fehér cápa eszik egy embert… tehát ha megkóstolják a garnélát, és szeretik a garnélát, akkor továbbra is üldözik és megpróbálják enni. ” .

Nos, számtalan órát töltöttem bármilyen információval kapcsolatban. Megvizsgáltam német és orosz webhelyeket és fórumokat a garnélákról is. A végén minden alkalommal ugyanaz az eredmény. Megtörténhet. Sajnos előzetesen nem lehet tudni, hogy mikor vagy mi történhet egyáltalán.

Tehát a ragadozók számára a legfontosabb az, hogy biztosítsák az előnyös táplálék-forrásuk egészséges mennyiségét. Ha nincs elegendő étel, akkor a következő menüpont után lépnek tovább. 

Végül, akárcsak az emberi világban, őrült csiga is lehet, amely támad minden, ami lehetséges. Vannak akvaristák, akik azt állítják, hogy a csigaevő csigák megölték még kis halaikat is. Nos, ez igazán fantasztikusnak hangzik. A garnélákhoz hasonlóan véleményem szerint a halaknak betegnek vagy félig halottnak kellet lenniük.

A csigaevő csiga

Miután elkezdtem olvasni erről a csigáról, ennyit találtam sok ellentmondásos információval az interneten! Különösen a tenyésztésről (mint például a keltetési időszak vagy a tojások száma és így tovább.

Csigaevő csiga a vízi közösségben

Ezek a csigák az elmúlt években szuper népszerűvé váltak, mivel képesek valamilyen módon megbirkózni a kártevő, tányér, hólyag csigák stb. Általános problémájával.

Az csigaevő csiga, édesvízi csiga. Ez a faj egész Délkelet-Ázsiában, Malajziában, Thaiföldön és Indonéziában megtalálható, és gyorsan elterjedt Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában.

Van néhány dolog, amit tudnia kell.

Gyors statisztika

Paraméter

Optimális

Ápolási szint

Könnyű / közepes

Minimális akvárium méret

20-45 liter

Akvárium beállítása

Alkalmazható

Maximális méret

2,5 cm

Gh

8-15

Ph

6,2-8,2

Víz hőmérséklete (ºC hőmérséklet)

22 - 28

Keménység (mg / l kalcium-karbonát)

100 mg / l

Élettartam

2 és 5 év között

Táplálás

Húsevő

Növények

Nincs különleges követelmény

Világítás

Nincs különleges követelmény

Az csigaevő csiga nem él tengerben a természetben. Annak ellenére, hogy egy ideig elviseli a kissé sós vízviszonyokat.

A Csigaevő csiga megjelenése és testfelépítése

Ezeket a legegyszerűbben a héjában lévő sárgás és barna sávok alapján lehet azonosítani. A forma szempontjából megfelel a családjának, szorosan tekercselt héj közepesen mély radiális bordákkal és egy, kettő vagy három barna spirálcsíkkal rendelkezik.

A maximális hossz körülbelül 30 mm, de általában kisebb (20 mm). Különösen a héj apikális részét gyakran koptatják el az idősebb csigák. Van egy nyilvánvaló szifonális bevágás, amelyen keresztül a szifon kihúzza az operculumot (csapóajtó) barna színű. A felnőttek és az fiatalkorúak nagyon hasonlóak, kivéve, hogy a fiatalkorúak színe halványabb.

A csigaevő csiga viszonylag vékony és áttetsző izommal rendelkezik. A fej mellett egy pár mozgatható, részben visszahúzható csáp szerepel, amelyeknek szemét az alap közelében tartják. Senki sem tudja a látás képességét. A vadászat során egyáltalán a látásra támaszkodnak? A kutatók feltételezik, hogy valószínűleg csak különbségeket látnak a világos és a sötét között.

  Számos forrás írta le a csigaevő csiga azon képességét, hogy a csápokon keresztül távolról észleljen táplálékot. Robosztus szifonjuk sokoldalú vízminta-kiterjesztésként működik. A bal oldali köpeny széle meghosszabbított redőjéből kialakított szifon légzőcsőként (légzőcsőként) működik, amikor a csigaevő csiga el ásta magát.

Láb: a propátrium, rendkívül mobil, és szerepet játszik a mászásban, az ételek elfogásában és kezelésében. Míg a mezopódium nagy ventrális felületet biztosít a pedálmozgáshoz, míg a metapodium viseli az operculumot. Az operculum csapóajtóként működik, hogy lezárja a héjat, amikor a csiga rejtőzik.

A csigaevő csigák vékonyabbak, mint a hasonló méretű tengeri csigák, de meglehetősen robusztusak, mint az egyéb édesvízi csigák.

A csigaevő csigák tipikus viselkedése

Számos cikkben elolvastam, hogy ezek a csigák többnyire éjszakai jellegűek, és napközben eltemetik magukat a talajban. Ez nem teljesen igaz. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy viselkedésük nem változik nagyban a nappali viszonyoktól függően. Bármikor aktívak.

Egy másik érdekes tény, amint már említettem, hogy ezek a csigák érzékelik az ételt. Miután a csiga aktivitása a legalacsonyabb volt, a kutatók vágott ételt (trópusi halpehely) adtak hozzá. Ez a csigák táplálkozási aktivitásának gyors növekedését okozta.

Hasonló hatás, kissé tompított intenzitással, de hosszabb ideig, amikor egy kis, élő tányércsigát adtak hozzá kiegészítő táplálékként.

Csigaevő csiga: Vadászat és étkezés

A csigák kétféle módon kapják el a zsákmányt.

Az egyik egy csapda taktika. Lesben állnak a talaj alatt és várnak, amíg zsákmányuk elég közel el nem ér. Aztán „gyorsan” cselekednek. Egy másik a vadászat. A csigaevő  csigák „gyorsan” üldözik zsákmányát, és ellkapják a “lábukkal”, aztán a nyíláson át felfalják őket.

Elolvastam, hogy a csigaevő csiga valamilyen toxint bocsát ki, amely immobilizálja zsákmányát, majd táplálkoznak a szerencsétlen zsákmánytól. Megpróbáltam tudományos bizonyítékot keresni, de ezt nem tudtam ellenőrizni.

Érdekes tény:

A csigaevő csiga számára nincs biztonságos csiga. Néhányan azt gondolják, hogy nem tudnak megölni olyan nagy csigakat, mint a sisak csiga vagy az Ampullariidae csiga. Hadd csalódjak. Meg tudják, és meg is fogják. Ha ezek a csigák érdeklődnek egy nagyobb csiga megtámadásakor, akkor összekapcsolódnak és támadásba lépnek. Ez elég szörnyű.

A csigaevő csiga nem eszik kártevő csigákat!

Időnként az emberek panaszkodnak, hogy csigaevő csigákat vásároltak, és nem csinálnak semmit. Úgy tűnik, semmi sem történik. Ennek több oka lehet:

  1. Légy türelmes, és elvégzik a munkájukat.
  2. Továbbá, ha az akváriumban kártevő csigák vannak , ne várja el, hogy egy vagy két hét alatt minden csiga meghal. Nem trogloditák, és nem tudnak enni egész idő alatt. Végül észreveszi, hogy az összes csigapopuláció kicsit csökken.
  3. A kártevő csiga túl kicsi. Furcsanak hangzik, de úgy tűnik, hogy figyelmen kívül hagynak mindent, ami a méretük tizedikénél kisebb. Talán azért, mert a szájüreg nem tud behatolni a kis csiga üregébe.
  4. Kis számú gyilkos csigát adott hozzá, és mindegyik nőstény vagy férfi. Van egy hipotézis, miszerint ahhoz, hogy jól működjenek, ösztönzésre van szükségük. Az elsődleges ösztönző a reprodukció, amely sok energiát igényel. Ha nem szaporodnak, akkor az étvágyuk alacsony.

Ha elfogy a kártevő csiga

Miután az összes kártevőcsiga elhagyta az akváriumot, az csigaevő csigák halételt is fogyasztanak. Ezért ha elfogy a kártevőcsigák a garnélák akváriumában, adhat nekik halat vagy garnélarák-pellet / -granulátumot, fehér szúnyoglárvákat vagy húsos ételeket, például a fagyasztott szúnyoglárvát is.

Megjegyzés: emlékezni kell arra, hogy a csigaevő csiga inkább meghal, minthogy egy másik csigaevő csigát megegyen. Nem ragadoznak egymásra, és halálra éheznek, mielőtt a saját fajtájukat megeszik.

A csigaevő csiga eszik-e Planáriát?

Egy népszerű pletyka szerint ez a csiga megeheti a planáriákat az akváriumból. Nagyszerű hír lenne minden garnéla tenyésztő számára. Fogalmam sincs, hogyan született ez a mítosz, de erre egyetlen bizonyítékot sem találtam. Ezért véleményem szerint ez az állítás félreérthető információ.

Összefoglalva

Számos garnéla tenyésztő akváriumban csigaevő csigák vannak.

Igen, garnélát esznek.

Nem, ezt nem csinálják nagyon gyakran. Ez nagyon ritka eset. Nem tudják elkapni azokat, amelyek gyorsabban úsznak. Tehát az egészséges garnélák nincsenek veszélyben az csigaevő csigák által.