Halak és Garnélák közös akváriumban. Tippek a sikerhez.

Mit kérdeznek a kezdő akvaristák a legtöbbet? Lehet együtt tartani a garnélákat ezzel halfajjal? Van-e biztonságos hal a garnélák számára? Milyen esélyei vannak a garnéláknak a közösségi akváriumban?

A valóság az, hogy a halak túlnyomó többsége opportunista. Ha enni tudják a garnélát, akkor biztosan meg is fogják tenni. Különösen az újonnan kikelt garnélákkat, amelyek rendkívül kicsik. Ez azt jelenti, hogy alapvetően bármely hal képes megenni őket. Tehát azt fogja észrevenni, hogy a legtöbb esetben a hal egyedi temperamentumától függ.

Sajnos nincs egyetemes kompatibilitási táblázat a garnélák és a halak számára. Egyszerűen nem létezik. Az eredmények nagyon ellentmondásosak. Vannak olyan akvaristák, akiknek sikerült összekapcsolniuk az inkompatibilitást. Ezért hallhat különféle történeteket arról, hogy egyesek hogyan tarthatják garnélát például sügérrel  vagy Aranyhallal. Ha nekik működik, ez nem azt jelenti, hogy az Ön számára is működni fog. Ez a szomorú igazság, amelyet el kell fogadnunk.

Mindazonáltal, ha hajlandó megragadni esélyét, vannak módok a garnélarák túlélési arányának növelésére.

Búvóhelyek a garnélák számára

Ez az első számú ügy. A garnélák nem támadnak és nem tudják megvédeni magukat a halaktól. Elfoglalják az élelmiszerlánc alját. Ha sűrű ültetési területeket biztosítunk és megfelelő rejtekhelyeket (barlangok, csövek, uszadék, dekorációk stb.), Akkor nagyobb esélyt biztosítunk a garnélák számára a túléléshez. Olyan helyeknek kell lenniük, amelyek elkerülhetik a nem kívánt figyelmet.

Megjegyzés: Gondolkozott már azon, hogy a természetben a garnélák miért nem élénkek  és gyönyörű színűek? A válasz valójában nyilvánvaló. Segít nekik a ragadozók elől álcázni a környezetet utánozva. A garnéla-tenyésztők elvették ezt a védelmi mechanizmust, és rejtekhelyek nélkül a garnélarák úgy világít, mint egy jelzőfény a halak számára.

Javasolt növények, hogy nőveljük a búvóhelyek számát:

ELEOCHARIS ACICULARIS

HEMIANTHUS MICRANTHEMOIDES

LILAEOPSIS BRASILIENSIS

NAJAS GUADALUPENSIS – GUADELOUPEI TÜSKÉSHÍNÁR

TAXIPHYLLUM BARBIERI - JÁVAI MOHA

Beszoktatás

A következő dolog az, hogy hogyan vezetjük be a garnélát az akváriumba. Ideális esetben először garnélát kell berakni. Hagyjuk, hyog megszokják a helyüket mielőtt bármilyen más halat hozzáadnánk. Ha a kolónia szaporodik és növekszik, akkor gondolkodhat apróbb hal hozzáadása mellett. Nagyon nehéz megmagyarázni, hogy miért, de valamilyen okból a garnélák jobban működnek ebben az esetben. Talán azért van, mert az új halak félnek az új környezetből. Így nem tekintik a garnélát ételnek.

Egy másik pont az, hogy ideális esetben a halakat fiatalkorúakként kell berakni. Ebben az esetben a halai már a kezdetektől megszokják a garnélákat. Természetesen nem garantálja a 100% -os biztonságot, de a gyakorlat azt mutatja, hogy működik, és változást eredményez.

Rendben, de mit tegyünk, ha már van akváriumunk? Hogyan adhatunk hozzá garnélát? Nos, legalább ne tedd ezt nappali időben! Ez egy általános hiba. Az emberek elkezdenek garnélák hozzáadását, és azonnal megfigyelik a mészárlást. Miért? Mert a halai tápláléknak nézik őket. Ennek elkerülése érdekében néhány órára teljesen kapcsolja ki a lámpákat, vagy tegye a rákot éjszakára, amikor a halak hajlamosak lepihenni .

Akvárium mérete

Nos, nyilvánvaló, hogy minél nagyobb az akvárium, annál kényelmesebb lesz a garnélák és a halak együttélése. Egy kis akváriumban még a legbarátságosabb hal is károsíthatja a garnélát, vagy akár egy másik halat is. Az akváriumi halak agresszívebbek a csökkent környezetben. Éppen ellenkezőleg, a tartály méretének és komplexitásának növekedése csökkentheti a halak káros agresszív viselkedését. Ne telepítse túl az akváriumot.

A halak etetése

Ez is nagyon fontos kérdés. Ha megszokta, hogy halait naponta egyszer csipet száraz, olcsó ételekkel táplálja, akkor készüljön fel arra a tényre, hogy még a legbarátságosabb halak is biztosan megkóstolják a garnélákat egy bizonyos ponton. Azt hiszem, bármi, ha elég éhes, megpróbál és enni fog valamit. Általános szabály, hogy egyszer megpróbálták, a jövőben biztos,hogy csinálni is fogják. Ha azonban mindenkit jól táplálkozunk, remélhetőleg nem fognak úgy nézni egymásra, mintha ízletes snack lenne.

Természetesen ez felveti a saját problémáit. Nyilvánvaló, hogy minél többet táplálsz, annál jobban kell gondoznia az akváriumot.

Haltenyésztés és garnélák együttélése

Ha sikeres tenyészállatot tervez egy garnélás-tartályban, akkor ne felejtse el, hogy a garnélák károsíthatják az ikrákat. Ne felejtse el azt is, hogy egyes halak őrzik fészkeiket, és nagyon agresszívek az ívási időszakban. Ez nem jó a garnéláknak, akik az akvárium minden sarkában rajznak.

Ezért ezekkel javíthatók a garnéla populáció túlélési aránya a közösségi akváriumban. Sokkal jobb mások hibáiból tanulni, mint a sajátjaiból.

Most nézzük meg a CSERESZNYE GARNÉLA kompatibilitását az akvarészek tapasztalata alapján. Valójában más típusú garnélarákkal is használható

BLUE DREAM GARNÉLA

FEKETE GARNÉLA

NARANCS GARNÉLA

YELLOW FIRE GARNÉLA

 A lista nincsprioritási sorrendben .

Legjobb szomszéd

Otocinclus harcsa

A legjobb szomszéd a garnélák számára. Ez egy nagyon békés hal. Soha nem fogják zavarni a felnőtt garnélákat, és 99% -ban biztonságosak a garnélákra. Ha „valami” történik, akkor pusztán véletlen baleset.  .

Békés szomszédok

Törpe páncélos harcsa (Corydoras Pygmaeus) és Panda harcsa

Sok és sok példája van a békés együttélésnek ez a hal rákkal. Láttam törpe páncélost a cseresznye garnélák mellett, és ez nem mutatott érdeklődést.

Albino Pleco

Az általában békés és kemény faj, az Albino Pleco kiváló, igénytelen jelölt arra, hogy garnélák szomszédja legyen. Általában mindenkit figyelmen kívül hagynak az akváriumban.

Lepény algaevő

Viszonylag kicsi mérete miatt lehet tartani ezt a halat cseresznye garnélákkal. Lehet, hogy megeszik néhány rákot. A garnélák különösen jó tartálytársak nagyobb akváriumokban, ahol alacsonyabb vízáramú területeket találnak.

Farlowella

Mérete ellenére a Farlowella el fogja érni az összes kis halat és rákot az akváriumban. Lehetséges, hogy a nagyobb példányok nagyon kicsi garnélarákot fogyasztanak. Számos akvarista gond nélkül tartja a Farlowella-t garnéla-kolóniájukkal.

Werneri kalászhal

Ezek a halak az akvárium középső és felső részén laknak. A teljesen kifejlett szivárványhal általában biztonságos a felnőtt garnélarákkal együtt tartani.
Átlagos felnőtt méret: 1,2 - 1,6 hüvelyk (3-4 cm)

Feltételesen békés szomszédok

Rubin tetra

Néhányan a Rubin tetrát az egyik legjobb halnak tekintik, amely garnélákkal is lehet tartan (még babagarnélával is).

Endler guppy

A kifejlet halak általában a vízoszlop felső szintjét foglalják el, bár gyakran láthatók úszni és táplálkozni a középső és az alsó szintben is. A felnőtt cseresznye garnéla általában biztonságban van. Ugyanakkor, a guppihoz hasonlóan, annak ellenére, hogy sok mohát biztosítunk, a hala keresgélni fognak a védő mohába, megijesztve a kis garnélákat

Neonhal

A neonok szinte kizárólag a vízoszlop legmagasabb szintjét foglalják el. Ugyanakkor nem ajánlanám ezt a halat garnélákkal tartani, mivel a neonhal megeszi a baba garnélákat.

Platy

Mindig van esély arra, hogy botja halálra zaklatja a garnélarákot, még akkor is, ha nem tudják közvetlenül a felnőtteket megeszni. Nagyon valószínű, hogy már nem fogsz rákot látni az akváriumban.
Átlagos felnőtt méret: 1,5–2,5 hüvelyk (4–6 cm).

Rossz szomszédok

A legtöbb esetben a garnélarák méretétől függetlenül megeszik. A búvóhely jó, de nem lesz elég, ha a halak úgy döntenek, hogy vadásznak a garnélákra, és a gyakorlat azt mutatja, hogy a legtöbb esetben meg fogják tenni. Őszintén szólva, nem jó ötlet garnélákot kipróbálni ezekkel a halakkal. Különösen akkor, ha nincs hatalmas akváriuma, amelyben a garnélák kolóniája magányos helyet találhat.

 Aranyhal

Az aranyhal szinte minden növényt és állatot megeszik nem kompatibilis. Túl agresszivé válhatnak.
 

Sügerek

Nagyobbak és sokkal agresszívabbak. A helyszíni megfigyelések során a vadászat számát mind a 44 fajra feljegyezték3. Beszélgetés

Diszkosz

Ha garnélát ad hozzá a Diszkoszos akváriumhoz, akkor ezek a legdrágább halételek, amelyeket valaha vásároltak. Természetesen van esély arra, hogy a Diszkosz egy ideig hagyja a garnélát egyedül ... annak érdekében, hogy később megehesse.

Gurámik (még törpék is)

Bár lehet tartani ezt a halat cseresznye garnélákkal, az is előfordulhat, hogy utána fog menni. Ezért éberségre és óvatosságra van szükség. Még akkor is, ha a gurámi nem képes megenni a felnőtt garnélákat.

Betta

A Betták hires vadászok, és minden lehetséges étkezési lehetőséget kihasználnak.

Következtetés

A fenti listákat nem szabad axiómának tekinteni. Mindig vannak kivételek, és mindig lesznek azok, akik azt állítják, hogy nem voltak problémáik a „rossz” szomszédokkal, vagy hogy rákjukat teljesen elpusztították a „békés” halak. .

A garnélák és a halak fő problémája az, hogy sokuk számára a garnéla a természetes tápláléka. A garnéla ízletes ételekként vagy a válogatott étrendjük egy részének tekintik.  A legtöbb garnéla nagyon finom, és a hal úgy bonthatja le a garnélát, mint egy darab tortát.

Ez az oka annak, hogy a ráknál nagyobb halak általában a rákot titkosabb életmódúvá teszik. A garnélák még agresszió jele nélkül is érzékelik a veszélyt. Ennek eredményeként az akváriumban a garnélar gyakran elrejtőzik, és főként éjszakai életre vált.

Mindenesetre szeretném még egyszer megismételni, hogy mindig vannak kivételek. Azt hiszem, ez valóban a halak személyiségétől, az akvárium méretétől és az, hogy elegendő növényt és mohát biztosítson-e a garnélák számára, hogy elbújhassanak.

Ha tetszet a cikk akkor olvasd el atöbbi cikkünket is

Csigafarm blogbejegyzései