Milyen gyakran és mennyit esznek a garnélák?

Milyen gyakran és mennyit adjunk enni a garnéláknak?

Szóval, milyen gyakran és mennyit kell beszórni a garnélák akváriumába? Ez az egyik első kérdés, amelyet az új garnéla tartók általában feltesznek. És bár egyszerűnek tűnhet, a válasz nem más, mint:

Általában véve, hogy az etetés mennyisége és gyakorisága függ az akváriumtól, az állatállománytól, a garnélák korától és a garnélák méretétől.

Mindegyik adat egyedi, és eltérő megközelítést igényel az etetéshez. A probléma azonban az, hogy ezek az általános magyarázatok általában nem sokat segítenek, főleg azok számára, akik újak ebben a hobbiban.

Ezért ebben a cikkben megismerheti a garnéla eleségek akváriumban való adagolásának gyakoriságát és mennyiségét, a túladagolás megakadályozását, a garnélák étkezési preferenciáit, a természetes szokásokat és néhány egyéb hasznos információt.

A garnélák természetes étrendje

Mielőtt beszélgetésbe kezdenénk, szeretnék kezdeni azzal az általános ismertetéssel, hogy mit eszik a garnéla a természetben. Ez segít jobban megérteni táplálkozási igényeiket.

Számos tanulmány szerint a garnélák gyomortartalmának elemzése rámutatott, hogy mindenevők. Ez azt jelenti, hogy bármilyen szerves anyagot fogyaszthatnak, amely a akvárium aljára esik. 

Lehet:

 • hal-, rák-, ​​rák-, ​​pehely-, pellet-, stb.
 • zöldségek,
 • haldokló növények és levelek,
 • különféle algák,
 • apró mikroorganizmusok, amelyek biofilmet képeznek,
 • hal- vagy csigahulladék,
 • elhalt halak, elhullott csigák vagy akár más elhullott garnélák,

Mint láthatjuk, a garnélák jó étvágyúak. Bármit megesznek, amellyel az akváriumban találkoznak. Ez a képeségük csodálatos tisztítószemélyzeté teszi őket.

Mit eszik a garnéla?

Most már tudjuk, hogy a garnélák, ételek széles választékát fogyasztják, de vannak-e étel-preferenciáik az ízlésük kielégítésére?

Nos, igen, igen!

A bél elemzése azt mutatta, hogy választás esetén a garnélák inkább ennek:

 • bomlástermék (a garnéla belekben 93% -ában található meg)
 • algák (akár 65% volt a garnéla belekben)
 • biofilm (a garnéla belekben 30-85% volt)

Milyen gyakran eszik a garnéla a természetben

Szigorúan véve, a garnélák egész idő alatt esznek. A garnélák emésztőrendszere elég rövid és egyszerű. Nem engedi a garnéláknak az élelmiszerek tárolását, ezért folyamatosan kell enniük.

Az akváriumban mindig látni fogja, hogy valamit legelnek, ami azt jelenti, hogy ideális esetben állandó ételforrásra van szükségük. A tanulmány szerint egyes garnélafajok az étrend testsúlyának 51,0% -át fogyaszthatják naponta.

Ez azt jelenti, hogy az akvárium közelében kell tartózkodnia, és néhány óránként el kell dobnia az ételt?Természetesen nem!

 1. Mint már említettem, a garnélák kiváló aprítók, és teljes mértékben képesek élelmet találni az akváriumban, amelyről még nem is tudták, hogy létezik.
 2. Annak ellenére, hogy folyamatosan eszik, a garnéla nagyon kicsi állat. Bizonyos esetekben például a halaknak adott ételmennyiség megegyezik azzal a mennyiséggel, amelyre a garnéla-kolónia egy héten át igényel.
 3. A kísérletek eredménye azt mutatta, hogy a garnélák élelem nélkül 7 napig életben maradnak, minden nagyobb probléma nélkül. A teljes éhezés 14 napja után egészségükön negatív változások történtek. Miután a garnéla táplálkozni kezdett, több nap alatt mindent helyreáll. 
  Megjegyzés : A garnéla a legjobb víziállat, ha nyaralni kell.

Milyen gyakran és mennyi esznek a garnélák

Most, amikor rendelkezel valamilyen háttéranyaggal a garnélák természetével kapcsolatban, eljutunk a cikk legfontosabb kérdéseihez - mennyi időnként és mennyit kell adagolni a garnélák akváriumába.

Az egyszerű válasz általában a legjobb magyarázat.

A felállított akváriumtól és a természetes ételek (algák és biofilmek) mennyiségétől függően heti 1-5 alkalommal táplálja a garnélákat. Az optimális adagot általában empirikusan határozzák meg. A garnélák reakciója alapján 2-3 órán belül el kell fogyasztaniuk az ételt. A maradékot el kell távolítani.

NE gondolja, hogy a túladagolás nem nagy ügy. Ez! A garnéláknál valójában a túladagolás az egyik legnagyobb halálok.

 • Az el nem fogyasztott étel gyorsan lebomlik, és fertőzések és paraziták kitörését okozhatja. Ha túl táplálja a garnélákát, nagyon nagy esély van arra, hogy Hydra, Planária egy nap meglátogatja az akváriumot.
 • Az ammóniát és a nitrátokat főként az élelmiszerek és a szerves hulladékok felesleges mennyisége okozza. 
 • Ne táplálja túl. Ez egyetemes szabály, és mindenféle garnélára vonatkozik. Nem tudom elégé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos ez a szabály. Sajnos sok kezdő garnéla-tartó általában elfelejti, vagy úgy gondolja, hogy nem nagy dolog kicsit többet adni nekik.

Ne félj a garnélák alultáplálltságától! Sokkal jobb, mint a túladagolás.

Hogyan lehet megakadályozni a túletetést a garnélás akváriumban?

A túletetés egy változó paraméter. Az akváriumban minden nap sok folyamat zajlik, és ezek többsége befolyásolja azt, hogy mennyit kell enni adni a garnélák számára. Hadd hozzak néhány példát:

 • A megtisztított akvárium fala és a leporszívózott aljzat, csökenti a garnélák természetes táplálékát, ezért szükség lehet valamivel több gyártott ételre.
 • Csiga, hal vagy garnéla tetem az akváriumban. Több természetes étel a garnélák számára, tehát kevesebb takarmánykell adni.
 • Úgy döntött, hogy a fényidõzítõt 8-ról 9-re változtatja. Ez potenciálisan növeli az algák növekedését.Tehát a garnéláknak kevesebb ételre van szüksége.
 • Egy hete belerakott fákat, leveleket, köveket stb. az akváriumba. Ez idő alatt biofilm alakul ki, tehát a garnéláknak kevesebb élelmiszerre lesz szüksége.
 • Vágás után néhány növényt eltávolított az akváriumból. Ez azt jelenti, hogy az algák és a biofilmek növekedése kevesebb. Ezért a garnéláknak szüksége lehet több ételre stb.

Alapvetően az akváriumban lévő dolgok befolyásolják, mennyi ételre van szüksége a garnéláknak. Mindazonáltal, ez nem azt jelenti, hogy rakétatudósnak kell lennie, hogy kitalálja mindezt. Nincs erre szükség.

Az egyetlen dolog, amelyre oda kell figyelni, a garnéla-kolónia reakciója az ételre.

Van néhány hasznos tipp, amelyek itt is segíthetnek.

Etetés gyakorisága. Vegye figyelembe az ütemezését

Ha még nem ismeri a hobbit, és fogalma sincs arról, hogy milyen gyakran kell etetnie a garnélákat, akkor azt javaslom, hogy kezdje a hét öt napját (hétfőtől péntekig). Hétvégén ne táplálja őket.

Ha látja, hogy a garnélák nem érkeznek olyan gyorsan (és annyi) az ételhez, mint régen, ez egyszerűen azt jelenti, hogy nem nagyon éhesek. Ezért hetente négyszer változtathatja ütemtervét, például: hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken.

Minden garnélatartónak megvan a saját etetési terve. A legfontosabb dolog az, hogy meg kell értenünk, mi működik. Meg kell találni az egyensúlyt. Ezért készen állni a rutin megváltoztatására, amikor erre szükség van.

Táplálék

Nagyszerű módszer annak meghatározására, hogy a garnélák mennyit esznek az etetőtáll. Ezenkívül segít meghatározni, hogy a garnélák mennyit fognak enni néhány órán belül.

A takarmánytál szintén segít megakadályozni az élelmiszer kiömlését. Így láthatja, hogy nem táplálja-e őket túl.

Baba garnélák

Kissé nehezebb lehet a garnélák etetése kis csecsemőkkel a tartályban. Amikor a garnéla kicsi, hajlamos több napig ott maradni egy helyen, ahol elrejtözhet. Nem merészkednek a szabadba, és csak úszó részecskék, algák vagy biofilmek juthatnak a közelükbe.

A baba garnéla nem tud versenyezni a felnőttekkel az ételért, ezért elég gyorsan meghalhat.

Ezért nagyon jó ötlet lenne porított ételeket, például takarmányozni Ez garantálja, hogy minden baba garnéla megkapja a részét. 

Vemhes nőstények

Ha az akvárium müködik és érett, akkor petés nőstényeknek kell lennie. Ha nincsenek petés nöstények akkor az annak a  jele, hogy az étrendben van valami baj, esetleg többet kell etetnie, vagy meg kell változtatnia.

Ételek változatai

Időnként az emberek ragaszkodnak egy táphoz és mindig azt adják. Ne csináld. Képzeld el, hogy hónapok óta ugyanazt az ételt eszik. Ideális esetben legalább 3 különféle terméknek kell lennie. Több vitamint ad a garnéláknak és javítja immunrendszerét.

Garnéla etetése közösségi tartályban

Valós probléma lehet, ha a garnélák egy közös akváriumban táplálkoznak . A halak gyakran nagyon agresszív étkezők

Ezért, ha a garnélákat egy közösségi akváriumban kell etetnie:

 • Használjon porított ételt.
 • Adjon hozzá leveleket.
 • Adj nekik forázott zöldségeket.
 • Táplálja őket éjszaka. A természetben a garnélák éjszaka táplálkoznak.

Összefoglalva

Nagyon zavaros az, hogy a garnélákat milyen gyakran kell etetni. Minél természetesebb berendezése van az akváriumnak, annál kevesebb a takarmány.

Ha van egy csupasz fenekű akvárium, díszek, növények, uszadék stb. Nélkül, akkor sokkal többet kell etetnie, mivel nincs elég természetes táplálékforrás. Ha az akváriumban sok növény, levél, uszadék, dekoráció stb. található, akkor a garnéláknak sok természetes élelmiszer található az akváriumba. Tehát nem kell olyan gyakran etetnie őket.

Keressen egy ütemtervet, amely megfelelő az Ön és a garnélák számára, majd azt tartsa folyamatosan.