Nyúlcsiga - Részletes útmutató: Gondozás, étrend és tenyésztés

Nyúlcsiga - Tylomelania

A nyúlcsiga (Tylomelania) az élénk édesvízi csigák nemzetsége, amely az indonéziai Sulawesi édesvizű tavaiból került hozzánk. Jelenleg a tudományban mintegy 50 leírt faj nyúlcsiga található. Noha a nyúlcsigák 2007-2008 táján léptek be a vízi közösségbe, még mindig nem túl gyakoriak az akvárium világában. Ezért nincs sok útmutatónk arról, hogyan kell gondozni és tenyészteni őket. Az állatkereskedésben manapság többféle nyúlcsiga áll rendelkezésre. Például a legnépszerűbb típusok a sárga nyúl csigák, a csokoládé nyúl csigák, az arany nyúl csigák, a fekete nyúl csigák és a fehér foltos nyúl csigák.

Az elefántcsigának is tekintett nyúlcsigák fantasztikusan kiegészítik a meglévő akváriumokat. A nyúlcsigák békés jellege az egyik tényező, amely érdekessé teszi őket. A nyúlcsigák nem szívesen zavarnak egyetlen olyan lényt sem, aki egy tartályban van velük. Ehelyett csak arról ismertek, hogy kíváncsiak a környezetükre. Egy másik lehetséges ok, amiért az emberek szeretik a Nyúl csigákat, aktív életmódjukhoz köthető. Szeretnek mozogni a tartályban, legyen az nappali vagy éjszakai.

Várja, hogy néhány nyúlcsigát tartson és tenyésztjen, de nem tudja, honnan kezdje? Éppen most jöttél jó helyre, mert a Nyúlcsigák nevelésével kapcsolatos legnépszerűbb kérdéseket ennek megfelelően érintjük.

Gyors megjegyzések a nyúlcsigáról

Név

Nyúlcsiga

Gyakori név
 

Nyúlcsiga, Elefántcsiga, Sulawesi csiga

Tudományos név

Tylomelania

Tartály mérete (minimális - optimális)

20 - 40 liter

Tartás

Könnyen

Tenyésztés

Easy-Medium 

Méret

Fajtól függően 10 - 12 cm

Optimális hőmérséklet

26-30 ° C

Optimális PH

7,8 - 8,2

Optimális GH

6–8 (4–12)

Optimális KH

4 - 8 (2 - 15)

Optimális TDS

100–200 (50–400)

Nitrát

Kevesebb mint 10 ppm

Diéta

Algaevő / mindenevő

Temperam ent

Békés

Élettartam

13 év

Színes forma

Rendkívül sokféle szín és minta (narancs, barna, sötét, fehér és foltokkal)

Nyúlcsiga Leírás

Nyúlcsiga

Kíváncsi lehet, miért hívják őket Nyúlcsigáknak? Nos, hosszú nyúlszerű arcuk van, a lelógó antennák úgy néznek ki, mint a nyúl fülei. Ezeknek a csigáknak még egy egyedülálló tulajdonsága, hogy „arcuknak” sokféle kifejezése lehet a mosolygástól a szomorkáson át a tréfásig.

Mivel sokféle nyúlcsiga létezik, nehéz feladat lesz mindet leírni. Ezért csak rámutatok e csigák főbb jellemzőire.

Kagylójuk közepes vagy nagy méretű, és számos különböző színű lehet (barna, sötét, fehéres, foltokkal stb.). A héj hosszúkás kúpos szerkezetű (egyszarvú-szarvszerű), a toronyszöge 13-25 °. A felnőtt példányok felső örvényei szinte mindig különböző mértékben korrodálódtak. Rekesz ovális, tetején hegyes és az alján kissé szifonált.

A Nyúl csiga mérete nagyban függ attól, hogy hány éves. Bizonyos típusú nyúlcsigák 10 - 12 cm méretűek lehetnek. Azonban nem csak méretük miatt hívják őket elefántcsigának. Nagyon hosszú proboscisuk van, amely emlékezteti az elefánt törzsét.

Megjegyzés : Az üzletekben forgalmazott nyúlcsigák hossza legfeljebb 5-6 cm. Tehát egy kis méretű csiga nem jelzi, hogy kevésbé egészséges. Ehelyett ez csak annak a jele, hogy fiatal korú.

Nyúl csiga élettartama

Megfelelő tartályviszonyok mellett a Nyúl csiga akár 1-3 évig is élhet, vagy még több szerencsével. Bár ezek a csigák meglehetősen aktívak, nem teljesen helytelen, hogy jelentős ideig mozdulatlanok legyenek, mivel így pihennek (alszanak). Valahányszor pihennek, testük rendesen felgöngyölül a kagyló belsejében, az operátumot a nyílásukra helyezve.

Ezért ne essen pánikba, és ne ugorjon arra a következtetésre, hogy a Nyúl csiga halott, egyszerűen azért, mert egy ideig nem mozdult a tartályban.

Érdekes tény : Egyes megfigyelések szerint általában a csigák több mint 30 órán keresztül ébren tudnak maradni, körülbelül 13-órás időtartam alatt körülbelül hét alvási rohammal

Nyúlcsiga gondozás

Nyúlcsiga

A vízi rajongók a Nyúl csigákat könnyen kezelhetőnek tartják. Mivel ez a legtöbb édesvízi csigák, gondozása nyúl csiga kezdődik stabil, megalapozott , és az egészséges akvárium. Ügyeljen arra, hogy nitrit- és ammóniaszintje soha ne haladja meg a 0 ppm értéket.

Előnyben részesítik a lúgos vizet a 8,2–8,4 régióban, de elviselik a 7,3-nál alacsonyabb pH-t is. Számukra elengedhetetlen a lúgos víz, hogy megakadályozzák héjuk kopását.

A víz hőmérsékletének 24-26 c között kell lennie. A rendszeres világítás megfelelő lesz.

Ne feledje, hogy a Nyúl csigák inaktívvá válhatnak és stresszbe kerülhetnek, ha a paraméterek túl kemények számukra. 

A vízparaméterek a Matano-tó és a Towuti-tó (a nyúlcsiga természetes élőhelye) sekélyében:

Hőmérséklet (° C)

28,7 (~ 84F)

pH

8.5

Általános keménység (° GH)

7

Karbonát keménység (° KH)

5.

Vezetőképesség (μS)

175

Összes oldott szilárd anyag (ppm)

87.5

Oxigén (mg / l)

6.93

Tartsa őket a homokos talajban (vagy nagyon finom szemcsés kavicsokkal). A nyúlcsigák élvezik a homokba fúródást, és később csak a fejükkel pihenve kerültek ki a homokból. Ezt teszik természetes élőhelyükön. Ezért, ha megismétli ezeket a feltételeket, akkor nagyon boldoggá teszi őket.

A nyúlcsigák meglehetősen kényelmesek, ha rendszeres tartályviszonyokat figyelnek meg, különösen akkor, ha a hőmérséklet enyhén meleg.

Megjegyzés: Egyes akvaristák 28-30c hőmérsékleten tartják a Nyúl csigákat. Bár ez a hőmérséklet nem árt nekik, lelassítja anyagcseréjüket. Ennek eredményeként nagyon nagy az esély arra, hogy egyáltalán nem fognak szaporodni.

Tipp : Egyes csigatartók a zúzott korallokat homok vagy kavics szubsztrátumukhoz adják, vagy korallokat helyeznek a szűrőikbe, hogy növeljék a víz KH (karbonát keménységét).

2. tipp: Ne felejtsd el gondosan akklimatizálni őket, ahogy a garnélarákodhoz tennéd.

Nyúlcsigák és tartályméret

Óriási méretük és megjelenésük miatt nagy akváriumra van szükségük. Valójában ajánlott, hogy legalább 20 literes tartálya legyen az igényeik kielégítésére.
Megjegyzés : Javasoljuk, hogy kerülje az akvárium túl sok csigával történő feltöltését. Sokkal jobban járnak egy akváriumban, ahol rengeteg hely és rejtőzködőhely van. 

Nyúlcsiga etetése

A nyúlcsigák nagyszerű ártalmatlanítók, akik nyilvánvalóan érdekeltek a kemény felületeken növő lágy algák fogyasztásában. Szeretnek korhadt növényi anyagokat is enni, amelyek utat találtak a tartály fenekére. Ez nem azt jelenti, hogy ezekre az algákra és növényi anyagokra korlátoznia kell, hogy mit esznek.

Szinte minden hal- vagy garnélarák-ételt elfogadnak, például pelyheket, alga ostyákat, Spirulina ostyákat és tablettákat, süllyedő pelleteket, gilisztapelleteket, algapelleteket, sőt fagyasztott férgeket is. További megbízható táplálékforrások a saláta, a spenót és a blansírozott zöld cukkini .

Ezenkívül megfelelő táplálkozási szokásukat megfelelő kalciumot tartalmazó kiegészítőkkel kell támogatni.

Tipp : További kalciumforrások hozzáadásának nagyszerű módja a szépia hozzáadása a tartályhoz. Javasoljuk azonban, hogy először a szépiát forralják fel (így könnyen süllyed).

2. tipp : A következő napon jobb lenne eltávolítani az ételmaradékokat, mielőtt azok valóban beszennyeznék a tartályt. 

Nyúlcsiga és Növények

A növényekkel kapcsolatban a nyúlcsigákat nem igazán érdekli az akváriumban lévő növények elfogyasztása. Bár úgy tűnik, kissé eltérően viselkednek, amikor a Java páfrányok körül vannak . Leginkább akvaristák számoltak be róla, hogy a nyúlcsigák szeretnek lakomázni a Java páfrányokon.

Ezen kívül az akvárium növényeit biztonságosnak tekintheti a Nyúl csigák körül. És ha figyelmes akar lenni a Java páfrányaira, kérjük, ne tartsa közel a Nyúl csigáihoz.

Általában, ha a nyúlcsigákat kiegyensúlyozott étrenddel eteti, amely zöld levél kiegészítőket tartalmaz, és erős növényekkel, például Anubiasszal is tartja őket , akkor nincs miért aggódnia.

Megjegyzés : Ne feledje, hogy a legtöbb akváriumi növény egyébként sem élhet magas hőmérsékleten.  

Nyúlcsigák érettsége. Tenyésztési arány

Körülbelül 4 cm hosszúságban válnak ivaréretté. Általánosságban elmondható, hogy nem nőnek gyorsan, így közel 1 évbe telhet, míg felnőtté válnak.

A nyúlcsigák szaporodási aránya nagyon alacsony, így nagy csoportokban tartásuk esetén sem valószínű, hogy túlteljesítik az akváriumot.

Ezek a csigák élve születnek, és körülbelül 4–6 hetente egy kerek fehér hüvelyet hoznak létre, amelyen belül egy, kettő vagy ritkán három csiga lesz. A baba csigák a „születést” követően néhány percen belül kilépnek a hüvelyből, és a felnőttek teljesen kialakult miniatúrái.  

Nyúlcsigák és hogyan tenyésznek az édesvízi akváriumokban

A nyúlcsigáknak, akárcsak az alma csigáknak , hím és nőstény nemük egyaránt van. Mint minden csigánál, itt sem lehet szabad szemmel látni a különbséget, mivel a vizuális különbségek nem nyilvánvalóak.

Normális, hogy a nyúlcsigák édesvízi akváriumokban szaporodnak, ha a tartály megfelelő körülményeit betartják. Ne aggódj azonban! Tenyésztésük nem annyira burjánzó, mint amilyen más csigákkal van. Egymás után hozzák létre utódaikat. Így a tankod egy adott pillanatban sem lesz túllépve. 

Amikor a Nyúl csigák szaporodnak, gyakran egy apró, fehér színű, fehér színű tojászsák marad el. A tojászsák akkora, mint egy ceruza radír. A petesejtben egy teljesen megformált és nagyon éhes nyúl csigababa lesz. Észre fogja venni, hogy a csiga baba szinte azonnal a tank körül mozog, és mit keres. Olyan csodálatos látvány ezt látni! Ráadásul olyan imádnivalónak tűnnek hibátlan héjuk miatt. Kagylójukon nincs horpadás vagy gödröcske, csak a csúcsától a nyílásáig megfelelően formált örvény van.

A csecsemők mérete a fajtól függ. A Tylomelania egyes fajainak újonnan kikelt csigái 3,2 mm és 6,35 mm között lehetnek.

A nőstények hosszú távon spermát is hordozhatnak, több hónap alatt szabadon engedve a csigababát.