Hydrák az akváriumban

 

 

 

 

 

Ma egy másik nem kívánt parazitáról fogunk beszélni  az édesvízi hidrákról. A garnélatenyésztők (valamint az akvaristák) kártevőknek tekintik őket, amelyek problémákat okozhatnak, és abszolút igazuk van.

A hidrákat a görög mitológia kilencfejű tengeri kígyójáról nevezték el, amelyek fejek újbóli megnövekedésének köszönhet a levágás után. Sem a Planaria , a hidrogén-peroxid , a fenbendazol és más sem tudja könnyen eltávolítani akváriumunkból. Ennek ellenére többet kell tudnunk erről a parazitáról, hogy megvédjük a garnéláinkat.

Hydráról

A Hydra egy kis méretű polip, amely ugyanabból a fajból (Cnidaria) származik, mint a tengeri kökörcsin és a medúza. Míg a legtöbb cnidarianus tengeri, a Hydra szokatlan abban, hogy kizárólag édesvízben él. Először Antoni van Leeuwenhoek (1632–1723) írta egy levélben, amelyet 1702 karácsonyán küldött a Királyi Társaságnak. Ezek a lények már régóta elbűvölik a biológusokat, mivel képesek kis darabokból újra regenerálódni. Figyelemre méltó, hogy még a mechanikusan elválasztott hidrából származó sejtek is helyreállíthatók, és körülbelül egy hét alatt újra összeállnak egy működő állatá. A tudósok még mindig nem értik teljesen ezt a folyamatot.

Az Akváriumi Hydra típusai

Számos hidrafajt regisztráltak, de a legtöbbet nehéz mikroszkóp nélkül azonosítani. Két fajnak azonban megkülönböztető képessége van. Ezek a leggyakoribbak az akváriumokban.

 • A Hydra (Chlorohydra) viridissima (zöld hydra) élénkzöld faj, számos zoochlorellae nevű alga jelenléte miatt, amelyek szimbiózisban élnek az endodermális sejtekben. Valójában általában fehérek. A zöld alga fotoszintézist végez és cukrokat állít elő, amelyeket a hidra használ. Cserébe a hidra húsevő étrendje nitrogénforrást biztosít az algák számára. A zöld hidra kicsi, ritkábban több, mint 10 mm csápjai körülbelül a test hossza körül vannak.

 • A Hydra oligactis (barna hydra) könnyen megkülönböztethető egy másik hidrától nagyon hosszú csápjaival, amelyek nyugodt állapotban legalább 5 cm lehet. Az teste halvány áttetsző barna, 15-25 mm hosszú.

A hidra test felépítése

Az összes édesvízi hidrának radiálisán szimmetrikus, kétcellás, cső alakú teste van egy vékony, nem celluláris réteggel elválasztott, mesoglea néven elválasztott részel. Kombinált száj-végbélnyílásukat (gyomor-érrendszerüket) kifelé kinyúló csápokkal gyűrűsítik, amelyek szorítósejteket (nematociszták) tartalmaznak. Ami azt jelenti, hogy csak egy nyílásuk van a testükben, és ez egy száj, de arra is szolgál, hogy megszabaduljon a hulladéktól.

Érdekes tény : A hidrának van szövete, de hiányzik a szerve. Körülbelül 5 mm hosszú csőből áll, amelyet két hámréteg (endoderma és ektoderma) alkot. Feje egy szájból áll, amelyet az egyik végén csápgyűrű vesz körül, a másik végén pedig egy tapadókorongot, a lábát. Az epiteliális rétegek sejtjei között multipotens őssejtek vannak, amelyek négy differenciált sejttípust eredményeznek: ivarsejtek, idegek, szekréciós sejtek és nematociták - a csípő sejtek, amelyek meghatározzák a Cnidaria álmenetet.

Ezenkívül a szerkezetük miatt képesek a testükben szabályozni a vízet. Így bármikor meghosszabbíthatják vagy meghúzhatják testüket.
Habár nincs érzékszerve, a Hydra érzékeny a fényre.

Hidra szaporodása az akváriumokban

A Hydra a szaporodás két, egymást kizáró módon megy keresztül: meleg hőmérsékleten 18–22 ° C a szeparáció (osztódás) útján szaporodnak, A hidrákban a szaporodás tipikusan aszexuálisan zajlik. A rügyszerű növekedés a „szülő” hidra testén végül új egyénné nő, amely elválasztódik a szülőtől.

Ha nehezek feltételek vagy élelmezés hiány van, akkor hidrák nemi úton szaporodhatnak. Az egyetlen egyed képes mind férfi, mind nő nemi sejteket előállítani, amelyeket a megtermékenyítéskor a vízbe engednek. A tojás lárvává alakul, amelyet apró hajszerű szerkezetek borítanak, amelyet ciliának hívnak. A lárva vagy azonnal letelepedhet, hidrává alakulhat, vagy egy kemény külső réteggel körülvéve, amely lehetővé teszi a kemény körülmények közti fennmaradást.

Mennyire gyors a Hydra reprodukciója

A válasz nagyon gyors! Kedvező körülmények között (ez nagyon szerény) a hidra havonta akár 15 kis hidrát képes generálni. Ez azt jelenti, hogy 2-3 naponta elkészíti a másolatát.

Egy hidra, mindössze 3 hónap alatt, 4000 új hidrát képes előállítani (figyelembe véve, hogy a „gyerekek” egy hónapban 15 hidrát is hoznak).

Miért veszélyes a Hydra a garnélákra?

A természetben a hidra olyan kisméretű vízi gerinctelenekből táplálkozik, amelyeket kábító sejtekkel bénítanak el, amikor a zsákmány a csápokkal érintkezik. A zsákmányt ezután a csápok a szájukhoz hozzák és a hidra testébe veszik. Néhány kedvenc ételük között vannak olyan szervezetek is, amelyek mérete meghaladja a kétszeresét, például a Daphnia, a Cyclops és az egyéb édesvízi egyselytűek.

Például a Daphnia (kis planktonikus rákfélék) hossza 0,2–5 milliméter.  14 napot vesz igénybe, amíg a garnéla 5,4 mm hosszú lesz. Ez azt jelenti, hogy a hidra könnyen elkapja a 14 napos kis garnélát! Azt mondanám, hogy az 1 hónaposnál fiatalabb garnélák halálos veszélyben vannak, ha hidrák vannak az akváriumban.

A hidra neurotoxinnal bénítja meg a zsákmányt, amelyet felszabadít az apró csípõs organellákból, az úgynevezett cnidae vagy nematocisztákból. A cnidae a test ektodermális sejtjeinek, különösen a csápoknak a része, ahol nagy sűrűségűek. Mindegyik cnida kapszula, hosszú és üreges menetet tartalmaz. Kémiai vagy mechanikai jelek serkentésével a cnida permeabilitása megnő. A legnagyobb cnidae tartalmazzák azokat a neurotoxinokat, amelyeket a hidra az üreges szájon keresztül injektál a zsákmányba. 

Ennek eredményeként, amikor a garnéla közel áll a Hydrához, észre fogja venni, hogy nagyon gyorsan rázza magát. Ugyanez történik egy kis halakkal,

Megjegyzés: Néhány hidra csípése ártalmatlan a legtöbb ember számára. Ennek ellenére, ha több ezer és millióról beszélünk, az akár az emberi bőrt is károsíthatja. Például a hosszú ideje elmerült halászhálókon ismert, hogy kiütéseket okoznak a halászok kezén!

Rövid információ:

Név

Hydra

típus

parazita polip

Veszélyszint

Közepesen magas

Kezelési nehézség

Könnyen

A kezelés hatékonysága

100%

Kezelési költség

500-5000 Ft

A kezelés hossza

Akár 1 hét

Hogyan eszik Hydra?

A hidrák ragadozóak és rosszindulatúak. Férgeket, rovarlárvákat, kis rákféléket, halakat és más gerincteleneket, például Daphniat és Cyclopsot eszik. Hydra nem aktív vadász. Klasszikus csapda ragadozók, akik ülnek és arra várnak, hogy a zsákmány elég közel kerüljön a szájukhoz. A zsákmány közelsége aktiválja a csípő sejtek reakcióját.

Ezután a csápok elkezdenek göndörni és bezáródni az áldozaton, és a szájához húzzák a csáp szárának aljánál és ha elég kicsi, a hidra megeszi. Ha túl nagy , akkor cask megsemmisíti, Ha nincs elegendő zsákmány, akkor bizonyos mennyiségű ételt a testük felszínén közvetlenül felszívják a szerves molekulákat. Ha egyáltalán nincs étel, a hidra megáll a szaporodásban, és elkezdi saját szöveteit energiává alakítani. Ennek eredményeként nagyon kicsire csökken, mielőtt végül meghal.

Hogyan kerülhet Hydra a Garnélarák Akváriumba?

Új növényekkel, a kültéri vízforrásokból betakarított fa vagy sziklákkal. Behatolhatnak az akváriumba, ahogy a csigák is teszik. Szinte lehetetlen észrevenni őket. Különösen, amikor visszahúzzák a csápjukat, úgy néznek ki, mint egy lebegő homokdarab vagy egy kis lebegő törmelék.

Hogyan lehet felismerni a hidrát időben?

 • A pillantás szerint

Őszintén szólva, nagyon nehéz ezeket észrevenni az elején. Eleinte kicsik és kezdetben kis fehér foltokként jelennek meg. Aztán olyanok lesznek, mint a kis fehér pálcikák. Különben is, ez nem elég ahhoz, hogy megkülönböztessük, mik ők. Hacsak nem áll készen arra, hogy egy nagyítóval éjjel-nappal üljön az akvárium közelében.

Amint elkezdenek ragaszkodni az üveghez vagy egy fekete felülethez,”furcsa” formájuk felhívja a figyelmet. Sajnos a legtöbb esetben ez azt jelenti, hogy a hidrák már elterjedtek az akváriumban. Nagyon gyorsan szaporodnak!

 • A mozgás által

A hidrák általában nem láthatók, ám az alaprészükön lassan csúszva leválaszthatók és áthelyezhetők egy másik helyre. Nagyon furcsán mozognak. A hidra nem tud úszni, mint halak vagy garnélák. Hirtelen megmozdulhatnak a csápjainak meghajlításával.. Mozgásuk utánozza a kis férgek mozgását, amikor másznak.

Hogyan távolítsuk el őket.

Ne töröld le a körmel! Ne feledje, hogy képesek újjáalakulni. Bizonyos értelemben a Hydra, jobb kifejezés hiánya miatt, halhatatlan. 

Kézi eltávolítás

Ha ez egy kis fertőzés, akkor fizikailag is megpróbálhatja eltávolítani. Tényleg a legjobb módja annak, hogy megölik őket, ha megragadja őket, és csak fizikailag távolítja el őket az akváriumból.

  Csökkentse a táplálékforrásokat

Hydra ragadozó. Csak olyan élő dolgokat esznek, amelyeket megmérgeznek. A túladagolás gyakran növeli a hidra populációit. Ezért jobb lenne elkerülni a túladagolást, ami sok garnéla-tenyésztõ számára nagyon gyakori hiba.  Megpróbálhatja éheztetni a hidrát.  Az élelmezés csökkentése és a céltakarmányozás révén a Hydra ellenőrzés alatt tartható. Ez egy hosszú távú megoldás (legalább néhány hét), és működni fog.

Hal hozzáadása

A hidrák táplálék minden olyan hal számára, amelyek hajlandóak őket enni. Jelentések szerint a törpe gurámi a kék gurámi stb. Enni fogják a Hydrát. A probléma az, hogy a hal maga is probléma. Még a kis halak is megsemmisíthetik a garnéla kolóniát. Véleményem szerint a mi esetünkben nem érdemes kockáztatni.

  Tányércsigák hozzáadása

A másik dolog, amit megtehetsz, és úgy tűnik, hogy egy kicsit segít, a közönséges tányércsiga. Úgy tűnik, hogy Hydrát eszik. Sajnos a tóányércsigák nem agresszíven eszik a Hydrát, bár segítenek.

A másik fontos dolog, amely a csiga az akvárium számára hasznos, mivel hulladékot fogyaszt. Mivel hulladéktermékeket fogyasztanak, kevesebb hulladék áll rendelkezésre a kis mikroszkopikus szervezetek számára, amelyek táplálékforrásként szolgálhatnak a Hydra számára.

  Magas és alacsony hőmérséklet

Megpróbálhatja fűtőkészüléket felhasználni a hidra elpusztítására. Ebben az esetben el kell távolítania az összes garnélát és halat az akváriumból, ha nem akarja megölni őket. Ezután emelje fel a hőmérsékletet néhány órán keresztül 41–43 ° C

A legtöbb növénynek túl kell élnie ezt a kezelést. Ez nem hosszú idő, és nem szabad, hogy a legtöbbjükben kár legyen. Ha azonban van valamilyen nagyon érzékeny vagy nagyon nagyra értékelt növény, kivenném őket és külön víztartályokba tenném.

Egy másik módszer az, ha nagyon hideg vízbe helyezi. Sajnos gyakran inaktiválódhat, nem pedig meghalhat.

Fénycsapda

A Hydra érzékeny a fényre, ezért sokszor látható az akváriumok első üvegén. Használd ellenük. 

 1. Árnyékolja az akváriumot, vagy teljesen kapcsolja ki a fényt.
2. Helyezzen újabb üvegdarabot az üvegre az akvárium belsejéhez
3. Használjon zseblámpát vagy bármilyen más fényforrást, hogy a fény áthaladjon ezen a két üvegrétegen.
4. Várjon néhány órát.
5. A nap végére a hidrák a fény felé mozognak, és az üveg ezen darabján ülnek.
6. Óvatosan távolítsa el a rajta lévő második üveget.

Ez a módszer nem távolítja el az összes hidrát. Ennek ellenére jelentősen csökkentheti a számot. Sokkal jobb kombinálni más módszerekkel.

A Hydra gyógyszeres kezelése

Hidrogén-peroxid (H2O2)

(H2O2) oxidálószer, amelyet gyakran használnak baktériumok elpusztítására egy vágáson vagy seben. Alkalmazásuk során a sejtekben levő enzimek katalizátorként működnek, és a H2O2 víz- és oxigénatomokba bomlik, amelyeknek nagyon szükségük van második elektronokra. Az elektronok felszabadulásakor a sejtfal megsérül és a baktérium meghal. Így is megöli Hydrát.

Figyelem: NE  szabad túladagolni. Ellenőrizze és ellenőrizze újra a számításokat. A túladagolás megölheti a garnélákat.

Megállapítottam, hogy a biztonságos szint 1,4 ml H2O2 / L 

Mérje meg akváriumának vízmennyiségét. Vegye figyelembe a (megközelítőleg) , dekorációkat stb.

 1. Kapcsolja ki a szűrőt

 2. Használjon 3% hidrogén-peroxidot 1,5 ml / liter mennyiségben.

 3. Az H2O2-t egyenletesen eloszlatja az akvárium felszinén.

 4. Óvatosan keverje meg a vizet, hogy feloldodjon.

 5. Várjon 60 percig

 6. Kapcsolja be újra a szűrőket.

 7. Ugyanezen a héten cserélje ki a vizet, és tegye a kedvenc baktériumkiegészítőjét vissza a tartályba.

  Tengeri só vagy jódmentes asztali só

„A tengeri só vagy a jódmentes asztali só állítólag elpusztítja a hidrát. Ezért adhat 20 g-ot 100 liter akváriumvízhez. A garnéla-tartók nyilatkozata szerint nem veszélyes a növényekre és a garnélákra. 

Következtetés

Nincs ok a pánikra, ha hidrát talált az akváriumban. Nem fogják megsemmisíteni a garnélákot egy szempillantás alatt. Sokkal jobb lenne azonban felkészülni a Hydra kezelésére, amint lehetséges. A lehetséges veszteségek csökkentése érdekében.