Menü
Kosár

Kagyló-Cápakagyló (Hyriopsis bialatus)

Kagyló-Cápakagyló (Hyriopsis bialatus)
HAMAROSAN!!!
Kagyló-Cápakagyló (Hyriopsis bialatus)
  • Cikkszám: 1
4 191 Ft
Nettó ár: 3 300 Ft

Cápakagyló (Hyriopsis bialatus)

Cápaúszójú kagyló (Hyriopsis bialatus)

Cápakagyló (Hyriopsis bialatus)

Az édesvízi cápakagyló (Hyriopsis bialatus) , amelyet a trópusi haltartás szerelmesei cápafogkagylóként , vitorláskagylóként, gyöngykagylóként, cápafogkagylóként  vagy cápauszonykagylóként ismernek , Délkelet-Ázsiában őshonos, és leggyakrabban a homokos folyók fenekén található. Thaiföld, Kambodzsa és a Maláj-félsziget.

Thaiföldön a Hyriopsis bialata - t gyöngytermelés céljából tenyésztik. Kis homokszemcsék kerülnek a héjba, ahol idővel gyöngyházréteggel vonják be. Bár a Hyriopsis bialatus Délkelet-Ázsiából származik, Észak-Amerikában és a világ más részein invazív fajná vált édesvízi tavakban, patakokban és folyók fenekében.

cápafogkagyló bizarr alakja pontosan hasonlít egy nagy cápa fogára. Természetes élőhelyükön akár 6 hüvelyk szélesre is megnőhetnek a tövénél, és hegyes, háromszög alakú hegyük van a héj tetején.

Cápaúszójú kagyló (Hyriopsis bialatus)

Cápaúszójú kagyló (Hyriopsis bialatus)

A cápafogkagylók (vagy kagylók) változó színűek. A héj alapszíne világos bézstől sötétbarnáig terjedhet, amelyet hosszirányban gyakran borítanak zöld-sárga csíkok vagy csíkok. Nem ragadozók, és nem tesznek mást, mint beássák magukat az aljzatba, és megszűrik a vizet, amelyben élnek.

Általában nem nyitják ki a kagylójukat, és amikor kinyitják, csak néhány milliméternyire kell meghosszabbítani fehér lábukat. Csak a halott kagylók maradnak teljesen nyitva.

Egyetlen cápafogkagylót (Hyriopsis bialatus) egy legalább 20 gallon kapacitású tartályban kell tartani, mély, homokos vagy rendkívül finom kavicsos szubsztrátumréteggel, hogy beleáshassa magát.   A cápafogkagylókat csak idős akváriumban szabad tartani, ahol elegendő lebegő részecske van a vízben ahhoz, hogy megfelelően táplálják őket. A törmelékben és a mulmban jól érzik magukat, ezért ne aggódjon az aljzat porszívózásával. Bár nincs szükség szűrőrendszerre a tartályukban, kis teljesítményű fejjel kell rendelkezniük, hogy elegendő vízmozgást biztosítsanak ahhoz, hogy a törmeléket és más élelmiszer-részecskéket a vízoszlopban lebegően tartsák.

A cápaúszójú kagylókat egyes trópusi haltartás szerelmesei kiegészítő bioszűrőként használják az erősen feltöltött közösségi akváriumok számára.

Általában nem okoznak problémát a garnélarák, csigák, egyéb kagylók vagy kagylók, valamint a legtöbb békés halfaj esetében, azonban a nagyméretű rákokat, rákot és néhány ragadozóhalfajtát (cikk, sügér, néhány harcsa stb.) soha nem szabad elhelyezni. cápafogkagylókkal . A Brotia és Taia nemzetségből származó legyezőgarnélarák vagy csigák kiváló tartálytársak.

A cápaúszójú kagylók szűrőetetők , amelyek felfalják a lebegő törmelék, állati és növényi anyagok apró részecskéit az akvárium vizéből.

A vadonban, ahol rengeteg mikroorganizmus és sok törmelék található a vízben, a kagylók szó szerint „ boldogan, mint a kagyló” élnek , de akváriumi környezetben, különösen mechanikus szűréssel, a víz túl tiszta számukra, és végül éhezni fognak. .

Nagyon rövid időn belül a cápaúszójú kagyló még egy szűrő nélküli akváriumban is gyorsan kiszűri az összes táplálékot a tartályvízből, és plankton alapú táplálékot kell adni neki, hogy ne haljanak éhen. Számos kiváló minőségű folyékony plankton alapú élelmiszer áll rendelkezésre invert, sós garnélarák, daphnia, copepods stb. számára, amelyek etethetők a Hyriopsis bialatus számára . Napi kétszeri etetés erősen ajánlott.

Bár a cápaúszójú kagylók hímek és nőstények is, saját maguk is megtermékenyíthetik petéiket, és Délkelet-Ázsiában tenyésztik őket gyöngytermelés céljából; akváriumi környezetben még nem sikerült tenyészteni.

Az Egyesült Államokban a Hyriopsis bialatust ritkán látják a trópusi haltartás szerelmesei akár online, akár speciális halboltokban. Bár ritkán kaphatók, időnként Délkelet-Ázsiából importálják.

Cápaúszójú kagyló (Hyriopsis bialatus)

Cápaúszójú kagyló (Hyriopsis bialatus)

 

 

 

 

 

 

Minimális tartályméret: 20 gallon
Gondozási szint: Könnyű
Temperamentum: Békés Vízviszonyok: 68-82
°F, gH 8-18, pH 6,0-8,5
Max. Mérete: 6cm
Szín Forma: Barna, fekete, zöld
Táplálkozás: Mindenevő
Kompatibilitás: Kiváló közösségi tartálytisztító
Származási hely: Thaiföld
Család: Unionidae
Élettartam: Akár 10 év
Akvarista tapasztalati szint: Kezdő

Írjon véleményt!

Kérjük, lépjen be vagy regisztráljon az értékeléshez!