15 féle élő táplálék akváriumi halaknak

Míg a kereskedelmi forgalomban kapható száraz és fagyasztott élelmiszereket gyakran használjuk hobbink során, sok akvarista megérti annak fontosságát, hogy halaik, rákokbékák és axolotljai étrendjébe élő táplálékot is beépítsenek .

Az élő táplálék nemcsak alapvető tápanyagokat biztosít, hanem serkenti a természetes táplálkozási szokásokat, elősegíti a növekedést és javítja kedvenceink általános egészségi állapotát.

Ebben a cikkben megvitatom a halak élő táplálékkal való etetésének előnyeit, és részletesen ismertetem az akvaristák által választható élő táplálékfajtákat, beleértve a daphniát, az artemiát, a vörös szúnyoglárvát és még sok mást.

Az élő étel előnyei

 1. Táplálkozási érték : Az élő táplálék gyakran rendkívül tápláló, és olyan esszenciális fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat és zsírsavakat tartalmaz, amelyek elősegítik a halak általános egészségét és vitalitását.
 2. A természetes táplálkozási viselkedés ösztönzése : Az élő táplálék természetes vadászat- és táplálékkeresési magatartást is kivált a halakban. Lehetőséget ad számukra, hogy kimutassák ösztönös táplálkozási szokásaikat. Az ilyen tevékenységekben való részvétel elősegíti a testmozgást és a fizikai stimulációt, amelyek elengedhetetlenek az akváriumi halak jólétéhez.
 3. Fokozott növekedés és színezés : Az élő táplálék tápanyagban gazdag összetétele gyakran javítja a növekedési rátákat és élénk színeket eredményez a halakban. Az élő táplálékban található esszenciális aminosavak és pigmentek fokozhatják a halak fejlődését, egészségesebb és látványosabb példányokat eredményezve.
 4. Változatos étrend : Élő ételek és halételek más formái mellett változatossá teszi étrendjüket. Ez segít megelőzni az étrend egyhangúságát, és elősegíti a kiegyensúlyozottabb táplálékbevitelt. A különböző élő ételek különböző textúrájú, méretű és ízű ételeket kínálnak, amelyek még a legfinomabb evőket is magukhoz vonzhatják, és elősegítik a jól kidolgozott étrendet.
 5. Speciális étrendekhez alkalmas : Egyes halfajoknak olyan speciális étrendi követelményei vannak, amelyeket csak kereskedelmi száraz vagy fagyasztott élelmiszerekkel nehéz teljesíteni. Az élő élelmiszerek, mint például a daphnia vagy a sült sós garnélarák, alapvető összetevői lehetnek ezen speciális táplálkozási igények kielégítésének.
Annak ellenére, hogy az élő táplálék számos előnnyel jár a halak számára, továbbra is szükséges az egészséges egyensúly fenntartása és a táplálék különböző forrásokból történő beszerzése, hogy halai átfogó és kiegyensúlyozott étrendet kapjanak.

Élő étkezési lehetőségek listája

 1. Daphnia
 2. Sós garnélarák (Artemia)
 3. Vörös szúnyoglárva
 4. Feketeférgek
 5. Küklopsz
 6. Grindal
 7. Tubifex 
 8. Detritus férgek (fehér férgek)
 9. Ecetes angolna
 10. Bolharák (Ostracods)
 11. Szúnyoglárvák
 12. Mikro
 13. Gammarus
 14. Csigák
 15. Rotiferek
 16. Szárnyatlan gyümölcslegyek
 17. Földigiliszták
 18. Moina
 19. Banán férgek
 20. Vízi tetű

Felhívjuk figyelmét, hogy ez nem rangsor. Nem sorolom fel ezeket az élő ételeket fontossági sorrendben vagy ilyesmi.

A lényeg az, hogy a legjobb élő táplálék típusa változhat a halak méretétől, fajától és néha még az egyéni táplálkozási preferenciáitól is.

1. Daphnia

Daphnia tenyésztése akváriumban. Nőstény tojássalA Daphnia, más néven „vízibolha”, kis édesvízi rákfélék. Fajtól függően testhosszuk 1-5 mm lehet. Átlátszó testük van, különálló fejjel és mellkassal.

A Daphniák magas fehérjetartalmukról ismertek, így kiváló választás az akváriumi halak széles körének növekedésének elősegítésére és színének javítására.

Vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagok, hozzájárulva a hal általános egészségéhez és vitalitásához. Ezeket az apró szervezeteket otthon tenyészthetik, vagy megvásárolhatják fagyasztva vagy élő formában az akváriumi boltokban.

Daphnia mint élő táplálék
ElőnyökHátrányok
Tápanyagokban gazdag, gazdag fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban.A nagy halak nem esznek.
Könnyű megvásárolni a kultúrát.Könnyű túltáplálni a kultúrát.
Könnyen kulturálható otthon. 
Magas emészthetőség. 
Kis vagy közepes méretű halak számára alkalmas. 
Gyors szaporodási sebesség. 

 

2. Sós garnélarák (Artemia)

Sós garnélarákA sós garnélarák kicsi legfeljebb 1,5 cm vízi rákfélék, vékony testtel és hosszú függelékekkel. Széles körben elérhetők élő vagy fagyasztott élelmiszerként, és különösen előnyösek halivadékok és kis fajok számára, mivel méretük miatt könnyen fogyaszthatók.

A kikelt sós garnélarák közvetlenül etethető a halakkal, vagy felkínálása előtt további tápanyagokkal dúsítható.

Az Artemia fehérjékben, vitaminokban és esszenciális zsírsavakban gazdag, és könnyen kikelhet tojásból.

Sós garnélarák élő ételként
ElőnyökHátrányok
Magas a fehérje és esszenciális zsírsav tartalma.Extra karbantartást igényel.
Könnyen elérhető fagyasztott vagy élő formában. 
Könnyen kulturálható otthon. 
Magas emészthetőség. 
Sokféle halra alkalmas. 
Gyors szaporodási sebesség. 

 

3. Vérférgek

Bloodworms profil életciklus és kultúra útmutatóA vérférgek (Chironomidae család) a törpelegyek lárvái. Megnyúlt, cérnaszerű megjelenésűek, vöröses színűek.

Ezeket az élénkvörös, karcsú férgeket sok akváriumi hal nagyon keresi, mivel tele vannak fehérjékkel, aminosavakkal és esszenciális tápanyagokkal, így értékes táplálékforrást jelentenek.

A vérférgek megvásárolhatók fagyasztva, fagyasztva szárítva vagy élve, és különösen a húsevő és rovarevő halfajok kedvelik.

Vérférgek élő táplálékként
ElőnyökHátrányok
Magas a fehérje-, aminosav- és esszenciális tápanyagtartalom.Ha nem jó hírű beszállítóktól származik, parazitákat hozhat létre.
Könnyen elérhető fagyasztott vagy élő formában.Egyes egyéneknél enyhe vagy súlyos allergiás reakciót okozhat.
Könnyen kulturálható otthon. 
Magas emészthetőség. 
Sok halfaj kedveli, fokozza a növekedést és a színezést. 
Gyors szaporodási sebesség. 

 

4. Feketeférgek

Feketeférgek (Lumbriculus variegatus) Profil- és tenyésztési útmutatóA feketeférgek (Lumbriculus variegatus) szegmentált férgek, hengeres testtel, jellemzően fekete vagy sötétbarna színűek, innen ered a nevük is.

Ezek a férgek átlagosan 0,4-2,5 hüvelyk (1-6 cm) hosszúságúak és legfeljebb 1,5 mm átmérőjűek. 

Megjegyzés : A Tubifex férgeket néha tévedésből Blackworms néven árulják. Ezek különböző fajok. Különböző tápértékük, élőciklusuk, szaporodásuk, színük, méretük stb.

Kiváló fehérje- és tápanyagforrás, így alkalmasak a tartály alján élő halfajták számára. Könnyen termeszthetők, és a halak könnyen elfogadják őket.

Feketeférgek élő táplálékként
ElőnyökHátrányok
Kiváló fehérje- és tápanyagforrás.A betakarításhoz némi idő kell.
Sok vitamin- és ásványianyag-kiegészítőt tartalmaz. 
Magas emészthetőség. 
Alkalmas halak széles skálájához. 
Könnyen kulturálható. 

 

5. Küklopsz

Küklopsz profil és kultúra útmutatóA küklopszok (Cyclopoida rend) nagyon kicsi rákfélék, amelyek áttetsző testtel rendelkeznek. Egyetlen kerek szemük van a fejük közepén, ami a nevüket adja. A küklopszok általában 0,5-2 mm hosszúak.

A küklopszokkal táplált halaknak soha nem lesz problémájuk az elhízással, mert emésztőrendszerük könnyen és gyorsan megemészti őket a rákfélék gyors emésztésének köszönhetően.

Bár a küklopszokkal táplálkozó halak színe hihetetlenül élénk, döntő fontosságú, hogy ne feledjük, hogy a küklopsz kicsi, és más táplálkozási lehetőségekkel összehasonlítva kevés tápanyagot tartalmaz.

Ezenkívül a Cyclops kitinszerű héja, amely nem emésztődik, értékes anyagként működik, amely serkenti a halbél perisztaltikáját.

Küklopsz élő táplálékként
ElőnyökHátrányok
Alkalmas kicsi és fiatal halak számára.Túl kicsi közepes és nagyobb halfajokhoz.
Magas emészthetőség.Károsíthatja a halak ikráit.
Egyszerű beállítás.Nehéz megtalálni a tiszta Cyclops starter kultúrát.
Ne bomlik le, ha nem fogyasztják halak.Lassú szaporodás.
Soha ne okozzon elhízást a halakban.Speciális étrendi igények.

 

6. Grindal 

Grindal férgek (Enchytraeus buchholzi) Kultúra útmutatóA Grindal férgek (Enchytraeus spp.) kis fehér vagy krémszínű férgek, amelyek teste tagolt. Általában ½ hüvelykre (legfeljebb 1,5 cm-re), átmérőjük pedig 0,015 hüvelykre (0,4 mm) nőnek.

A Grindal férgek rendkívül szaporák, és könnyen megkétszerezhetik biomasszájukat néhány nap alatt.

Rengeteg fehérjét, nagy mennyiségű A-vitamint és karotint tartalmaznak, így egészséges és tápláló táplálék lehet a halak és más akvárium lakói számára.

Grindal férgek élő táplálékként
ElőnyökHátrányok
Tápláló és sokféle hal számára alkalmas.Rendetlen a kultúra és a betakarítás.
Nagyon gyors szaporodási sebesség.Folyamatos etetés szükséges a kultúrpopuláció fenntartásához.
Hosszú ideig tárolható. 
Könnyű beállítani a kultúrát. 
Alkalmas halak széles skálájához. 

 

7. Tubifex 

Tubifex Worms Profile and Culture Guide főA Tubifex férgek (Tubifex nemzetség) hosszú, 1/4 hüvelyktől 2,3 hüvelykig (0,5-6 cm) hosszú, hengeres testtel rendelkeznek, nyálkás megjelenéssel. Viszonylag vékonyak és vörösesbarna színűek.

Ezek nagyon szívós férgek, és szélsőséges környezetben is túlélnek. Ezért a tenyésztésük meglehetősen egyszerű.

A Tubifex férgek sok akváriumi hal számára népszerű élő táplálék. A legtöbb hal által kedvelt magas fehérjetartalom, amelyet könnyen elfogadnak.

Tubifex férgek élő táplálékként
ElőnyökHátrányok
Magas fehérje tartalom.Paraziták vagy betegségek behurcolásának lehetséges kockázata.
Sok vitamin- és ásványianyag-kiegészítőt tartalmaz Túltáplálás esetén vízminőségi problémákat okozhat.
Könnyen kulturálhatóA betakarításig idő kell (néhány hét).
3-4 hétig eltartható 

8. Detritus worms (fehér férgek)

Detritus Worms édesvízi tartályban az aljzatbanA törmelékférgek (Naididae család) kisméretű, tagolt férgek, amelyek különböző halfajok élő táplálékaként is használhatók.

Ezek a férgek általában nem nőnek 1–1,5 cm-nél nagyobbra, és az aljzaton fekve, a vízoszlopban szabadon úszva vagy a tartály falán mászva láthatók.

Bár sok akvarista stresszes lesz, amikor meglátja ezeket a férgeket a tartályában, félelmeik túlzóak. Ha egy éve vagy tovább használja a tartályt, és van szubsztrátum a tartályban, nagy az esélye, hogy már megvan.

A detritus férgek dögevők és teljesen ártalmatlanok.

Detritus férgek élő táplálékként
ElőnyökHátrányok
Magas fehérje tartalom.Az aljzatba bújnak.
Sütésre, kis fenekű halakra kiváló.Szándékosan nem kulturált.
További takarítócsapat. 

 

9. Ecetes angolna

Ecetes angolna profil és kultúra útmutató (3 módszer)Az ecetes angolna (Turbatrix aceti) olyan fonálférgek, amelyek ecetalapú kultúrákban fejlődnek. Bár nem használják őket olyan gyakran, mint más élő élelmiszereket, értékes táplálékforrást jelenthetnek a kisebb halfajok és ivadékok számára.

Az ecetes angolnák szinte átlátszóak, és jellegzetes „lóbáló” mozgással rendelkeznek. Nagyon kicsik, általában 1/16 hüvelyk (1,5-2 mm) hosszúak.

Az ecetes angolna otthoni tenyésztésének sokféle módja van. Mindegyikük költséghatékony alternatívát kínál a kis halfajok és ivadékok számára készített élő élelmiszerekhez képest.

Ecetes angolna élő táplálékként
ElőnyökHátrányok
Nagyon könnyen kulturálható.Csak kis sütéshez alkalmas.
Jó tápanyagtartalom.Más élő élelmiszerek táplálóbbak (korlátozott táplálkozási sokféleség).
A halak természetes táplálkozási viselkedésének ösztönzése. 
Édesvízben több napig élhet. 
Maradjon a középső és felső vízoszlopban. 

 

10. Bolharák (Ostracods)

Seed Shrimp Profile Ostracods Shrimp and Fish TankA magvak garnélarák kicsi, vízi rákfélék, amelyek fajtól függően általában 0,2 és 2,0 milliméter hosszúak. Az Ostracodáknak kéthéjú héja van, amely befedi a testüket.

A fajtól függően az átlátszó páncél lehet ovális vagy hosszúkás.

Bár ezek a kis élőlények tápláló ételt kínálnak különféle halak és gerinctelen fajok számára, javítják egészségüket és elősegítik a természetes táplálkozási viselkedést, véleményem szerint még mindig túl sok hátrányuk van.

Magvak garnélarák élő élelmiszerként
ElőnyökHátrányok
Jó tápanyagtartalom.Csak kis sütéshez alkalmas.
A halak természetes táplálkozási viselkedésének ösztönzése.Más élő élelmiszerek táplálóbbak (korlátozott táplálkozási sokféleség).
Édesvízben több napig élhet.A kemény héj késlelteti a telítettséget.
Maradjon a középső és felső vízoszlopban.Túl alacsony szaporodási arány.

 

11. Szúnyoglárvák 

Mosquito Larvae Profile and How to Culture as Live Food manyA szúnyoglárvák, amelyeket gyakran „szúnyogcsavargóknak” is neveznek, a szúnyogok éretlen vízi állapotát jelentik, mielőtt repülő imágóvá alakulnának át. A szúnyoglárvák féregszerű szervezetek, tagolt testtel és különálló fejkapszulákkal.

Fejlődési szakaszuktól függően méretük 0,04 hüvelyk (1 mm) és 0,4 hüvelyk (1 cm) közötti lehet.

Általában élő táplálékként használják az akváriumi hobbiban és különféle vízi állatok etetésére.

A szúnyoglárvák fehérjékben, zsírokban és alapvető tápanyagokban gazdagok. Természetes és tápanyagban gazdag táplálékforrást biztosítanak számos vízi faj számára, beleértve a halakat, a kétéltűeket és a gerincteleneket.

Szúnyoglárvák élő táplálékként
ElőnyökHátrányok
Magas tápanyagtartalom.Meg kell enni, mielőtt bábokká alakulnak.
A halak természetes táplálkozási viselkedésének ösztönzése.Etetés közben megbújhat a növényekben, és szúnyogokká fejlődhet.
Édesvízben több napig élhet.Nehéz lehet szúnyogtojást szerezni.
Maradjon a középső és felső vízoszlopban. 
Könnyen kulturálható. 

 

12. Mikroférgek

Mikroférgek (Panagrellus redivivus) élő táplálékkéntA Panagrellus redivivus, más néven mikroférgek, egy fonálféreg, amelyet gyakran használnak kis halivadékok élő táplálékaként.

A mikroférgek körülbelül 0,04 hüvelyk (1-2 mm) hosszúságúak. Hengeres testformájúak és szinte átlátszóak, így beleolvadnak a környezetükbe.

3 napos korukban kezdenek szaporodni. Ezenkívül a mikroférgek rendkívül szaporák, 1-2 naponként akár 40 fiókát is szülnek.

Ezek az apró fonálférgek kiváló fehérjeforrást jelentenek, és kis méretük miatt rendkívül hasznosak az ivadék számára.

Mikroférgek élő táplálékként
ElőnyökHátrányok
Magas tápanyagtartalom.Csak kis sütéshez alkalmas.
Rendkívül gyors szaporodás. 
Édesvízben több napig élhet. 
Könnyen kulturálható. 

 

13. Scuds (Gammarus)

Scuds Garnélarák és AkváriumbanA scud, más néven Gammarus, a Gammaridae családjába tartozó kis rákfélék. Méretük jellemzően 0,4-0,8 hüvelyk (1-2 cm), egyes fajok hossza eléri a 30 millimétert is.

Kiváló etetők halak és békák számára. 

Kitartó természetüknek köszönhetően bárhol élhetnek és fejlődhetnek. Ezért, ha úgy döntött, hogy műveli őket, az nem fog sokba kerülni.

Mikroférgek élő táplálékként
ElőnyökHátrányok
Magas tápanyagtartalom.Megtelepedés után kártevővé válhat.
Kiváló közepes és nagy halakhoz.Rejtsd el az aljzatba.
Könnyen kulturálható. 

 

14. Csigák

Hólyagcsigák (Physa acuta)A kártevő csigák (például tócsigák, hólyagcsigák és malajziai trombitacsigák) bizonyos halfajok élő táplálékaként is használhatók, különösen a Csigaevő csigák, a sügerek vagy a botiák számára .

Ezek a halak nagy étvágyat éreznek a kis gerinctelen állatok iránt, beleértve a csigákat is természetes étrendjük részeként.

Kártevő csigák élő táplálékként
ElőnyökHátrányok
Magas tápanyagtartalomNem minden halfaj fogyaszthat élő csigát.
Kiváló közepes és nagy halakhoz. 
Könnyen kulturálható. 
Csiga elleni védekezés: Ha az akváriumban a kártevő csigák túlszaporodása tapasztalható. 

 

15. Rotiferek

Rotifers profil és kultúra útmutatóA forgófélék mikroszkopikus méretű vízi szervezetek, amelyek jelentős szerepet játszanak a vízi ökoszisztémákban, különösen élő táplálékként.

Kis méretük és lassú mozgásuk miatt ideálisak halak, rákfélék és más vízi élőlények lárvaállapotának táplálására. 

Ezek a fogas lények gyors szaporodási sebességükről, változatos fajukról és tápértékükről ismertek, így népszerű választás a különféle vízi szervezetek táplálására.

Rotifers, mint élő étel
ElőnyökHátrányok
Egyszerű és könnyen termeszthetőCsak kis ivadékok és lárvák számára alkalmas
Rendkívül gyors szaporodásÁllandó karbantartást igényel
Tápértéke mesterségesen növelhető 
Magas emészthetőség 
Maradjon a középső és felső vízoszlopban 

 

 

Néhány további érdekes lehetőség:

16. Szárnyatlan gyümölcslegyek

A szárnyatlan gyümölcslegyek apró rovarok, amelyeket általában kis halak, például betták és guppik élő táplálékaként használnak. Könnyen tenyészthetők, és apró zsákmányforrást biztosítanak a halaknak.

17. Giliszta

A földigiliszták élő táplálékként használhatók nagyobb halfajok számára, amelyek alkalmazkodnak a nagyobb zsákmány elfogyasztásához. Alkalmasak nagyobb halak számára, mint egész féreg, és apró darabokra vághatók a kicsik számára. Természetes és tápláló táplálékforrást biztosítanak.

18. Moina

Moina élő táplálékként akváriumi halak számáraA Moina, más néven vízibolha, a daphniához hasonló kis rákfélék, amelyek tápláló élő táplálékot kínálnak.

A Moina a fenntartható élő táplálék kiváló forrását kínálja az akvaristáknak, hogy egészséges, élettel teli halakat neveljenek. Ezek az apró, tápláló rákfélék könnyen tenyészthetők otthon, minimális beállítás és karbantartás mellett. Gyors szaporodási ciklusuk folyamatos élő táplálék-utánpótlást biztosít a halivadékoknak és az imágóknak.

 

19. Banánférgek

A banánférgek apró fonálférgek, körülbelül 0,04 hüvelyk (1,5 mm) hosszúságúak. Kis méretük miatt kiváló választás ivadékok etetésére. A banánférgek tenyésztése meglehetősen egyszerű, csak zabpehelyre és élesztőre van szükség táplálékforrásként.

20. Vízi tetű

Az Asellus aquaticus (vagy víztetű) élő táplálékként használható a tartályban lévő halak számára.

Ezek a kis rákfélék természetes és tápláló táplálékforrásként serkentik a vadászati ​​viselkedést, és alapvető tápanyagokat biztosítanak a halak számára.

 

Következtetésképpen

Míg a kereskedelmi élelmiszerek széles körben elérhetőek és kényelmesek, az élő táplálék beépítése az akváriumi halak, rákok, békák, axolotlok stb. étrendjébe számos előnnyel és előnnyel jár.

Ezzel teljesebb és kiegyensúlyozottabb táplálkozási profilt biztosítunk étrendjük változtatásával. Az élő táplálék ösztönzi táplálkozási viselkedésüket, és javítja a növekedést és a színezést.

Mindazonáltal minden fajnak lehetnek sajátos táplálkozási igényei a méretükből adódóan. Ezért fontos a táplálkozási szükségleteik kutatása és megértése, hogy a lehető legjobb ellátásban részesüljenek.