Bolharákok (Ostracodák) az akváriumban

Seed Shrimp Profile Ostracods Shrimp and Fish Tank

Az osztracodák, amelyeket általában magráknak is neveznek, olyan mikrorákok, amelyek szinte minden garnéla vagy halak akváriumába megtalálhatók.

Különféle halfajok számára a magrák jó táplálékforrást jelentenek, míg a garnélás tartályokban további takarítócsapatot jelentenek. Bár az a vélemény is létezik, hogy az ostracodák veszélyesek lehetnek az akváriumi állatokra, ez nem teljesen igaz.

Ebben a cikkben megpróbálom megvizsgálni az osztrakodák profilját, beleértve életciklusukat, étrendjüket, szaporodásukat és még sok mást.

Mik azok a bolharákok (Ostracodák)?

Az osztracodák kisméretű kéthéjú rákfélék csoportja, amelyek felnőtteknél legfeljebb 8 pár végtaggal, valamint párzó végtagokkal és növekedési vonalak nélküli kéthéjú páncélzattal rendelkeznek. 

Ezek a rákfélék kezdetben az ordovíciai időszakban jelentek meg, amely a kövületi feljegyzések szerint nagyjából 485 millió évvel ezelőtt kezdődött .

Földi megjelenésük óta az osztrakódák az egész világon elterjedtek, és szinte minden vízi környezetben megtalálhatók, legyen az tengeri, sós vagy édesvízi. Fajtól függően ezek az apró rákfélék túlélnek alacsony és magas hőmérsékleten, alacsony oxigénszinten vagy akár anoxikus körülmények között is, és 4,6 és 13 között széles pH-tartományt is elviselnek. Alapvetően ezek a lények bárhol könnyen túlélnek (az óceáni szakadéktól a mélységig ideiglenes belvíztestek vagy akár félszárazföldi élőhelyek), ami kivételes alkalmazkodó- és gyarapodási képességükről tanúskodik.

Miért hívják őket Ostracodáknak vagy bolharáknak?

Az „Ostracod” szó a görög „Ostrakon” szóból származik, ami „héjat” jelent.

Apró méretük és garnélarákszerű megjelenésük miatt „maggarnélának” is nevezik őket. A „garnélarák” szó ebben az esetben az általános formájukra és mozgásukra utal, nem pedig a valódi garnélarákként való taxonómiai besorolásukra.

Ostracodák leírása

Seed Shrimp Profile Ostracods a Shrimp and Fish Tank főben
a fotó jóváírása Petrovich

Az Ostracodák meglehetősen egyedi és érdekes megjelenésűek, kis méretük és átlátszóságuk miatt népszerű választás a mikroszkópos megfigyeléshez és tanulmányozáshoz.

Méret. Az osztracodák kicsi, vízi rákfélék, amelyek fajtól függően általában 0,2 és 2,0 milliméter hosszúak.

Carapace . Kemény, meszes páncéljuk van, két szeleppel, amelyek teljesen körülzárják a puha testet, hogy megvédjék az egész testüket, így jellegzetes megjelenést kölcsönöznek nekik. A fajtól függően a páncél általában ovális vagy hosszúkás alakú, és lehet átlátszó, áttetsző vagy átlátszatlan.

Hatékony hidrodinamikus formát képviselnek, amely segít leküzdeni a környező víz ellenállását.

Függelékek. 7 pár módosított függelék van. Az első négy pár feji függelék.

Ezeknek a rákféléknek két pár antennája van, amelyek közül az első pár hosszabb és kiemelkedőbb, mint a második. Két pár függelékük is van, amelyeket úszáshoz és egyéb mozgásokhoz használnak, valamint három pár mellkasi lábuk. A has általában kicsi, és a test alá bújik, a farok legyezője csökkent vagy hiányzik.

Test . A testnek nincs valódi szegmentációja. Néhány fajnál megfigyelhető egy halvány szűkület a közepén, amely a testet feji és mellkasi részekre osztja. A kezdetleges has összeforrt a mellkassal.

Az emésztőrendszer jól megkülönböztethető: pitvar, száj, nyelőcső, gyomor, bél, hátsó bél és végbélnyílás.

Mozgalom. Az Ostracodák több pár lábuk segítségével mozognak, amelyek a mellkasukon helyezkednek el. Ritmikus mozdulatokkal eveznek át a vízen, így viszonylag gyors és mozgékony mozgást tesznek lehetővé. Ezen túlmenően, egyes ostracodoknak antennáknak nevezett, módosított függelékei vannak, amelyek segítségével másznak vagy ragaszkodnak a felületekhez.

Az osztracodák a vízi ökoszisztémák fontos tagjai, halak és más vízi szervezetek prédáiként szolgálnak, és hozzájárulnak a tápanyag-ciklushoz és az üledékképződéshez.

Milyen fajok vannak az akváriumba?

A mai napig több mint 30 000 ostracodafaj ismert, és még mindig új fajokat fedeznek fel. Ezért szinte biztos vagyok benne, hogy a hétköznapi akvaristák nem tudják megtudni, hogy pontosan milyen fajok vannak a tartályukban.

Például a tanulmány szerint közel 2000 faj és körülbelül 200 nemzetség található a Recent édesvízi Ostracodában. Az olyan családok, mint a Cyprididae (1000 spp.) és a Candonidae (kb. 550 spp.) a meglévő fajlagos diverzitás több mint 75%-át képviselik; a fennmaradó 11 család az édesvízi fajok másik 25%-át teszi k

Hogyan szerezzünk Ostracodokat a tartályainkba?

Az osztracodák ügyes stopposok. Szó szerint kihozhatjuk őket a semmiből, és véletlenül bevezethetjük őket a tartályba.

Növényekből, sziklákból, uszadékfából könnyen beszerezhetjük őket, főleg, ha vadonból gyűjtötték. Egyes esetekben az édesvízi sántik még új állatokkal (más csigaházon) vagy az eladó vizeszsákjában is érkezhetnek.

Ezért, ha nem szeretné, hogy a tartályba kerüljenek, feltétlenül fertőtlenítsen és/vagy tegyen karanténba mindent, mielőtt a tartályba helyezi.

Figyelmeztetés : Azonban még így sem lehet teljesen biztos abban, hogy az Ostracodok úgysem kerülnek be a tartályba. Rendkívül szívósak és igazi túlélők.

Az osztracodák károsak a növényekre, a törpe garnélarákra és a halakra?

Seed Shrimp Profile Ostracods Shrimp and Fish Tank sokNem, ők nem. Az édesvízi ostracodokat ártalmatlannak tartják a növényekre, a törpe garnélákra és a halakra. Ellenkezőleg, még a tankjaink számára is hasznosak lehetnek.

A garnélaráktartályokban az ostrakodák természetes tisztítószerként működnek, mivel a felesleges táplálékot és a bomló anyagokat táplálják. Bár egyes magvak garnélarák versenyezni fognak a törpe garnélarákokkal az élelmiszerekért, hosszú távon a törpe garnélarák lesznek a nyertesek. Természetesen nem fognak eltűnni, de sokkal kevesebb lesz belőlük.

A akváriumokban az ostracodák természetes táplálékforrásként szolgálnak a ivadékok és még néhány felnőtt hal számára. A garnélarák-akváriummal ellentétben, ahol az osztrakódák szabadon úszhatnak a vízoszlopban, a halakváriumban hajlamosak közelebb maradni az aljzathoz, és azon belül keresnek menedéket.

Az interneten azt találhatja, hogy az osztrakódák 3 fő kategóriába sorolhatók:

 • növényevők,
 • mindenevők,
 • húsevők.

Ennek eredményeként az emberek azonnal a rosszabbat feltételezik, és pánikba esnek, amikor meglátják ezeket a lényeket a tankjukban.

Nos, a félelmeik erősen eltúlzottak!

Nagyon kevés ragadozó faj létezik, és általában a mélytengerben élnek. Ezekről a fajokról ismert, hogy más ostracodákat, lárvákat, rotifereket és más kis szervezeteket zsákmányolnak. A legtöbb ostracod faj mindenevő.

Mit esznek az osztracodák a tankjainkban?

Amint már említettem, az ostracodák általában szennyezők, és az aljzatban és a vízoszlopban lévő törmelékkel és szerves törmelékkel táplálkoznak.

Tartályainkban a maradékot, algát , biofilmet és más, a tartályban található mikroszkopikus élőlényeket is elfogyasztják.

Az ostracodák robbanásszerű növekedése az akváriumban általában túletetést jelez, és ez a túletetés gyakran nagyon túlzott!

  Az Ostracodák életciklusa

  Az osztrakódák életciklusa jellemzően 3 fő szakaszból áll: a tojásstádiumból, több, vedlésekkel elválasztott juvenilis lárvakorból, valamint a végső vedlést követő kifejlett állapotból. 

  Fajtól függően az osztrakódák ivarosan vagy akár ivartalanul is szaporodhatnak (ezt partenogenezisnek nevezik). A jelenlegi adatok azt mutatják, hogy az édesvízi ostracodák leggyakrabban ivartalanul szaporodnak, például Európában 286 Cypridoidea faj 57%-ában, illetve 50 Cytheroidea faj 28%-ában nem regisztráltak hímet.

  1. Tojásstádium : Az osztrakoda nőstény tojásokat rak. A tojásokat jellemzően a nőstény hordozza, amíg ki nem kelnek. A tojásstádium időtartama a környezeti feltételektől függ, és fajonként nagyon változó, de néhány naptól több hónapig tarthat.
  2. Nauplius stádium : A kikelt ostracod lárvák naupliiként jönnek ki, amelyek kicsi, plankton lárvák. A nauplii többször vedlenek, és felnőttekké fejlődnek. A szakasz általában néhány naptól néhány hétig tart.
  3. Felnőtt állapot : A fiatal egyedek tovább nőnek és vedlik, amíg el nem érik a felnőttkort. A kifejlett osztrakodák képesek szaporodni és tojásokat termelni, folytatva életciklusukat.

  A felnőtt állapot a fajtól és a környezeti feltételektől függően több héttől több hónapig is eltarthat.

  Az ostrakodák öregedésével kevésbé aktívak és végül elpusztulnak. Az elpusztult ostrakodák héja felhalmozódhat a tenyészet szubsztrátjában, és hozzájárulhat a teljes szervesanyag-tartalomhoz.

  Megéri az osztracodákat élő táplálékként tenyészteni a halaknak?

  Valójában nem mondanám, hogy az ostracodák élő táplálékként való tenyésztése ivadékok vagy halak számára gazdaságilag értelmes lenne.

  Ellentétben más élő táplálékokkal (például sós garnélarák , daphnia , grindal férgek , vérférgek, fekete férgek stb.) az ostrakodák nem szaporodnak elég gyorsan ahhoz, hogy fenntartsák az állandó utánpótlást. Ezenkívül kemény héjuk lelassítja a halak azon képességét, hogy hozzáférjenek a bennük található tápanyagokhoz, ami késlelteti a jóllakottságot.

  Egy másik hátránya, hogy az ostracodák nagyon kicsik, és kevéssé érdeklik a felnőtt halakat, és csupán egy kis harapnivalóként szolgálnak.

  Ezért, bár az ostracodák tápláló táplálékforrások lehetnek, kis méretük és lassú szaporodási sebességük miatt kevésbé praktikusak a halak elsődleges táplálékforrásaként.

  Optimális körülmények között a tartályban lévő garnélarák populációja 4-6 hetente megduplázódik. Érdemes megjegyezni, hogy az ostracodák nagyon fiatal korban képesek szaporodni, és életciklusuk átfedheti a kultúrában egyidejűleg jelen lévő több generációt.

  Ostracodák tenyésztése

  Mindazonáltal, ha mégis úgy döntött, hogy megpróbálja az ostracodák tenyésztését, ez könnyen megtehető.

  Az osztrakodák otthoni körülmények közötti tenyésztéséhez a következő anyagokra lesz szüksége :

  1. Bármilyen tartály : A tartály mérete attól függ, hogy mennyi élő ételt szeretne tenyészteni, és a rendelkezésre álló helytől. Akár kis műanyag palackban is szaporíthatod őket.
  2. Víz : A tartály feltöltéséhez édesvízre lesz szüksége. Használhat olyan csapvizet, amelyet kezeltek a klór és más vegyszerek eltávolítására, vagy használhat régi akváriumi vizet. Valójában a régi akváriumi víz még jobb lesz, mert már tartalmaz nekik táplálékot.
  3. Aljzat : Nem szükséges.
  4. Világítás : A tartályt közvetlen napfényre helyezheti, hogy fokozza az algák növekedését.
  5. Táplálék : Az osztracodák különféle szerves anyagokkal táplálkozhatnak, beleértve az algákat, élesztőket és a bomló növényi anyagokat. Használhat kereskedelmi haleledelt, spirulinaport vagy zúzott halpelyhet táplálékforrásként az ostracodák számára.
  6. Légszivattyú : Nem szükséges.

  Íme egy lépésről lépésre az osztrakodák otthoni körülmények közötti tenyésztésének folyamata:

  1. Adj hozzá vizet. A víznek szobahőmérsékletűnek kell lennie.
  2. Adjon hozzá ételt. Adjon hozzá egy kis haleledelt, spirulinaport vagy zúzott halpelyhet a vízhez, hogy táplálékforrást biztosítson az ostracodák számára. Kis mennyiségű bomló növényi anyagot vagy algát is adhatunk a vízhez.
  3. Mutassa be az osztrakódákat.
  4. Kész.