Kompatibilisek az afrikai törpe karmosbékák és a garnélák?

A garnélákhoz hasonlóan az afrikai törpe karmosbékák (afrikai törpebékák és afrikai karmos békák) is egyre népszerűbbek az elmúlt években. Ennek eredményeként sok akvaristának van egy ésszerű kérdése: „Az afrikai békák és a garnélák kompatibilisek, vagy hogyan tarthatnak afrikai békákat garnélaráktartályban?”

A rövid válasz az, hogy a legtöbb esetben szinte lehetetlen a garnélák és az afrikai békák biztonságos tartása húsevő származásuk miatt. A békák kötelező húsevők, csak húsalapú ételekkel táplálkoznak. Ha azonban nagy garnéla fajtákat tartasz, ez lehetséges lehet kisméretű afrikai békákkal is.

Nemrég találkoztam néhány bejegyzéssel és cikkel, amelyek egyértelműen azt mondták, hogy lehet garnélát tartani. Sajnálatos módon az információ vagy bolyhos és teljesen téves, vagy nem strukturált és nem teljes. Ezért kötelességemnek érzem, hogy hozzászóljak, és kijavítsak néhány hamisságot.

Kompatibilisek az afrikai törpebékák és a garnélák?

Kezdjük a mérettel.

Az afrikai törpebékák (mint például a Hymenochirus boettgeri, Hymenochirus curtipes stb.) teljesen kifejlett állapotban elérhetik a 7 cm hosszúságot is . Míg a legtöbb garnélafaj (Neocaridina és Caridina nemzetség) általában 2,5 cm hosszúra nő meg . A kikelés után a fiatal bébi garnélák körülbelül 2 mm hosszúak .

Az afrikai törpebékák kicsi, aranyos és viszonylag ártalmatlan lényeknek tűnhetnek számunkra, emberek számára. Az állatok világában azonban aktív ragadozók és rendkívül opportunista evők.

Bár nagyon vakok és ügyetlenek, mégis elég jó reakciót mutatnak.

Ezért az afrikai törpebéka valójában elég nagy veszélyt jelent egy garnéla tartályban. Tehát, ha komolyan garnélák tenyésztését tervezi, szilárd meggyőződésem, hogy az afrikai törpebékák és a garnéla együtt tartása nem a legjobb megoldás.

Az afrikai törpebékák biztosan megeszik a baba garnélát. Ami a kifejlett garnélát illeti, egy ideig biztonságban lehetnek, amíg a békáid meg nem nőnek. Így végül még a felnőtt garnéla is megehető .

Fontos: Meg kell értenie, hogy az inkompatibilis akvárium társak az egyik stressztényező a garnélák számára. Ne vedd félvállról! A stressz nagyszerű módja annak, hogy elveszítsd a garnéla kolóniádat. Az állandó stressz gyengévé és sebezhetővé teszi őket. Számos teszt szerint valószínűleg rövidebb élettartamúak, és  további mellékhatásokat tapasztalhatnak, amelyek általános hatással lehetnek az egészségükre.

Kompatibilisek az afrikai törpebékák és a nagy garnéla fajok?

 Mi a helyzet a többi garnélafajtával? Biztonságos-e a nagy garnélarákokat az afrikai törpebékák mellett tartani?

Garnélarák fajokMéret
Caridina vö. babaultiakár 4 cm
Vörös orrú garnélaakár 4,5 cm
Szellem garnélalegfeljebb 5 cm
Amano garnélalegfeljebb 5 cm
Bajusz garnélalegfeljebb 5 cm
Bambusz garnélaakár 10 cm
Vámpír garnélaakár 15 cm

Amint látjuk, néhány garnélafaj elég nagyra nőhet. Az afrikai törpebékák nem érintik meg a nagyméretű imágókat, amíg elég nagyok a szájukhoz. Ezenkívül néhány garnéla (például az Amano garnéla és a Szellemrák) nem tolakodó, és kibírja a békák piszkálását.

Megjegyzés : Mindazonáltal néhány nemrégiben vedlett garnéla és fiatal egyedek továbbra is vadászhatók. 

Kompatibilisek az afrikai karmosbékák és a garnélák?

 Ha afrikai békákat és garnélákat közösségi akváriumba tart, meg kell értenie temperamentumukat, étrendjüket és élőhely-szükségleteiket.

Ne feledje, hogy az afrikai békák, méretüktől függetlenül, opportunista etetők – bármit megesznek. Ezért szinte mindent megesznek, ami az akváriumba elérhető.

Nem meglepő, hogy megpróbálnak levadászni minden olyan garnélát, amely elég kicsi ahhoz, hogy lenyelje.

Ha úgy gondolja, hogy meg tudja oldani ezt a problémát, ha elegendő fehérjében gazdag táplálékot ad afrikai békáinak, akkor téved! A lényeg az, hogy ezt a viselkedést ösztönösen teszik.

Még egyszer megismétlem, még ha sok ennivalót is adsz nekik, az afrikai békák továbbra is vadászni fognak a garnélákra .