Miért változtatja meg a garnéla a színét?

Az egyik kulcselem, amely hozzájárult a dekoratív garnélák általános népszerűségéhez az akváriumi hobbiban, a színük. A halakkal ellentétben azonban a garnélák színe hajlamosabb a változásra, és bizonyos helyzetekben akár teljesen megváltozhat. Ne essen pánikba, ha ez történik az Ön esetében.

A garnélák különböző okok miatt változtathatja meg a színét, beleértve a táplálkozás minőségét, a stresszt, az öregedést, a vedlést vagy akár az akvárium színsémáját.

Ez a cikk a garnélaák színváltozásának okaival foglalkozik, valamint a megelőzésére vagy megváltoztatására tehető lépésekkel. Minden további nélkül kezdjük.

A fő okok, amelyek miatt a garnélák megváltoztatják a színűket

1.           Feszültség

2.           akklimatizáció

3.           Diéta

4.           Átlátszó alapszín

5.           Betegségek

6.           Vedlés

7.           Öregedés

8.           Háttér és talaj

9.           Világítás

10.         Keresztezés

1. Stressz

A garnélák színe stressz hatására számos különböző módon változhat. Általában a garnélák sápadtabbá vagy halványabbá válnak.

Kulcsfontosságú, hogy a lehető leghamarabb azonosítsa a garnélák színvesztésének okát, mert ez egy sokkal komolyabb probléma jele lehet.

Például a garnélákban előforduló stressz leggyakoribb okainak listája a következőket tartalmazza:

•            Rossz vízminőség (a garnélák elsődleges stresszorai – az  ammónia ,  nitritek ,  nitrátok nem megfelelő szintje vagy tartománya ,  alacsony CO2 ,  hőmérséklet ,  PH ,  GH és KH ),

•            helytelen  akklimatizáció ,

•            nagy  vízcsere ,

•            toxinok (például  réz , hidrogén-szulfid, klór, klóramin, nehézfémek, peszticidek stb.)

•            paraziták, fertőzések és betegségek ,

•            inkompatibilis akváriumtársak.

•            túletetés .

Megoldás: Sajnos nincs egyetlen recept minden esetre, mert minden akvárium egyedi, saját ökoszisztéma egyensúlyával. Ezért számos fontos ajánlás van a garnélák stresszének csökkentésére:

1.           Biztosítson jól megalapozott és stabil környezetet a garnélák számára.

2.           Kerülje el a vízparaméterek, a hőmérséklet és a világítás hirtelen változásait.

3.           Rendszeresen ellenőrizze vízparamétereit.

2. Akklimatizáció

Bár az akklimatizációt könnyen fel lehetne venni a stresszek listájára, ezúttal szándékosan külön kiemeltem. Ennek az az oka, hogy sok akvárista, különösen kezdő, elköveti ezt a hibát anélkül, hogy megértené ennek fontosságát.

A garnélák tartásának és tenyésztésének alapelve, hogy a garnéla nem szereti a változásokat ! A garnélákra negatív hatással van a vízparaméterekben bekövetkezett bármilyen változás, amelyhez hozzászoktak.

Ezért alapvető fontosságú, hogy a garnélák vásárlásakor vagy akár egyik akváriumból a másikba való áthelyezése során ügyeljen arra, hogy ezek a jellemzők között kevés különbség legyen. Ellenkező esetben, ha ez a különbség jelentős, a garnélák legalább elveszítheti a színűket, vagy előkészítetlen vedlési folyamatot indíthat el, ami nagyon veszélyes lehet rájuk nézve.

Megoldás: Ne ejtse a garnélát közvetlenül az akváriumba. Legyen türelmes, és hagyjon időt a garnélának, hogy alkalmazkodjon az új környezethez. Megfelelő gondossággal és odafigyeléssel a garnéláknak virágozniuk kell, és gyönyörű színeik teljes skáláját kell mutatniuk.

3. Diéta

Az étrend a garnélák elszíneződésében is óriási szerepet játszik. A garnélák színét nagymértékben meghatározza a pigmentek, például az asztaxantin jelenléte, amelyeket étrendjükből nyernek.

Az asztaxantinok felelősek a sárga, narancssárga és piros színekért sok garnélarákban, és ha kémiailag kötődnek a fehérjékhez, akkor visszaverődési hullámhosszukat kék, zöld, barna, fekete vagy lila színre növelhetik.

Ezek a pigmentek az algákban találhatók, és gyakran adják hozzá a kereskedelmi forgalomban lévő garnélás ételekhez, hogy javítsák azok színét.

A kísérletek eredményei azt mutatták, hogy néhány hónap elteltével az asztaxantinnal táplált csoportok pigmentációja szignifikánsan nagyobb volt, mint az anélkül etetett garnélaráké. Ezért, ha a törpe garnélarák étrendjéből hiányoznak ezek a pigmentek, színe homályosnak vagy kifakultnak tűnhet.

Megoldás: A  garnélákat változatos és kiegyensúlyozott étrenddel kell etetni, amely magában foglalja a kiváló minőségű kereskedelmi garnélaeledeleket, valamint olyan kiegészítőket, mint az algák, zöldségek és fehérjében gazdag élelmiszerek színük megőrzése és javítása érdekében. Szintén fontos, hogy tartózkodjunk a túletetéstől.

4. Átlátszó alapszín

Maga a garnélák átlátszósága is befolyásolhatja a színét. Például egyes rákfajták (mint például az Amano garnélák vagy az alacsony minőségű cseresznye garnéla stb.) testük átlátszó vagy áttetszővé válik. hogy a belső színük jobban látható legyen.

A garnélák átlátszó teste több fényt enged át. Így ezeknél a fajoknál az elfogyasztott táplálék mennyisége és típusa rövid időn belül befolyásolja színüket.

Megoldás : Ha nem biztos ebben, vagy egyszerűen csak aggódik emiatt, csak néhány hétig változtatnia kell az étrendjén. Nagyon gyorsan látni fogja a színük változását.

5. Betegségek és paraziták

Sajnos a bakteriális fertőzések, a parazitafertőzések, a gombás fertőzések és néhány egyéb rendellenesség megváltoztathatja a garnélák színét.

A garnélákban is előfordulhat elszíneződés, különösen fehér, fekete vagy szürke foltok formájában a testen vagy a függelékeken.

Ezenkívül a betegségek és a paraziták gyengítik a garnélák immunrendszerét, és stresszt okoznak.

Megoldás: Figyelje meg alaposan a garnélákat, és távolítsa el a beteg garnélát, hogy megakadályozza a betegségek terjedését. Kerülje az olyan gyógyszerek és vegyszerek használatát a tartályban, amelyek károsíthatják a garnélákat vagy megzavarhatják természetes egyensúlyukat.

6. Vedlés

A garnélák színe átmenetileg megváltozhat a vedlés következtében. A vedlés folyamata, amely néhány perctől több óráig is eltarthat, azzal jár, hogy a garnéla ledobja régi külső vázát, és újat növeszt.

Amikor a garnéla vedleni készül, jelentős változásokon megy keresztül, például az epidermisz leválása a kutikuláról (az új és a régi héj szétválása). Amikor ez megtörténik, a garnéla színe halványabb vagy tompább lesz.

Közvetlenül a vedlés után a garnélák új külső váza még nem keményedett és színezett. Ezért először sápadtnak tűnhet. Ez azért van így, mert a garnélák bőrpigmentjei az exoskeleton külső rétegében helyezkednek el, amely a garnéla olvadásakor válik le.

A garnéla fokozatosan visszanyeri eredeti színét az elkövetkező napokban, ahogy az új külső váz megkeményedik és pigmentek keletkeznek. Ezalatt a garnéla színe kissé eltérő lehet.

Megoldás : Ne zavarja meg a garnélát a vedlés és az vedlés utáni folyamat során. Ez az időszak rendkívül megterhelő a garnélák számára, és nem ritka, hogy ilyenkor elbújnak vagy kevésbé aktívak. Ezért fontos, hogy kényelmes és biztonságos környezetet biztosítsunk a garnélák számára a vedlési folyamat során.

7. Öregedés

Egyes források szerint a garnélák öregedésével színük kevésbé élénk lesz, vagy idővel elhalványulhat, aminek számos tényezője lehet.

Nos, ez nem különösebben igaz.

A kutatások kimutatták, hogy a  garnélák az életkor előrehaladtával általában intenzívebb színezetet kapnak, és a 180 napos Red Cherry nőstényeknél jelentős mértékben (majdnem 70%-kal!) nőtt a színe a 90 napos egyedekhez képest.

Megoldás : Legyen türelmes, különösen, ha fiatal garnélája van. Az elhamarkodott döntések elkerülése érdekében várja meg, amíg a garnéla teljesen kifejlődik – vagy legalább egy hónapos –, mielőtt eldönti, mit tegyen. Ne feledje – a színváltozás hónapokig is eltarthat!

8. Háttér és talaj

A garnélák színét az akváriumuk háttere is befolyásolja. A háttérszín módosítja a fény visszaverődését a akváriumban, ami megváltoztathatja a garnélák színének érzékelését.

Például a fekete háttér színesebb és intenzívebb megjelenést kölcsönözhet a garnélának, míg a világos háttér visszafogottabb megjelenést kölcsönözhet nekik.

A kutatások azt is kimutatták, hogy a fekete vagy vörös talajon tartott garnéla magasabb asztaxantint tartalmaz, és nagyobb súlygyarapodást tapasztal, mint a fehér talajon. Ez arra utal, hogy a sötétebb szubsztrátum jobban utánozza a garnélák természetes környezetét.

Megoldás : Ha javítani szeretné a garnélák színét, sötét hátteret és hordozót kell használnia. Valószínűleg ez a legegyszerűbb és legegyszerűbb módja a garnélák színezésének.

9. Világítás

A háttér színe mellett a garnélák színe jelentősen változhat a világítástól függően. A garnélák színei élénkebbnek tűnhetnek erős, közvetlen megvilágítás mellett, míg sötét, gyenge és közvetett megvilágítás esetén tompábbnak tűnhetnek.

Ennek az az oka, hogy a garnélák vizuális jelzéseket használnak, hogy fokozzák álcájukat, és beleolvadjanak a környezetükbe.

Megoldás: Bár a törpe garnélarák éjszakai állatok, a világítás nagy hatással van a színükre. Ennek eredményeként a garnélák mesterséges megvilágítású tartályban való tartása jobb eredményeket ér el, mint a garnélák tartályban tartása egyszerűen környezeti megvilágítás mellett. Nagyon fontos azonban, hogy ne essünk túlzásba, mert a túl sok fény vagy a hosszan tartó használat megterhelheti a garnélákat, és ellenkező hatást válthat ki.

10. Keresztezés és genetika

A keresztezés jelentős hatással lehet a garnélák színére. Ez az ok általában nem azonnali, abban az értelemben, hogy csak a garnélák következő generációiban nyilvánul meg.

Néha egy bizonyos színű és mintázatú garnélák „váratlanul” különféle színű utódokat hozhat. Bizonyos esetekben ez új és egyedi színváltozatokat eredményezhet, amelyek egyik szülőfajban sem voltak jelen.

Ha ez megtörténik, az valószínűleg keresztezés eredménye, ami a gének keveredése miatt eltérő elszíneződést eredményez.

Megoldás: Sajnos ilyen esetekben keveset lehet tenni, mivel megsértették a szelekció elvét. Az ilyen helyzetek jövőbeni elkerülése érdekében külön kell tartani a különböző színű garnélakfajtákat.

Összességében a genetika kulcsszerepet játszik a garnélák színének meghatározásában, és gondos tenyésztési gyakorlatot kell alkalmazni a kívánt színvariációk létrehozására és/vagy fokozására.

Következtetésképpen

A genetika, az élelmiszer, az öregedés, a vedlés, a betegségek és a környezeti tényezők, mint a világítás, az aljzat színe és a háttér csak néhány oka a garnéla színváltozásának.

Míg ezen tényezők némelyike, például a genetikai és az életkor fokozatos színváltozást eredményezhet, mások, például a megvilágítás és az alapszín, gyorsabban észrevehetőbb változásokat eredményezhetnek.

A garnéla-tartók javíthatják és megőrizhetik garnélájuk színét, ha tisztában vannak ezekkel a szempontokkal, ami szintén segíthet nekik többet megtudni az érdekes lények veleszületett tulajdonságairól és viselkedéséről.