Menü
Kosár

Aranypettyes fiallócsiga (Filopaludina sp. golden spoted)

Csiga - Aranypettyes fiallócsiga (Filopaludina sp. golden spoted)
Új
Aranypettyes fiallócsiga (Filopaludina sp. golden spoted)
  • Cikkszám: 1
1 905 Ft
Nettó ár: 1 500 Ft

Aranypettyes fiallócsiga (Filopaludina sp. golden spoted)

 Néhány fontos információ erről a dekoratív édes vízi csigáról. Aranypettyes fiallócsiga (Filopaludina sp. golden spoted) őshazája Ázsia. Az Indokínai- félsziget területén, tavakban és csatorna rendszerek vízeiben élnek. Létük hasznos, vízrendszerekben szűrésként tevékenykednek. Már az 1860 as években ismerté vált ez a faj. Felfedezése és szakirodalomban rögzítése Henri Mouhot, Eduard von Martensi, és Georg Ritter von Frauenfeld nevéhez fűződik.

    Ezek a vízi csigák kopoltyús légzésűek, vízben lévő oldott oxigént hasznosítják. Héjszerkezetük jellegzetes, ezáltal a faj viszonylag könnyen beazonosítható. Héj magasság 4 cm, kanyarulatok száma 6. Fiatal példányaiknál jellemző, a héj majdnem közepén végigfutó éles csík, mely az utolsó kanyarulaton elég határozott megjelenésű. Mely idővel a példány idősödésével, laposodik, elsimul, szinte láthatatlanná válik. Héj színe olajzöld, barna, de ismert a fehér színváltozata is. Amennyiben egészségesen tartjuk csigáinkat, ez a héj sima felületű, a fehéreknél makulátlan fehér marad. Öregedésüket követően, azonban kissé kopottassá válik héjuk.

Szájadékot, ovális ajtó (operculum) zárja. Külső felülete, "viaszos, aranyozott" csillogást nyújt.
Ajtó lemezen jól látható a körkörösen végigfutó szabályos vonalak. Testük robusztus, színük szürkés, rozsdabarna.
 Tapogatók erőteljesek, folyamatos mozgatásával érzékszervként használják.
Nagy szemek ezek külső tövében ülnek. Rágószájszervükkel „ormányként” előretolva keresik táplálékukat.
 Fő eleségük azonban nem az alga. Mozgásuk intenzív, mely arra is utal, nagy az energia szükségletük. Nagyobb mennyiségű táplálék bevitelre van szükségük ezeknek a csigáknak. Örömmel takarítják a medencék alját, maradéktalanul felzabálják az aljzatra lehullott granulátum vagy lemezes haleleségeket, a különféle zöldség is csemegéik közé tartozik.
Amennyiben jól érzik magukat a társasmedencében, gyors fejlődésre, növekedésre képesek. Igen hamar elérik ivarérettségüket. A nőstény élete során 14-15 utódot képes elevenen a világra hozni. Főként a sötétedést követően szülnek.
 Fajra jellemző a vált ivarúság. Hím példányok párzószerve a jobb tapogatóban található. Ivariságuk látható, viszonylag könnyedén megkülönböztethető, hímek jobb oldali tapogatói vastag, durung végződésűek.
 Az akváriumok vizében kedvelt társ élőlény.
 Nyugodt békés, jól tartható más csigákkal és halakkal.
 Hőmérséklet: 24.28 fok
pH: 6.5
GH : >4

    Mint minden élőlényre jellemző és fontos, hogy olyan medencébe helyezzük társélőlényként ahol nem sérül, nem esik más agresszívabb élőlények áldozatául.

Csiga - Aranypettyes fiallócsiga (Filopaludina sp. golden spoted)

Írjon véleményt!

Kérjük, lépjen be vagy regisztráljon az értékeléshez!