Menü
Kosár

Garnéla-Óriás legyező, sepregető garnéla- Atya gabonensis

Garnéla-Óriás legyező, sepregető garnéla- Atya gabonensis
Garnéla-Óriás legyező, sepregető garnéla- Atya gabonensis
 • Cikkszám: 1
5 677 Ft
Nettó ár: 4 470 Ft

Garnéla-Óriás legyező, sepregető garnéla- Atya gabonensis

Óriás Sepregető garnéla - Részletes útmutató: Gondozás, étrend és tenyésztés

Az Óriás Sepregető garnéla, vagy tudományos nevén Atya gabonensis, egy különleges és népszerű állat az akvaristák körében. Ez a fajta tulajdonképpen egy gigantikus garnéla, amelyet gyakran neveznek csigagarnélának is, mivel az őshonos élőhelyén előszeretettel fogyasztja az apró csigákat.
Az Óriás Sepregető garnéla mérete igazán elképesztő, hiszen eléri a 25 centiméter hosszúságot. Teste hengeres és az úszó, módosított farokrugói lehetővé teszik számára, hogy különlegesen gyorsan úszhasson. A színezete általában barnás-kékes, de az egyes példányok színben is változhatnak, hiszen ez a fajta gyorsan alkalmazkodik a környezethez. Az Óriás Sepregető garnéla rendkívül attraktív megjelenésű, amely még vonzóbbá teszi őt az akvaristák szemében.
A garnéla elhelyezésekor fontos, hogy megfelelő akváriumot biztosítsunk számára. Az Óriás Sepregető garnéla nagyobb területet igényel, ezért minimum 80 literes akváriumot javaslunk. Különösen fontos, hogy az akvárium fenekére talajt helyezzünk el, amely megkönnyíti a garnéla mozgását. A dekorációk közé tartoznak a sziklák, apró barlangok és más rejtekhelyek, amelyek biztosítják a garnélák számára a búvóhelyeket, ahol pihenhetnek és táplálkozhatnak.
Az Óriás Sepregető garnéla egészen kezelhető és a legtöbb vízben elviseli a környezeti változásokat. Az optimális hőmérsékleti tartomány 22 és 28 Celsius fok között van, és enyhén kemény vízzel jól érzik magukat. Társitás szempontjából a nyugodt halakkal, például a csigákkal és az alsóbb szinten élő halakkal, jól együtt tudnak élni. 
Az Óriás Sepregető garnéla táplálkozása nagyon változatos. Alapvetően mindenevők, így elfogadnak száraz és friss ételeket egyaránt. Kiváló takarítóknak minősülnek az akváriumban, mivel a hátrahagyott ételmaradékokat és az algákat is könnyedén elfogyasztják.
Az Óriás Sepregető garnéla lenyűgöző állat, amely gazdagítja az akvárium környezetét és nagyszerűen szórakoztatja az akvaristákat. Egyedülálló megjelenése mellett érdekes viselkedéssel és könnyű gondozással is bír. Akváriumodban való tartása véget nem érő élvezetet és érdekes élményeket nyújt majd.

A Óriás Sepregető garnéla (Atya gabonensis) vagy a Gaboni Garnéla az egyik nyugat-afrikai édesvízi garnéla, és először Gabonban jelentették. Óriási méretük és félelmetes megjelenésük ellenére azonban egyáltalán nem szörnyek. Ellenkezőleg, nagyon békés és bujkálós lények.

Az aklimatizálódott Óriás Sepregető garnéla viszonylag könnyen kezelhető. Óriás sepregető garnélák folyamatosan szűrik a mtartályábanikroorganizmusokat a vízoszlopból. Ezért valamilyen áramlást kell biztosítani az akváriumban. Sajnos nagyon nehéz őket tenyészteni. Ezt azonban rendkívül hosszú élettartammal kompenzálják. 
A fajt kis mennyiségben szedik Nigéria északi részén, valamint másutt Nyugat-Afrikában. Gyors megjegyzések a vámpír garnéláról:

Név

Óriás Sepregető garnéla

Egyéb név s

Afrikai garnélarák, afrikai szűrős garnélarák, afrikai óriás garnélarák, vámpír ventilátoros garnélarák, kék orrszarvú garnélarák, gaboni óriási garnélarák, kameruni ventilátoros garnélarák, páncélos garnélarák, szörnyes garnélarák és kék szörnyes garnélarák.

Tudományos név

Atya gabonensis

Tartály mérete (optimális)

60liter-200 liter

Tartás

Easy-Medium

Tenyésztés

Nagyon nehéz 

Méret

12-15 cm

Optimális hőmérséklet

22 - 28 ° C

Optimális PH

6,8 - 7,2 (6,0 - 8,0)

Optimális GH

6 - 20

Optimális KH

2 - 15

Optimális TDS

150 - 200 (100-300)

Nitrát

Kevesebb mint 20 ppm

Diéta

Detritivore / mindenevő

Temperam ent

Békés

Élettartam

legfeljebb 10 évig

Színes:

szürkés kék színváltozatban

A Óriás Sepregető garnéla természetes élőhelye
Sajnos természettörténetük nincs megfelelően dokumentálva. Annyit tudunk, hogy mangrove környezetben élnek a Cross River rendszer rendelkezésre álló lyukakban, hasadékokban és gyökértömegekben.
A mangrove levélalom fontos tápanyag-alapot biztosít számukra. A mangrove levélalmok lebontása során nagyszámú tápanyag szabadul fel, és detrit táp keletkezik. Ami a fiatalkorúak számára is alapvetőtáplálékot jelent.
 A Óriás Sepregető garnéla leírása
A Óriás Sepregető garnéla erősen felépített. A vadonban elérhetik az 5 vagy akár 6 hüvelyk hosszúságot is (12 - 15 cm). Fogságban azonban általában nem nőnek többet 9 - 11 cm-nél (3,5 - 4,5 hüvelyk).
A Óriás Sepregető garnéla sokféle színben kapható. A szín a szürkés, fehéres, világoskéktől a vörösesbarnától az erős kékig változhat, és minden vedlésnél kissé megváltozhat.
Mint minden más garnélarákfaj esetében, a szín az életkortól és a környezettől is függ. Például egy sötét aljzat fokozza a színét. 
Sok rövidebb életű garnélával ellentétben a Óriás Sepregető garnéla megfelelő gondozással akár 8-10 évig is élhet. 
 Megjegyzés : A Óriás Sepregető garnéla nem növekszik gyorsan, és ennek következtében ritkán vedlik (talán a hosszú élettartam és a lassú anyagcsere miatt). Például, ha összehasonlítjuk őket a bambusz garnélával ( egy másik nagy szűrővel táplálkozó garnélával), akkor a bambusz garnélarák általában kinövi az óriás garnélát (ugyanabban az életkorban). Végül azonban nagyobbak lesznek, mint a legnagyobb bambusz garnélarák. 
 Miért hívják őket Óriás Sepregető garnélának vagy szörnyeteg garnélának?
A legnépszerűbb elmélet megjelenésükre és viselkedésükre utal. Inkább éjjel leselkednek a medencébe. Kombinálja a tüskékkel a lábukban, amelyek úgy néznek ki, mint az agyarak vagy a karmok, és van egy tökéletes vámpír szörnyük! Ennek ellenére a valóságban teljesen ellentétesek a hatásukkal.
A Óriás Sepregető garnéla viselkedése
A bambusz garnélával ellentétben, amelyek nem törődnek semmivel és jól láthatók, a Óriás Sepregető garnéla általában a rejtekhelyek közelében választja az etetési helyeket. Ezért ilyen menedékhelyekkel kell ellátnia őket. Miután találtak egy kényelmes helyet az áramlatban, inkább nem mozognak sokat.
Nagyon jól teljesítenek csoportokban, gyakran elég közel vannak egymáshoz. A Óriás Sepregető garnéla 100% -ban békés, és semmilyen módon nem fenyeget senkit.
Tipp : Ha meg szeretné tekinteni éjszakai tevékenységüket, vásárolhat egy  Night Glo izzót vagy hasonló izzót.
Óriás Sepregető garnélanemeinek megkülönböztetése:
Mint minden garnélarák esetében, fiatalkorban sem lehet különbséget tenni a hímek és a nőstények között. Miután azonban körülbelül 5–6 cm hosszúak, a szexuális dimorfizmus kezd megmutatkozni. Ha 8 vagy több centivel feljebb vannak, a különbség meglehetősen szembetűnővé válik.
1. A méret.
A nemek között méretbeli különbség van, a hímek nagyobbak, mint a nőstények.
2. Hasi lemezek.
A nőstények hasa elején nagyobb hasi lemezek vannak, mint a hímeknél. A héj kerekebb és mélyebb a has területén.
3. Az első lábpár.
A hímeknél az első lábpár vastagabb, mint a nőstények. Különösen a második szakaszban a fő lábízület mögött, amelynek szintén nagyon kiemelkedő sörtéi vannak.
Megjegyzés : Ellentétben a női bambusz garnélarákokkal, amelyek mindegyikének azonos méretűek a lábai. A vámpírrákban nehezebb belátni a különbséget (fiatal korukban), mert a nőstényeknek is vastag a lába.
Óriás Sepregető garnéla takarmányozása a természetben
A legfontosabb dolog, amit tudnia kell a Óriás Sepregető garnéláról, hogy aktív „szűrők”. Ventilátoraikkal (tuskószerű sörtékkel) kiszűrik a vízoszlopot.

A méretcsoportok étkezési szokásai között nem volt különbség, mivel algák, rovarrészek, homokszemek és szerves detritusok voltak a gyomrukban, méretüktől függetlenül. Azt is megfigyelték azonban, hogy az algák voltak a legtöbbet fogyasztott élelmiszerek a következőkben:A biológusok minden méretcsoport gyomrában szerves detritust találtak.
Óriás Sepregető garnéla takarmányozása az akváriumban
A természetes táplálékforrások vizsgálata lehetővé teszi számunkra, hogy újratermeljük táplálkozási szokásaikat. Ezért természetesebb otthoni környezetet biztosít számukra, és kevésbé stresszes.
Valójában jobb lenne kikapcsolni a szűrőt körülbelül egy órára, amikor eteti őket. Ugyanakkor hagyja működni a másodlagos szivattyút, hogy folyamatosan mozogjon a víz.
Ha a Óriás Sepregető garnélát halakkal tartja, fontos, hogy éjszaka azonnal süllyedős, szemcsés táplálékot adjon. 
Tartása  
A Óriás Sepregető garnélának egyedülálló etetési viselkedése miatt viszonylag nagy tartályra van szüksége. Ezért 50 liter - 200 liter a minimális  akvárium méret.
Úgy tűnik, meglehetősen szociálisak, és nem bánják, hogy zsúfoltak egy  akváriumban. Ezért egy 50 literes tartályban kényelmesen elhelyezhető 4-5 garnélarák.
A szűréssel kapcsolatban Matten szűrőt (vagy bármilyen hasonlót) ajánlanék. 
A Óriás Sepregető garnéla a 6,6 és 7,1 közötti pH-változást részesíti előnyben. Ez megfelel a száraz és esős évszak a természetes élőhelyükön. Meleg hőmérsékleten boldogulnak (bárhol 22 - 28 ° C  között. 
Fontos : Ne próbálja a Óriás Sepregető garnélát teljesen tiszta vízben tartani. A vadonban a Óriás Sepregető garnéla inkább a sáros, mangrove vagy homokos iszapfenekű élőhelyeket kedveli. A tartálynak jól körforgottnak  és mikroorganizmusokban gazdagnak kell lennie  . Ne felejtsük el, hogy gondosan hozzá kell  igazodniuk,  mint minden garnélarákhoz. 
Alapfelület 
Bár szikla vagy kavics hordozóval rendben lehetnek. Előnyös a homokfelület. Először is, a homok nem károsítja. Másodszor, a tanulmány szerint a Óriás Sepregető garnéla is fogyaszt bizonyos homokrészeket. A biológusok a minták 95,2% -ában találtak homokot. Nem tudják, miért teszik ezt. Talán azért, mert a homok a detritus anyag része, vagy segíti emésztésüket.
Óriás Sepregető garnéla : Menedék és vedlés
A menedékhelyek különösen fontosak a vedlés után, ha sebezhetőek. Míg az új exoskeleton megkeményedik, a Óriás Sepregető garnéla állandóan ott fog ülni. Ezért elég nagy rejtekhelyeket kell biztosítania számukra, hogy elrejtsék az egész testüket.
Megjegyzés : Az exoskeletonok sok ásványi anyagot és fehérjét tartalmaznak. Ezért ne távolítsa el a levedlet héjakat, ha a Óriás Sepregető garnélát törpe garnéla mellett tartja. Habár a Óriás Sepregető garnéla nem ehetik vedlésüket (ehhez nincsenek eszközeik), más garnélák szívesen megteszi helyettük.
Garnélák szállítás után veszíthetnek színükből, kisebb stresszhatás okozhat náluk mozgási inaktivitás.
Ez az felmerülő állapot megszüntethető, amennyiben a leírtaknak megfelelően követi az akváriumba való beszoktatásukat. Emailban küldött tájékoztató segít abban, hogy garnélák nagyobb gond nélkül ismét visszanyerjék szép színét.


A garnélák tartása és tenyésztése népszerű hobbi lett az akváriumi kedvencek között. Ahhoz azonban, hogy sikeresen gondoskodjunk ezekről a kis élőlényekről, szükségünk van bizonyos termékekre, amelyek nélkülözhetetlenek a garnélák egészségének és jólétének fenntartásához. Az alábbiakban bemutatom az öt legfontosabb terméket, amelyek segítségével sikeresen tarthatunk és tenyészthetünk garnélákat.

1. Garnéla háló:
A garnéla háló egy kisméretű, finomszövésű háló, amelyet a garnélák fogására és áthelyezésére használunk. A garnélákat időnként át kell helyezni vagy el kell különíteni a többitől, például az akvárium takarítása vagy a tenyésztés során. Ez az eszköz biztosítja, hogy ne sérüljenek meg a garnélák, és könnyedén elvégezhető legyen a manuális fogásuk.

2. Tetra crusta safe vízkezelő:
A Tetra crusta safe vízkezelő különleges formulával rendelkezik a garnélák és a rákok számára. Ez a vízkezelő folyadék eltávolítja a klorint és a nehézfémeket a vízből, valamint kiegyensúlyozza a pH-értéket. Ez létfontosságú a garnélák egészségének fenntartásához, mivel a klór és a magas pH-érték toxikus lehet számukra.

3. Csigafarm calcium és vitamin keverék:
A garnélák számára fontos a megfelelő mennyiségű kalcium és vitamin bevitel. A Csigafarm calcium és vitamin keverék biztosítja a garnélák számára ezeket a tápanyagokat, amelyek elősegítik a megfelelő kitartást és az erősítést. Az alacsony kalciumszint és a vitaminhiány gyengítheti a garnélákat, ezzel növelve a betegségek kockázatát.

4. Csigafarm szárított eperfa levél:
Az eperfa levél garnéláknak kifejezetten előnyös az életképességük és a tenyésztésük szempontjából. Az eperfa levelek természetes baktériumokat és tápanyagokat bocsátanak ki a vízbe, amelyek elősegítik a mikroorganizmusok és az algák növekedését. Ez az élelmiszerforrás alapvető a garnélák számára, különösen a fiatalok számára, akiknek fontos az optimális táplálkozás a kiegyensúlyozott növekedéshez és a szaporodáshoz.

5. Speciális garnéla táp:
A garnéláknak az életképesség és az ideális fejlődés érdekében megfelelő táplálkozásra van szükségük. A Tetra crusta menü, Sera shrimp natural, Tropical shrimp sticks és a Jbl novo shrimp kiváló garnélatáp. Tartalmaznak mindent ami a garnélák tartásához, szaprításához feltétlenül szükséges. 


Gyakran ismételt kérdések (GYIK) a csapvízes garnélákkal kapcsolatossan:

 1. Milyen típusú garnélákat lehet csapvízben tartani?

A Neocaridina fajokon kívül még lehet Amanó garnélát (Caridina multidentata), és legyező garnélákat is tartani. Mindkét faj a sima legyező garnéla és az óriás legyező garnéla is tartható csapvízben.

 1. Milyen kellékekre van szükség a csapvízes garnélák tartásához?

Akvárium, hőmérsékletszabályozós akvárium fűtő, pH-teszt kit, aljzat, szűrő, világítás, vízcseréhez szükséges eszközök, táplálék.

 1. Milyen hőmérsékleten kell tartani a csapvízes garnélákat?

20-28 Celsius-fok közötti hőmérsékleten kell tartani.

 1. Milyen pH-szintet kell fenntartani a csapvízes garnélák számára?

A csapvízes garnélák optimális pH-szintje 6,5-7,5 között van.

 1. Milyen mennyiségű és gyakoriságú vízcserét kell végezni a csapvízes garnélatanálon?

A vízcserét hetente legalább 25-30% mennyiségben és rendszeresen kell elvégezni.

 1. Milyen típusú táplálékot kell adni a csapvízes garnéláknak?

A csapvízes garnélák táplálékát algák, növények, zöldségek és speciális, a garnélákhoz készült készítmények képezik.

 1. Melyik a legmegfelelőbb aljzat típus a csapvízes garnéláknak?

A legmegfelelőbb aljzat típus a csapvízes garnélák számára a finom kavics vagy speciális garnélakavics.

 1. Mennyire fontos a szűrés a csapvízes garnéláknak?

A szűrés rendkívül fontos a csapvízes garnélák számára a víz tisztaságának és minőségének fenntartása érdekében.

 1. Milyen fényviszonyokra van szükség a csapvízes garnélák számára?

A csapvízes garnélák szeretik a közepes fényviszonyokat, ezért diffúz vagy közvetett fényforrást kell biztosítani számukra.

 1. Mik a leggyakoribb betegségek, amelyek a csapvízes garnélákat érinthetik?

A leggyakoribb betegségek, amelyek a csapvízes garnélákat érinthetik, a baktérium- és parazita-fertőzések.

 1. Hogyan lehet megelőzni a betegségeket a csapvízes garnélák esetében?

A betegségek megelőzése érdekében a helyes víz- és akváriumi paraméterek fenntartását, a rendszeres vízcserét, a megfelelő táplálkozást és az új garnélák karanténját kell biztosítani.

 1. Mik a leggyakoribb tenyésztési problémák a csapvízes garnéláknál?

A leggyakoribb tenyésztési problémák a csapvízes garnéláknál az alacsony keltetési arány, az elhullás vagy a rossz egészségi állapot.

 1. Mikor és hogyan lehet a csapvízes garnélákat tenyészteni?

A csapvízes garnélákat bármikor lehet tenyészteni, de a megfelelő paraméterek (hőmérséklet, pH, vízminőség stb.) fenntartása elengedhetetlen.

 1. Milyen módszerekkel lehet kiválasztani a legjobb tenyészpárokat a csapvízes garnéláknál?

A legjobb tenyészcsapat kiválasztásához figyelembe kell venni a garnélák egészségi állapotát, a színüket, a méretüket és a tenyészpárok kompatibilitását.

 1. Meddig élnek a csapvízes garnélák?

A csapvízes garnélák általában 1-2 évig élnek, de megfelelő gondozás esetén ez az időszak meghosszabbítható.

 1. Milyen gyakran és hogyan kell etetni a csapvízes garnélákat?

A csapvízes garnélákat naponta vagy naponta többször kis adagokban kell etetni a megfelelő táplálékkal, gondosan figyelve az ételmaradékok eltávolítására.

 1. Milyen típusú növények alkalmasak a csapvízes garnéláknak az akváruimba?

A csapvízes garnéláknak olyan növényekre van szükségük az, amelyek kis karbantartást igényelnek és nem tartalmaznak káros anyagokat.

 1. Mennyire kompatibilisek a csapvízes garnélák más halakkal és állatokkal?

A csapvízes garnélák általában békésen együtt élnek más halakkal és állatokkal, de figyelembe kell venni a méretüket és étkezési szokásaikat.

 1. Milyen típusú akváriumot ajánlanál a csapvízes garnélák számára?

A csapvízes garnélák számára az ajánlott akvárium típusok közé tartoznak a kisebb méretű akváriumok, amelyek könnyen szabályozhatóak és könnyen karbantarthatóak.

 1. Mik az előnyei és hátrányai a csapvízes garnélák tartásának és tenyésztésének?

Az előnyei a csapvízes garnélák tartásának és tenyésztésének: dekoratív megjelenés, alacsony karbantartási igény, pozitív hatás az akvárium ökoszisztémájára. Hátrányok: speciális igények, betegség és elhullás kockázata.

 1. Mennyi időbe telik a csapvízes garnélák tenyésztése során a fiatalok elérhetik a felnőttkort?

A csapvízes garnélák tenyésztése során a fiatalok elérhetik a felnőttkort általában 3-4 hónap alatt, de ez fajtól és tenyészállománytól függően változhat.

 1. Van-e helyi garnéla tenyésztő, akiktől tanácsot lehet kérni?

A helyi garnéla tenyésztőktől tanácsot és segítséget lehet kérni a csapvízes garnélák tartásával és tenyésztésével kapcsolatban. A Csigafarm szakemberei folyamatosan készen állnak a tanácsadásra.

 1. Hogyan lehet megfelelően betenni a csapvízes garnélákat új akváriumban?

Az új akváriumba való megfelelő bevezetés érdekében a csapvízes garnélákat fokozatosan kell áttelepíteni, mivel túl gyors vagy stresszes körülményekben meghalhatnak. 10-15 perc zacskóban berakva, elég ahhoz, hogy a hőmérséklet kiegyenlítődjen.

 1. Milyen típusú vízmintákat kell rendszeresen ellenőrizni a csapvízes garnélák tartásakor?

A csapvízes garnélák tartása során rendszeresen ellenőrizni kell a vízmintákat a hőmérséklet, pH, ammónia, nitrit és nitrogén paraméterek ellenőrzésével.

 1. Milyen típusú szűrőrendszereket ajánlasz a csapvízes garnélákhoz?

A csapvízes garnélákhoz ajánlott szűrőrendszerek közé tartoznak a szivacsszűrők, amelyek fizikai és biológiai szűrést is biztosítanak.

 1. Mik a leggyakoribb hibák, amelyeket elkövetnek a kezdő garnélatartók?

A leggyakoribb hibák közé tartozik a nem megfelelő vízparaméterek fenntartása, a túletetés, a túlzott vegyszerezés és a zsúfoltság.

 1. Milyen típusú vízkezelőre van szükség a csapvízes garnélákhoz?

Ahhoz, hogy a víz minősége és a csapvízes garnélák optimális egészsége fenntartható legyen, javasolt garnéláknak készült vegyszerek használata az akváriumban.

 1. Milyen típusú szűrőanyagokat ajánlasz a csapvízes garnélákhoz?

A csapvízes garnélákhoz ajánlott szűrőanyagok közé tartoznak a szivacs, a perlonvatta és az aktív szén, amelyek segítenek a víz tisztításában és a káros anyagok eltávolításában.

 1. Vannak-e speciális kémiai adalékok, amelyek javítják a csapvízes garnélák egészségét?

Néhány speciális kémiai adalékanyag és ásványi anyag, például a fulvinsavak és a garnéla ásványi anyagok gazdagítók hasznos lehet a csapvízes garnélák egészségének javításában.

 1. Mik a legfontosabb dolog, amit a csapvízes garnélák tartásával kapcsolatban meg kell tudni?

A csapvízes garnélák tartása során a legfontosabb dolog az alapos kutatás, tájékozódás és a megfelelő gondozás a megfelelő körülmények megteremtése érdekében.

Garnéla-Óriás legyező, sepregető garnéla- Atya gabonensis

Írjon véleményt!

Kérjük, lépjen be vagy regisztráljon az értékeléshez!