Menü
Kosár

sera costapur - 50 ml

sera costapur - 50 ml

sera costapur - 50 ml

Milyen betegségek ellen jó a Sera Costapur?

Milyen betegségek ellen jó a Sera Costapur?

Akiknek halai vannak, azok tudják, hogy semmivel sem egyszerűbb tartani őket, mint bármely más állatot. Persze nem kell levinni őket sétálni, valamint a szórakoztatás is sokkal egyszerűbb, mint más kedvenceknél, de ettől függetlenül ugyanúgy különböző veszélyek leselkednek rájuk a mindennapokban. Ilyenek például a különböző halbetegségek, melyre a legtöbb esetben hatékony gyógymód a Sera Costapur. 


A legismertebb típusok 

A legismertebbek betegségek, amire a Sera Costapur alkalmazható, azok a Ichthyophthirius (fehérpont-betegség) és más bőrparaziták, mint Costia, Chilodonella és Trichodina. De vajon mennyire veszélyesek ezek a fertőzések?

Ichthyophthirius (fehérpont-betegség): Ez a betegség robbanásszerűen szaporodik el az akváriumban, ezért amint egy állaton is észleljük a parazita jelét, akkor azonnal el kell kezdeni a kezelést. Sajnos roppant gyorsan terjed, így meglehetősen hamar képes megbetegíteni az egész akvárium halpopulációját. Elég, ha csak egy hal behurcol egy ilyen parazitát, ami lehullik, majd osztódik és végül körbekering az akváriumban, hogy egy új halra felkapaszkodjon és befúrja magát a bőrébe. 

Costia: Ennek a kórokozója egy 8-15 mikron méretű kis parazita, az ostoros costia necatrix. Az elülső végén lévő ostor segítségével képes szabadon mozogni a vízben és ráakaszkodni a halra. A kopoltyún vagy a hal bőrén keresztül bejut a testbe, majd az ott található szövetekkel táplálkozik. Gyorsan szaporodik.

Chilodonella: Ez a parazita a szúnyoglárvák közé tartozik, és a halak kopoltyújánál és bőrén át jut be a testbe. Nem bírja a 30 fok feletti hőmérsékletet, így ha fölé megy, akkor a gyógyszeres kezelés mellett hatékonyan kiirtható. Gyorsan szaporodik, így ha felfedezzük az akváriumban, akkor lehetőleg minél előbb kezdjük meg a víz és a halak kezelését. 

Trichodina: Természetesen ez is egy parazita, ami a halak testében szeretne élősködni, ahova szokás szerint a kopoltyún vezet az út, de ez a típus nem veti meg a halak más nyílásait sem. Általában közvetlen érintkezéssel jutnak egyik helyről a másikra, de az sem ritka, hogy úsznak a vízben addig, míg el nem jutnak egy újabb gazdatestig. 

costapur

A megoldás: Sera Costapur 

Maga a kezelés nem bonyolult, de azért igényel némi odafigyelést. Első lépésként biztosítani kell a megfelelő szellőzést a kezelt vízfelületnek, valamint az UV lámpák használatát a gyógyítás teljes időtartama alatt szükséges mellőzni. Egy átlagos 50 milliliteres Sera Costapur nagyságrendileg 800-1000 liter vízhez elegendő. Ennek köszönhetően roppant sokáig elég egy flakon, hiszen már egy 400 literes akvárium is meglehetősen nagynak számít. 

Első lépésként 90 liter vízhez 6 ml Sera costapur szükséges, tehát a kívánt vízmennyiség függvényében kell a megfelelő adag szert meghatározni. A betegség fényében kell a használati időt átgondolni, de általában azt mondják, hogy addig nem érdemes a kezelt vizet lecserélni, míg az utolsó elváltozás is el nem tűnik a halakról. Általában öt nap után azért mindenképp illik végrehajtani a vízcserét, ha nem is teljesen, de kb. 80%-ban mindenképp. 


Ha mindezzel kész vagyunk, akkor a legjobb megoldás, ha aktívszenes szűrőt használunk egy darabig, mivel segít megszabadulni az esetlegesen visszamaradt gyógyszermaradványoktól. 

sera costapur - 50 ml

Írjon véleményt!

Kérjük, lépjen be vagy regisztráljon az értékeléshez!