Menü
Kosár

Garnéla-Óriás Sepregető garnéla / extra kék óriás - Atya gabonensis blue

Garnéla-Óriás Sepregető garnéla / extra kék óriás - Atya gabonensis blue
Garnéla-Óriás Sepregető garnéla / extra kék óriás - Atya gabonensis blue
Rendelésre!
Garnéla-Óriás Sepregető garnéla / extra kék óriás - Atya gabonensis blue
Garnéla-Óriás Sepregető garnéla / extra kék óriás - Atya gabonensis blue
Garnéla-Óriás Sepregető garnéla / extra kék óriás - Atya gabonensis blue
  • Cikkszám: 1
19 558 Ft
Nettó ár: 15 400 Ft

Óriás Sepregető garnéla - Részletes útmutató: Gondozás, étrend és tenyésztés

A Óriás Sepregető garnéla (Atya gabonensis) vagy a Gaboni Garnéla az egyik nyugat-afrikai édesvízi garnéla, és először Gabonban jelentették. Óriási méretük és félelmetes megjelenésük ellenére azonban egyáltalán nem szörnyek. Ellenkezőleg, nagyon békés és bujkálós lények.

Az aklimatizálódott Óriás Sepregető garnéla viszonylag könnyen kezelhető. Óriás sepregető garnélák folyamatosan szűrik a mtartályábanikroorganizmusokat a vízoszlopból. Ezért valamilyen áramlást kell biztosítani az akváriumban. Sajnos nagyon nehéz őket tenyészteni. Ezt azonban rendkívül hosszú élettartammal kompenzálják. 

A fajt kis mennyiségben szedik Nigéria északi részén, valamint másutt Nyugat-Afrikában. Gyors megjegyzések a vámpír garnéláról:

Név

Óriás Sepregető garnéla

Egyéb név s

Afrikai garnélarák, afrikai szűrős garnélarák, afrikai óriás garnélarák, vámpír ventilátoros garnélarák, kék orrszarvú garnélarák, gaboni óriási garnélarák, kameruni ventilátoros garnélarák, páncélos garnélarák, szörnyes garnélarák és kék szörnyes garnélarák.

Tudományos név

Atya gabonensis

Tartály mérete (optimális)

60liter-200 liter

Tartás

Easy-Medium

Tenyésztés

Nagyon nehéz 

Méret

12-15 cm

Optimális hőmérséklet

22 - 28 ° C

Optimális PH

6,8 - 7,2 (6,0 - 8,0)

Optimális GH

6 - 20

Optimális KH

2 - 15

Optimális TDS

150 - 200 (100-300)

Nitrát

Kevesebb mint 20 ppm

Diéta

Detritivore / mindenevő

Temperam ent

Békés

Élettartam

legfeljebb 10 évig

Színes:

erősen kék

A Óriás Sepregető garnéla természetes élőhelye

Sajnos természettörténetük nincs megfelelően dokumentálva. Annyit tudunk, hogy mangrove környezetben élnek a Cross River rendszer rendelkezésre álló lyukakban, hasadékokban és gyökértömegekben.

A mangrove levélalom fontos tápanyag-alapot biztosít számukra. A mangrove levélalmok lebontása során nagyszámú tápanyag szabadul fel, és detrit táp keletkezik. Ami a fiatalkorúak számára is alapvetőtáplálékot jelent.

 A Óriás Sepregető garnéla leírása

A Óriás Sepregető garnéla erősen felépített. A vadonban elérhetik az 5 vagy akár 6 hüvelyk hosszúságot is (12 - 15 cm). Fogságban azonban általában nem nőnek többet 9 - 11 cm-nél (3,5 - 4,5 hüvelyk).

A Óriás Sepregető garnéla sokféle színben kapható. A szín a szürkés, fehéres, világoskéktől a vörösesbarnától az erős kékig változhat, és minden vedlésnél kissé megváltozhat.

Mint minden más garnélarákfaj esetében, a szín az életkortól és a környezettől is függ. Például egy sötét aljzat fokozza a színét. 

Sok rövidebb életű garnélával ellentétben a Óriás Sepregető garnéla megfelelő gondozással akár 8-10 évig is élhet. 

 Megjegyzés : A Óriás Sepregető garnéla nem növekszik gyorsan, és ennek következtében ritkán vedlik (talán a hosszú élettartam és a lassú anyagcsere miatt). Például, ha összehasonlítjuk őket a bambusz garnélával ( egy másik nagy szűrővel táplálkozó garnélával), akkor a bambusz garnélarák általában kinövi az óriás garnélát (ugyanabban az életkorban). Végül azonban nagyobbak lesznek, mint a legnagyobb bambusz garnélarák. 

 Miért hívják őket Óriás Sepregető garnélának vagy szörnyeteg garnélának?

A legnépszerűbb elmélet megjelenésükre és viselkedésükre utal. Inkább éjjel leselkednek a medencébe. Kombinálja a tüskékkel a lábukban, amelyek úgy néznek ki, mint az agyarak vagy a karmok, és van egy tökéletes vámpír szörnyük! Ennek ellenére a valóságban teljesen ellentétesek a hatásukkal.

A Óriás Sepregető garnéla viselkedése

A bambusz garnélával ellentétben, amelyek nem törődnek semmivel és jól láthatók, a Óriás Sepregető garnéla általában a rejtekhelyek közelében választja az etetési helyeket. Ezért ilyen menedékhelyekkel kell ellátnia őket. Miután találtak egy kényelmes helyet az áramlatban, inkább nem mozognak sokat.

Nagyon jól teljesítenek csoportokban, gyakran elég közel vannak egymáshoz. A Óriás Sepregető garnéla 100% -ban békés, és semmilyen módon nem fenyeget senkit.

Tipp : Ha meg szeretné tekinteni éjszakai tevékenységüket, vásárolhat egy  Night Glo izzót vagy hasonló izzót.

Óriás Sepregető garnélanemeinek megkülönböztetése:

Mint minden garnélarák esetében, fiatalkorban sem lehet különbséget tenni a hímek és a nőstények között. Miután azonban körülbelül 5–6 cm hosszúak, a szexuális dimorfizmus kezd megmutatkozni. Ha 8 vagy több centivel feljebb vannak, a különbség meglehetősen szembetűnővé válik.

1. A méret.
A nemek között méretbeli különbség van, a hímek nagyobbak, mint a nőstények.

2. Hasi lemezek.
A nőstények hasa elején nagyobb hasi lemezek vannak, mint a hímeknél. A héj kerekebb és mélyebb a has területén.

3. Az első lábpár.
A hímeknél az első lábpár vastagabb, mint a nőstények. Különösen a második szakaszban a fő lábízület mögött, amelynek szintén nagyon kiemelkedő sörtéi vannak.

Megjegyzés : Ellentétben a női bambusz garnélarákokkal, amelyek mindegyikének azonos méretűek a lábai. A vámpírrákban nehezebb belátni a különbséget (fiatal korukban), mert a nőstényeknek is vastag a lába.

Óriás Sepregető garnéla takarmányozása a természetben

A legfontosabb dolog, amit tudnia kell a Óriás Sepregető garnéláról, hogy aktív „szűrők”. Ventilátoraikkal (tuskószerű sörtékkel) kiszűrik a vízoszlopot.

A méretcsoportok étkezési szokásai között nem volt különbség, mivel algák, rovarrészek, homokszemek és szerves detritusok voltak a gyomrukban, méretüktől függetlenül. Azt is megfigyelték azonban, hogy az algák voltak a legtöbbet fogyasztott élelmiszerek a következőkben:A biológusok minden méretcsoport gyomrában szerves detritust találtak.

Óriás Sepregető garnéla takarmányozása az akváriumban

A természetes táplálékforrások vizsgálata lehetővé teszi számunkra, hogy újratermeljük táplálkozási szokásaikat. Ezért természetesebb otthoni környezetet biztosít számukra, és kevésbé stresszes.

Valójában jobb lenne kikapcsolni a szűrőt körülbelül egy órára, amikor eteti őket. Ugyanakkor hagyja működni a másodlagos szivattyút, hogy folyamatosan mozogjon a víz.

Ha a Óriás Sepregető garnélát halakkal tartja, fontos, hogy éjszaka azonnal süllyedős, szemcsés táplálékot adjon. 

Tartása  

A Óriás Sepregető garnélának egyedülálló etetési viselkedése miatt viszonylag nagy tartályra van szüksége. Ezért 50 liter - 200 liter a minimális  akvárium méret.

Úgy tűnik, meglehetősen szociálisak, és nem bánják, hogy zsúfoltak egy  akváriumban. Ezért egy 50 literes tartályban kényelmesen elhelyezhető 4-5 garnélarák.

A szűréssel kapcsolatban Matten szűrőt (vagy bármilyen hasonlót) ajánlanék. 

A Óriás Sepregető garnéla a 6,6 és 7,1 közötti pH-változást részesíti előnyben. Ez megfelel a száraz és esős évszak a természetes élőhelyükön. Meleg hőmérsékleten boldogulnak (bárhol 22 - 28 ° C  között. 

Fontos : Ne próbálja a Óriás Sepregető garnélát teljesen tiszta vízben tartani. A vadonban a Óriás Sepregető garnéla inkább a sáros, mangrove vagy homokos iszapfenekű élőhelyeket kedveli. A tartálynak jól körforgottnak  és mikroorganizmusokban gazdagnak kell lennie  . Ne felejtsük el, hogy gondosan hozzá kell  igazodniuk,  mint minden garnélarákhoz. 

Alapfelület 

Bár szikla vagy kavics hordozóval rendben lehetnek. Előnyös a homokfelület. Először is, a homok nem károsítja. Másodszor, a tanulmány szerint a Óriás Sepregető garnéla is fogyaszt bizonyos homokrészeket. A biológusok a minták 95,2% -ában találtak homokot. Nem tudják, miért teszik ezt. Talán azért, mert a homok a detritus anyag része, vagy segíti emésztésüket.

Óriás Sepregető garnéla : Menedék és vedlés

A menedékhelyek különösen fontosak a vedlés után, ha sebezhetőek. Míg az új exoskeleton megkeményedik, a Óriás Sepregető garnéla állandóan ott fog ülni. Ezért elég nagy rejtekhelyeket kell biztosítania számukra, hogy elrejtsék az egész testüket.

Megjegyzés : Az exoskeletonok sok ásványi anyagot és fehérjét tartalmaznak. Ezért ne távolítsa el a levedlet héjakat, ha a Óriás Sepregető garnélát törpe garnéla mellett tartja. Habár a Óriás Sepregető garnéla nem ehetik vedlésüket (ehhez nincsenek eszközeik), más garnélák szívesen megteszi helyettük.

Garnélák szállítás után veszíthetnek színükből, kisebb stresszhatás okozhat náluk mozgási inaktivitás.

Ez az felmerülő állapot megszüntethető, amennyiben a leírtaknak megfelelően követi az akváriumba való beszoktatásukat. Emailban küldött tájékoztató segít abban, hogy garnélák nagyobb gond nélkül ismét visszanyerjék szép színét.

Amenniyben szeretnél, kérjük emailban jelezd felénk kívánságodat!

Írjon véleményt!

Kérjük, lépjen be vagy regisztráljon az értékeléshez!