Menü
Kosár

Remeterák Coenobita sp.

Az ízeltlábúak törzsébe tartozó remeterák neve ellenére nem igazi rák, ugyanis a rákok osztályán belül a valódi rákoknak rövid potrohuk és hosszú, kemény kitinpáncéljuk van, a remetrákoknak viszont a potrohuk hosszú és nincs kitinpáncéljuk.

Természetes környezetükben csoportosan élnek, éjszaka aktívak, napközben pedig levelek, gyökerek és ágak védelmében pihennek.

A világ bármely pontján megtalálhatók, a kereskedésekben azonban a szárazföldi remeterák (Coenobita clypeatus) az egyik leggyakoribb.

Eredeti élőhelyén nagyon nagy távolságokat is képes bejárni.

Akkor fejlődik és érzi magát jól, ha több (legalább 4-5) példányt tartunk együtt, valamint a hőmérséklet és a páratartalom is éppen megfelel az igényeinek (22-28 °C közötti hőmérséklet és 70-80%-os páratartalom kell nekik.)

Öt pár lába van, mindegyik más-más funkciót lát el. Az első pár lábán találhatók az ollók (a bal nagyobb, mint a jobb), melyeknek a védekezésben, evésben és mászásban van nagy szerepük. A második és a harmadik pár a közlekedésben és a táplálék felkutatásában segít. A negyedik és ötödik pár lába meglehetősen apró, ezekkel kapaszkodik a kagylón belül, továbbá ezek teszik könnyebbé számára a járás közbeni manőverezést. A lábukon lévő bojtos szőr segítségével tudják eljuttatni a vizet a szájukhoz.

A remeteráknak is van kopoltyúja, bár ez eltérő a kimondottan vízi életmódot folytató fajokétól. A szárazföldi remeteráknak ugyanis hetente csak egyszer ajánlott egy-egy gyors fürdetés. Nem árt óvatosnak lennünk: ha túl soká tartjuk a víz alatt, még a fulladás veszélye is fennáll (mivel tengeri állatok, a fürdetéshez nagyon jó az enyhén sós víz!).

 A száraz eleséget azonban érdemes egy kicsit megnedvesítenünk. Mindig legyen előtte táplálék, de ellenőrizzük, hogy minden frissen kerüljön a terráriumba. A kalcium pótlására fordítsunk kiemelt figyelmet: erre a célra a madaraknak szánt szépia tökéletesen megfelel. Ha kedveskedni szeretnénk, akkor jutalmazzuk meg gyümölccsel és zöldséggel is (például szőlővel, mazsolával, salátával, banánnal), esetleg adjunk neki mogyoróvajat. De megkínálhatjuk kisebb rovarokkal, pattogatott kukoricával és csirkecsonttal is. Friss víz mindig legyen a tálkájában (hetente egyszer sós vizet is adjunk), de a tál - a fulladás elkerülése végett - 5 centiméternél ne legyen mélyebb

https://www.haziallat.hu/terrarium/izeltlabu-fajok/remeterak-rak-csigahaz/1762/


Írjon véleményt!

Kérjük, lépjen be vagy regisztráljon az értékeléshez!